Skocz do zawartości

•      Logowanie »   
Witaj!

Zaloguj się lub Zarejestruj by otrzymać pełen dostęp do naszego forum.

Zdjęcie

Casting ultra light

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
3848 odpowiedzi w tym temacie

#3301 ONLINE   czarny1

czarny1

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 955 postów
  • LokalizacjaLanckorona/Przemyśl
  • Imię:Michał

Napisano 13 kwiecień 2021 - 11:47

Witam, 28mm skraca dystans szpeju do ośki, ułatwia Obrót  :) Szybciej jak odchudzanie. Pozdrawiam.

jedyny zysk jaki masz z mniejszej średnicy to mniejsza waga szpuli... zakładając identyczną wagę szpul o różnych średnicach ta mniejsza:

- będzie wymagać wyraźnie większej siły do rozpędzenia (zmniejsza się promień szpuli, czyli długość dźwigni na która działa siła)

- będzie wymagać nadania większej prędkości obrotowej, a jej zmniejszenie spowoduje skrócenie rzutu

- zwiększenie prędkości obrotowej zwiększy prawdopodobieństwo powstania "brody" (hamulec albo jeszcze bardziej spowolni szpulę skracając i tak krótki rzut, albo nie wyhamuje i będziemy rozplątywać)

ps. to rozważania teoretyczne, bo na ich podstawie zrezygnowałem z opcji zakupu multika z małą szpulą... obecnie sa dostępne bardzo lekkie szpule o większej średnicy i różnica w wadze szpul jest niewielka... no i warto pamiętać, że plecionka na szpuli też swoje waży...

#3302 OFFLINE   king

king

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 680 postów

Napisano 13 kwiecień 2021 - 15:53

Po pokonaniu bezwładności szpuli następuje jej rotacja i wtedy jest tak jak piszesz.

Mniejszą bezwładność, z dwóch szpul o jednakowej wadze, na ta mniejszego rozmiaru co można sprowadzić do średnicy. 

#3303 OFFLINE   king

king

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 680 postów

Napisano 16 kwiecień 2021 - 13:34

Witam,

ps. to rozważania teoretyczne, bo na ich podstawie zrezygnowałem z opcji zakupu multika z małą szpulą... obecnie sa dostępne bardzo lekkie szpule o większej średnicy i różnica w wadze szpul jest niewielka... no i warto pamiętać, że plecionka na szpuli też swoje waży...

Oczywiście bez aluzji ale ps. brzmi jak - zorganizowałem własne Państwo jednak niesuwerenne dlatego dalej nie decyduję za siebie. W rozważaniach opcji bfs właśnie mniejsza średnica faworyzuje wyborcę. Pozdrawiam  

#3304 OFFLINE   fonix

fonix

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 484 postów
  • LokalizacjaŁomianki
  • Imię:Tomek

Napisano 16 kwiecień 2021 - 13:44

Oczywiście bez aluzji ale to wogóle nie brzmi.

#3305 ONLINE   czarny1

czarny1

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 955 postów

Napisano 16 kwiecień 2021 - 16:39

Oczywiście bez aluzji ale ps. brzmi jak - zorganizowałem własne Państwo jednak niesuwerenne dlatego dalej nie decyduję za siebie. 

nic z tego nie rozumiem... gdzie tu jakiekolwiek powiązanie z tym co pisałem...

W rozważaniach opcji bfs właśnie mniejsza średnica faworyzuje wyborcę. Pozdrawiam  

skoro im mniejsza średnica tym lepiej to może zaszalej do końca i zrób modyfikacje totalną... zdemontuj szpulke i nawijaj plecionkę bezpośrednio na ośkę:) będziesz miał fi 3mm  zamiast 28... waga też mocno spadnie... może rzucisz samym haczykiem czy nawet suchą muchą - w co osobiście bardzo wątpię:)

dla mnie to zmniejszanie średnicy to wyłącznie chwyt marketingowy - za dużo osób interesowało się wagą szpulek...

#3306 OFFLINE   king

king

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 680 postów

Napisano 16 kwiecień 2021 - 20:24

Nie przekonałeś mnie do większej jak 28mm średnicy w bfs.

Zachęcam do zainteresowania właśnie mniejszą średnicą co nie jest tak intuicyjne jak odchudzanie  :)

#3307 OFFLINE   S.N.

S.N.

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 4679 postów
  • LokalizacjaMazowieckie. Lubelskie.
  • Imię:Sławek
  • Nazwisko:Nikt

Napisano 16 kwiecień 2021 - 20:33

Zachęcam do zainteresowania właśnie mniejszą średnicą co nie jest tak intuicyjne jak odchudzanie  :)

Zmień tłumacza, ewidentnie bo czasami jest duuużo lepiej :D A co do średnic to ja sądzę, że eksperymentują z nimi cały czas.

Użytkownik Sławek Nikt edytował ten post 16 kwiecień 2021 - 20:33

#3308 OFFLINE   king

king

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 680 postów

Napisano 16 kwiecień 2021 - 20:39

Wszystko jest jasne, najmniejsza dostępna 28mm jest najlepsza  :)    

#3309 OFFLINE   Koincydencja

Koincydencja

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1905 postów
  • Imię:Hubert

Napisano 16 kwiecień 2021 - 21:28

Wszystko jest jasne, najmniejsza dostępna 28mm jest najlepsza  :)    

Wytłumacz mi proszę, dlaczego 28 mm fabryczną szpulką  Alphasa/Steeza rzucało mi się krócej i mniej precyzyjnie  "THE REEL TEST-a" przynętą trout magnets,(<1 g.), niż 30 mm chińską szpulą od Millionaire CT?

Edit. Żeby być obiektywnym, to wiele sobie obiecuję po chińskim 28 mm.

Użytkownik HaDe edytował ten post 16 kwiecień 2021 - 21:31

• BOB i bob74 lubią to

#3310 OFFLINE   BOB

BOB

SUM

• PATRON
  • PipPipPipPipPip
  • 10196 postów
  • LokalizacjaWarszawa
  • Imię:Robert

Napisano 16 kwiecień 2021 - 21:31

Bo jesteś nieobiektywny, dajesz się zmanipulować, ulegasz wpływom i modom i ... no i sie nie znasz :angry:

I do tego Twoje testy są niemiarodajne bo robisz je w ogródku mamy!

Użytkownik BOB edytował ten post 16 kwiecień 2021 - 21:34

• Koincydencja i bob74 lubią to

#3311 OFFLINE   mayou

mayou

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 510 postów
  • LokalizacjaWola Batorska
  • Imię:Tomasz
  • Nazwisko:Maj

Napisano 17 kwiecień 2021 - 08:54

To pewnie dlatego że przy większej szpuli przy okazji zrobiłeś ze 2 zwoje więcej na węźle. pz

#3312 OFFLINE   Koincydencja

Koincydencja

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1905 postów

Napisano 17 kwiecień 2021 - 10:10

To pewnie dlatego że przy większej szpuli przy okazji zrobiłeś ze 2 zwoje więcej na węźle. pz

Chyba wyczuwam sarkazm.  ;) W sumie zamiast wrzucania infantylnych zdjęć przynęt, chwalenia się "czym to ja nie rzucam" i jakim zestawem, lepiej poczytam dywagacje na temat wagi i średnicy szpulki, momentach obrotowych itd.  Albo nie, lepiej pójdę nad wodę i sobie połowię olewając założenia "przy odpowiednich warunkach", "umiejętności operatora", itd. I dalej uparcie będę próbował rzucić "niczym".

Trzymam kciuki za znalezienie złotego Graala! :)

• BOB, bob74 i mayou lubią to

#3313 OFFLINE   mayou

mayou

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 510 postów
  • LokalizacjaWola Batorska
  • Imię:Tomasz
  • Nazwisko:Maj

Napisano 17 kwiecień 2021 - 10:42

Bez sarkazmu. Po prostu uważam, że kluczowe są umiejątności operatora, a mniej niż jeden gram w cascie dla mnie to lata świetlne od tego co potrafię. Cały ten wyscig zbrojeń, ma na celu rozbudzenie w nas wędkarzach potrzeby nabycia kolejnego cudownego urządzenia które da radę( samo).  Z innych dziedzin życia widzę że wszelkie ukady wirujące mają swoje ogranczenia, których wyeliminowanie albo jest kosmicznie drogie, albo drogie i nie do zrealizowania w warunkach przenośnych. Czytając doświadczenia ogółu dochodzę do swoich wniosków i na razie wychodzi że muszę poćwiczyć, a sprzęt może z czasem dokupię. I raczej będzie to konstrukcja sprawdzona/tuningowana niż kolejna marketingowa zajawka. Jeżeli sprawny operator mający do dyspozycji dwa lub więcej  rozwiązania konstrukcyjne widzi różnicę to ja nie potrzebuje lepszej rekomendacji. pz 

• bob74 lubi to

#3314 OFFLINE   king

king

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 680 postów

Napisano 17 kwiecień 2021 - 10:44

Witam, w bfs tak jak znam cw, wagę czy średnicę szpulki, to również powinienem wiedzieć co to jest  m o m e n t    o b r o t o w y  lub od czego i jak się zmienia.

Postepowanie musi być aptekarskie  :D żeby zdecydować za siebie albo suwerennie. Pozdrawiam

#3315 OFFLINE   Koincydencja

Koincydencja

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1905 postów

Napisano 17 kwiecień 2021 - 21:52

... Po prostu uważam, że kluczowe są umiejątności operatora...

W ostatnią niedzielę Kolega użył po raz pierwszy zestawu na lekko z Airem TWS. Kleniojaziowymi nielotami miotał bardzo zacnie:) . :) 

Ale On zapewne się nie liczy, bo łowi również na muchę.

• Paweł Bugajski lubi to

#3316 OFFLINE   king

king

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 680 postów

Napisano 17 kwiecień 2021 - 23:20

W bfs, praktycznie żaden moment obrotowy nie pozwoli, nawet najlepszemu operatorowi  :)  na długie rzuty 

#3317 OFFLINE   pikeft

pikeft

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 585 postów
  • LokalizacjaŁódź
  • Imię:Piotr

Napisano 18 kwiecień 2021 - 13:52

Zamontowałem do scorpiona svs szpulę availa, zrobiłem testy porównalne z moim Px. Wagowo różnica miedzy multikami to ok 70g (px-150,scorpion - 220) czuć różnice po wzięciu w rękę.
Odczucia rzutowe scorpion wygrał,rzuca dalej tymi samymi przynętami,dużo mniejsza szansa na brodę. Mam odczucie że większa waga lepiej napędza kij przy rzucie. Jeszcze brakuje mi łożysk do bfs, kto zna rozmiary do scorpiona 1001 4x4svs?

Wysłane z mojego JNY-LX1 przy użyciu Tapatalka

Użytkownik pikeft edytował ten post 18 kwiecień 2021 - 13:53

#3318 OFFLINE   markir

markir

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 278 postów
  • LokalizacjaSzczecin
  • Imię:Mariusz
  • Nazwisko:K.

Napisano 18 kwiecień 2021 - 14:50

Link do łożysk: https://www.olx.pl/d...html#241c151cdb (zbieżność imion przypadkowa)

Opis do nich: https://www.hedgehog....jp/product/515

• pikeft lubi to

#3319 ONLINE   czarny1

czarny1

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 955 postów

Napisano 18 kwiecień 2021 - 16:01

Witam, w bfs tak jak znam cw, wagę czy średnicę szpulki, to również powinienem wiedzieć co to jest  m o m e n t    o b r o t o w y  lub od czego i jak się zmienia.

Postepowanie musi być aptekarskie  :D żeby zdecydować za siebie albo suwerennie. Pozdrawiam

wklepujesz w google i się dowiesz:) tym razem zrobiłem to za Ciebie:)

Moment siły[a] F względem punktu O – iloczyn wektorowy promienia wodzącego o początku w punkcie O i końcu w punkcie przyłożenia siły, oraz siły

Mo = F*r
  r - połowa średnicy szpuli (a właściwie średnica nawoju plecionki) F - siła, zależy od tego jak mocno machniesz przynętą

#3320 OFFLINE   king

king

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 680 postów

Napisano 18 kwiecień 2021 - 16:40

Witam, to teraz  m o m e n t   b e z w ł a d n o ś c i  :) Pozdrawiam 

Użytkownicy przeglądający ten temat: 5

0 użytkowników, 5 gości, 0 anonimowych