Co jest ściśle powiązane ze sobą (masa ciężarka z możliwościami rzutowymi.)
Oczywiście operowanie multikiem na filmiku- level master.
Zaloguj się lub Zarejestruj by otrzymać pełen dostęp do naszego forum.
Napisano 14 marzec 2024 - 10:18
Co jest ściśle powiązane ze sobą (masa ciężarka z możliwościami rzutowymi.)
Oczywiście operowanie multikiem na filmiku- level master.
Napisano 14 marzec 2024 - 10:47
Jesteśmy w temacie UL.
Chciałbym zobaczyć te rzuty 1.5 gramową czeburaszką.
Wbrew pozorom 1,5 gramowa czeburaszka + jakaś tam mała gumka to czasami już 2,5 grama skupionej masy albo i więcej, a to już dość lotna przynęta. Problemy zaczynają się kiedy wabik nie jest zbyt lotny np. lekki wobler o większym korpusie. Sporo zależy od warunków (wiatr) i tego co chcemy osiągnąć (np. odległość). Moim zdaniem im lżej tym zestaw musi być bardziej spasowany, a co za tym idzie jest mniej uniwersalny jeśli chodzi o zakres obsługiwanych przynęt.
Użytkownik S.N. edytował ten post 14 marzec 2024 - 10:47
Napisano 14 marzec 2024 - 10:48
Napisano 14 marzec 2024 - 11:02
Napisano 14 marzec 2024 - 11:06
No i temat ucięty
Napisano 14 marzec 2024 - 11:11
Nie ujmując nikomu umiejętności ale film jest efektem montażu. Bardzo wyraźnie widać, składanie z wielu, ciętych wcześniej, urywków.
Nie sądzę, rzuty są z różnych stron - zza głowy i boczne, więc masz rację tylko w połowie...
Napisano 14 marzec 2024 - 11:23
Napisano 14 marzec 2024 - 11:24
Można lotną ,ciężkawą przynętą jakimś spręzysto-elastycznym kijkiem (szklakiem raczej nie).
Napisano 14 marzec 2024 - 13:46
Ten film jest dla celów pokazowych i raczej ma cieszyć oko niż coś wnosić ¯\_( ͡° ͜ʖ ͡°)_/¯
Osobiście polecam obejrzeć sobie praktyki u mojego ulubionego YouTubera. Zawiera sporo opisów swojego postępu i wskazówek. Żebyście nie szukali zbytnio link:
https://m.youtube.co...VbiUnJwl6E_2PIn
Napisano 30 marzec 2024 - 17:24
Coś wątek przygasa...
Może ktoś podlinkować jakąś szpulkę lżejszą do Daiwa silver creek?
Nie chcę zamawiać w ciemno ,mogę się pomylić.
Napisano 30 marzec 2024 - 19:38
Napisano 30 marzec 2024 - 20:43
Tak ,łowię silver creekiem.
Mam 3 zestawy-z aldebaranem 16 ,CQBFS23 i właśnie Silver Creekiem.
Z tej trójki ewidentnie najbardziej przyjaznym multikiem jest mała Calcutta.
Daje ona radę nawet przy porywistym wietrze 1.5g.
Silver creek użytkuję niedługo.
Spokojnie 2g skupionej masy ogarnia w komforcie.
Najlepiej z tej trójki daje radę przy krótkich ,precyzyjnych rzutach.
To kwestia hamulca (podobno ma stały system hamowania w odróznieniu od innych co mają dynamiczny)
Generalnie można nim osiągnąć także odległosci porownywalne z aldebaranem ,wiąże się jednak to z kontrolą kciukiem.
Powyżej 3 g bez róznicy (świetnie)
Ewidentna zaleta-jest bardzo ładny ,aldek wygląda przy nim jak mydelniczka (pomijając Calcuttę)
Miałem alternatywę aldebaran22 lub silver creek .Wybrałem Daiwę i nie żałuję.
Użytkownik skius edytował ten post 30 marzec 2024 - 20:43
Napisano 30 marzec 2024 - 21:15
Napisano 30 marzec 2024 - 21:20
Przy takiej gramaturze przynęt Silver.
CQBFS23 przegrywa wagą.
No i daiwa posiada także dragclick.
Napisano 30 marzec 2024 - 21:38
Napisano 30 marzec 2024 - 22:33
Dzięki wielkie....we wtorek zamawiam.Przy takiej gramaturze przynęt Silver.
CQBFS23 przegrywa wagą.
No i daiwa posiada także dragclick.
Napisano 01 kwiecień 2024 - 09:14
Zgodnie z Waszymi sugestiami zamiast Tatuli 103 testuję mniejszy multik - Salamandurę 70. Ktoś sprawdził i poleca jaką super-lekką szpulkę do niej?
Napisano 06 kwiecień 2024 - 21:03
Nie będę zakładał nowego wątku, po prostu podczepiając się tutaj poproszę o porady. Niedawno nabyłem pierwszy zestaw BFS: PureLure Creek Dance 1-7g oraz Soloking Acura 50. Budżetowo, ale widząc materiały z YT gdzie użytkownicy tym motają, to sprzęt wygląda na "akceptowalny". Mój problem tyczy się zakresu pracy hamulca. Oznaczony jest w skali od 0 do 5. Niestety, niezależnie od gramatury przynęty (tzn. czy 2g + twisterek okoniowy czy 5g i 5 cm kopyttko), to użyteczny zakres pracy fabrycznie zamykał się między 3,7 a 5. Przy tym 3,7 praktycznie nie brodził, a zdjęcie 1-2 mikroklików powodowało,że niezależnie od skupienia, delikatności rzutu, kierunku i sposobu brodził za każdym razem. Straszny przeskok w działaniu...
Posiłkując się YT znalazłem materiały o "tuningu", konkretniej wymianie magnesów na mocniejsze. Polecano zamiast grubości 1,5 mm wstawić 2mm. Zmieniłem i jest jakiś postęp - teraz praca jest w zakresie 2,7 do 5. Poniżej 2,5 na skali brodzi raz po razie. Próbowałem zmieniać gramaturę przynęty - nawet przy 1g główce i mikrotwisterku ustawienie typu 2, to było "za słabo".
Ktoś z tutejszych miał taki kręcioł ? One tak mają po prostu ? Kwestia jedynie magnesów (tzn. gdyby wsadzić 2,5 mm, to powinno być już ok) ?
Zastanawiam się czy na takie brodzenie ma wpływ jakoś łożysk - tzn. czy wymiana na markowe poprawiłaby sytuację.
Rozważałem również, czy kij nie jest problemem, tzn. może potrzebny byłby taki, który głębiej się ładuje pod gramaturą 1-2g ? Wątpię prawdę mówiąc, bo gdybym miał pod niego spięty klasyczny kołowrotek, to śmigałbym spokojnie takim obciążeniem na przyzwoite odległości.
Napisano 06 kwiecień 2024 - 21:07
Napisano 06 kwiecień 2024 - 22:41
Miałem ten multik - chwalą w necie ale on jest poprostu do dupy założyłem micro łożyska - i jeszcze gorzej . Hamulec nie wyrabia . Cena idzie w parze z jakością . Szkoda się denerwować .
Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
Mam wrażenie, że tam jest za duża szczelina między tarczą z magnesami, a szpulą. Moja sztuka pracuje naprawdę baaardzo przyjemnie. Nie mam może dużego porównania, ale Tatula 200 chodzi mniej maślanie. Cóż, w łożyska nie będę inwestował w takim razie, ale zrobię test z założeniem magnesów 3mm (2x1,5mm). Ogólnie na ten moment da się tym łowić - jako osoba po paru wypadach z castem jestem w stanie powtarzalnie rzucać główką 2,5g i gumą 3-5 cm. Przy główkach o gram cięższych jest już zupełnie przyjemnie. Multik z dwiema szpulami kupiłem na promocji, więc cena sporo niższa od typowej. Prawdę mówiąc najmilej obcuje mi się z tym kijkiem. Wiem jednak, że nic markowego / lepszego (mowa o multiplikatorze) w ludzkim budżecie nie kupię, a inwestowanie ponad 1k zł w np. Aldebarana, to zabawa nie dla mnie. Ten cast bfs, to miała być tylko taka zabawa i wypełnienie luki między klasycznym UL 0,5-4g do łowienia białorybu, a kijami typu 5-20g.
Co do "cena idzie w parze z jakością" nie zgodzę się. Ostatnimi czasy przeleciało mi przez łapy sporo azjatyckiego sprzętu. Dosłownie 20 minut temu skończyłem serwisować Histara Aulę 2500 - kręcił maślanie z pudełka, choć był szum. Smar nędznej jakości - po zrobieniu na nowo śmiga to na poziomie Shimano Sahara, a mówimy o lekkim kręciole w cenie połowy Sahary.
No nic, dzięki za odpowiedź - zastanawiałem się, czy ze mną jest coś aż tak bardzo nie teges, czy może oczekuję od sprzętu za dużo
0 użytkowników, 2 gości, 0 anonimowych