Skocz do zawarto艣ci

•      Logowanie »   
Witaj!

Zaloguj si臋 lub Zarejestruj by otrzyma膰 pe艂en dost臋p do naszego forum.

Zdj臋cie

wymiar szczupaka

• Zaloguj si臋, aby doda膰 odpowied藕
102 odpowiedzi w tym temacie

#61 OFFLINE   tomex11

tomex11

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 223 post贸w

Napisano 16 maj 2019 - 20:07

To na pewno wi臋kszo艣膰 nie wpisuj臋 wszystkich ryb, a i w膮tpi臋, 偶eby kto艣 dok艂adnie liczy艂 te wpisane.

#62 OFFLINE   Psil

Psil

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 195 post贸w
  • LokalizacjaWarszawa
  • Imi臋:Marcin

Napisano 16 maj 2019 - 21:03

Ja przyznam si臋 bez bicia 偶e 偶adko uzupe艂niam rejestr. Nie m贸wi膮c ju偶 o wadze kt贸rej nie u偶ywam.
Mam nieodparte wra偶enie 偶e te dane s膮 wpisywane na pa艂e.
Je艣li liczy膰 偶e w OM jest 170 tys w臋dkarzy to kto艣 po sezonie musia艂 by przepisa膰 170 tys rejestr贸w a nawet wi臋cej.
Przecie偶 to roboty od ch...
Uwa偶am r贸wnie偶 偶e to nie na wedkarzach powinien spoczywac obowi膮zek informowania o rybostanie.
PZW powinno zatrudni膰 ichtiologow i wys艂a膰 w Polsk臋. Niech badaj膮, sprawdzaj膮 i raportuja. Takie moje zdanie.
My co najwy偶ej powinni艣my by膰 info pomocniczym.
No ale je艣li taki ichtiolog z PZW zza biurka jest w stanie to wszystko oceni膰 to czapki z g艂贸w.
  • eRKa lubi to

#63 OFFLINE   tomex11

tomex11

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 223 post贸w

Napisano 16 maj 2019 - 21:40

Psil tu u mnie na Narwi pare lat temu chodzili par臋 razy i pytali si臋 ile kto czasu 艂owi, sprawdzali ryby w siatkach i spisywa艂 w sumie to nie wiem po co bo to te偶 troch臋 bez sensu

U偶ytkownik tomex11 edytowa艂 ten post 16 maj 2019 - 21:40

#64 OFFLINE   bartsiedlce

bartsiedlce

Ekspert

• Moderatorzy
  • 6313 post贸w
  • LokalizacjaSiedlce
  • Imi臋:Bartek

Napisano 16 maj 2019 - 22:00

Marcin, dzier偶awca wody ma obowi膮zek udokumentowa膰 od艂owy w obwodzie rybackim. Rejestry s膮 furtk膮 dla wyeliminowania od艂ow贸w gospodarczych (sieciowych), do kt贸rych dzier偶awca jest zobligowany umow膮 dzier偶awn膮. To nasz kochany rz膮d nakazuje od艂awia膰 ryby, dzier偶awca musi wywi膮za膰 si臋 z obligatoryjnego obowi膮zku. Jak? To ju偶 jego zmartwienie. Je艣li udowodni, 偶e w臋dkarze od艂awiaj膮 odpowiedni膮 ilo艣膰 biomasy, nie musi prowadzi膰 od艂ow贸w gospodarczych. Powieszenie kolejnego psa na kolejnym ZO PZW nic nie zmieni. Trzeba pozna膰 system, zrozumie膰 jego dzia艂anie, dopiero wtedy mo偶na skutecznie dzia艂a膰 w kierunku, kt贸ry odpowiada nam. 艁atwo jest pot臋pia膰 i opluwa膰, trudniej zaproponowa膰 co艣 konstruktywnego.

• woblery z Bielska, G_rzegorz i MajKar lubi膮 to

#65 OFFLINE   tomex11

tomex11

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 223 post贸w

Napisano 16 maj 2019 - 22:41

Bartsiedlce jeste艣 pewien, 偶e to dzia艂a na tej zasadzie jak napisa艂e艣? Czyli co je艣li ka偶dy w臋dkarz wpisz臋, 偶e zlowil np. 50 kg ryb to zdejma Sieci...?

