Wprawdzie nie szklak ale mogę polecić North Fork LMX FW601-1, 6'0", 1-4 lb, 1/32-1/6 oz.

Casting ultra light
Napisano 16 marzec 2025 - 12:25
Napisano 16 marzec 2025 - 16:28
Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
Załączone pliki
Użytkownik Tomasz P. edytował ten post 16 marzec 2025 - 16:32
- Piasek lubi to
Napisano 17 marzec 2025 - 19:43
A jest jakiś szkłak którego polecilibyście na początek?
Czy rzeczywiście lepiej się te wędki ładują.
Chciałbym pouczyć się rzucania w trudnych warunkach. Co polecacie? Jaką akcję powinna mieć taka wędka?
Napisano 18 marzec 2025 - 17:13
dormario, on 17 Mar 2025 - 18:43, said:
A jest jakiś szkłak którego polecilibyście na początek?
Czy rzeczywiście lepiej się te wędki ładują.
Chciałbym pouczyć się rzucania w trudnych warunkach. Co polecacie? Jaką akcję powinna mieć taka wędka?
Jest kanał na Youtube : Enjoy fishing channel. Warto obejrzeć. Mi za każdym razem opada kopara jak widzę co można robić szklakiem.
Użytkownik Piasek edytował ten post 18 marzec 2025 - 17:18
Napisano 18 marzec 2025 - 17:26
Napisano 19 marzec 2025 - 07:27
Piasek, on 18 Mar 2025 - 16:13, said:
Jest kanał na Youtube : Enjoy fishing channel. Warto obejrzeć. Mi za każdym razem opada kopara jak widzę co można robić szklakiem.
Trzeba tylko wziąć pod uwagę to, że woblery którymi on rzuca ważą między 4 a 6g. Pomijając fakt, że technikę ma perfekcyjną, to waga przynęt ułatwia rzuty. Dlatego kij (szklak czy węgiel) w tym wypadku nie odgrywa tak wielkiego znaczenia, jak przy rzutach przynętami 1-3g.
Napisano 19 marzec 2025 - 07:47
Tomasz P., on 19 Mar 2025 - 06:27, said:
Trzeba tylko wziąć pod uwagę to, że woblery którymi on rzuca ważą między 4 a 6g. Pomijając fakt, że technikę ma perfekcyjną, to waga przynęt ułatwia rzuty. Dlatego kij (szklak czy węgiel) w tym wypadku nie odgrywa tak wielkiego znaczenia, jak przy rzutach przynętami 1-3g.
Bo do przynet 1-3gr uzywa sie spina. Bledne jest rozumowanie wielu ludzi lowiacych BC ze lekkie szpulki czy inne dodadtki sa po to by rzucac 0,7gr czeburaszka z 12mm plemnikiem. Plytkie szpulki sa stosowane zeby poprostu zmniejszyc liczbe nawieniej linki i poprawic komfort rzutow wabikami 3 - 4gr wlasnie zeby podawac takie przynety precyzyjnie w odpowiednie miejsce. W Polsce niestety uwielbiany jest masochizm z rzucania z casta wabikow na wzdrege i tzw. Tuning mlynkow zeby rzucac ziarnem kurzu. Przygladam sie temu fenomenowi juz od lat i nie potrafie go dalej zrozumiec. Casting ma wiele plusow ale powinien sie uzepelniac ze spiningiem a nie go wykluczac. Jest to moje osobiste zdanie wynikajace z obserwacji nie tylko polskiej sceny.
