Garmin Force - silniki dziobowe
#121 OFFLINE
Napisano 07 marzec 2024 - 19:51
Wysłane z mojego SM-S908B przy użyciu Tapatalka
#122 OFFLINE
Napisano 08 marzec 2024 - 22:47
Przepisy ?
- womar lubi to
#123 OFFLINE
Napisano 10 marzec 2024 - 08:16
Fakt, nie wiedziałem - łowiłem kiedyś z łodki znajomego, który najwyraźniej też nie wiedział.
Wróćmy do meritum - jakieś info dot. traktowania Force'a po kąpieli solnej? wystarczy spłukać wodą słodką? silikonować?
#124 OFFLINE
Napisano 02 lipiec 2024 - 10:24
Witam.
Czy ktoś z obecnych ma problemy z Garmin Force z późniejszych lat produkcji?
Czy warto kupować ten silnik czy może nową MK Terrovę 24v 80 lbs?
Najważniejsza jest bezusterkowość, kwestie z jakimi echosondami będzie to współpracować są drugorzędne.
Będę wdzięczny za informację.
#125 OFFLINE
Napisano 02 lipiec 2024 - 10:41
Terrova sporo tańsza, a działa na pewno
#126 OFFLINE
Napisano 02 lipiec 2024 - 14:45
Witam.
Czy ktoś z obecnych ma problemy z Garmin Force z późniejszych lat produkcji?
Czy warto kupować ten silnik czy może nową MK Terrovę 24v 80 lbs?
Najważniejsza jest bezusterkowość, kwestie z jakimi echosondami będzie to współpracować są drugorzędne.
Będę wdzięczny za informację.
Force dorosły wreszcie, bo coraz mniej czytam o problemach z nimi. Firmware 5 i wyższe znacznie usprawniło algorytmy kotwicy gps. Moim skromnym zdaniem największą bolączką tego silnika jest pilot. Duży, nieporęczny i daleki od user-friendly. Nad Krakenem pomyśl- wiadomo że stosunkowo rzadki a przez to może być nie do końca "rozpoznany" ale wygląda obiecująco choćby poprzez wsteczne obroty śruby, która będzie cofać łódź bez kręcenia głowicą.
#127 OFFLINE
Napisano 02 lipiec 2024 - 22:33
Używam Garmin Force. Prawie wszystko w nim mi odpowiada; moc(24V), współpraca z ploterami Garmin, pilot, funkcje i możliwości. Ma kilka drobnych mankamentów ale jeden jest wybitnie wkurw...jący.
Wymieniłem go za XI5, który był dość dobry a pod tym względem pobijał Force na głowę. Chodzi o dźwięk korekty obrotu głowicy.
Nagrałem kilka filmików, link do jednego:
W Garmin pół roku temu stwierdzono że wszystko ok, ale niedawno znowu wróciłem do tematu i czekam na odpowiedź, bo bardziej chodzi nie o konstrukcję a oprogramowanie które tym steruje.
Więc jeżeli nie przeszkadza ci takie wycie, 1-2 razy na minutę, bierz. Swoją drogą nie znam w ogóle Minnkoty i nie wiem jak w nim jest z tym hałasem.
#128 OFFLINE
Napisano 02 lipiec 2024 - 23:22
Bo ja wiem, czy ten pilot w Garminach taki straszny. Osobiście uważam, że w skali jakości obecnie to jest najlepszy. Nowy pilot MK budzi u mnie mieszane uczucia. Uważam, że ergonomia jest wyraźnie gorsza od zwykłego i-pilota. W mojej skali Garmin ma teraz chyba najlepszy pilot, Mk druga, Motorguide to dla mnie tandeta. W MK można przynajmniej dokupić mikro. Co do dzwięku w MK to zależy, ale aż takich szybkich strzałów nie ma, chociaż na flaucie też potrafi kręcić. Wydaje się, że jest ciszej, ale z samego nagrania ciężko ocenić.
Użytkownik psulek edytował ten post 02 lipiec 2024 - 23:23
#129 OFFLINE
Napisano 03 lipiec 2024 - 07:09
Bo ja wiem, czy ten pilot w Garminach taki straszny. Osobiście uważam, że w skali jakości obecnie to jest najlepszy. Nowy pilot MK budzi u mnie mieszane uczucia. Uważam, że ergonomia jest wyraźnie gorsza od zwykłego i-pilota. W mojej skali Garmin ma teraz chyba najlepszy pilot, Mk druga, Motorguide to dla mnie tandeta. W MK można przynajmniej dokupić mikro. Co do dzwięku w MK to zależy, ale aż takich szybkich strzałów nie ma, chociaż na flaucie też potrafi kręcić. Wydaje się, że jest ciszej, ale z samego nagrania ciężko ocenić.
Paweł- mi lepiej ten advanced remote leży w ręce, nie wnerwia dotykowy ekran, który co chwila robił problem no i zasilanie bateryjne. A micro mam już także. Co do Forca- to dramat jak dla mnie procedura aktualizacji, tam pedał nawet m firmware- które trzeba wgrywać po wifi. Tworzenie kilku sieci WiFi po to, by wgrać soft jest jak dla mnie kłopotliwe. Ale o gustach się nie dyskutuje.
- Rafał Światłoń lubi to
#130 OFFLINE
Napisano 04 lipiec 2024 - 00:30
To fakt na flaucie obracanie głowicy i trzeszczenie skręcającego sie przewodu jest mega wkurwiające....Używam Garmin Force. Prawie wszystko w nim mi odpowiada; moc(24V), współpraca z ploterami Garmin, pilot, funkcje i możliwości. Ma kilka drobnych mankamentów ale jeden jest wybitnie wkurw...jący.
Wymieniłem go za XI5, który był dość dobry a pod tym względem pobijał Force na głowę. Chodzi o dźwięk korekty obrotu głowicy.
Nagrałem kilka filmików, link do jednego: https://youtu.be/dLE2BOOCRDU
W Garmin pół roku temu stwierdzono że wszystko ok, ale niedawno znowu wróciłem do tematu i czekam na odpowiedź, bo bardziej chodzi nie o konstrukcję a oprogramowanie które tym steruje.
Więc jeżeli nie przeszkadza ci takie wycie, 1-2 razy na minutę, bierz. Swoją drogą nie znam w ogóle Minnkoty i nie wiem jak w nim jest z tym hałasem.
Ja zauważyłem jeszcze jeden mega irytujący problem a mianowicie funkcja kotwicy.
Jedziesz sobie powoli 1km/h naciskasz kotwice a silnik jak debil odwraca się w miejscu i pcha cie 10m do tyłu choć od momentu na ciśnięcia guzika przejechałeś może 2m. Silnik robi taki kocioł w wodzie że ryba którą namierzyłeś znika z prędkością światła
Wysłane z mojego VOG-L29 przy użyciu Tapatalka
#131 OFFLINE
Napisano 04 lipiec 2024 - 06:48
To fakt na flaucie obracanie głowicy i trzeszczenie skręcającego sie przewodu jest mega wkurwiające....
Ja zauważyłem jeszcze jeden mega irytujący problem a mianowicie funkcja kotwicy.
Jedziesz sobie powoli 1km/h naciskasz kotwice a silnik jak debil odwraca się w miejscu i pcha cie 10m do tyłu choć od momentu na ciśnięcia guzika przejechałeś może 2m. Silnik robi taki kocioł w wodzie że ryba którą namierzyłeś znika z prędkością światła
ale podobne zachowania ma mg i mk . ja przed miejscem kotwicy wylaczam silnik i kotwicze gdy lodz ma znikoma predkosc- to nieweluje takie zachowania czesciowo ( uzywam mk)
- Ardoro lubi to
#132 OFFLINE
Napisano 04 lipiec 2024 - 08:37
Też maksymalnie zwalniam przed włączeniem kotwicy, żeby nie było tego harmidru.
Akurat na trzeszczenie przewodów mam sposób; pryśnij lekko obudowę o którą przewody się skręcają jakimś teflonem. Pomaga.
