Mam nadzieję że komuś się to przyda.
Z uwagi na sporą szczegółowość tematu, pozwoliłem sobie otworzyć nowy wątek.
Myślę że nie tylko mnie wykurza chybotanie się rotora na boki i co gorsza luz rotora, góra-dół.
Jest to częsta przypadłość wśród shimaniaków z X-SHIP (pinion podparty na dwóch łożyskach) od 2010 do momentu kiedy firma zaczęła stosować Gumowe oringi itp. które wyeliminowały tą wadę.
Niestety w starszych modelach, bez dolnego łożyska podpierającego pinion ta metoda się nie sprawdzi.
W roli denata na stole koronera wystąpi STELLA 2500 z 2010r
Podkładka o nr RD14279 służąca do regulacji knoba (shimano) występuje w kilku grubościach i świetnie się nadaje do kasowania w/w luzu w kołowrotkach rozmiaru 1000-C3000
Umieszczam ją w miejscu które zaznaczyłem na fotce powyżej.
Zazwyczaj wystarczy jedna, czasem dwie podkładki, po założeniu podkładki i włożeniu pieniona wraz z łożyskami na swoje miejsce trzeba zablokować łożysko główne za pomocą tej srebrnej blaszki (zdjęcie poniżej).
Przy kołowrotkach typu Twin Power trzeba przykręcić oporówkę.
Grubość podkładki trzeba tak dobrać żeby po dokręceniu oporówki bądź blaszki, na pinionie pozostał minimalny luz który zaznaczyłem na zdjęciu poniżej.
Im mniej tego luzu zostanie tym lepiej, ale nie można skasować go do zera bo to spowoduje nacisk piniona na łożyska i w konsekwencji dorowadzi do ich uszkodzenia.
Jeśli prawidłowo przeprowadzicie ten zabieg to gwarantuję wam pełen uśmiech na twarzy i dużo stabilniejszy rotor, a co za tym idzie, lepszą pracę kołowrotka.
Jeśli temat spotka się z zainteresowaniem to postaram się przy okazji kolejnych sekcji zwłok pokazać jeszcze kilka sposobów na pozbycie się innych, zbędnych luzów.
A technicznie i manualnie uzdolnionych kolegów zachęcam do wymiany doświadczeń i spostrzeżeń, bo to znacznie lepsze od tak ostatnio modnego wyszydzania, ironizowania itp.
Pozdrawiam wszystkich serdecznie i życzę dobrej zabawy z podkładkami
Użytkownik Adaś Niezgódka edytował ten post 16 marzec 2022 - 23:51