- PETEREK i Piasek lubią to
Napisano 19 marzec 2025 - 07:53
Czyli jest ktoś kto rzuca równie dobrze przynętami 1-3g? Mi się wydaje, że fizyki się nie oszuka, i do przynęt 1-3 po prostu użyję spinningu. W przeważającej większości sytuacji nad wodą, użyję przynęt powyżej 4g i zestawu kastingowego i będę miał z tego radochę . Na razie używam kijka kastking zephyr i jestem z niego bardzo zadowolony. Nie mam problemu z rzutami przynęt powyżej 5 g, nawet w ciasnych miejscach. Problemy zaczynają się właśnie poniżej tych 5g, kij nie ładuje się już tak dobrze. Kupiłem więc następny kijek - purelure creek dance. Ten ładuje się już dobrze od 3-4 g ale jakoś nie wyobrażam sobie wyholować ryby 50+ taką witką. Uwagę moją skierowałem więc na kijki szklane- ładują się dobrze już od niższych gramatur, właściwie to ładują się pod własnym ciężarem, ale mają trochę więcej mocy w dolniku.
Edit: Kolega wyżej dodał posta w czasie jak pisałem swojego, zgadzam się z nim w 100%
Użytkownik Piasek edytował ten post 19 marzec 2025 - 07:56
- Predatorhunter lubi to
Napisano 19 marzec 2025 - 08:02
Jeden lubi łowić Evergreenem, inny rzucać plemnikiem z multika. Ale jakbyś zapytał, czy w Availu, czy w KTF do czego służą tuningowana szpulki to na pewno nie dostaniesz odpowiedz takiej, jak napisałeś powyżej. Zresztą przy tych skrajnie lekkich szpulach Availa jest w prost napisane, że do przynęt od 2g, bez rozróżnienia czy to chodzi o jiga, czy o wobler.
- MietekK lubi to
Napisano 19 marzec 2025 - 08:14
Predatorhunter, on 19 Mar 2025 - 06:47, said:
Bo do przynet 1-3gr uzywa sie spina. Bledne jest rozumowanie wielu ludzi lowiacych BC ze lekkie szpulki czy inne dodadtki sa po to by rzucac 0,7gr czeburaszka z 12mm plemnikiem. Plytkie szpulki sa stosowane zeby poprostu zmniejszyc liczbe nawieniej linki i poprawic komfort rzutow wabikami 3 - 4gr wlasnie zeby podawac takie przynety precyzyjnie w odpowiednie miejsce. W Polsce niestety uwielbiany jest masochizm z rzucania z casta wabikow na wzdrege i tzw. Tuning mlynkow zeby rzucac ziarnem kurzu. Przygladam sie temu fenomenowi juz od lat i nie potrafie go dalej zrozumiec. Casting ma wiele plusow ale powinien sie uzepelniac ze spiningiem a nie go wykluczac. Jest to moje osobiste zdanie wynikajace z obserwacji nie tylko polskiej sceny.
Dlaczego błędne ? 3g to już masa pozwalająca bez problemów rzucać gdzie się chce, bez wydawania "milionów" na sprzęt. Wielu (mnie również) sprawia to przyjemność i czerpią z tego radość. Od 8 lat łowię wyłącznie na casting, nie używam przynęt lżejszych niż 1,5g. Znam takich, którzy nie mają problemów z celnym podaniem przynęty 0,7g na znaczną odległość. Jeśli ktoś zaczyna przygodę z castingiem, to nie powinien tego robić od BFS, to kolejny etap. Może zamiast próbować to na siłę zrozumieć, trzeba to zaakceptować ?
Napisano 19 marzec 2025 - 08:44
199 stron ,kilka tysięcy postów i znów ktoś autorytarnie twierdzi ,że od 1 ,5g bez sensu jest używać casta.
Da się ,nawet efektywniej ( w pewnych warunkach ) no i efektowniej niż korbą.
Łowię od 1,2 g przez cały rok .
Napisano 19 marzec 2025 - 08:50
skius, on 19 Mar 2025 - 07:44, said:
199 stron ,kilka tysięcy postów i znów ktoś autorytarnie twierdzi ,że od 1 ,5g bez sensu jest używać casta.
Da się ,nawet efektywniej ( w pewnych warunkach ) no i efektowniej niż korbą.
Łowię od 1,2 g przez cały rok .
Kto tak twierdzi ? Od 1,5g bez sensu itd...?
Użytkownik Tomasz P. edytował ten post 19 marzec 2025 - 09:20
Napisano 19 marzec 2025 - 09:10
- MietekK lubi to
Napisano 19 marzec 2025 - 09:39
Napisalem to jest moje zdanie i tyle Szanuje wasze a te podjazdy do Evergreena nie sa potrzebne bo lowie czym lubie i na co mnie stac poprostu. Znam naprawde wielu wariatow tzw. Zawodowcow i ludzi bardzo zamoznych ktorzy lowia na calym swiecie i tez nie potrafia zrozumiec tego polskiego fenomenu i podzielaja moje zdanie. 1,2gr na ile to rzucisz 5 - 7m? moze dla Ciebie to efektywna odleglosc i nie negeuje takiego lowienia bo jestem zdania ze kazdy lowie tak jak lubi. Forum sluzy do wymian doswiadczen i jest miejscem gdzie kazdy moze wyrazic swoja opinie. Ja wyrazilem swoja a wy nie musicie sie z tym zgadzac. Dla mnie to masochizm i zdania nie zmienie bo przerabialem juz UL w cascie i lowilem z frajda ale sa sytuacje gdzie chetnie siegam po spina. Tak samo nie mam 2,9m do 10lb zeby lowic klenie castem bo nie lubie takich dlugich castow i nie widze w tym sensu. Dlatego podkreslam ze to tylko moja osobista opinia i wiem ze podobnie mysli wielu ludzi. Opini bedzie zawsze tyle co lowiacych ale to nie powod zeby to zaraz odbierac jako atak.
- Tomasz P. lubi to
Napisano 19 marzec 2025 - 09:53
Zaraz Cię zjedzą miłośnicy BFS, bo 1,2g to już kawał obciążenia, które posyłają na 20m Poza tym, nie zawsze odległość się liczy, tylko precyzja podania przynęty w np mocno zakrzaczonym miejscu
Ale właśnie po to są takie wątki, by wymienić się własnymi doświadczeniami i wiedzą
Użytkownik Tomasz P. edytował ten post 19 marzec 2025 - 09:55
- Predatorhunter lubi to
Napisano 19 marzec 2025 - 10:19
- Tomasz P. lubi to
Napisano 19 marzec 2025 - 10:38
Tomasz P., on 19 Mar 2025 - 08:53, said:
Zaraz Cię zjedzą miłośnicy BFS, bo 1,2g to już kawał obciążenia, które posyłają na 20m
Poza tym, nie zawsze odległość się liczy, tylko precyzja podania przynęty w np mocno zakrzaczonym miejscu
Ale właśnie po to są takie wątki, by wymienić się własnymi doświadczeniami i wiedzą
Nie patrzę na odległości ,zwykle 15m( tyle ma moja rzeczka),z resztą wpisu się zgadzam.
Zresztą tytuł wątku to "casting ultra light",4 g to już tzw power bfs ,rzucić lotnym wabiem można w zasadzie i ryogą 1016 ;-)
Użytkownik skius edytował ten post 19 marzec 2025 - 10:40
- Tomasz P. lubi to
Napisano 19 marzec 2025 - 10:49
skius, on 19 Mar 2025 - 09:38, said:
Nie patrzę na odległości ,zwykle 15m( tyle ma moja rzeczka),z resztą wpisu się zgadzam.
Zresztą tytuł wątku to "casting ultra light",4 g to już tzw power bfs ,rzucić lotnym wabiem można w zasadzie i ryogą 1016 ;-)
Zgadzam się, mam lekką szpulkę, którą zakładam dla zabawy do Morethana, Steeza Limited 21 i właśnie Ryogi 1016. Wszystkie rzucają naprawdę fajnie przynętami 4g, odległości są więcej niż zadowalające.
Napisano 19 marzec 2025 - 11:54
Tak z prawdziwej ciekawosci jakimi zestawami rzucacie te 1-2gr i jaki to rodzaj przynet jest?
Użytkownicy przeglądający ten temat: 0
0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych