Skocz do zawartości

•      Logowanie »   
Witaj!

Zaloguj się lub Zarejestruj by otrzymać pełen dostęp do naszego forum.

Zdjęcie

Casting ultra light

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
3982 odpowiedzi w tym temacie

#3961 OFFLINE   markir

markir

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 301 postów
  • LokalizacjaSzczecin
  • Imię:Mariusz
  • Nazwisko:K.

Napisano 16 marzec 2025 - 12:25

Wprawdzie nie szklak ale mogę polecić North Fork LMX FW601-1, 6'0", 1-4 lb, 1/32-1/6 oz.

#3962 OFFLINE   Tomasz P.

Tomasz P.

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 299 postów
  • LokalizacjaKońskie
  • Imię:Tomek

Napisano 16 marzec 2025 - 16:28

Wspomniany Dankung Glassfin

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Załączone pliki

Użytkownik Tomasz P. edytował ten post 16 marzec 2025 - 16:32

• Piasek lubi to

#3963 OFFLINE   dormario

dormario

Nowy

• +Forumowicze
  • Pip
  • 24 postów
  • LokalizacjaLubartów

Napisano 17 marzec 2025 - 19:43

A jest jakiś szkłak którego polecilibyście na początek?

Czy rzeczywiście lepiej się te wędki ładują.

Chciałbym pouczyć się rzucania w trudnych warunkach. Co polecacie? Jaką akcję powinna mieć taka wędka?

#3964 OFFLINE   Piasek

Piasek

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 108 postów
  • Imię:Marcin

Napisano 18 marzec 2025 - 17:13

dormario, on 17 Mar 2025 - 18:43, said:

A jest jakiś szkłak którego polecilibyście na początek?

Czy rzeczywiście lepiej się te wędki ładują.

Chciałbym pouczyć się rzucania w trudnych warunkach. Co polecacie? Jaką akcję powinna mieć taka wędka?

Jest kanał na Youtube : Enjoy fishing channel. Warto obejrzeć. Mi za każdym razem opada kopara jak widzę co można robić szklakiem.

Użytkownik Piasek edytował ten post 18 marzec 2025 - 17:18

#3965 OFFLINE   dormario

dormario

Nowy

• +Forumowicze
  • Pip
  • 24 postów
  • LokalizacjaLubartów

Napisano 18 marzec 2025 - 17:26

Nawet z opisu nie można nic wywnioskować a ty piszesz że wiele wyjaśni. Co różna wędka?

#3966 ONLINE   czarny1

czarny1

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 997 postów
  • LokalizacjaLanckorona/Przemyśl
  • Imię:Michał

Napisano 18 marzec 2025 - 18:15

dormario, on 17 Mar 2025 - 18:43, said:

powinna być krótka, nawet poniżej 6'...

#3967 OFFLINE   Tomasz P.

Tomasz P.

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 299 postów
  • LokalizacjaKońskie

Napisano 19 marzec 2025 - 07:27

Piasek, on 18 Mar 2025 - 16:13, said:

Jest kanał na Youtube : Enjoy fishing channel. Warto obejrzeć. Mi za każdym razem opada kopara jak widzę co można robić szklakiem.

Trzeba tylko wziąć pod uwagę to, że woblery którymi on rzuca ważą między 4 a 6g. Pomijając fakt, że technikę ma perfekcyjną, to waga przynęt ułatwia rzuty. Dlatego kij (szklak czy węgiel) w tym wypadku nie odgrywa tak wielkiego znaczenia, jak przy rzutach przynętami 1-3g.

#3968 OFFLINE   Predatorhunter

Predatorhunter

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 2125 postów
  • LokalizacjaHanau
  • Imię:Kamil

Napisano 19 marzec 2025 - 07:47

Tomasz P., on 19 Mar 2025 - 06:27, said:

Trzeba tylko wziąć pod uwagę to, że woblery którymi on rzuca ważą między 4 a 6g. Pomijając fakt, że technikę ma perfekcyjną, to waga przynęt ułatwia rzuty. Dlatego kij (szklak czy węgiel) w tym wypadku nie odgrywa tak wielkiego znaczenia, jak przy rzutach przynętami 1-3g.

Bo do przynet 1-3gr uzywa sie spina. Bledne jest rozumowanie wielu ludzi lowiacych BC ze lekkie szpulki czy inne dodadtki sa po to by rzucac 0,7gr czeburaszka z 12mm plemnikiem. Plytkie szpulki sa stosowane zeby poprostu zmniejszyc liczbe nawieniej linki i poprawic komfort rzutow wabikami 3 - 4gr wlasnie zeby podawac takie przynety precyzyjnie w odpowiednie miejsce. W Polsce niestety uwielbiany jest masochizm z rzucania z casta wabikow na wzdrege i tzw. Tuning mlynkow zeby rzucac ziarnem kurzu. Przygladam sie temu fenomenowi juz od lat i nie potrafie go dalej zrozumiec. Casting ma wiele plusow ale powinien sie uzepelniac ze spiningiem a nie go wykluczac. Jest to moje osobiste zdanie wynikajace z obserwacji nie tylko polskiej sceny. 

• PETEREK i Piasek lubią to

#3969 OFFLINE   Piasek

Piasek

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 108 postów
  • Imię:Marcin

Napisano 19 marzec 2025 - 07:53

Czyli jest ktoś kto rzuca równie dobrze przynętami 1-3g? Mi się wydaje, że fizyki się nie oszuka, i do przynęt 1-3 po prostu użyję spinningu. W przeważającej większości sytuacji nad wodą, użyję przynęt powyżej 4g i zestawu kastingowego i będę miał z tego radochę  :) . Na razie używam kijka kastking zephyr i jestem z niego bardzo zadowolony. Nie mam problemu z rzutami przynęt powyżej 5 g, nawet w ciasnych miejscach. Problemy zaczynają się właśnie poniżej tych  5g, kij nie ładuje się już tak dobrze. Kupiłem więc następny kijek - purelure creek dance. Ten ładuje się już dobrze od 3-4 g ale jakoś nie wyobrażam sobie wyholować ryby 50+ taką witką. Uwagę moją skierowałem więc na kijki szklane- ładują się dobrze już od niższych gramatur, właściwie to ładują się pod własnym ciężarem, ale mają trochę więcej mocy w dolniku.

Edit: Kolega wyżej dodał posta w czasie jak pisałem swojego, zgadzam się z nim w 100% :)

Użytkownik Piasek edytował ten post 19 marzec 2025 - 07:56

• Predatorhunter lubi to

#3970 OFFLINE   Mekamil

Mekamil

Zaawansowany

• Twórcy
  • PipPipPip
  • 3169 postów
  • LokalizacjaZgierz

Napisano 19 marzec 2025 - 08:02

Jeden lubi łowić Evergreenem, inny rzucać plemnikiem z multika. Ale jakbyś zapytał, czy w Availu, czy w KTF do czego służą tuningowana szpulki to na pewno nie dostaniesz odpowiedz takiej, jak napisałeś powyżej. Zresztą przy tych skrajnie lekkich szpulach Availa jest w prost napisane, że do przynęt od 2g, bez rozróżnienia czy to chodzi o jiga, czy o wobler.

• MietekK lubi to

#3971 OFFLINE   Tomasz P.

Tomasz P.

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 299 postów
  • LokalizacjaKońskie

Napisano 19 marzec 2025 - 08:14

Predatorhunter, on 19 Mar 2025 - 06:47, said:

Bo do przynet 1-3gr uzywa sie spina. Bledne jest rozumowanie wielu ludzi lowiacych BC ze lekkie szpulki czy inne dodadtki sa po to by rzucac 0,7gr czeburaszka z 12mm plemnikiem. Plytkie szpulki sa stosowane zeby poprostu zmniejszyc liczbe nawieniej linki i poprawic komfort rzutow wabikami 3 - 4gr wlasnie zeby podawac takie przynety precyzyjnie w odpowiednie miejsce. W Polsce niestety uwielbiany jest masochizm z rzucania z casta wabikow na wzdrege i tzw. Tuning mlynkow zeby rzucac ziarnem kurzu. Przygladam sie temu fenomenowi juz od lat i nie potrafie go dalej zrozumiec. Casting ma wiele plusow ale powinien sie uzepelniac ze spiningiem a nie go wykluczac. Jest to moje osobiste zdanie wynikajace z obserwacji nie tylko polskiej sceny. 

Dlaczego błędne ? 3g to już masa pozwalająca bez problemów rzucać gdzie się chce, bez wydawania "milionów" na sprzęt.  Wielu (mnie również) sprawia to przyjemność i czerpią z tego radość. Od 8 lat łowię wyłącznie na casting, nie używam przynęt lżejszych niż 1,5g. Znam takich, którzy nie mają problemów z celnym podaniem przynęty 0,7g na znaczną odległość. Jeśli ktoś zaczyna przygodę z castingiem, to nie powinien tego robić od BFS, to kolejny etap. Może zamiast próbować to na siłę zrozumieć, trzeba to zaakceptować ? 

#3972 ONLINE   skius

skius

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 372 postów
  • LokalizacjaCiechanów

Napisano 19 marzec 2025 - 08:44

199 stron ,kilka tysięcy postów i znów ktoś autorytarnie twierdzi ,że od 1 ,5g bez sensu jest używać casta.

Da się ,nawet efektywniej ( w pewnych warunkach ) no i efektowniej  niż korbą.

Łowię od 1,2 g przez cały rok .

#3973 OFFLINE   Tomasz P.

Tomasz P.

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 299 postów
  • LokalizacjaKońskie

Napisano 19 marzec 2025 - 08:50

skius, on 19 Mar 2025 - 07:44, said:

199 stron ,kilka tysięcy postów i znów ktoś autorytarnie twierdzi ,że od 1 ,5g bez sensu jest używać casta.

Da się ,nawet efektywniej ( w pewnych warunkach ) no i efektowniej  niż korbą.

Łowię od 1,2 g przez cały rok .

Kto tak twierdzi ? Od 1,5g bez sensu itd...? 

Użytkownik Tomasz P. edytował ten post 19 marzec 2025 - 09:20

#3974 OFFLINE   S.N.

S.N.

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 4800 postów
  • LokalizacjaMazowieckie. Lubelskie.
  • Imię:S.
  • Nazwisko:N.

Napisano 19 marzec 2025 - 09:10

Te 0.7 grama to faktycznie przy bardzo sprzyjających warunkach i dobrze dobranym sprzęcie. I nie tanim. Tak od grama w górę można się już bawić i im bardziej w górę nawet o te 0,2 grama tym łatwiej. Jeśli ktoś chce wydać niemałe pieniążki i komuś taka zabawa pasuje, sprawia frajdę to dlaczego nie ...
  • MietekK lubi to

#3975 OFFLINE   Predatorhunter

Predatorhunter

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 2125 postów
  • LokalizacjaHanau

Napisano 19 marzec 2025 - 09:39

Napisalem to jest moje zdanie i tyle  :)  Szanuje wasze a te podjazdy do Evergreena nie sa potrzebne bo lowie czym lubie i na co mnie stac poprostu. Znam naprawde wielu wariatow tzw. Zawodowcow i ludzi bardzo zamoznych ktorzy lowia na calym swiecie i tez nie potrafia zrozumiec tego polskiego fenomenu i podzielaja moje zdanie. 1,2gr na ile to rzucisz 5 - 7m? moze dla Ciebie to efektywna odleglosc i nie negeuje takiego lowienia bo jestem zdania ze kazdy lowie tak jak lubi. Forum sluzy do wymian doswiadczen i jest miejscem gdzie kazdy moze wyrazic swoja opinie. Ja wyrazilem swoja a wy nie musicie sie z tym zgadzac. Dla mnie to masochizm i zdania nie zmienie bo przerabialem juz UL w cascie i lowilem z frajda ale sa sytuacje gdzie chetnie siegam po spina. Tak samo nie mam 2,9m do 10lb zeby lowic klenie castem bo nie lubie takich dlugich castow i nie widze w tym sensu. Dlatego podkreslam ze to tylko moja osobista opinia i wiem ze podobnie mysli wielu ludzi. Opini bedzie zawsze tyle co lowiacych ale to nie powod zeby to zaraz odbierac jako atak. 

• Tomasz P. lubi to

#3976 OFFLINE   Tomasz P.

Tomasz P.

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 299 postów
  • LokalizacjaKońskie

Napisano 19 marzec 2025 - 09:53

Zaraz Cię zjedzą miłośnicy BFS, bo 1,2g to już kawał obciążenia, które posyłają na 20m  ;) Poza tym, nie zawsze odległość się liczy, tylko precyzja podania przynęty w np mocno zakrzaczonym miejscu  :)

Ale właśnie po to są takie wątki, by wymienić się własnymi doświadczeniami i wiedzą  :rolleyes:

Użytkownik Tomasz P. edytował ten post 19 marzec 2025 - 09:55

• Predatorhunter lubi to

#3977 OFFLINE   Predatorhunter

Predatorhunter

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 2125 postów
  • LokalizacjaHanau

Napisano 19 marzec 2025 - 10:19

Dokladnie, sam lowie pare razy w roku na zakrzaczonym ciurku o szerokosci 3m i odziwo uzywam Casta tylko z ta roznica ze na klenie i pstragi uzywam glownie wobki miedzy 6-8cm. Ale mam zaporowke z kolei na ktorej okonie w lato lubia gumki 2-3“ na lekkich 2-3gr glowkach. Problem w tym ze takowa przynete trzeba podac na min 40m i tu spin mimo ze tylko 6.1“ wiedzie poprostu prym. Nie wygoda mnie zmusila a wyniki.
  • Tomasz P. lubi to

#3978 ONLINE   skius

skius

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 372 postów
  • LokalizacjaCiechanów

Napisano 19 marzec 2025 - 10:38

Tomasz P., on 19 Mar 2025 - 08:53, said:

Zaraz Cię zjedzą miłośnicy BFS, bo 1,2g to już kawał obciążenia, które posyłają na 20m  ;) Poza tym, nie zawsze odległość się liczy, tylko precyzja podania przynęty w np mocno zakrzaczonym miejscu  :)

Ale właśnie po to są takie wątki, by wymienić się własnymi doświadczeniami i wiedzą  :rolleyes:

Nie patrzę na odległości ,zwykle 15m( tyle ma moja rzeczka),z resztą wpisu się zgadzam.

Zresztą tytuł wątku to "casting ultra light",4 g to już tzw power bfs ,rzucić lotnym wabiem można w zasadzie i ryogą 1016 ;-)

Użytkownik skius edytował ten post 19 marzec 2025 - 10:40

• Tomasz P. lubi to

#3979 OFFLINE   Tomasz P.

Tomasz P.

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 299 postów
  • LokalizacjaKońskie

Napisano 19 marzec 2025 - 10:49

skius, on 19 Mar 2025 - 09:38, said:

Nie patrzę na odległości ,zwykle 15m( tyle ma moja rzeczka),z resztą wpisu się zgadzam.

Zresztą tytuł wątku to "casting ultra light",4 g to już tzw power bfs ,rzucić lotnym wabiem można w zasadzie i ryogą 1016 ;-)

Zgadzam się, mam lekką szpulkę, którą zakładam dla zabawy do Morethana, Steeza Limited 21 i właśnie Ryogi 1016. Wszystkie rzucają naprawdę fajnie przynętami 4g, odległości są więcej niż zadowalające.

#3980 OFFLINE   Predatorhunter

Predatorhunter

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 2125 postów
  • LokalizacjaHanau

Napisano 19 marzec 2025 - 11:54

Tak z prawdziwej ciekawosci jakimi zestawami rzucacie te 1-2gr i jaki to rodzaj przynet jest? 

Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych