Skocz do zawartości

•      Logowanie »   
Witaj!

Zaloguj się lub Zarejestruj by otrzymać pełen dostęp do naszego forum.

Zdjęcie

Casting ultra light

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
3848 odpowiedzi w tym temacie

#2501 OFFLINE   Iluzjonista

Iluzjonista

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 82 postów

Napisano 02 lipiec 2019 - 23:14

Bardzo, bardzo dziękuję. Panel, w którym jest pokrętło regulacji hamulca, ma 45 mm średnicy? Łał, przeszło to moje najśmielsze oczekiwania, jestem pod wrażeniem. Jedynie te 200 g wagi nie daje mi spokoju. Trzeba ustalić jakieś priorytety na nieodległą przyszłość, stąd dylematy, np.: banalny w wyglądzie płaski i lekki czy piękny okrągły, ale cięższy? Dopóki nie zainteresowałem się CC BFS, życie było prostsze, bo w grę wchodził albo Aldebaran BFS, albo Daiwa SS Air. Teraz patrzenie na nie nie daje mi cienia radości... 

Użytkownik Iluzjonista edytował ten post 03 lipiec 2019 - 00:02

#2502 OFFLINE   Koincydencja

Koincydencja

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1905 postów
  • Imię:Hubert

Napisano 03 lipiec 2019 - 06:42

Jeżeli sugerujesz się wyglądem, to nie patrz na wagę. 200 g to nie jest masa, która zmęczy Twój nadgarstek. Przy dłuższym wędzisku może to być nawet zaletą.

• krzysiek gżybek, S.N. i Iluzjonista lubią to

#2503 OFFLINE   BOB

BOB

SUM

• PATRON
  • PipPipPipPipPip
  • 10196 postów
  • LokalizacjaWarszawa
  • Imię:Robert

Napisano 03 lipiec 2019 - 07:04

..."np.: banalny w wyglądzie płaski i lekki czy piękny okrągły, ale cięższy? Dopóki nie zainteresowałem się CC BFS, życie było prostsze, bo w grę wchodził albo Aldebaran BFS, albo Daiwa SS Air. Teraz patrzenie na nie nie daje mi cienia radości"... 

Nie ma co dyskutować o gustach ... :(  :P  :D

#2504 OFFLINE   Andan

Andan

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 2141 postów
  • Imię:Adrian

Napisano 03 lipiec 2019 - 07:55

Nie lepiej kupic cale trio i miec problem z glowy?
  • Guzu i BUBUATQ lubią to

#2505 OFFLINE   Koincydencja

Koincydencja

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1905 postów
  • Imię:Hubert

Napisano 03 lipiec 2019 - 08:45

Adrian, a gdzie Twój quintet? ;)  :good:

#2506 OFFLINE   Andan

Andan

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 2141 postów

Napisano 03 lipiec 2019 - 09:38

Pierwsze i drugie skrzypce jak kontrabass mam jasny. Mysle jak ustawic altowke z wiolonczelą 😉👍🙏
  • Koincydencja lubi to

#2507 OFFLINE   S.N.

S.N.

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 4679 postów
  • LokalizacjaMazowieckie. Lubelskie.
  • Imię:Sławek
  • Nazwisko:Nikt

Napisano 03 lipiec 2019 - 09:42

Nie zapomniałeś o harfie ... ? Tej co szarpie harpie ?

#2508 OFFLINE   drag

drag

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1654 postów
  • LokalizacjaPolska
  • Imię:Andrzej

Napisano 03 lipiec 2019 - 09:48

Bardzo, bardzo dziękuję. Panel, w którym jest pokrętło regulacji hamulca, ma 45 mm średnicy? Łał, przeszło to moje najśmielsze oczekiwania, jestem pod wrażeniem. Jedynie te 200 g wagi nie daje mi spokoju. Trzeba ustalić jakieś priorytety na nieodległą przyszłość, stąd dylematy, np.: banalny w wyglądzie płaski i lekki czy piękny okrągły, ale cięższy? Dopóki nie zainteresowałem się CC BFS, życie było prostsze, bo w grę wchodził albo Aldebaran BFS, albo Daiwa SS Air. Teraz patrzenie na nie nie daje mi cienia radości... 

A z jakim kijem myślisz CC BFS sparować?

#2509 OFFLINE   Andan

Andan

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 2141 postów

Napisano 03 lipiec 2019 - 10:46

Nie zapomniałeś o harfie ... ? Tej co szarpie harpie ?

Ooo ta to utkwila mi na stale w pamieci.

#2510 OFFLINE   Iluzjonista

Iluzjonista

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 82 postów

Napisano 03 lipiec 2019 - 12:02

Jeżeli sugerujesz się wyglądem, to nie patrz na wagę. 200 g to nie jest masa, która zmęczy Twój nadgarstek. Przy dłuższym wędzisku może to być nawet zaletą.

Prawda, z którą się zgadzam. Jednak nikt nie miałby nikomu za złe, gdyby CC BFS ważył np. 170 g. Inna prawda też jest taka, że wagę okrąglaków jakoś inaczej się odczuwa, może przez zwartą budowę, może z innego powodu, ale ja tak to właśnie czuję. Cieszą gabaryty, małe gabaryty, więc będzie dobrze. 

..."np.: banalny w wyglądzie płaski i lekki czy piękny okrągły, ale cięższy? Dopóki nie zainteresowałem się CC BFS, życie było prostsze, bo w grę wchodził albo Aldebaran BFS, albo Daiwa SS Air. Teraz patrzenie na nie nie daje mi cienia radości"... 

Nie ma co dyskutować o gustach ... :(  :P  :D

Całe nasze życie składa się z dyskusji o gustach. Czyż nie? 

Nie lepiej kupic cale trio i miec problem z glowy?

Adrian, taka rada to byłaby stosowniejsza w przypadku poszukiwania kochanki  ;)

A z jakim kijem myślisz CC BFS sparować?

Długa droga przede mną, ale wypadałoby odpowiedzieć, że z takimi, z którymi będzie dobrze współpracował, które też zapewnią odpowiednią obsługę ulubionych przynęt. Co tu dużo gadać, na jednym kiju się nie skończy. Życie, wędkarskie życie. Zakup multiplikatora to większy wydatek, więc przyjdzie i czas na kije  ;)

Jedno jest pewne, do klasycznych kołowrotków już nie wrócę, nie ma takiej możliwości. Nie da się, po prostu się nie da! Myślałem, że będzie inaczej, że będę nadal tak łowił lekkimi przynętami, ale już nie potrafię. A żałuję, bo wpakowałem się w spinningowe kije, nowe kije, które teraz leżą zmumifikowane w tubach...

Nagle dobre kołowrotki zaczęły pracować bardzo ciężko i głośno. Co za czort? Zawsze tak było? Przecież kiedyś byłem zachwycony... Nagle człowiek nie potrafi trafić palcami w kabłąk, a gdy trafi, to nie potrafi go otworzyć. A gdy otworzy, to nie potrafi utrzymać linki na paluchu... Prowadzenie przynęty też okazuje się męka, bo wydaje się, że linka drze, przecina rolkę kabłąka (idealnie pracującą...), a obracający się kabłąk wprawia całe wędzisko w dzikie spazmy, które odbierają przyjemność łowienia.

Cóż, jeśli ktoś spróbuje castingu i polubi go, doceni, to już nie ma odwrotu, bo ta gładkość, to czucie, ta łatwość oddawania rzutów, poręczność, lekkość zestawu! Dlatego też kombinuję, żeby łowić w ten sposób przy pomocy lekkich przynęt, których trochę się uzbierało - jak wielu z nas. Mówiąc szczerze, to już raczej wolałbym zrezygnować z łowienia okoni, niż znów łowić je klasycznym zestawem spinningowym... 

Jestem w o tyle dobrej sytuacji, że rzadko kiedy zbroję okoniowe gumki w główki o wadze mniejszej niż 2-3 g (ze wskazaniem na 3 g), więc mój multiplikator nie musi  być wytworem NASA po tuningu u Adriana, wystarczy mi fabryczna, uznana konstrukcja. A woblery? Cóż, jeśli jakieś modele nie będą chciały latać, to się z nimi rozstanę (nie fizycznie, raczej symbolicznie, bo trafią do "sarkofagu"). Wniosek prosty, żeby rzucać dalej, nie będę zwiększał masy agrafki. 

Jak kupować, to kupować, albo coś dobrego, albo wcale, pomijając półśrodki, bo później tylko człowiek się irytuje i przeklina sam siebie. Mam wiele innych powodów, żeby nie przepadać za sobą, wiec nie ma potrzeby mieszania w to wędkarstwa. Jestem cierpliwy (nie kituj, nie jesteś!), będzie dobrze. 

#2511 OFFLINE   Paweł J

Paweł J

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1818 postów
  • LokalizacjaPiła
  • Imię:Paweł

Napisano 03 lipiec 2019 - 12:14

Uwierz na początek może wystarczy, prędzej czy później zaczniesz tuning. W zasadzie każdy kto wdepnął w ul casting schodzi na tą drogę.
  • hose4ras, Alexspin i Xiaou lubią to

#2512 OFFLINE   Andan

Andan

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 2141 postów

Napisano 03 lipiec 2019 - 13:01

Załączony plik  20190625_212901.jpg   55,49 KB   33 Ilość pobrań
Załączony plik  20190616_142359.jpg   28,93 KB   32 Ilość pobrań
Taka sytuacja 😇🙏👈
Już lądują...
Załączony plik  20190616_142351.jpg   31,16 KB   27 Ilość pobrań
Zaraz bedę.

Użytkownik Andan edytował ten post 03 lipiec 2019 - 13:11

• Alexspin lubi to

#2513 OFFLINE   drag

drag

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1654 postów
  • LokalizacjaPolska
  • Imię:Andrzej

Napisano 03 lipiec 2019 - 13:26

Prawda, z którą się zgadzam. Jednak nikt nie miałby nikomu za złe, gdyby CC BFS ważył np. 170 g. Inna prawda też jest taka, że wagę okrąglaków jakoś inaczej się odczuwa, może przez zwartą budowę, może z innego powodu, ale ja tak to właśnie czuję. Cieszą gabaryty, małe gabaryty, więc będzie dobrze. 

Całe nasze życie składa się z dyskusji o gustach. Czyż nie? 

Adrian, taka rada to byłaby stosowniejsza w przypadku poszukiwania kochanki  ;)

Długa droga przede mną, ale wypadałoby odpowiedzieć, że z takimi, z którymi będzie dobrze współpracował, które też zapewnią odpowiednią obsługę ulubionych przynęt. Co tu dużo gadać, na jednym kiju się nie skończy. Życie, wędkarskie życie. Zakup multiplikatora to większy wydatek, więc przyjdzie i czas na kije  ;)

Jedno jest pewne, do klasycznych kołowrotków już nie wrócę, nie ma takiej możliwości. Nie da się, po prostu się nie da! Myślałem, że będzie inaczej, że będę nadal tak łowił lekkimi przynętami, ale już nie potrafię. A żałuję, bo wpakowałem się w spinningowe kije, nowe kije, które teraz leżą zmumifikowane w tubach...

Nagle dobre kołowrotki zaczęły pracować bardzo ciężko i głośno. Co za czort? Zawsze tak było? Przecież kiedyś byłem zachwycony... Nagle człowiek nie potrafi trafić palcami w kabłąk, a gdy trafi, to nie potrafi go otworzyć. A gdy otworzy, to nie potrafi utrzymać linki na paluchu... Prowadzenie przynęty też okazuje się męka, bo wydaje się, że linka drze, przecina rolkę kabłąka (idealnie pracującą...), a obracający się kabłąk wprawia całe wędzisko w dzikie spazmy, które odbierają przyjemność łowienia.

Cóż, jeśli ktoś spróbuje castingu i polubi go, doceni, to już nie ma odwrotu, bo ta gładkość, to czucie, ta łatwość oddawania rzutów, poręczność, lekkość zestawu! Dlatego też kombinuję, żeby łowić w ten sposób przy pomocy lekkich przynęt, których trochę się uzbierało - jak wielu z nas. Mówiąc szczerze, to już raczej wolałbym zrezygnować z łowienia okoni, niż znów łowić je klasycznym zestawem spinningowym... 

Jestem w o tyle dobrej sytuacji, że rzadko kiedy zbroję okoniowe gumki w główki o wadze mniejszej niż 2-3 g (ze wskazaniem na 3 g), więc mój multiplikator nie musi  być wytworem NASA po tuningu u Adriana, wystarczy mi fabryczna, uznana konstrukcja. A woblery? Cóż, jeśli jakieś modele nie będą chciały latać, to się z nimi rozstanę (nie fizycznie, raczej symbolicznie, bo trafią do "sarkofagu"). Wniosek prosty, żeby rzucać dalej, nie będę zwiększał masy agrafki. 

Jak kupować, to kupować, albo coś dobrego, albo wcale, pomijając półśrodki, bo później tylko człowiek się irytuje i przeklina sam siebie. Mam wiele innych powodów, żeby nie przepadać za sobą, wiec nie ma potrzeby mieszania w to wędkarstwa. Jestem cierpliwy (nie kituj, nie jesteś!), będzie dobrze. 

Co tu pisać.Jestes kolejnym ,książkowym,klinicznym wręcz przypadkiem pierdolca którego mam i ja,ma i wielu innych.CC BFS jest piękna,świetnie leży w ręce,waga 200g.nie jest absolutnie żadnym problemem.Taki paradoks(w sensie pozytywnym oczywiście)-waga i solidnośc jest ale nie czuje się tego.Dla mnie idealny fit do kija 6-8lb.Ja mam przy kiju 6lb długości 203cm,próbowałem też przy króciutkim kiju 140cm.i też nie było problemu.

