Wypadałoby dodać tutaj, chociażby dla osób zaczynających przygodę z baitcastingiem, że fluorocarbon ok 1mm z racji jego dość dużej sztywności nadaje się w zasadzie do większych ciężkich przynęt, do mniejszych gdzie potrzebna jest tzw. animacja zdecydowanie linka pleciona, stal lub tytan, podobnie na wszelkiego rodzaju dozbrojki, systemiki, plecionka stal lub tytan.
#61 OFFLINE
#62 OFFLINE
Napisano 30 wrzesień 2019 - 09:51
Wstawiam jeszcze coś takiego, trochę bardziej skomplikowany sposób, bardzo mocny węzeł.
https://www.youtube....h?v=7O-ph6qSdho
- Koincydencja i S.N. lubią to
#63 OFFLINE
Napisano 30 wrzesień 2019 - 18:57
Używałem /używam różnych materiałów przyponowych. Tytan, FC, surfstrand ,drut stalowy AFW. Wszystkie powyżej 18kg wytrzymałości . Z żadnym mnie nie zawiódł. Z tytanu zrezygnowałem, mimo że to taki produkt premium. Słabo się nadaje do tulejek a wiązany ma bardzo ostry koniec , łatwo o skaleczenie gdy trzyma się za przypon jakiegoś króciaka aby uwolnić przy burcie. Tej wady nie ma gruby FC. Surfstrand (linka 7*7 bez otuliny) dobra jest do mniejszych przynęt. Ostatnio do większych przynęt gdy regulamin nakazuje stosowanie przyponu metalowego używam drutu AFW w kolorze brązowym o wytrzymałości 26 kg. Jest cienki, łatwo można bez użycia specjalistycznych narzędzi zrobić pętlę na krętlik lub agrafkę . Z plecionką można też go łatwo łączyć węzłem albright .
- Filip14 i bullet81 lubią to
#64 OFFLINE
Napisano 30 wrzesień 2019 - 19:49
Nie polecam drutu tytanowego na dozbrojki. Irytowała mnie częstą konieczność przerabiania dozbrojek po kontakcie linki z zębami, stwierdziłem więc, że będę robił z drutu tytanowego i będzie spokój. W trakcie pierwszego wyjazdu pękły mi dwie dozbrojki, mniej więcej po środku długości, nie na krawędzi tulejki. Prawdopodobnie na tak krótkim odcinku drut tytanowy jest zbyt podatny na pracę. Użyłem drutu Daiwa Prorex. Być może materiał był średniej jakości, nie wiem, w każdym razie drugi raz już nie zaryzykowałem.Wypadałoby dodać tutaj, chociażby dla osób zaczynających przygodę z baitcastingiem, że fluorocarbon ok 1mm z racji jego dość dużej sztywności nadaje się w zasadzie do większych ciężkich przynęt, do mniejszych gdzie potrzebna jest tzw. animacja zdecydowanie linka pleciona, stal lub tytan, podobnie na wszelkiego rodzaju dozbrojki, systemiki, plecionka stal lub tytan.
- Sławek.Sobolewski lubi to
#65 OFFLINE
Napisano 30 wrzesień 2019 - 20:58
#66 OFFLINE
Napisano 01 październik 2019 - 09:30
Kiedyś robiłem test linek z Ali i wyszły do dupy w porównaniu do AFW.
Nie polecam bo może być to loteria.
Poza tym ciekaw jestem jak ta spleciona linka będzie wyglądała po spotkaniu z tarką szczupaka.
Użytkownik godski edytował ten post 01 październik 2019 - 09:32
- Alexspin lubi to
#67 OFFLINE
Napisano 01 październik 2019 - 11:37
Jak dla mnie to dziwna hybryda 4-ro splotowej plecionki z wplecionym w nią drutem. Ani tego nawinąć na szpulkę, ani zrobić przypon.
Do mnie nadciągają w ramach testów takie produkty
https://www.aliexpre....5e4c4c4dfXwNVB
https://www.aliexpre....5e4c4c4dfXwNVB
ale czy to jest coś warte nie mogę jeszcze napisać.
- S.N. lubi to
#68 OFFLINE
Napisano 09 grudzień 2019 - 08:44
Gdzieś czytałem ze stal nie odstrasza okoni ale chciałbym poznać Wasze zdanie.
