Daaaro, on 26 May 2023 - 07:57, said:
Myślę nad zmianą TP 4000 FD na wersję PG bo trochę czuje że się męczy z opadem gramatury 40 gram. PG powinien mieć większą moc? Czy od PG będzie lepsza Certate LT3000d? Dzięki
Lucas, on 26 May 2023 - 11:14, said:
Zdecydowanie PG. Mam zwykłego FD 4000 i certate 3000d. Ceratki używam do 20g max, może da radę więcej ale na pewno nie jest stworzona do 40g.
Ostatnimi czasy miałem potrzebę kupienia kołowrotka i przeglądałem różne opcje.
Zanim zacznie się argumentacja, że dane z katalogu nic nie znaczą od razu napiszę że odnoszę się do swoich odczuć po przetestowaniu różnych modeli.
Prywatnie mam Certate 4000 C-D a miałem możliwość łowienia w tym samym czasie na PG i 3000D.
Korpus w TwinPower PG i korpus w Certate 3000D są używane w kołowrotkach rozmiaru 4000.
Korpus na plus dla Daiwy. Lekki, cały z alu, wydaje się być bardziej zwarty i generalnie sprawia wrażenie mocniejszego.
Przełożenie jest bardzo niskie w PG, szpula jest za to szersza niż Certate 3000D co w sumie daje dość zbliżony nawój (72cm vs 77 cm)
Koła przekładni jest w Certate 3000D wcale nie jest mniejsze od PG.
Rotor alu vs plastik - tu co kto lubi. Oba są wystarczająco sztywne.
Nie mam za grosz przekonania do tego, że Certate 3000D nie wytrzyma tego co PG podczas łowienia w opadzie gramaturami do 40 gr.
Stwierdzenie że przynęty do 20 gram max to jest spora przesada. Co tam ma nie wytrzymać? Szpula, rotor?
Co do długoterminowej trwałości się nie wypowiem. Obie konstrukcję kręciły bardzo dobrze podczas 4 dni łowienia.
Użytkownik MatB edytował ten post 26 maj 2023 - 13:25