#41 OFFLINE
Napisano 29 marzec 2012 - 14:14
„Maszyny” działają bardzo dobrze, zmodyfikowałem tylko podawanie nici. Zmieniłem oczka z drutu na przelotki szczytowe typu flanged – miałem z jakiegoś demontażu. Zmieniłem też napinacz nici na oryginalny maszynowy. Stary był ok. ale ten – oprócz stalowych „talerzyków” i sprężyny – ma dodatkowo taki sprężynujący wąs. Dzięki temu automatycznie wybiera luz. W każdej chwili mogę odłożyć robotę i mieć obie ręce wolne. To bardzo wygodne. Można bezstresowo „nastrzelać” liczbę tipetów ograniczoną tylko długością omotki. Np. w prezentowanej jerkówce każda omotka ma 9 następujących po sobie nitek (oczywiście czarna–wiodąca jest ciągła).
To jest trochę tak, że wiele osób ma udział w tym, że się wciągnąłem. Żona, bo cierpliwie to znosi, Friko, bo zaryzykował i powierzył mi duże zamówienie, mario, bo od czasu do czasu podrzuca coś do roboty, a to ważne –żeby nie wyjść z wprawy, Harry, bo przyczynia się do poszerzania horyzontów, milczacy, bo to na jego maszynach powstają te kijki, @slider@ bo umożliwił mi kapitalną prezentację efektów, Fishing Center, bo często-gęsto zaopatruje mnie w materiały i komponenty… Wszystkim wymienionym i niewymienionym bardzo dziękuję
@all
Dzięki za miłe komentarze.
#42 OFFLINE
Napisano 29 marzec 2012 - 18:52
Krzysiek, gratuluję tego, co już i trzymam kciuki za to, co w przyszłości Aż się boję pomyśleć, jak to będzie wyglądało, jeżeli będziesz w tak szaleńczym tempie doskonalił warsztat
#43 OFFLINE
Napisano 29 marzec 2012 - 19:37
Nic się nie bój, Twój kijek będzie na tyle dopracowany, na ile mnie stać. Projekt już jest. To będzie taki Japan shape z bardzo wyważonym i estetycznym lookiem
#44 OFFLINE
Napisano 30 marzec 2012 - 13:18
nie podobają mi się skomplikowane wędki . Spiral spacing , nierówne części składu , łączenie w miejscu chwytu , zamaskowane łączenie , w ogóle dużo połączeń , omotki i stalowe pierścienie oraz przelotki na kielichu . Wędkarstwo , szczególnie podróżne trzeba upraszczać nawet w zdobienia a nie komplikować . Im mniej tym więcej .
Reszta jest OK .
Pozdrawiam
#45 OFFLINE
Napisano 30 marzec 2012 - 13:54
Na dobry początek weekendu proponuje wędziska z zupełnie innej beczki. To bliźniacze kije klasy L i M/L, odpowiednio 8 i 10lb w długościach pomiędzy 7 a 8’. Blanki, mimo że o bardzo małej zbieżności i kołowe, są dość szybkie. Dwuskłady, symetrycznie dzielone. Wykończenie: pianka, NPS skracany dwustronnie, zakończony minimalistycznym „czopkiem” z pianki, Alu-Oxy, ProWrap A, FlexCoat, dwie warstwy w ilości ledwie pozwalającej na unikniecie „drabinki”. Ciekawe jest osadzenie NPS-ów: jeden na arborach ze spienionego PCV, drugi – ze wspomnianego wcześniej klejonego bambusa. Ze względu na nienajlepsze wyważenie własne blanków (zbieżność!) dolniki są relatywnie długie. Przelotki na wejściu to oczywiście „igreki”, na szczytówce micro guide-sy w rozmiarze 4,5.
Załączone pliki
- TomekSudety lubi to
#46 OFFLINE
Napisano 30 marzec 2012 - 13:57
Załączone pliki
#47 OFFLINE
Napisano 30 marzec 2012 - 14:23
Co masz na myśli pisząc -> blanki kołowe ???
#48 OFFLINE
Napisano 30 marzec 2012 - 14:26
A tak na poważnie – lubię mieć coś zawsze na warsztacie.
Kołowe – miałem na myśli ugięcie. Te blanki mają relatywnie sztywne szczyty i podatne środki i dolniki. Pod niewielkim obciążeniem pracują na całej długości
#49 OFFLINE
Napisano 30 marzec 2012 - 14:40
Nie myśl sobie, że będę czekał z założonymi rękami i próżnował
A tak na poważnie – lubię mieć coś zawsze na warsztacie.
I o to chodzi.
Ale trzeba też przyznać, że dobra fotka też robi swoje
Szkoda, że nie było mi dane pomacać
#50 OFFLINE
Napisano 30 marzec 2012 - 14:44
#51 OFFLINE
Napisano 30 marzec 2012 - 14:46
fajnie , że się nie obrażasz. Może coś pokręciłem ale jak rozumieć taką ‘różnorodność’ ?
Friko: ‘ … Piotrek Matusiak, który dostarczył najwyższej jakości metalowe tuleje (robione pod wymiar blanku) które posłużyły do wzmocnienia zakończenia rękojeści …’
krzysiek: ‘…Friko mówi, że słyszał opinie, że wzmacnianie żeńskiej części na sztywno, może powodować duży ucisk punktowy na części męskiej…’
W wędkach lekkich powyżej 1,90 m długości trudno się do czegoś przyczepić ale jako podróżne podzielił bym na trzy części oczywiście jednakowej długości . Co wiesz o materiale blanku ?
Pozdrawiam
#52 OFFLINE
Napisano 30 marzec 2012 - 14:52
Friko mówi, że słyszał opinie, że wzmacnianie żeńskiej części na sztywno, może powodować duży ucisk punktowy na części męskiej. W tym wypadku wszystko jest tak pancerne, że nie widzę zagrożenia. W lżejszych kijach – poddaję pod dyskusję…
Czytaj/cytuj, proszę, do końca. W kijach o bardzo grubej ściance szczytówki zastosowano tuleje, żeby chronić część żeńską o znacznie większej średnicy i cieńszej ściance. W dodatku część żeńska była jakby cięta z rury i nie było widać na niej wzmocnienia. W lżejszych wędkach nie ma tulei, a już na pewno nie na samej krawędzi złącza.
O materiał najlepiej pytać Frika. Z tego, ca pamiętam, wysokie moduły zastosowano tylko blanku prezentowanym tu na piwerwszej serii zdjęć.
#53 OFFLINE
Napisano 30 marzec 2012 - 22:30
Pzdr,
Fatso
#54 OFFLINE
Napisano 30 marzec 2012 - 22:58
pozdrwóka
#55 OFFLINE
Napisano 31 marzec 2012 - 18:27
Nie wiem co mi się bardziej podoba
#56 OFFLINE
Napisano 31 marzec 2012 - 19:18
Mobby Dick to blank wykonany z grafitu I generacji , z tym ze rękojeść zawiera sporą domieszkę e-glassu
Natomiast lekki spinning pokazany na późniejszych zdjęciach to popularna ostatnimy czasy mieszanka grafitów I, II oraz III generacji (innymi słowy standard, intermediate oraz high - modulous )
#57 OFFLINE
Napisano 31 marzec 2012 - 21:05
Pozdrawiam
Grzesiek
- ender lubi to
#58 OFFLINE
Napisano 31 marzec 2012 - 21:20
W szczególności podoba mi się ta ostatnia wędka zaprezentowana przez Ciebie. Miałem okazję połowić kilka razy wędką z uchwytem Fuji NPS, jest naprawdę wygodny i ergonomiczny.
Pozdrawiam
#59 OFFLINE
Napisano 31 marzec 2012 - 23:34
#60 OFFLINE
Napisano 31 marzec 2012 - 23:56
coś odrobinę żywszego by się przydało tuż przed uchwytem, ale sam mikro foregrip - my style Czy poza estetyką, rozszerzana na końcu pianka dolnika ma jakieś użytkowe uzasadnienie? Bo ilekroć mi się coś takiego w ręce dostało, to mnie mocno... denerwowało. Czy ktoś będzie traktował największego igreka hakami od przynęt, czy też zaczep schowany jest z prawej strony? Dla jakiegoś mańkuta!?
Grześku,
Kijek robiony według dokładnej specyfikacji butt cap - zlecony, ja kończę raczej takim zwykłym gumowym koreczkiem. Zaczepu - niet.
Również z jednym lub większą ilością słów kluczowych: autorski, autorski-rb
AUTORSKI
Hand made →
Rodbuilding (budowa wędek) →
WZ RodsNapisany przez Wojtek Zwolski , 13 gru 2022 |
|
|
||
AUTORSKI
Hand made →
Rodbuilding (budowa wędek) →
Konsultacje pierwszego projektuNapisany przez mestre16 , 26 lis 2021 |