#66 OFFLINE   Psil

Psil

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 195 post贸w
  • LokalizacjaWarszawa

Napisano 17 maj 2019 - 04:45

Bartek ja wiem 偶e wielu rzeczy nie wiem. Nie da si臋 zna膰 na wszystkim.
Ale skoro tak jest to przecie偶 zupe艂nie bez sensu jest.
Jak kto艣 zza biurka mo偶e ustala膰 ile ryby mo偶na i da si臋 odlowic z jakiej艣 wody?
No i przecie偶 ta odlowiona ryba jest sprzedawana a nie jedzie na Wiejsk膮. Rozumiem 偶e podatki ale przecie偶 taki hodowca jak sprzedaje to te偶 je p艂aci. Jako艣 zupe艂nie nie logiczne to dla mnie.

A co do czego艣 konstruktywnego.
Ludzie naprawd臋 miewaj膮 dobre pomys艂y. Czasami lokalne czasami globalne. Tyle 偶e aby przebi膰 si臋 przez urzedniczy beton dobry pomys艂 nie wystarczy.

#67 OFFLINE   bartsiedlce

bartsiedlce

Ekspert

• Moderatorzy
  • 6313 post贸w
  • LokalizacjaSiedlce

Napisano 17 maj 2019 - 08:54

Tak Tomku.

Istnieje takie okre艣lenie, jak produktywno艣膰 wody liczona w tonach na hektar. Jest ustalana na podstawie od艂ow贸w i statystyk, cz臋sto archaicznych, powstaj膮cych przez wiele lat. U艣rednia si臋 lata t艂uste i lata chude, niestety. Na tej podstawie dzier偶awca ma obowi膮zek pozyska膰 X ton ryb w okresie dzier偶awy. Je艣li nie z艂owi w jednym roku, musi do艂owi膰 w nast臋pnym. Na tej podstawie liczone s膮 r贸wnie偶 zarybienia, tzw. bazowa kwota po艂owowa, poni偶ej kt贸rej nie mo偶na zej艣膰 przyst臋puj膮c do przetargu.

W艂adzuchna traktuje wod臋 jak bank 偶ywno艣ci, uros艂o, zabi膰, zje艣膰, nie uros艂o, wpu艣ci膰, uro艣nie, zabi膰, zje艣膰, amen.  :(

#68 OFFLINE   tomex11

tomex11

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 223 post贸w

Napisano 17 maj 2019 - 09:44

I pewnie tak jest , a 偶e wszystko jest 藕le policzone to p贸藕niej tak wychodzi , 偶e za du偶o jest odlawiane nie potrzebnie i zabijane , a za ma艂o zarybiane.Ustawa to chyba jest z 1985 roku, a to a偶 34 lata .

#69 OFFLINE   Rajfel

Rajfel

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 852 post贸w
  • Imi臋:Andrzej

Napisano 17 maj 2019 - 14:47

Marcin, dzier偶awca wody ma obowi膮zek udokumentowa膰 od艂owy w obwodzie rybackim. Rejestry s膮 furtk膮 dla wyeliminowania od艂ow贸w gospodarczych (sieciowych), do kt贸rych dzier偶awca jest zobligowany umow膮 dzier偶awn膮. To nasz kochany rz膮d nakazuje od艂awia膰 ryby, dzier偶awca musi wywi膮za膰 si臋 z obligatoryjnego obowi膮zku. Jak? To ju偶 jego zmartwienie. Je艣li udowodni, 偶e w臋dkarze od艂awiaj膮 odpowiedni膮 ilo艣膰 biomasy, nie musi prowadzi膰 od艂ow贸w gospodarczych. Powieszenie kolejnego psa na kolejnym ZO PZW nic nie zmieni. Trzeba pozna膰 system, zrozumie膰 jego dzia艂anie, dopiero wtedy mo偶na skutecznie dzia艂a膰 w kierunku, kt贸ry odpowiada nam. 艁atwo jest pot臋pia膰 i opluwa膰, trudniej zaproponowa膰 co艣 konstruktywnego.

Bartku teoretycznie masz racje. A w 偶yciu jest jak jest. (mam pewna wiedze jak to si臋 odbywa). W ko艅cu niekt贸rzy dzia艂acze pzw to te偶 ludzie.  

U偶ytkownik Rajfel edytowa艂 ten post 17 maj 2019 - 15:46

#70 OFFLINE   bartsiedlce

bartsiedlce

Ekspert

• Moderatorzy
  • 6313 post贸w
  • LokalizacjaSiedlce

Napisano 17 maj 2019 - 15:03

:D  :D  :D

#71 OFFLINE   cyprys19

cyprys19

Zaawansowany

• TW脫RCY+
  • PipPipPip
  • 4031 post贸w
  • Lokalizacjapu艂tusk okolice
  • Imi臋:marcin
  • Nazwisko:k

Napisano 17 maj 2019 - 15:04

Bartsiedlce jeste艣 pewien, 偶e to dzia艂a na tej zasadzie jak napisa艂e艣? Czyli co je艣li ka偶dy w臋dkarz wpisz臋, 偶e zlowil np. 50 kg ryb to zdejma Sieci...?

Jak by wysz艂o ,偶e ka偶dy z艂owi艂 po 50kg ryb, to w przysz艂ym roku ZEZWOLENIE b臋dzie kosztowa膰 850z艂, a siatek b臋dzie trzy razy tyle,bo przecie偶 tyle ryb jest w tej wodzie!

• Alexspin lubi to

#72 OFFLINE   Psil

Psil

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 195 post贸w
  • LokalizacjaWarszawa

Napisano 17 maj 2019 - 15:52

Innymi s艂owy jakby nie patrzy艂, jakby nie mota艂 i jakby nie kr臋ci艂 to i tak dupa z ty艂u.
Ja si臋 nawet nie dziwi臋 niekt贸rym. Da si臋 co艣 wydoic to doj膮. 呕ycie.
Ale 偶eby przy dojeniu bi膰 krasule obuchem w 艂eb?

#73 OFFLINE   tomex11

tomex11

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 223 post贸w

Napisano 17 maj 2019 - 20:26

Cyprys19 no w艂a艣nie nie wiadomo czy lepiej wpisywa膰 du偶o czy w og贸le bo oni mog膮 to r贸偶nie interpretowa膰, a zreszt膮 oni i tak zawsze na swoj膮 korzy艣膰

#74 OFFLINE   Novis

Novis

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1758 post贸w
  • Lokalizacja艁贸d藕
  • Imi臋:Piotr
  • Nazwisko:Nowicki

Napisano 17 maj 2019 - 22:13

Ci oni bior膮 si臋 z Nas. To nie Powstanie Warszawskie i barykady.

• tomi101, Roseth i Alexspin lubi膮 to

#75 OFFLINE   wuran

wuran

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 2177 post贸w
  • LokalizacjaLublin

Napisano 29 maj 2019 - 20:07

Produktywno艣膰 szczupaka z hektara to ledwie kilka kg rocznie. Policzcie ile wody jest w okr臋gu plus masa ryb z zarybienia. To wam da mas臋 ryb rocznie kt贸re mo偶na od艂owi膰. U mnie w okr臋gu jest 7000ha czyli przy nieosi膮galnej produktywno艣ci 10kg/ha jest 70.000 kg przyrostu szczupaka, do tego 10.000 kg w zarybieniu i jest razem a偶 80 ton ryby do zabrania. A teraz podzieli膰 to prze liczb臋 w臋dkarzy w okr臋gu kt贸rych jest 20.000 ( w zasadzie bli偶ej 22.000) czyli da nam to a偶 4 kg szczupaka rocznie na w臋dkarza. A limit w okr臋gu jest dzienny na dwie sztuki a z wyliczenia wynika 偶e powinien by膰 to roczny limit dwie sztuki. Szach mat
  • marienty, mariusz79 i bar888 lubi膮 to

#76 OFFLINE   Psil

Psil

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 195 post贸w
  • LokalizacjaWarszawa

Napisano 30 maj 2019 - 09:29

Tylko z tego wynika, 偶e kto艣 powinien si臋 powstrzyma膰 od zabierania ryb.
Bo je艣li PZW pozwala zabiera膰 ryby i jednocze艣nie samo je odlawia to z prostego rachunku wychodzi, 偶e warto艣膰 przyrostu zostaje drastycznie przekroczona.
W takim wypadku woda w kr贸tkim czasie zostaje wyjalowiona.
Oczywi艣cie matematyka nie oddaje rzeczywisto艣ci.
Inaczej ryba przyrasta w du偶ym zbiorniku a inaczej w ma艂ej rzeczce. A obie te wody s膮 liczone do statystyki.
Do tego na ma艂ej rzece nikt nie b臋dzie odlawial bo cz臋sto jest to technicznie niemo偶liwe.
Pozostaje nam wi臋c realnie do艣膰 nie wiele tej wody, kt贸ra jako tako odnosi si臋 do wylicze艅.

#77 OFFLINE   panpawel85

panpawel85

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 139 post贸w
  • LokalizacjaDar艂owo
  • Imi臋:Pawe艂

Napisano 08 czerwiec 2019 - 21:16

Te wyliczenia s膮 straszne, pokazuj膮 ogromn膮 skal臋 problemu.
Przerzuci艂em pewnie setk臋 szczupak贸w, tych ma艂ych i tych wi臋kszych- a nie znam smaku szczupakowego mi臋sa. Wymiary ochronne jak dla mnie... To na przyk艂ad dla szczupaka minimum 60, a wymiar maksymalny... 61cm.
Mozna w臋dkowa膰, albo 艂owi膰 ryby... Tak mi sie wydaje, ja jestem w臋dkarzem i w臋dkuje, i nie wyobra偶am sobie, ze mo偶na zabija膰 to, co sie kocha...
Przecie偶 widok odp艂ywaj膮cej ryby tez cieszy mich臋

#78 OFFLINE   Alexspin

Alexspin

No comment - subjective opinion only

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 3753 post贸w
  • Lokalizacja艁贸d藕 (艂owiska O/Sieradz, O/Piotrk贸w).
  • Imi臋:Aleksander
  • Nazwisko:senatorskie

Napisano 09 czerwiec 2019 - 05:05

(...) Mozna w臋dkowa膰, albo 艂owi膰 ryby... Tak mi sie wydaje, ja jestem w臋dkarzem i w臋dkuje, i nie wyobra偶am sobie, ze mo偶na zabija膰 to, co sie kocha...
Przecie偶 widok odp艂ywaj膮cej ryby tez cieszy mich臋

Dla tego od 1992 r. nie zabra艂em 偶adnej z艂owionej ryby (z wyj膮tkiem inwazyjnych), a rejestry zwracam puste, oczywi艣cie z wpisanymi 艂owiskami na kt贸rych w臋dkowa艂em. Co z tego wie dzier偶awca? Jaka to statystyka? To tak samo jak ze 艣rednim wynagrodzeniem wyliczanym z pensji kasjerki hipermarketu i prezesa sp贸艂ki S.P.

U偶ytkownik Alexspin edytowa艂 ten post 09 czerwiec 2019 - 05:10

• venom_666, Krzysiek P, panpawel85 i 1 inna osoba lubi膮 to

#79 OFFLINE   eRKa

eRKa

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 2601 post贸w
  • Lokalizacjacentralna Polska
  • Imi臋:Romek
  • Nazwisko:K

Napisano 09 czerwiec 2019 - 12:49

Tak Tomku.

Istnieje takie okre艣lenie, jak produktywno艣膰 wody liczona w tonach na hektar. Jest ustalana na podstawie od艂ow贸w i statystyk, cz臋sto archaicznych, powstaj膮cych przez wiele lat. U艣rednia si臋 lata t艂uste i lata chude, niestety. Na tej podstawie dzier偶awca ma obowi膮zek pozyska膰 X ton ryb w okresie dzier偶awy. Je艣li nie z艂owi w jednym roku, musi do艂owi膰 w nast臋pnym. Na tej podstawie liczone s膮 r贸wnie偶 zarybienia, tzw. bazowa kwota po艂owowa, poni偶ej kt贸rej nie mo偶na zej艣膰 przyst臋puj膮c do przetargu.

W艂adzuchna traktuje wod臋 jak bank 偶ywno艣ci, uros艂o, zabi膰, zje艣膰, nie uros艂o, wpu艣ci膰, uro艣nie, zabi膰, zje艣膰, amen.  :(

PZW to organizacja licz膮ca setki tysi臋cy cz艂onk贸w.

Jak to si臋 dzieje, 偶e taka organizacja nie ma 偶adnego realnego wp艂ywu na "w艂adzuchn臋"?

To po co nam taka organizacja? Do zbierania sk艂adek??????

#80 OFFLINE   eRKa

eRKa

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 2601 post贸w
  • Lokalizacjacentralna Polska
  • Imi臋:Romek
  • Nazwisko:K

Napisano 09 czerwiec 2019 - 13:23

To nawet dla mnie swego rodzaju ciekawostka:

https://www.wprost.p...tych-przychodow.

Przy 10% procentowej mobilizacji w臋dkarzy(posiadaczy kart w臋dkarskich - ich ilo艣膰 szacuj臋 na 2 miliony) mo偶na by spokojnie przej膮膰 w艂adz臋.

Polska by艂aby pierwszym w臋dkarskim krajem -  Polska Rzeczpospolita W臋dkarska

• Krzysiek P, Alexspin i panpawel85 lubi膮 to

U偶ytkownicy przegl膮daj膮cy ten temat: 0

0 u偶ytkownik贸w, 0 go艣ci, 0 anonimowych