Przy tak cienkim i delikatnym blanku nawet nie ma możliwości jakiejkolwiek redukcji ilości przelotek Lkami na nieco wyższej stopce bo im pierścień dalej od blanku tym silniej będą działały siły skręcające, więc w efekcie nawet dając przelotek na gęsto i tak zrobi się spirala pod większym obciążeniem tylko w mniej bezpieczny sposób
Dokładnie, wystarczy wziąć w jedną rękę linkę, w drugą wędzisko, powyginać je trochę na boki i popatrzyć jak zmienia swoje położenie przelotka szczytowa w klasycznym zbrojeniu (na skutek skręcania się osiowego blanku). Na ile to jest niebezpieczne - nie wiem, bo jeszcze nie uszkodziłem w ten sposób wędziska.
I wszyscy mają rację.
Mnie tylko zastanawia fakt jak chińskie małe rączki potrafią tak zmieścić i rozmieścić przelotki na tak cienkich blankach o szczytówkach grubości połowy zapałki, że udaje im się to wszystko pogodzić i uzbroić kijek klasycznie? Czy tam (w Chinach) są inne prawa fizyki? Siły skręcające i wzdłużne działające na blank nie działają? Czy siły działające na przelotki, które chcą je z tego blanku oderwać zrywając omotki i powodując pękanie lakieru są inne/mają inny zwrot/wektor czy poprostu nie działają?
Kilka Kamilowych wędzisk miałem/mam, w tym UL, które ładowały już przysłowiową agrafkę. Z racji, że były zbrojone budżetowo, to waga przelotek do najniższych nie należała. W takim przypadku nie wyobrażam sobie innego zbrojenia jak spiralne (każda dodatkowa przelotka zmieniłaby charakterystykę wędziska na minus). Być może zamontowanie jakichś mega lekkich Torzite'ów by pomogło, ale jakim kosztem. Kilka chińczyków też przewinęło się przez moje ręce. Te które obrzucałem miały stosunkowo lekkie przelotki, co poprawiało niewątpliwie właściwości sprzętu. Inna sprawa, że zwykle coś i tak mi nie pasowało. Być może gdyby udało się dzięki spirali odjąć choć jedną przelotkę mielibyśmy budżetowego św Graala?
Przyznam też szczerze, że kilkukrotnie przy lekkich kijach poniżej 8lb, miałem sposobność porównania własności użytkowych wędek zbrojonych klasycznie (w któryh poprzez zwiększenie liczby przelotek redukowany był efekt dotykania linką blanku) z takimi zbrojonymi spiralnie... i spirala działała lepiej
Pozdrawiam,
Rafał
Osobiście nie mam najmniejszych oporów przed "spiralą"
Przy UL 10 lb w zasadzie nieważne jak uzbrojone jest wędzisko
Użytkownik Koincydencja edytował ten post 08 luty 2019 - 09:39