No i nie wytrzymalem naporu mysli teoretycznych i pojechalem sprawdzic jak dziala moj Aldebaran nad woda. Jak poczytalem o delikatnosci konstrukcji i wziolem ten multik do reki, to mialem obawy co do swojego wyboru. Pierwsze mysli byly takie: wydmuszka, bryloczek do kluczy itd... Dlatego nie pozostalo nic innego do zrobienia jak sprawdzic samemu.
Z braku odpowiedniego kija, skonstruowalem zestaw, ktory co prawda nie mial prawa dobrze dzialac, ale byl najlzejszy jaki do tej pory posiadam.
Zapiolem Aldebarana z PE 0,8 do 15lb 9"6' Phenixa. Jasne bylo dla mnie, ze sprawdzenie tzw dolnego cw multika bedzie niemozliwe albo mocno przeklamane ze wzgledu na kij, ktory nie ma prawa sie zaladowac i oddac energi w przedziale rzutowym 1-4g. Zeby sie nie rozczarowac zaczalem od 6g malych expesikow boleniowych i ratlinow 7-8g.I bylo tak jak mi Hubert sugerowal - katapulta! Rzuty na ok 40m wychodzily raz za razem a dwa male okonki ok 30cm przypieczetowaly skutecznosc wielogatunkowa ratlinow od Jarka. Potem zaczalem schodzic z lotnoscia i ciezarem woblerkow do 4g i co prawda musialem troche pogmerac w ustawieniach zarowno napiecia szpuli jak i magnetyka, ale w koncu z kija ktory laowal, krotko i ze zbyt duza sila w zbyt krotkim czasie, udalo sie wypluc te wabie na jakies 25-30m.
Potem chcialem poeksperymentowac z gumami i tu oczywiscie bylo wspaniale juz od 3g glowki. Skonczylem na 10g glowce i bardzo smuklej 7cm gumce. Nadal nie bylo czuc jakiegokolwiek przeciazenia a efektem tej proby bylo zlowienie sandaczyka 50+, ktory przy zacieciu nie ruszyl nawet hamulca, ktorego umyslnie nie dokrecilem do konca, tylko tak na 2/3 mozliwosci, by przypadkiem nie uszkodzic mlynka.
Oczywiste jest dla mnie, ze z jednego dwu godzinnego wpadu i kilkudziesieciu rzutow, nie mozna wyciagac sensownych daleko idacych wnioskow, ale mam takie wrazenie, ze woblery typu minow do 8g, slizgacze (boleniowe bezstery do 10g, expresy do 6-7g i gumy o lacznej masie 12g faktycznie nie beda robic zadnego wrazenia na multiku.
Czy moja hipteza jest prawdziwa? Czy jest tylko potwierdzeniem rzyczeniowego myslenia? To bede wiedzial za rok moze dwa jak moj multik-bryloczek trafi do serwisu...
Użytkownik Rheinangler edytował ten post 29 czerwiec 2023 - 07:28