Zwróć natomiast uwagę na to co napisał Paweł.Raczej nie licz na to że na jednym multiku BFS się skończy :lol: .To uzależnia.

#2514 OFFLINE   Iluzjonista

Iluzjonista

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 82 postów

Napisano 03 lipiec 2019 - 14:11

Andrzej, dzięki, napisałeś o CC BFS to, co chciałem usłyszeć.

A tak w ogóle to nie przypisujmy multiplikatorom przeznaczonym bo bardzo lekkiego łowienia jakichś szczególnych znamion chciejstwa wywoływanego u nas, wędkarzy, bo dotyczy to każdego rodzaju sprzętu, i kołowrotków, i multiplikatorów,i wędzisk, i woblerów. Pasja to pasja, zawsze człowiek chce więcej i więcej, wbrew zdrowemu rozsądkowi i przede wszystkim pragmatyzmowi. Nowa wędka będzie lepsza? Tymi, które już masz, nie jesteś w stanie łowić? Będziesz szczęśliwszy, gdy będziesz miał 11 multiplikatorów, bo 10 powoduje wyłącznie ogólną nerwowość? Jasne... No ale trzeba mieć. Chciałbym naprawdę umieć wyznaczać sobie granice, ale różnie z tym bywa. A najśmieszniejsze jest to, że mi z tym dobrze. Pocieszam się tym, że inni mają więcej, więc nie jestem szczególnym świrem. Zmienię zdanie o sobie, gdy zacznę przedkładać "mieć" nad "być". Oczywiście być nad wodą. Bo chyba o to w tym wszystkim chodzi. Czyż nie?  ;)

#2515 OFFLINE   wojciiech

wojciiech

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1637 postów
  • LokalizacjaOstrów Wielkopolski / Toruń

Napisano 03 lipiec 2019 - 14:33

Od jednej pixy zawsze lepsze są dwie pixy ktf i conquest 51 s.

Paweł, tak z ciekawości, na jakich blankach masz te trzy kije do UL? Z tego co widzę, jeden do FA ULXF?

#2516 OFFLINE   Paweł J

Paweł J

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1818 postów
  • LokalizacjaPiła

Napisano 03 lipiec 2019 - 17:31

Phenix fx 661 i suzuki 4lb ,najmocniejszy tak jak napisałeś FA ulxf 696-1n . Wszystkie spirala i torzite ,dwa z pod ręki Tomka Art-rod jeden Bartek BB rods.
  • wojciiech, BOB i ManieQ lubią to

#2517 OFFLINE   vastus

vastus

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 106 postów
  • Lokalizacjawschód

Napisano 04 lipiec 2019 - 16:49

Chłopaki uwaga granat!

Kiedy gdzie Letni Zlot Castingowców UL?

Użytkownik vastus edytował ten post 04 lipiec 2019 - 16:50

• rothen, Koincydencja i koval75 lubią to

#2518 OFFLINE   Paweł J

Paweł J

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1818 postów
  • LokalizacjaPiła

Napisano 04 lipiec 2019 - 22:32

Chłopaki uwaga granat!
Kiedy gdzie Letni Zlot Castingowców UL?

Potrzebujesz jakiegoś zaproszenia żeby przyjechać? Zadzwoń parę dni wcześniej ,bier Huberta i przybywajcie.
  • Koincydencja lubi to

#2519 OFFLINE   vastus

vastus

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 106 postów
  • Lokalizacjawschód

Napisano 05 lipiec 2019 - 14:11

No i miodzio!

#2520 OFFLINE   krzysiek gżybek

krzysiek gżybek

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 645 postów
  • Lokalizacjawołomin.
  • Imię:krzysztof
  • Nazwisko:grzybowski

Napisano 05 lipiec 2019 - 15:02

wtrące i ja pare słów nie o sprzęcie a o wadze.teraz każdy by chciał żeby wędka z młynkiem ważyła max 100g.czyżby w tym kraju już nikt nie miał siły trzymać solidne wędkie w ręku.pamiętam 2 połowa lat 80.koleś zaĺatwił(kupić się nie dało)mi w jakimś wojskowym sklepie na Bielańskiej w Warszawie Germine 3 metry pełne szkło kolor czerwony albo pomarańczowy.troche to ważyło ale nad wodą robiłem furore.niebyło że gżyb ma ciężkie wędkie tylko było Krzysiu daj pare razy rzucić.
  • bob74 i Xiaou lubią to

Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych