Skocz do zawartości

•      Logowanie »   
Witaj!

Zaloguj się lub Zarejestruj by otrzymać pełen dostęp do naszego forum.

Zdjęcie

Casting ultra light

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
3848 odpowiedzi w tym temacie

#2801 OFFLINE   drag

drag

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1654 postów
  • LokalizacjaPolska
  • Imię:Andrzej

Napisano 03 grudzień 2019 - 18:12

Hubert a jaki masz rozmiar stopy?  :ph34r: ja mam 42 ;)

To już wiem dlaczego rzucam od Ciebie bliżej, bo noszę rozmiar 41.

No wlasnie. Pawel ma 43 nawet nie patrze jak u niego leci ...

... i tak nie rozumiem po co komuś cast skoro ma problem z dorzuceniem w miejscówkę. Lepiej odpuścić jak się nie potrafi i kupić sobie inny sprzęt.. Po co się męczyć ... Inne sprzęcicha też dużo kosztują więc z nimi też można się polansować, dostać like na insta itp... 

U mnie wedle numeracji różnych firm od 48,5 do 49,5.Zdaje się że mam fory :P :D

#2802 OFFLINE   Andan

Andan

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 2141 postów
  • Imię:Adrian

Napisano 03 grudzień 2019 - 18:52

AAS wiem, widze po tym co piszesz i gdym mial takie odleglosciowki chodzilbym niezadowlony jak Ty czy tez Wy.
Bez urazy oczywiscie.

#2803 OFFLINE   Mateo90

Mateo90

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 364 postów
  • LokalizacjaPoznań

Napisano 03 grudzień 2019 - 19:42

Panowie, jakieś porady dla początkującego UL castingowca ? :D

Czekam za wędeczką i łącze z moją Daiwą SS air i lece nad jeziorko, tak się nie mogę doczekać,  że koniec :P

#2804 OFFLINE   AAS

AAS

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 250 postów
  • LokalizacjaWarszawa

Napisano 03 grudzień 2019 - 19:47

To mi wygląda na standardową retorykę funboya daiwy: odległość się nie liczy (bo Daiwa nie podaje) ważny jest „komfort” podawania przynęt :) Łowimy na różnych łowiskach ja czasami żeby na Wiśle dobrać się do kleni na przelewie muszę czasem rzucić dalej a nawet na Jeziorce która jest do przeskoczenia czasem wolę stanąć te dwa metry dalej od brzegu żeby mnie kluchy nie zauważyły :) wiec otwarcie mówię że odległość jest jednym z parametrów który mnie interesuje ;)
  • Little Wing lubi to

#2805 OFFLINE   maykel

maykel

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 590 postów
  • Imię:Michał

Napisano 03 grudzień 2019 - 19:47

Czekam za wędeczką i łącze z moją Daiwą SS air i lece nad jeziorko, tak się nie mogę doczekać, że koniec :P

Domniemuję, że z castingiem miałeś do czynienia, zatem zacznij sobie od przynęt 3/4g+ i pójdzie z górki. Nie nawijaj za dużo linki, 50-70m w zupełności wystarczy, nie przeciążysz szpuli i trudniej o brodę.
Baw się dobrze.

#2806 OFFLINE   Koincydencja

Koincydencja

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1905 postów
  • Imię:Hubert

Napisano 03 grudzień 2019 - 19:52

Czekam za wędeczką i łącze z moją Daiwą SS air i lece nad jeziorko, tak się nie mogę doczekać,  że koniec :P

Poznaj fajnych Ludzików, to UL casting stanie się tylko dodatkiem :)

Użytkownik Koincydencja edytował ten post 03 grudzień 2019 - 20:41

• rothen lubi to

#2807 OFFLINE   Xiaou

Xiaou

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 388 postów
  • LokalizacjaDzierzoniów
  • Imię:Mateusz
  • Nazwisko:S

Napisano 03 grudzień 2019 - 19:55

Szpula ogarnia takie ryby ;) - Foto i fish 2013 roku ;) także będziesz miał uniwersalny młynek

attachicon.gif John Rambo - Andan handmade.jpg

Piękna bestia. Jest moc ;). Czyli mam rozumieć że ta szpulka to będzie taki talizman na fajne rybki? ;)
A kolor pomarańczowy ;>
Wysłane z mojego SM-G975F przy użyciu Tapatalka

Użytkownik Xiaou edytował ten post 03 grudzień 2019 - 20:06

#2808 OFFLINE   Mateo90

Mateo90

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 364 postów
  • LokalizacjaPoznań

Napisano 03 grudzień 2019 - 20:00

Domniemuję, że z castingiem miałeś do czynienia, zatem zacznij sobie od przynęt 3/4g+ i pójdzie z górki. Nie nawijaj za dużo linki, 50-70m w zupełności wystarczy, nie przeciążysz szpuli i trudniej o brodę.
Baw się dobrze.

tak mam casta do 80 gramów i sie zakochałem :)

Spinning do 30 g  chyba sprzedam :)

Teraz UL,  będę miał całą zimę na ćwiczenia :)

Cel : okonie i możę na pstrągi się raz wybrać :)

• Koincydencja lubi to

#2809 OFFLINE   AAS

AAS

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 250 postów
  • LokalizacjaWarszawa

Napisano 03 grudzień 2019 - 20:09

To trochę roboty przed Tobą najważniejsze to się nie poddawać jak np będziesz musiał wywalić całą plecionkę jak to przejdziesz to zakochasz się w cascie ul i nie będziesz chciał już na spina łowić
  • Wudarek, koval75 i Mateo90 lubią to

#2810 OFFLINE   Paweł J

Paweł J

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1818 postów
  • LokalizacjaPiła
  • Imię:Paweł

Napisano 03 grudzień 2019 - 20:30

Powtarzam to zawsze nie staraj się żyłować odległości, ćwicz celne podawanie przynęty w punkt,z czasem wybieraj coraz trudniejsze technicznie miejsca. Odległości przyjdą same ,prędzej czy później ale sam będziesz zaskoczony. Na początku używaj lotnych przynęt i raczej nie nastawiaj się na ryby (aczkolwiek jest to miły dodatek) a na naukę i szlifowanie technik.

#2811 OFFLINE   BUBUATQ

BUBUATQ

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 75 postów

Napisano 03 grudzień 2019 - 23:52

Wracając do Daiwy Steez Air to nie sądze żeby to był jakiś mega przełom w odległościach. W najlepszym razie będzie na równi z KTF bądź minimalnie gorzej. Co do UL w okolicach 1,5 grama jest to ogólnie mówiąc trudne zagadnienie. Raczej nie oczekiwałbym kosmicznych odległości. W dobrych warunkach da się fajnie rzucać takimi gramaturami ale czy zawsze łowimy w dobrych warunkach? Wiatr, zimno, trudne technicznie łowisko i odległość spada dramatycznie przy niskich wagach. Trzeba jeszcze zapanować nad sprzętem a jest to trudne szczególnie jeśli chce się śrubować odległości. Jestem zdania skoro chcesz łowić na duże odległości przynętami poniżej 1,5 weź spina i tyle z multikiem tylko się delikatnie mówiąc zmęczysz xd. 

#2812 OFFLINE   Andan

Andan

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 2141 postów

Napisano 04 grudzień 2019 - 08:59

Wersja K.T.F. też bedzie, czekam jeszcze na SLP ;) szkoda ze sama bryła bedzie lekko wieksza od oldschoolowych. No ale nie mozna miec wszystkiego...
Załączony plik  ktf air.jpg   120,63 KB   27 Ilość pobrań

Użytkownik Andan edytował ten post 04 grudzień 2019 - 09:01

#2813 OFFLINE   drag

drag

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1654 postów
  • LokalizacjaPolska
  • Imię:Andrzej

Napisano 04 grudzień 2019 - 09:08

Jak czytam ten wątek to czasami mam wrażenie że nie ma nic ważniejszego  w tej zabawie niż długość.Kiedyś też tak troszkę do tematu podchodziłem,nie będę ściemniał.Ślepa uliczka.Zawsze znajdzie się ryba która pokaże się za daleko,nieważne na jakim poziomie tunningu i zaawansowania technicznego będzie zestaw który mamy w ręce.Napierdalając nieprzytomnie za tym co się pokazało daleko robimy rzeczy bez sensu.Zakładając za duże obciążenia aby sięgnąć powodujemy że prezentacja przynęty nie jest kompletnie taka jak powinna być.Co z tego że dorzuciliśmy gdzie chcieliśmy jeśli nie jesteśmy tam w stanie sensownie zagrać wabikiem?

Fakt że te odległościowe wysiłki jak dla mnie zaburzają  przyjemność i radochę z zabawy lekkim castem jest oczywisty i pomijam go.

Po prostu,sa ryby i miejsca których się nie da sięgnąć i tyle :) .

Na tą melodię jeden fajny i pasujący przykład mi się przypomniał.Kupę lat temu,jeżdziłem jeszcze na zawody.Jakieś drużynowe Mistrzostwa Okręgu czy Rejonu,czy coś tam,Warta niedaleko Obornik Wlkp.Sam koniec czasu zawodów,schodzę już na bazę.Przy samym namiocie pod którym siedziały Prezesy i inne figury kilku gości nieprzytomnie i z wywieszonymi jęzorkami wali blachami w nurt,ile fabryka dała.Wielki szczupak się pokazał na środku mówią.Z 25 lat temu to było,o łowieniu bolków ekspresem nikt nie słyszał(w ogóle o łowieniu bolków na spina nikt nie słyszał).Oczywiście ch...a złowili ;) .odszedłem kawałek dale,w tej samej klatce na napływ rzuciłem Morsa 2 w kolorze miedzi(bvył dla mnie wtedy killerem na wszystko,zawsze miałe m z 10 w pudełkach :P )W drugim rzucie złowiłem szczupaka,pod 70cm-ta ryba dała nam II miejsce w zawodach.Miotacze blach mieli miny które trudno opisać.Poboczna anegdotka ale trochę w temacie :)

Użytkownik drag edytował ten post 04 grudzień 2019 - 09:09

• Paweł J, Alexspin i Bułka lubią to

#2814 OFFLINE   AAS

AAS

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 250 postów
  • LokalizacjaWarszawa

Napisano 04 grudzień 2019 - 10:05

Jasne ze odległość nie jest najważniejsza ja osobiście najbardziej lubię ostatnio łowić 1,5m szklakiem nie zależnie od tego czy to twiching czy z powierzchni czy guma z opadu łowie bo lubię ten zestaw i umiem tym łowić co chce i kiedy chce natomiast mam zawsze ze sobą drugi zestaw na 2,30 jak potrzebuje obłowić coś dalej i to dalej robię bez żadnej napinki w pełnym komforcie :) i z pełną satysfakcją z łowienia. Jeżeli mogę dobrać sobie tak sprzęt żeby łowić dalej to to robię nie tracąc nic z przyjemności jaką daje cast.

#2815 OFFLINE   Bułka

Bułka

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 786 postów
  • LokalizacjaTOSiek
  • Imię:Wojtek

Napisano 04 grudzień 2019 - 10:44

Moja ulubioną rzeczka na najszerszych zakolach ma 10m, czasem zwęża się do 2m, dzięki czemu nie mam problemu odległości przy UL 🙂

Użytkownik Bułka edytował ten post 04 grudzień 2019 - 11:03

• BUBUATQ i Alexspin lubią to

#2816 OFFLINE   AAS

AAS

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 250 postów
  • LokalizacjaWarszawa

Napisano 04 grudzień 2019 - 11:24

A moja ulubiona ma szerokość 600m :)

Użytkownik AAS edytował ten post 04 grudzień 2019 - 11:25

#2817 OFFLINE   Alexspin

Alexspin

No comment - subjective opinion only

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 3753 postów
  • LokalizacjaŁódź (łowiska O/Sieradz, O/Piotrków).
  • Imię:Aleksander
  • Nazwisko:senatorskie

Napisano 04 grudzień 2019 - 11:25

Jak czytam ten wątek to czasami mam wrażenie że nie ma nic ważniejszego  w tej zabawie niż długość.Kiedyś też tak troszkę do tematu podchodziłem,nie będę ściemniał.Ślepa uliczka.Zawsze znajdzie się ryba która pokaże się za daleko,nieważne na jakim poziomie tunningu i zaawansowania technicznego będzie zestaw który mamy w ręce.Napierdalając nieprzytomnie za tym co się pokazało daleko robimy rzeczy bez sensu.Zakładając za duże obciążenia aby sięgnąć powodujemy że prezentacja przynęty nie jest kompletnie taka jak powinna być.Co z tego że dorzuciliśmy gdzie chcieliśmy jeśli nie jesteśmy tam w stanie sensownie zagrać wabikiem?

Fakt że te odległościowe wysiłki jak dla mnie zaburzają  przyjemność i radochę z zabawy lekkim castem jest oczywisty i pomijam go.

Po prostu,sa ryby i miejsca których się nie da sięgnąć i tyle :) .

Na tą melodię jeden fajny i pasujący przykład mi się przypomniał.Kupę lat temu,jeżdziłem jeszcze na zawody.Jakieś drużynowe Mistrzostwa Okręgu czy Rejonu,czy coś tam,Warta niedaleko Obornik Wlkp.Sam koniec czasu zawodów,schodzę już na bazę.Przy samym namiocie pod którym siedziały Prezesy i inne figury kilku gości nieprzytomnie i z wywieszonymi jęzorkami wali blachami w nurt,ile fabryka dała.Wielki szczupak się pokazał na środku mówią.Z 25 lat temu to było,o łowieniu bolków ekspresem nikt nie słyszał(w ogóle o łowieniu bolków na spina nikt nie słyszał).Oczywiście ch...a złowili ;) .odszedłem kawałek dale,w tej samej klatce na napływ rzuciłem Morsa 2 w kolorze miedzi(bvył dla mnie wtedy killerem na wszystko,zawsze miałe m z 10 w pudełkach :P )W drugim rzucie złowiłem szczupaka,pod 70cm-ta ryba dała nam II miejsce w zawodach.Miotacze blach mieli miny które trudno opisać.Poboczna anegdotka ale trochę w temacie :)

Moją ulubioną rzeczka na najszerszych zakolach ma 10m, czasem zwęża się do 2m, dzięki czemu nie mam problemu odległości przy UL

W pełni zgadzam się z Kolegami. Ostatnio doposażyłem się w jednoskładowy cast 182cm/1-7g, który sparowany z Tatulą 100HSL z ultralekką (5,6g) szpulą i "niteczką" Techron 0,03mm, pozwala mi osiągać rzuty przynętami 1,5-2g na odległość 10-15m, a łowiska w których łowię (rzeki, rzeczki, rzeczułki) szerokością nie imponują (2-30m), więc w zupełności pokrywa moje potrzeby ultralightowe. Trochę gorzej gdy wybiorę się nad zaporówki, ale ostatnio również nie grzeszą one ani szerokością, ani rybostanem (wyjątkowo niski poziom wody), więc ograniczam się do rzeczek i rzeczułek.

#2818 OFFLINE   king

king

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 680 postów

Napisano 04 grudzień 2019 - 14:36

Witam, niska masa 5,6g robi wrażenie i robotę ale Tatula 100/103 2014 ze szpulą średnicy 34mm również bedzie grała chyba w innej lidze. Pozdrawiam

#2819 OFFLINE   pikeft

pikeft

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 585 postów
  • LokalizacjaŁódź
  • Imię:Piotr

Napisano 04 grudzień 2019 - 14:38

Czy płytką szpule do scorpiona 1001 można jeszcze dostać,jakie to pieniądze?27c09b9666b70edd8f7fd8d202be8f15.jpg

Wysłane z mojego SM-A605FN przy użyciu Tapatalka

#2820 OFFLINE   Andan

Andan

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 2141 postów

Napisano 04 grudzień 2019 - 15:57

Można, pieniądze ciężko powiedzieć. Rzeczy wycofane z produkcji bądź limitowane wyznaczają swoje prawa na rynku...

• pikeft lubi to

Użytkownicy przeglądający ten temat: 5

0 użytkowników, 5 gości, 0 anonimowych