Też muszę spróbować, ale zacznę od 4 cm. U mnie nie ma takich kluch . Chyba ......, że są .
Gratuluję wypracowania widowiskowego sposobu łowienia kleni.
Zaloguj się lub Zarejestruj by otrzymać pełen dostęp do naszego forum.
Napisano 20 czerwiec 2019 - 21:23
Też muszę spróbować, ale zacznę od 4 cm. U mnie nie ma takich kluch . Chyba ......, że są .
Gratuluję wypracowania widowiskowego sposobu łowienia kleni.
Napisano 20 czerwiec 2019 - 21:28
jeden piciklak = ?
Napisano 21 czerwiec 2019 - 05:50
(...) Uzbrój go tak jak opisałem we wpisie powyżej: dwuoczkowy drut wychodzący ciutkę za ołowiem na brzuchu i zwykła ostra kotwica.
Tak uzbrojoną żabą - na takiej mecie jak opisałeś klenie urwą ci rękę. (...)
Super podpowiedź. Po raz kolejny, DZIĘKI #Sayonara. Wypróbuję przy najbliższej okazji.
Jeśli chodzi o żaby, używam jaxonowych z serii Frog w kolorach:
i z serii Frog II:
Są tanie i w niczym nie ustępują dwukrotnie droższym Svage Gear.
Napisano 21 czerwiec 2019 - 08:57
Pewnie, że w niczym nie ustępują
Seria Frog II, Jaxona to ta sama żaba co Trendex - którego kupuję za 90 centów. Dokładnie ten sam model z tej samej fabryki i tej samej formy. Inaczej malowany i inaczej pakowany. Robinson zamawia w tej samej fabryce, co Spro, a niemiecki Behr, to to samo co duży model Yorka. I tak dalej i tak dalej.... Żabia globalizacja... tu "firmowość" nie ma żadnego znaczenia.
Napisano 21 czerwiec 2019 - 14:15
@Sayonara, zmodyfikowałem swoje żabole ogólnie zgodnie z Twoimi wskazówkami, tylko kotwiczki są na krętlikach. Jednej żabie kotwiczka wychodzi z brzuszka, drugiej z zadka. Dzisiaj przeprowadzę testy nad wodą, jeżeli pogoda będzie łaskawa
frogi.jpg 74,12 KB 40 Ilość pobrań
Napisano 21 czerwiec 2019 - 15:42
Po zastanowieniu, jednak bardziej przekonuje mnie zbrojenie pojedynczym hakiem, które #Sayonara zaprezentował wcześniej. Przy zbrojeniu kotwicą, żaba traci swoją zaletę, jaką jest bezzaczepowość.
Napisano 21 czerwiec 2019 - 15:54
Napisano 21 czerwiec 2019 - 16:35
No i pięknie zrobiłeś Wojtuś Trzy minuty roboty...
Jakbyś miał za dużo pustych brań, daj kotwice o numer większe...
Gdzie na Południu będziesz łowił? Dawaj region - może wystawię Ci metę gdzie żaby już przetestowane
Napisano 21 czerwiec 2019 - 17:03
Napisano 21 czerwiec 2019 - 20:52
Bezzaczepowość mnie nie interesuje, zestaw mam mocny, zawsze żabę wydrę z krzaczorów.
Nie to miałem na myśli. Przy zbrojeniu w kotwicę odpada sposób jaki stosuję - sadzanie żaby na liściu grążela, albo kępie nawisu trawy i zeskok, na przemian z ześlizgiem do wody.
Będę musiał dokupić jeszcze ze trzy żabki i część uzbroić w hak, a część w kotwicę, w zależności od łowiska.
Napisano 21 czerwiec 2019 - 21:01
Nie to miałem na myśli. Przy zbrojeniu w kotwicę odpada sposób jaki stosuję - sadzanie żaby na liściu grążela, albo kępie nawisu trawy i zeskok, na przemian z ześlizgiem do wody.
Będę musiał dokupić jeszcze ze trzy żabki i część uzbroić w hak, a część w kotwicę, w zależności od łowiska.
Napisano 21 czerwiec 2019 - 21:04
Wojtku, pstryknij fotkę zawieszenia tych kotwic.
Napisano 21 czerwiec 2019 - 21:14
Napisano 21 czerwiec 2019 - 21:41
Jest szansa dostać gdzieś wiecheć lub dwa tych gumowych frędzli? Na Ali zamawiać nie chcę a w sklepach nie widziałem nigdy. Mam spinnerbaita po przejściach i pierwowzór żabonga - staaare czarne ustrojstwo pod nazwą ghost(chyba) - miał jakiś żółty ogon ale sparciał i odpadł - chciałbym je przywrócić do życia.
Pytaj w sklepie z materiałami do wędkarstwa muchowego Mam na myśli materiały dotworzenia przynęt muchowych.
Napisano 21 czerwiec 2019 - 21:50
https://bogdangawlik...ber-Medium.html
Te gumki się nadają. Zanim zacząłem je kleić okonie wyrywały mi je regularnie i też kiedyś szukałem
Napisano 21 czerwiec 2019 - 21:52
@Bułka
niestety nic nie podpowiem. Tę część Polski znam tylko z dawnych lat....
Napisano 21 czerwiec 2019 - 22:08
@Bułka
niestety nic nie podpowiem. Tę część Polski znam tylko z dawnych lat....
Napisano 22 czerwiec 2019 - 08:54
Wrzucę jak tylko wrócę do domu. Kotwica podwieszona pod brzuszkiem zwisa bardziej po szczupakowemu.
Napisano 22 czerwiec 2019 - 20:14
Proszę bardzo
brzuszek.jpg 30,9 KB 85 Ilość pobrań
zadek.jpg 39,81 KB 75 Ilość pobrań
Napisano 22 czerwiec 2019 - 20:18
0 użytkowników, 2 gości, 0 anonimowych