Skocz do zawartości

•      Logowanie »   
Witaj!

Zaloguj się lub Zarejestruj by otrzymać pełen dostęp do naszego forum.

Zdjęcie

Casting ultra light

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
3848 odpowiedzi w tym temacie

#701 OFFLINE   pikeft

pikeft

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 585 postów
  • LokalizacjaŁódź
  • Imię:Piotr

Napisano 07 kwiecień 2018 - 21:41

http://s.aliexpress....ju?fromSns=Copy http://s.aliexpress....Mz?fromSns=Copy

Co myślicie o tych?

Wysłane z mojego HUAWEI VNS-L21 przy użyciu Tapatalka

Użytkownik pikeft edytował ten post 07 kwiecień 2018 - 21:43

#702 OFFLINE   Paweł J

Paweł J

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1818 postów
  • LokalizacjaPiła
  • Imię:Paweł

Napisano 07 kwiecień 2018 - 23:24

Hmmm, droga ta zależy głównie od zawartości portfela niestety ... ale stety jest sprzęt z Chin, jeden lepszy drugi gorszy ...
Mój potm ma działający docisk z marnie działającym albo wręcz nie działającym magnetykiem :D ;)
Dziś pobawiłem się poważnie moim chińskim multiplikatorem czyli potm, który to pracował w pocie czoła z kraagiem M i ... I Was zaskoczę.
Bez większego problemu zszedłem do 1,5 grama plus żyletka od Marcina @Cyprys na powtarzalną odległość 13 - 15 metrów, oczywiście o komforcie nie ma mowy i trzeba uważać, ale też i gramatura nikła jak na "chiński wynalazek". Za to przyzwoity komfort jest od 2 gram plus gumka któregoś z forumowych twórców, niestety nie pamiętam czyje to przynęty. Bezproblemowo powtarzalne odległości około 23 - 25 metrów. Miałem dużo miejsca. Na zdjęciu to ta na dole czyli "zielonkawa". I najważniejsza sprawa czyli kij. Moim zdaniem bez przyzwoicie dobranego kija nie ma mowy w cascie o schodzeniu z gramaturami poniżej 3 czy 4 gram. I tu jestem zadowolony ze swojego kija baaardzo  :wub: 
Zapraszam na pokaz w razie wątpliwości. Ps. Umawiałem się kiedyś na kręcenie filmu z tych wyczynów i miałem nadzieję, że uwiecznię swoje próby miotania właśnie dziś, ale operator z ekipą nie dojechali :P

attachicon.gif przynęty 1,5 i 2 g.jpg

Chcesz przynęty na testy :1,2 1,5 i 2,2 grama

Załączone pliki

• sucks_one, rothen i Alexspin lubią to

#703 OFFLINE   Extrapremia

Extrapremia

Nowy

• +Forumowicze
  • Pip
  • 11 postów
  • LokalizacjaPobierowo
  • Imię:Wojciech
  • Nazwisko:Zwoliński

Napisano 08 kwiecień 2018 - 08:20

Witam. Pierwszy zestaw castngowy, kwota to około 2000zł. Łowię głównie okonie na paprochy (1-4gr) Czasem trafia się jako przyłów sandacz lub szczupak. CW wędki jakimi łowię to 1-8 gr max 15 . Używam plecionek. Na taki ultra zestaw wyciągam rybki do 3 kg. Co poradzicie?

Użytkownik Extrapremia edytował ten post 08 kwiecień 2018 - 08:22

#704 OFFLINE   mario

mario

Zaawansowany

• Moderatorzy
  • 3640 postów
  • LokalizacjaP L

Napisano 08 kwiecień 2018 - 08:33

Witamy kolegę!

Zapraszam do przywitania się w stosownym wątku: http://jerkbait.pl/t...baitpl/page-116 oraz aktywnego korzystania z forum.

Na początek polecam wątek (35 stron powyżej), do którego przeniosłem Twój post.

• Paweł Bugajski lubi to

#705 OFFLINE   S.N.

S.N.

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 4678 postów
  • LokalizacjaMazowieckie. Lubelskie.
  • Imię:Sławek
  • Nazwisko:Nikt

Napisano 08 kwiecień 2018 - 09:13

Chcesz przynęty na testy :1,2 1,5 i 2,2 grama

2,2 mogę wziąć, a dokładne masy tzw. skupione przynęt, którymi rzucałem podam jak je zważę czyli jutro.

W swoim opisie jasno i wyraźnie zaznaczyłem jakimi przynętami i główkami o jakiej masie rzucałem.

Użytkownik SlawekNikt edytował ten post 08 kwiecień 2018 - 09:49

#706 OFFLINE   rimi

rimi

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 120 postów

Napisano 08 kwiecień 2018 - 17:59

Wrzucam ciekawy filmik, może komuś się przyda

#707 OFFLINE   BOB

BOB

SUM

• PATRON
  • PipPipPipPipPip
  • 10196 postów
  • LokalizacjaWarszawa
  • Imię:Robert

Napisano 08 kwiecień 2018 - 18:33

Prawdziwa wiosna. Słoneczko, cieplutko więc zabrałem nowe zabawki nad wodę.

Niestety trochę jednak wiało a nie ułatwia to testów UL.

Do testów używałem "gołych" główek jigowych. 

Na początek: VARIVAS Area Drive 1,5-7  2-6LB + ABU ALC BF7

Pełen komfort 2-5gr 

Deklarowane 7gr niby daje radę ale już kuca. 1gr...to ja kucam (jeszcze sporo muszę się nauczyć) :P  :D

Załączony plik  IMG_20180408_130955a.jpg   79,53 KB   19 Ilość pobrań

Załączony plik  IMG_20180408_131042a.jpg   74,46 KB   19 Ilość pobrań

Kolej na znany mi dobrze KUYING TETON  1-4  2-4LB + M.CHARLS T.REX

Kijek już używałem z ABU Revo LT6 i ładował 2gr bardzo fajnie a w górze ogarniał 7-8gr. Natomiast z chińskim multikiem klasyfikowanym jako UL to już słaba para. Komfort rzutowy dla multika to 3gr, niżej schodząc już trudno ruszyć szpulkę (15,5g z plecionką 0,08 PP ok. 30m). Jeśli chodzi o jakość pracy ... nie ma co porównywać choć by z ABU powyżej. I jeszcze jedno...pięknie potrafi i lubi "brodzić"  ;)

Załączony plik  IMG_20180408_131126a.jpg   105,84 KB   19 Ilość pobrań

Załączony plik  IMG_20180408_131159a.jpg   87,49 KB   19 Ilość pobrań

Trzeci zestaw, który testowałem to już nie UL tylko M, ale warto pokazać bo jest po prostu fajny.

Kijek autorstwa Kamila (@Mekamil) ukręcony na starym uchwycie ;) Blank węglowy, szybki, ok.190cm a zakres rzutowy 10-30gr. Fajny będzie pod poppery i woblery twitchingowe.

Aby zachować klimat podpiąłem staruszka Shimano Bantam Mag 201 :)

Przyznacie, że wygląda to sympatycznie (a tak w ogóle to chyba wszystkie ładnie się prezentują? ;)  :rolleyes:  :)

Załączony plik  IMG_20180408_131309a.jpg   78,34 KB   19 Ilość pobrań

Załączony plik  IMG_20180408_131417a.jpg   102,26 KB   19 Ilość pobrań

Załączony plik  IMG_20180408_131427a.jpg   83,87 KB   19 Ilość pobrań

Użytkownik BOB1 edytował ten post 08 kwiecień 2018 - 18:34

#708 OFFLINE   S.N.

S.N.

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 4678 postów

Napisano 08 kwiecień 2018 - 18:41

Robert tanie multiplikatory brodzą, ponieważ mają nikłe hamulce magnetyczne niestety ... Może coś da się z tym zrobić ... ? Ja spróbuję :)

• Alexspin lubi to

#709 OFFLINE   Koincydencja

Koincydencja

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1905 postów
  • Imię:Hubert

Napisano 08 kwiecień 2018 - 19:04

Ja samymi główkami rzucać nie potrafię. Wolę dołożyć mały kawałek silikonu. Gdzieś pisałem, że Teton od 1 g nie gada. Odszczekuję. Taki secik sobie ostatnio testowałem. Najmniejsza blaszka ma równo 1 g.

Załączony plik  light.jpg   75,81 KB   20 Ilość pobrań

• Paweł J, BOB i Alexspin lubią to

#710 OFFLINE   pikeft

pikeft

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 585 postów
  • LokalizacjaŁódź
  • Imię:Piotr

Napisano 08 kwiecień 2018 - 19:15

Robert tanie multiplikatory brodzą, ponieważ mają nikłe hamulce magnetyczne niestety ... Może coś da się z tym zrobić ... ? Ja spróbuję :)

Magnetyki o ile się nie mylę można wymienić bo gdzieś na stronie widziałem same te kółeczka magnetyczne, może to bylo na Ali.

Tak co do tematu ilości nawiniętej plecionki na szpulę,wczoraj byłem nad rzeczką i na szpuli miałem +- 30m nihonto 0.06, niestety w wodzie było dużo konarów co skończyło sie chyba czterema odstrzałami przy próbie uwolnienia przynęty(dobrze że utopiłem same twisterki) i za każdym razem plecionka strzelała mi praktycznie w ręku więc na koniec zostało mi jej tyle że woblerek 3g zatrzymywał się w powietrzu
Plecionka ogólnie słaba bo mialem dowiązany fc ok 1,5m i nie puszczało na węźle tylko pletka strzelała,dobrze że byłem ze znajomym który miał zapasową szpulę z żyłka więc sobie jej troszkę przewinąłem i co do żyłki to byłem zdziwiony jej zdatnością w castingu, nie płatała się za bardzo a nawet jak lekko przybrodziło bo rzucałem pod wiatr to bardzo łatwo było rozplątać.

• BOB i Alexspin lubią to

#711 OFFLINE   krzysiek gżybek

krzysiek gżybek

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 645 postów
  • Lokalizacjawołomin.
  • Imię:krzysztof
  • Nazwisko:grzybowski

Napisano 08 kwiecień 2018 - 19:42

Ja też byłem w tygodniu z ul nad rzeczką.młynek taki sam jak Boba ,chiński trex ,no prawie taki sam bo mój 8razy lepszy bo na prawą łape ale to szczegół.kijek do 8-10g Kamilowej produkcji.żyłeczka 0,16 .główka 2 i 3gramy i jakieś antyczne paprochy latało to 15-20m i może by tak zostało ale co co jakiś czas żyłeczka się wpieprzała między sxpule a korpus młynka.i bez wyjęcia szpuli nie szlo nic zrobić.także zrobiłem fajrant.w chałupie zwinełem te szesnasteczke na szpule,nawinełem żyłeczke 0,18,dorzuciłem na koniec taki przypon strzałowy z japońskiego wynalazku ala fluocarbon,i te same antyki latały po ogrodzie jak by z 5m dalej.na kilkanaście rzutów ani razu żyłeczka nie wpieprzyła się w bebechy młynka.czy długo ten młynek wytrzyma to się okaże.

#712 OFFLINE   WalterW

WalterW

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 398 postów
  • LokalizacjaGdańsk
  • Imię:Waldek

Napisano 08 kwiecień 2018 - 21:54

BOB

Groszami rzucałeś?

• Alexspin lubi to

#713 OFFLINE   M@rczysko

M@rczysko

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 136 postów
  • LokalizacjaEZD/EPA

Napisano 09 kwiecień 2018 - 00:08

http://s.aliexpress....ju?fromSns=Copy http://s.aliexpress....Mz?fromSns=Copy

Co myślicie o tych?
----------
Mam dokładnie takie same założone do Chronarcha 51e i sobie chwalę (od Weihai czy jakoś tak)

#714 OFFLINE   Extrapremia

Extrapremia

Nowy

• +Forumowicze
  • Pip
  • 11 postów
  • LokalizacjaPobierowo
  • Imię:Wojciech
  • Nazwisko:Zwoliński

Napisano 09 kwiecień 2018 - 05:41

Witam. Co polecicie kij + multi. Budżet to około 2000zł. Łowię głównie okonie, czasem się zdarzy szczupak, sandacz lub leszcz jako przyłów. Do 3-4 kg raczej wyciągam na takim sprzęcie. Łowię raczej na gumki z główkami 1-4gr. Moje wędki mają CW 1-8gr max 15. Oczywiście nie żyłka lecz plecionka. Będzie to mój pierwszy zestaw castingowy dlatego proszę o pomoc w doborze sprzętu. Pozdrawiam - Wojtek

Użytkownik Extrapremia edytował ten post 09 kwiecień 2018 - 05:41

#715 OFFLINE   Koincydencja

Koincydencja

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1905 postów

Napisano 09 kwiecień 2018 - 06:26

Jeżeli to ma być Twój pierwszy zestaw castingowy, to może nie idź jeszcze w takie extrema. Zacznij od powiedzmy lotnych 10 g (choć zapewne pojawią się głosy, że to i tak jeszcze za mało). Jak złapiesz zajawkę, to sam będziesz wiedział czego potrzebujesz. A jeżeli się koniecznie upierasz i masz taki budżet, to warto np. za Daiwą SS Air się rozejrzeć (nie nówką oczywiście). O konstrukcjach typu Daiwa Alphas z lekkąszpulką nie wspomnę. Wędzisko jest sprawą indywidualną, więc Ci nic nie doradzę. Inne multiplikatory podsuną inni Koledzy. W końcu każda sroczka swój ogon chwali :P.

Są różne szkoły, co ważniejsze : wędzisko, czy multiplikator. Ja jestem zwolennikiem teorii, że odpowiednie wędzisko pomoże wycisnąć 100% z multika. Ale budowę zestawu zdecydowanie zacząłbym od tego drugiego. Podkreślam, to moja prywatna opinia.

Jeszcze raz podkreślę. Jeżeli nie łowiłeś wcześniej na casting, to nie rzucaj się na głęboką wodę.

• BOB i Bułka lubią to

#716 OFFLINE   S.N.

S.N.

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 4678 postów

Napisano 09 kwiecień 2018 - 06:55

Cóż, masz budżet dość duży to korzystaj. Moim jednak zdaniem zacznij i skup się na wędzisku. Dobrze byłoby pomachac choć na sucho, a najlepiej razem z przynętami bo co pasuje mi nie musi pasować Tobie. To co zostanie po zakupie wędki zainwestuj w multiplikator. Niestety godziny nad wodą zweryfikują wybór i wielce prawdopodobne, że ruszysz ponownie na zakupy, dlatego po części popieram zdanie Huberta, aby zestaw złożyć możliwie niedrogo.

#717 OFFLINE   sucks_one

sucks_one

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 885 postów
  • LokalizacjaKonstancin Jeziorna
  • Imię:Tomek
  • Nazwisko:Kurek

Napisano 09 kwiecień 2018 - 07:30

Mnie również zdarzył się wypad nad wodę z nowy zestawem UL. Szukając wiosennego życia w wodzie niestety bez kontaktu.

Słońce dosłownie prażyło a wiatr w rytmie poleczki dmuchał raz z lewej raz z prawej potem dla zróżnicowania raz z tyłu raz z przodu.

Woda wysoka z silnym uciągiem to i mniej jak 2g nie dąłem rady założyć.

Zestaw to Suzi rxf 861pro + CC BFS. 

Kijek na sucho trochę mnie irytował bo ni to fast ni to moder a nawet z mocniejszym dapaleniem robił się kluską (Suzi takie podobno są, takie dziwne nijakie). No dobra zestaw uzbrojony na koniec z grubej rury 2g i jedziemy .... :)

Już przy pierwszym rzucie wszystko to co odczułem mając badyl w łapie idzie w zapomnienie. Poezja! Super! O ja pier....e! Nawet jak bym odjechał na mocnym lolku w głębsze otchłanie świadomości nie potrafił bym zebrać do kupy moich najśmielszych oczekiwań względem nowego blanku/kija. Jest rewelacyjny bez żadnych wad. Jest taki jak go sobie w nieświadomości uknułem. 

Obok kolega na przystawkę cyknął klonka 47cm. Pierwsze co pomyślałem to .... aaa tam z klonkiem, mam Suzi!!!! :))))

Dzięki Andan za sugestie to jest to czego pragnąłem :)

Dzięki Buri za wykonanie :)

O CC nie będę pisał nic ponad to, że do tej pory tak pomocnego i współgrającego ze mną młynka nie miałem. Poza tym jak by nie patrzeć to okrąglak mimo że znajdzie się kilka płaskich modeli wyższych niż ten mały skurczybyk :)

Załączony plik  suzi cc.jpg   52,78 KB   22 Ilość pobrań

#718 OFFLINE   Koincydencja

Koincydencja

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1905 postów

Napisano 09 kwiecień 2018 - 08:23

Cóż, masz budżet dość duży to korzystaj. Moim jednak zdaniem zacznij i skup się na wędzisku. Dobrze byłoby pomachac choć na sucho, a najlepiej razem z przynętami bo co pasuje mi nie musi pasować Tobie. To co zostanie po zakupie wędki zainwestuj w multiplikator. Niestety godziny nad wodą zweryfikują wybór i wielce prawdopodobne, że ruszysz ponownie na zakupy, dlatego po części popieram zdanie Huberta, aby zestaw złożyć możliwie niedrogo.

Chyba nie do końca zrozumiałeś Sławku o co mi chodziło. Test : ten sam multiplikator, ale 2 szpulki (różnica w wadze ok 3g) i ten sam kij. Jakież zdziwienie wywołał fakt, że jednak da się wyzwolić w wędzisku chęć współpracy od 1 g. Baaaaaaa, w pierwszym przypadku rzucanie przypominało rzuty lobem, solidne załadowanie wędziska w przypadku takich gramatur było niemożliwe, dokręcenie hamulca skracało znacząco rzuty.

Być może inne wędzisko pozwoliłoby ugryźć jeszcze 0,1 g. Ale bez odpowiedniego multiplikatora jestem pewny, że nie będzie to możliwe. Inną kwestią jest przewidywalność zestawu. Ewentualna broda ma być efektem mojego błędu, a nie tego, że hamulec, docisk etc. działa przypadkowo.

• Paweł J lubi to

#719 OFFLINE   S.N.

S.N.

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 4678 postów

Napisano 09 kwiecień 2018 - 08:35

Zrozumiałam Hubert, ba nawet rzucałem Twoim byłym sprzętem stąd moje powyższe zdanie, a 2 klocki pozwoli koledze złożyć bardzo przyjemny zestaw, ale bez machania się nie obędzie ☺
  • Koincydencja lubi to

#720 OFFLINE   BOB

BOB

SUM

• PATRON
  • PipPipPipPipPip
  • 10196 postów
  • LokalizacjaWarszawa
  • Imię:Robert

Napisano 09 kwiecień 2018 - 10:14

Tomku, pytam z lenistwa bo nie chce mi się szukać: jak jest opisany ten "cud" kijek a jak Ty go oceniasz?

(bo, że cały wygląda pięknie to nie ma dyskusji :) )

Użytkownicy przeglądający ten temat: 2

0 użytkowników, 2 gości, 0 anonimowych