Piszcie i dzwońcie z tym wyciem obrotu do Garmina. Im więcej będzie zgłoszeń, tym może inżynierowie coś z tym zrobią. Wrzucajcie też filmiki z tą pracą na YT.
Pani Małgorzata z Garmina jest bardzo pomocna i może przesłać takie uwagi do techników w Stanach.
Zaproponowałem żeby dodać w ustawieniach możliwość stopniowania dynamiki korekty obrotu silnika, tak samo jak Anchor Gain i Navigation Gain.
Nie wiem czy ktoś się nad tym pochyli ale jak się nie będzie próbować.....
#133 OFFLINE
Napisano 04 lipiec 2024 - 13:44
Adaś ja mam świadomość tego że każdy silnik tak ma ale w garmin force to jest przegięcie pały. Nawet przy wytraconej prędkości obraca się i cofa za dużo moim zdaniem.ale podobne zachowania ma mg i mk . ja przed miejscem kotwicy wylaczam silnik i kotwicze gdy lodz ma znikoma predkosc- to nieweluje takie zachowania czesciowo ( uzywam mk)
Terrova której używałem też tak robiła ale cofnięcie było nieznaczne a tutaj jest dramat.
#134 OFFLINE
Napisano 04 lipiec 2024 - 21:29
Adaś ja mam świadomość tego że każdy silnik tak ma ale w garmin force to jest przegięcie pały. Nawet przy wytraconej prędkości obraca się i cofa za dużo moim zdaniem.
Terrova której używałem też tak robiła ale cofnięcie było nieznaczne a tutaj jest dramat.
Oczywiście zmniejszyłeś Anchor Gain na małe wartości?
#135 OFFLINE
Napisano 11 lipiec 2024 - 19:59
W tym roku byłem z kolegami w Szwecji na trzech bardzo podobnych łodziach Finvala. Każdy miał inną dziobówkę więc była okazja zrobić parę głupkowatych "testów" podczas kiedy ryby nie brały. Głównie chodziło nam o korekty na kotwicy.
Ja mam Force Kraken, była też Terrova i Xi5 - oba 12v. Najlepiej zdecydowanie, czy to fala czy flauta, trzymał Xi5, Terrova nieco bardziej nerwowo, natomiast Kraken zachowuje się jakby się naćpał jakiejś amfetaminy.
Próbowałem go kalibrować ale nic to nie dało. Może jest za mocny do łodzi, bo regularnie skakał o około metr albo i więcej w każdą stronę.
- mario i Bielun22 lubią to
#136 OFFLINE
Napisano 11 lipiec 2024 - 21:37
#137 OFFLINE
Napisano 12 lipiec 2024 - 12:32
Podejrzewam, że nie był ustawiony. W garmin force trzeba ustawić skalę łodzi na najmniejszą i jest ok. Myślę, że kraken ma tak samo.
Wydaje mi się, że to ustawiałem. Sprawdzę następnym razem na wodzie
#138 OFFLINE
Napisano 19 lipiec 2024 - 07:17
#139 OFFLINE
Napisano 19 lipiec 2024 - 07:21
Czy do łódki z tworzywa, waga około 80kg dlugość 440cm garmin force 24v nie będzie zbyt mocny i wielki? Czy lepiej pójść po xi5?
Będzie. Znam wiele przypadków wciśnięcia tego silnika na zbyt mały i lekki kadłub a potem lamenty ludzi na privach, że dziobówka chce ich wyrzucić do wody na kotwicy......
- Kacperw22 lubi to
#140 OFFLINE
Napisano 19 lipiec 2024 - 10:48
Czy do łódki z tworzywa, waga około 80kg dlugość 440cm garmin force 24v nie będzie zbyt mocny i wielki? Czy lepiej pójść po xi5?
Zdecydowanie cos 12v wystarczy. I to w zupelnosci
Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
Użytkownicy przeglądający ten temat: 3
0 użytkowników, 3 gości, 0 anonimowych