#69 OFFLINE
Napisano 09 grudzień 2019 - 09:03
#70 OFFLINE
Napisano 09 grudzień 2019 - 09:07
Jeśli idziesz na bitewkę z okoniami to wystarczy albo nic albo niezbyt grube fluoro lub przyzwoita żyłka. Ja używam czasami dragona HM 80. Jeśli dużo szczupaczków to już musisz sam wykombinować co okoniom na tych łowiskach przeszkadza, a co nie.
Użytkownik Sławek Nikt edytował ten post 09 grudzień 2019 - 09:12
- Alexspin lubi to
#71 OFFLINE
Napisano 09 grudzień 2019 - 09:10
Ty gdzie łowie są szczupaki, a znając przewrotność losu zdarzy mi się kontakt używając małej przynęty.
Dziękuje
Użytkownik Mateo90 edytował ten post 09 grudzień 2019 - 09:10
- Alexspin lubi to
#72 OFFLINE
Napisano 10 grudzień 2019 - 13:25
mi z czasów kiedy robiłem sobie przypony karpiowe został FC 0,35 trochę gruby trochę sztywny ale zostało mi go sporo więc na rzekę na okonie pomyślałem że spróbuję. i powiem szczerze że brania mam rybki wyciąga, szczupaki się trafiają i póki co brak obcinek. reki sobie nie dam że nie obetnie ale jakiś tam komfort psychiczny mam. przedtem stosowałem tak jak kolega wyżej stalkę do 2,5 kg
#73 OFFLINE
Napisano 10 grudzień 2019 - 20:22
#74 OFFLINE
Napisano 11 grudzień 2019 - 06:41
(…) Ja używam czasami dragona HM 80. (…)
Potwierdzam, jest
Ostatnio zaopatrzyłem się w https://allegro.pl/o...mJkODU4ZDM2NzQ= zobaczymy wiosną jak się sprawdzi. Jeśli mi i okoniom się nie spodoba, wrócę do HM.
Ps
Wiosną na jednym z odwiedzanych przeze mnie łowisk, gdy stosowałem https://www.wedkarsk...x19-dragon.html 30cm/3kg, okonie wyraźnie go omijały, za to małych przynęt czepiały się mikroszczupaki. Po dwóch godzinach i trzech mikrusach, zrezygnowałem, dzień stracony.
Użytkownik Alexspin edytował ten post 11 grudzień 2019 - 06:54
- S.N. lubi to
#75 OFFLINE
Napisano 15 maj 2022 - 21:05
Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
#76 OFFLINE
Napisano 15 maj 2022 - 21:15
#77 OFFLINE
Napisano 15 maj 2022 - 22:31
Ja uzywam stalek jak na rekina (100kg+) Zwykle nie lubie otuliny, ale w tym wypadku to nawet lepiej - sa sztywniejsze.
#78 OFFLINE
Napisano 16 maj 2022 - 07:56
Używam zwykłych (zielonych) z drutu w otulinie, ale demontuje tą lipną agrafkę i na kółku łącznikowym montuję inną mocną. Wcześniej używałem FC 1 mm ale jerkuję stosunkowo lekkimi przynętami do 50-60g i miałem wrażenie, że ten przypon gasi nieco pracę przynęt.
#79 OFFLINE
Napisano 16 maj 2022 - 07:58
U mnie dobry fluo 1mm. Rzadko coś się poplącze.
#80 OFFLINE
Napisano 16 maj 2022 - 08:16
Również z jednym lub większą ilością słów kluczowych: ogłoszenie
Giełda sprzętu wędkarskiego →
Kupię/zamienię/oddam →
Wobler Wojtka GrocholiNapisany przez troutmaniacs , 14 lis 2024 ogłoszenie |
|
|
||
Kupię/zamienię/oddam →
Graphiteleader Veloce RV GLVRC-65MLNapisany przez koval75 , 11 lis 2024 ogłoszenie |
|
|
||
Hand made →
Naprawy, tuning, majsterkowanie →
Złamana wklejkaNapisany przez Mariuszg97 , 01 lis 2024 ogłoszenie |
|
|
||
Kupię/zamienię/oddam →
[K] Lowrance HDS 12 LiveNapisany przez Sławek.Sobolewski , 31 paź 2024 ogłoszenie |
|
|
||
Sprzęt wędkarski →
Sprzęt motorowodny i elektronika wędkarska →
Silnik dziobowy GPS minnkota vs motorguideNapisany przez kondzit@wp.pl , 22 cze 2024 ogłoszenie |
|
|
Użytkownicy przeglądający ten temat: 0
0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych