Sandacze – kolory przyn臋t
#41 OFFLINE
Napisano 02 kwiecie艅 2012 - 23:03
#42 OFFLINE
Napisano 02 kwiecie艅 2012 - 23:10
#43 OFFLINE
Napisano 03 kwiecie艅 2012 - 10:16
widz臋, 排篹 Wy spoza Warszawy, jeste艣cie tacy m膮drzy, 排篹 inni ju排 nie musz膮 si臋 wypowiada膰...
mo排篹 spiszecie swoje m膮dro艣ci i wydacie ksi膮排簁臋, 排篹by艣my mogli czerpa膰 z tej wiedzy?
- Wartoslaw lubi to
#44 OFFLINE
Napisano 03 kwiecie艅 2012 - 10:24
Taki nasz zasciankowy zarcik
Sam skozystam z wiedzy dzieki temu watkowi.
#45 OFFLINE
Napisano 03 kwiecie艅 2012 - 10:27
Pozdrawiam /a tak w og门俵e to rzeczywi艣cie wszystko zosta艂o ju排 tu napisane/
#46 OFFLINE
Napisano 03 kwiecie艅 2012 - 12:34
Chodz臋 za sandasiem po Odrze po znanych rewirach. Oczywi艣cie z bia艂ym lub seledynkiem bo takie wystarcza艂y aby pi臋tna艣cie lat temu dobrze po艂owi膰.
Rzut, defiladka przed g艂门倃k膮, pukni臋cie tyci tyci i nic, raz, drugi trzeci, nic, nie poprawi艂, poszed艂em dalej...
Wracam w to samo miejsce, rzut bia艂kiem, pukni臋cie i ju排 p门偱簄iej nic...
Po paru takich historiach w tym samym dole, postanowi艂em pokombinowa膰. Doszed艂em do przedziwnego i sta艂ego schematu: defiladka bia艂ym, pukni臋cie, od razu zmiana na smolucha i siedzi!!
Kiedy艣 my艣l臋 sobie, po co traci膰 czas na bia艂ego jak bior膮 tylko na brudasa ale nic, jakby woda pusta by艂a. Zmiana na bia艂ego i pusto, ani pukni臋cia.
Aby ko艅czy膰 przyd艂ug膮 opowie艣膰 napisz臋, 排篹 w 排篴den inny spos门俠 nie sz艂o tam po艂owi膰. Do ko艅ca sezonu regularnie 艂owi艂em tylko zachowuj膮c schemat kolor门倃.
I ma znaczenie kolor czy niema? Mo排簄a znale藕膰 jak膮艣 regu艂臋?
#47 OFFLINE
Napisano 03 kwiecie艅 2012 - 17:06
#48 OFFLINE
Napisano 03 kwiecie艅 2012 - 18:53
To mo排篹 tak troch臋 przekornie, z艂owili艣cie kiedy艣 艣lep膮 ryb臋 (o艣lepion膮 przez uszkodzenie mechaniczne oczu)? Ja tak. Z艂owili艣cie ryb臋 na czarn膮 przyn臋t臋 w rzecznej rynnie g艂臋bokiej na 10-12m ? Ja tak. Z艂owili艣cie ryb臋 na przezroczyst膮 przyn臋t臋 ? Ja tak. I co teraz powiemy, chyba jedynie tylko to, 排篹 tam gdzie chodzi o 艂owienie ryb nie ma regu艂, mog膮 by膰 jedynie przypuszczenia i praktyki wynikaj膮ce po cz臋艣ci z do艣wiadczenia a cz臋sto te排 i z przypadku.
- Tomus, misiek90, Enio i 1 inna osoba lubi膮 to
#49 OFFLINE
Napisano 03 kwiecie艅 2012 - 18:55
Panowie, w 排簓ciu i przyrodzie s膮 sprawy wa排簄e i wa排簄iejsze.
W podpunktach uj臋ty zestaw rzeczy wa排簄ych do sandacza z艂owienia -gdzie kolejno艣膰 nieprzypadkow膮 jest, a elementy istotnymi - ma sens, i zaraz postaram si臋 to udowodni膰.
Ale tylko niekt门俽ym.
A teraz do rzeczy.
Takie uj臋cie tematu ma sens i jest odpowiednie, przede wszystkim dla os门俠 chc膮cych zacz膮膰 regularnie 艂owi膰 sandacze, w naszych ma艂o zasobnych w te ryby wodach.
Bo przyjmuj膮c na dzie艅 dobry teori臋 kolor门倃, p门俽 dnia, super przyn臋t itp., itd - pocz膮tkuj膮cy, niekoniecznie m艂ody, najzwyczajniej w 艣wiecie marnuje mn门俿two czasu. Doj艣cie do stanu regularnego 艂owienia sandaczy zajmuje mu pi臋膰 sezon门倃, a mog艂oby jeden.
Dlatego kolory maj膮 znaczenie, ale s膮 na przedostatnim miejscu, czasem mog膮 wskoczy膰 na pierwsze, lecz bardzo rzadko i tylko na chwil臋... pozdrawiam
- misiek90 lubi to
#50 OFFLINE
Napisano 03 kwiecie艅 2012 - 18:57
No to jeszcze napisz臋, celem jasno艣ci:
Panowie, w 排簓ciu i przyrodzie s膮 sprawy wa排簄e i wa排簄iejsze.
W podpunktach uj臋ty zestaw rzeczy wa排簄ych do sandacza z艂owienia -gdzie kolejno艣膰 nieprzypadkow膮 jest, a elementy istotnymi - ma sens, i zaraz postaram si臋 to udowodni膰.
Ale tylko niekt门俽ym.
A teraz do rzeczy.
Takie uj臋cie tematu ma sens i jest odpowiednie, przede wszystkim dla os门俠 chc膮cych zacz膮膰 regularnie 艂owi膰 sandacze, w naszych ma艂o zasobnych w te ryby wodach.
Bo przyjmuj膮c na dzie艅 dobry teori臋 kolor门倃, p门俽 dnia, super przyn臋t itp., itd - pocz膮tkuj膮cy, nie koniecznie m艂ody, najzwyczajniej w 艣wiecie marnuje mn门俿two czasu. Doj艣cie do stanu regularnego 艂owienia sandaczy zajmuje mu pi臋膰 sezon门倃, a mog艂o by jeden.
Dlatego kolory maj膮 znaczenie, ale s膮 na przedostatnim miejscu, czasem mog膮 wskoczy膰 na pierwsze, lecz bardzo rzadko i tylko na chwil臋... pozdrawiam
Amen
#51 OFFLINE
Napisano 04 kwiecie艅 2012 - 07:55
My艣l臋 排篹 tu nale排簓 jeszcze wspomnie膰 o tym gdzie te pikne ryby 艂owimy.
I nie chodzi tu o to ze w jeziorach s膮 艣lepe a w rzekach nie, lub na odwr门倀. Mam na my艣li fakt 排篹 w jeziorach jest ci臋排篹j go trafi膰 i wtedy zaczynamy szuka膰 przyczyny kt门俽膮 dosy膰 cz臋sto sprowadzamy do koloru przyn臋ty. Inaczej jest na zapor门倃kach w kt门俽ych jest go sporo nie wspominaj膮c o rzekach. Tam zazwyczaj dwa kolory bia艂as lub seledyn.
A teraz z w艂asnej obserwacji,- w ubieg艂ym roku pojechali艣my z koleg膮 po艂owi膰 zandery na jeziorku. Gdy ju排 je namierzyli艣my
zacz臋li艣my si臋 zbroi膰. Jako pierwsze wpad艂y seledyny bez brokatu na g艂门倃kach 18gr. Kolega zanotowa艂 jedno pobicie ja nic.
Po godzinie biczowania cichutko nap艂ywamy na miejsc门倃k臋 sprawdzi膰 czy tam s膮, i s膮. Wi臋c wracamy ustawiamy i zaczynamy zabaw臋 z kolorami. Mam tu na my艣li seledyn w r门偱藕nych wariacjach.
Strza艂em w dziesi膮tk臋 okaza艂 si臋 seledyn-brokat z czarnym grzbietem,
ale aby 艣mieszniej by艂o na g艂门倃ce 25 gr. Przez 2 godzie bra艅 du排簅 i wyholowanych ryb te排 sporo. Aby si臋 przekona膰 czy to kolor czy mo排篹 gramatura g艂门倃ki za艂o排簓艂em bia艂膮 per艂臋 z niebieskim na 25 gr. Kolega naturalnie dzioba艂 seledynem.
Ja nic on 2 brania. Wspomniane marchewy zegrzy艅skie r门倃nie排 nie przynios艂y nawet jednego brania, a kolega 艂oi艂 mi sk门俽臋 seledynem.
Podsumowuj膮c osobi艣cie je排篹li si臋 wybieram na zedy nie zabieram 200 kg gum i g艂门倃ek, ale mam pude艂eczko seledynowych wariacji,
z niewielk膮 domieszk膮 bia艂as门倃 z niebieskim oraz marchewy zegrzy艅skie. Je排篹li dziobi膮 to kt门俽y艣 z tych kolor门倃 zadzia艂a, je排篹li si臋 nie podnosz膮, tylko s膮 przyspawane do dna
to cho膰by nie wiem co im podrzuca膰, olej膮 grub膮 p艂etw膮 i tyle.
pozdrawiam
ZH
#52 OFFLINE
Napisano 05 kwiecie艅 2012 - 00:16
Po pierwsze, to 排篹 cz艂owiek na g艂臋boko艣ci 10 m. nic nie widzi nie oznacza, 排篹 nie widzi te排 sandacz. Jego oko jest inaczej zbudowane ni排 ludzkie, potrzebuje mniejszej ilo艣ci 艣wiat艂a.
Wszystko o 艣wietle co piszemy z naszego punktu widzenia nijak si臋 ma do wzroku sandaczy.
Kolor ma znaczenie - w zale排簄o艣ci od pory roku menu ryb si臋 zmienia, trzeba to analizowa膰 i wyciaga膰 wnioski.
Nawet od pory dnia si臋 zmienia i to te排 trzeba bra膰 pod uwag臋.
Poza tym trzeba stara膰 si臋 my艣le膰 jak sandacz. Np. jak w czerwcu pilnuje gniazda to zdenerwowa膰 go jakim艣 stra排篴kiem albo imitacj膮 wroga kt门俽y moze wyjada膰 ikr臋.
#53 OFFLINE
Napisano 05 kwiecie艅 2012 - 08:13
- Likho lubi to
#54 OFFLINE
Napisano 05 kwiecie艅 2012 - 09:01
W tym miejscu wypada opowiedzie膰 pewne zdarzenie znad Odry, konkretnie G门俽zyca druga po艂owa lat 90'. 艁owimy w sk艂adzie Orfa S艂ubice, W臋dkarski 艢wiat (tu najbardziej chodzi o M.Szyma艅skiego) i my, czyli Salmo Ko艂obrzeg. Wspomniany Marek macha du排簓m per艂owym kopytem, po kilku rzutach wyjmuje z wody wspomniane kopyto, ogl膮da je i co艣 tam mruczy pod nosem. Nast臋pnie wyjmuje z kieszeni jakie艣 markery i rysuje na tym kopycie kolorowe esy floresy. Stoj臋 obok, wi臋c pytam, co ty k...a robisz, odpowiada, 排篹 chyba sanda艂ki mu pukaj膮 to podrasuje kopyto. Ja mam na ko艅cu zestawu oczywi艣cie wahad艂o T-3 bia艂y mat, m门倃i臋 do Marka, dawaj tego niebieskiego flamastra, poka排耗 Ci jak to si臋 robi. Daje, wi臋c bior臋 i m门倃i臋, zobacz napiszemy, kr门倀k膮 wiadomo艣膰 do ryby; i pisz臋 na tym bia艂ym macie niebieskim flamastrem; TY K...O (tak, tak caps lockiem). Nast臋pnie zaczynamy rzuca膰, Marek pierwszy, kilka rzut门倃 i nic, ja w drugim rzucie, sanda艂 tak na oko 70+, jeszcze trzy rzuty i nast臋pny jeszcze wi臋kszy. Co m门倃i艂 Szyma艅ski to ju排 przemilcz臋. A jaki z tego wniosek; najlepszy kolor na sandacze, w owym momencie to niebieski na bia艂ym matowym tle, no i tre艣膰 te排 chyba by艂a wa排簄a.
Pad艂em ze 艣miechu! Pora chyba zacz膮膰 podpisywa膰 przyn臋ty!
#55 OFFLINE
Napisano 05 kwiecie艅 2012 - 21:15
Po lekturze w膮tku nasun臋艂o mi si臋 kilka przemy艣le艅 nt. wypowiedzi.
Po pierwsze, to 排篹 cz艂owiek na g艂臋boko艣ci 10 m. nic nie widzi nie oznacza, 排篹 nie widzi te排 sandacz. Jego oko jest inaczej zbudowane ni排 ludzkie, potrzebuje mniejszej ilo艣ci 艣wiat艂a.
Wszystko o 艣wietle co piszemy z naszego punktu widzenia nijak si臋 ma do wzroku sandaczy.
Kolor ma znaczenie - w zale排簄o艣ci od pory roku menu ryb si臋 zmienia, trzeba to analizowa膰 i wyciaga膰 wnioski.
Nawet od pory dnia si臋 zmienia i to te排 trzeba bra膰 pod uwag臋.
Poza tym trzeba stara膰 si臋 my艣le膰 jak sandacz. Np. jak w czerwcu pilnuje gniazda to zdenerwowa膰 go jakim艣 stra排篴kiem albo imitacj膮 wroga kt门俽y moze wyjada膰 ikr臋.
Cze艣膰, chyba jednak nie wszed艂e艣 na podlinkowan膮 przeze mnie stronk臋, w jednym z pierwszych post门倃. Nie chodzi o budow臋 oka sandacza czy cz艂owieka. Ca艂y wic polega na tym, 排篹 zgodnie z prawami fizyki pewne kolory s膮 widoczne do pewnych g艂臋boko艣ci i nie ma znaczenia jakie oko je ogl膮da. Po prostu tak ju排 jest i nie ma o czym dyskutowa膰, jeszcze raz link; http://www.nurkomani...yka_swiatlo.htm
#56 OFFLINE
Napisano 06 kwiecie艅 2012 - 10:10
Nie zgodz臋 si臋Ca艂y wic polega na tym, 排篹 zgodnie z prawami fizyki pewne kolory s膮 widoczne do pewnych g艂臋boko艣ci i nie ma znaczenia jakie oko je ogl膮da.
Sprawa nie jest a排 tak prosta jak mog艂aby si臋 wydawa膰.
Bardzo wa排簄e jest to jakie oko ogl膮da i w co natura je wyposa排簓艂a i jak je zbudowa艂a. A jak takie oko wyposa排簅ne jest w noktowizor to i w nocy popatrzy. Jak natura wyposa排簓 oko zwierza w odpowiednik noktowizora to lepiej b臋dzie postrzega艂 pewne rzeczy w szcz膮tkowym 艣wietle. To co jest podlinkowane dotyczy 艣wiat艂a w pa艣mie, kt门俽e ludzkie oko mo排篹 wychwyci膰. Za艂门偱藕my, 排篹 oko jakiego艣 zwierza jest zbudowane niczym ekran echosondy (tak dla uproszczenia) i widzi tylko 256 odcieni szaro艣ci. Wtedy by艂oby niby bez r门偱藕nicy jaki kolor, ale nie do ko艅ca. Ka排篸y kolor odpowiada艂by innemu odcieniowi na skali szaro艣ci i zwierz臋, kt门俽e postrzega 艣wiat w ten spos门俠 na pewno zauwa排簓 r门偱藕nic臋 mi臋dzy bardziej, a mniej szarym.
Eskimosi (podobno) rozr门偱藕niaj膮 32 rodzaje 艣niegu ja znam tylko bia艂y i zimny, ewentualnie zmro排簅ny, co nie oznacza, 排篹 s膮 tylko dwa rodzaje .
My艣liwi, do prania szmat my艣liwskich nie u排簓waj膮 艣rodk门倃 pior膮cych z optycznym wybielaczem bo dla zwierzyny w nocy 艣wiec膮 . Wida膰 to doskonale na zdj臋ciach z lamp膮. Ci臋排簁o mi to wyt艂umaczy膰, ale mam nadziej臋, ze wiesz o co chodzi.
Co do 艣lepej ryby - musia艂a wybiera膰, albo sobie poradzi膰, albo zdechn膮膰. Niewidomi ludzie te排 maj膮 wyostrzone inne zmys艂y skoro nie mog膮 ze wzroku korzysta膰.
Pozdrawiam.
#57 OFFLINE
Napisano 06 kwiecie艅 2012 - 12:03
#58 OFFLINE
Napisano 06 kwiecie艅 2012 - 19:18
Obawiam si臋, 排篹 przeciwstawiaj膮c moje zmys艂y (cho膰by i budowa oka) do kocich, nie jestem w stanie z艂apa膰 myszy konkuruj膮c z g艂odn膮 kotk膮.
Tak na prawd臋 to IMO jak widz膮 ryby to g... wiemy, mo排篹my ewentualnie domniemywa膰, fizyka stworzona przez ludzi m门倃i tak, a ryby by膰 mo排篹 na przek门俽 do postrzegania ludzkiego i fizyki wykorzystuj膮 zmys艂y w inny spos门俠 i to co dla nas jest niewidoczne, na g艂臋boko艣ci 15m dla nich jest widoczne w pe艂nej okaza艂o艣ci i krasie (oczywi艣cie gdybam i je艣li s膮 w pe艂ni naukowe opracowania na ten temat a nie dyrdyma艂y to ch臋tnie poczytam).
#59 OFFLINE
Napisano 06 kwiecie艅 2012 - 19:55
szk门偱俴a sandaczy, Pan Sandacz do narybku:
-.... i pami臋tajcie w 艣rody od 14 do 15.30 zagryzamy per艂臋 z brokatem i zielonym grzbietem, od 15.30 do zmroku motoroil, a po zmierzchu tylko fluo seledyn.
A ty Zanderski jak nie b臋dziesz uwa排篴艂 to ze排簉esz nawet kawa艂 blachy z wyzwiskami
No p艂y艅cie do domu, a jutro om门倃i臋 na co bierzemy w czwartki przy rosn膮cym ci艣nieniu i pochmurnej pogodzie w przedziale temperatur 14-16 stopni C.
#60 OFFLINE
Napisano 06 kwiecie艅 2012 - 21:50
ryby rzeczywiscie widza w kolorach i niektore z nich widza wiecej kolorow niz np. czlowiek, jednakze tak jak czlowiek potrzebuja do tego swiatla, bez niego nie da sie zobaczyc zadnych kolorow, bez wzgledu na to w jak bardzo wypierdasne, zrenice, siatkowki i nerwy wzrokowe wyposazyla je matka natura ...
a jak wiadomo, im glebiej tym ciemniej
U偶ytkownicy przegl膮daj膮cy ten temat: 1
0 u偶ytkownik贸w, 1 go艣ci, 0 anonimowych