Co myślicie o tych?
Wysłane z mojego HUAWEI VNS-L21 przy użyciu Tapatalka
Użytkownik pikeft edytował ten post 07 kwiecień 2018 - 21:43
Zaloguj się lub Zarejestruj by otrzymać pełen dostęp do naszego forum.
Napisano 07 kwiecień 2018 - 21:41
Użytkownik pikeft edytował ten post 07 kwiecień 2018 - 21:43
Napisano 07 kwiecień 2018 - 23:24
Chcesz przynęty na testy :1,2 1,5 i 2,2 gramaHmmm, droga ta zależy głównie od zawartości portfela niestety ... ale stety jest sprzęt z Chin, jeden lepszy drugi gorszy ...
Mój potm ma działający docisk z marnie działającym albo wręcz nie działającym magnetykiem
Dziś pobawiłem się poważnie moim chińskim multiplikatorem czyli potm, który to pracował w pocie czoła z kraagiem M i ... I Was zaskoczę.
Bez większego problemu zszedłem do 1,5 grama plus żyletka od Marcina @Cyprys na powtarzalną odległość 13 - 15 metrów, oczywiście o komforcie nie ma mowy i trzeba uważać, ale też i gramatura nikła jak na "chiński wynalazek". Za to przyzwoity komfort jest od 2 gram plus gumka któregoś z forumowych twórców, niestety nie pamiętam czyje to przynęty. Bezproblemowo powtarzalne odległości około 23 - 25 metrów. Miałem dużo miejsca. Na zdjęciu to ta na dole czyli "zielonkawa". I najważniejsza sprawa czyli kij. Moim zdaniem bez przyzwoicie dobranego kija nie ma mowy w cascie o schodzeniu z gramaturami poniżej 3 czy 4 gram. I tu jestem zadowolony ze swojego kija baaardzo
Zapraszam na pokaz w razie wątpliwości. Ps. Umawiałem się kiedyś na kręcenie filmu z tych wyczynów i miałem nadzieję, że uwiecznię swoje próby miotania właśnie dziś, ale operator z ekipą nie dojechali
przynęty 1,5 i 2 g.jpg
Napisano 08 kwiecień 2018 - 08:20
Użytkownik Extrapremia edytował ten post 08 kwiecień 2018 - 08:22
Napisano 08 kwiecień 2018 - 08:33
Witamy kolegę!
Zapraszam do przywitania się w stosownym wątku: http://jerkbait.pl/t...baitpl/page-116 oraz aktywnego korzystania z forum.
Na początek polecam wątek (35 stron powyżej), do którego przeniosłem Twój post.
Napisano 08 kwiecień 2018 - 09:13
Chcesz przynęty na testy :1,2 1,5 i 2,2 grama
2,2 mogę wziąć, a dokładne masy tzw. skupione przynęt, którymi rzucałem podam jak je zważę czyli jutro.
W swoim opisie jasno i wyraźnie zaznaczyłem jakimi przynętami i główkami o jakiej masie rzucałem.
Użytkownik SlawekNikt edytował ten post 08 kwiecień 2018 - 09:49
Napisano 08 kwiecień 2018 - 17:59
Wrzucam ciekawy filmik, może komuś się przyda
Napisano 08 kwiecień 2018 - 18:33
Prawdziwa wiosna. Słoneczko, cieplutko więc zabrałem nowe zabawki nad wodę.
Niestety trochę jednak wiało a nie ułatwia to testów UL.
Do testów używałem "gołych" główek jigowych.
Na początek: VARIVAS Area Drive 1,5-7 2-6LB + ABU ALC BF7
Pełen komfort 2-5gr
Deklarowane 7gr niby daje radę ale już kuca. 1gr...to ja kucam (jeszcze sporo muszę się nauczyć)
IMG_20180408_130955a.jpg 79,53 KB 19 Ilość pobrań
IMG_20180408_131042a.jpg 74,46 KB 19 Ilość pobrań
Kolej na znany mi dobrze KUYING TETON 1-4 2-4LB + M.CHARLS T.REX
Kijek już używałem z ABU Revo LT6 i ładował 2gr bardzo fajnie a w górze ogarniał 7-8gr. Natomiast z chińskim multikiem klasyfikowanym jako UL to już słaba para. Komfort rzutowy dla multika to 3gr, niżej schodząc już trudno ruszyć szpulkę (15,5g z plecionką 0,08 PP ok. 30m). Jeśli chodzi o jakość pracy ... nie ma co porównywać choć by z ABU powyżej. I jeszcze jedno...pięknie potrafi i lubi "brodzić"
IMG_20180408_131126a.jpg 105,84 KB 19 Ilość pobrań
IMG_20180408_131159a.jpg 87,49 KB 19 Ilość pobrań
Trzeci zestaw, który testowałem to już nie UL tylko M, ale warto pokazać bo jest po prostu fajny.
Kijek autorstwa Kamila (@Mekamil) ukręcony na starym uchwycie Blank węglowy, szybki, ok.190cm a zakres rzutowy 10-30gr. Fajny będzie pod poppery i woblery twitchingowe.
Aby zachować klimat podpiąłem staruszka Shimano Bantam Mag 201
Przyznacie, że wygląda to sympatycznie (a tak w ogóle to chyba wszystkie ładnie się prezentują? )
IMG_20180408_131309a.jpg 78,34 KB 19 Ilość pobrań
IMG_20180408_131417a.jpg 102,26 KB 19 Ilość pobrań
IMG_20180408_131427a.jpg 83,87 KB 19 Ilość pobrań
Użytkownik BOB1 edytował ten post 08 kwiecień 2018 - 18:34
Napisano 08 kwiecień 2018 - 18:41
Robert tanie multiplikatory brodzą, ponieważ mają nikłe hamulce magnetyczne niestety ... Może coś da się z tym zrobić ... ? Ja spróbuję
Napisano 08 kwiecień 2018 - 19:04
Ja samymi główkami rzucać nie potrafię. Wolę dołożyć mały kawałek silikonu. Gdzieś pisałem, że Teton od 1 g nie gada. Odszczekuję. Taki secik sobie ostatnio testowałem. Najmniejsza blaszka ma równo 1 g.
light.jpg 75,81 KB 20 Ilość pobrań
Napisano 08 kwiecień 2018 - 19:15
Magnetyki o ile się nie mylę można wymienić bo gdzieś na stronie widziałem same te kółeczka magnetyczne, może to bylo na Ali.Robert tanie multiplikatory brodzą, ponieważ mają nikłe hamulce magnetyczne niestety ... Może coś da się z tym zrobić ... ? Ja spróbuję
Napisano 08 kwiecień 2018 - 19:42
Napisano 08 kwiecień 2018 - 21:54
BOB
Groszami rzucałeś?
Napisano 09 kwiecień 2018 - 00:08
http://s.aliexpress....ju?fromSns=Copy http://s.aliexpress....Mz?fromSns=Copy
Co myślicie o tych?
----------
Mam dokładnie takie same założone do Chronarcha 51e i sobie chwalę (od Weihai czy jakoś tak)
Wysłane z mojego HUAWEI VNS-L21 przy użyciu Tapatalka
Napisano 09 kwiecień 2018 - 05:41
Użytkownik Extrapremia edytował ten post 09 kwiecień 2018 - 05:41
Napisano 09 kwiecień 2018 - 06:26
Jeżeli to ma być Twój pierwszy zestaw castingowy, to może nie idź jeszcze w takie extrema. Zacznij od powiedzmy lotnych 10 g (choć zapewne pojawią się głosy, że to i tak jeszcze za mało). Jak złapiesz zajawkę, to sam będziesz wiedział czego potrzebujesz. A jeżeli się koniecznie upierasz i masz taki budżet, to warto np. za Daiwą SS Air się rozejrzeć (nie nówką oczywiście). O konstrukcjach typu Daiwa Alphas z lekkąszpulką nie wspomnę. Wędzisko jest sprawą indywidualną, więc Ci nic nie doradzę. Inne multiplikatory podsuną inni Koledzy. W końcu każda sroczka swój ogon chwali .
Są różne szkoły, co ważniejsze : wędzisko, czy multiplikator. Ja jestem zwolennikiem teorii, że odpowiednie wędzisko pomoże wycisnąć 100% z multika. Ale budowę zestawu zdecydowanie zacząłbym od tego drugiego. Podkreślam, to moja prywatna opinia.
Jeszcze raz podkreślę. Jeżeli nie łowiłeś wcześniej na casting, to nie rzucaj się na głęboką wodę.
Napisano 09 kwiecień 2018 - 06:55
Napisano 09 kwiecień 2018 - 07:30
Mnie również zdarzył się wypad nad wodę z nowy zestawem UL. Szukając wiosennego życia w wodzie niestety bez kontaktu.
Słońce dosłownie prażyło a wiatr w rytmie poleczki dmuchał raz z lewej raz z prawej potem dla zróżnicowania raz z tyłu raz z przodu.
Woda wysoka z silnym uciągiem to i mniej jak 2g nie dąłem rady założyć.
Zestaw to Suzi rxf 861pro + CC BFS.
Kijek na sucho trochę mnie irytował bo ni to fast ni to moder a nawet z mocniejszym dapaleniem robił się kluską (Suzi takie podobno są, takie dziwne nijakie). No dobra zestaw uzbrojony na koniec z grubej rury 2g i jedziemy ....
Już przy pierwszym rzucie wszystko to co odczułem mając badyl w łapie idzie w zapomnienie. Poezja! Super! O ja pier....e! Nawet jak bym odjechał na mocnym lolku w głębsze otchłanie świadomości nie potrafił bym zebrać do kupy moich najśmielszych oczekiwań względem nowego blanku/kija. Jest rewelacyjny bez żadnych wad. Jest taki jak go sobie w nieświadomości uknułem.
Obok kolega na przystawkę cyknął klonka 47cm. Pierwsze co pomyślałem to .... aaa tam z klonkiem, mam Suzi!!!! )))
Dzięki Andan za sugestie to jest to czego pragnąłem
Dzięki Buri za wykonanie
O CC nie będę pisał nic ponad to, że do tej pory tak pomocnego i współgrającego ze mną młynka nie miałem. Poza tym jak by nie patrzeć to okrąglak mimo że znajdzie się kilka płaskich modeli wyższych niż ten mały skurczybyk
suzi cc.jpg 52,78 KB 22 Ilość pobrań
Napisano 09 kwiecień 2018 - 08:23
Cóż, masz budżet dość duży to korzystaj. Moim jednak zdaniem zacznij i skup się na wędzisku. Dobrze byłoby pomachac choć na sucho, a najlepiej razem z przynętami bo co pasuje mi nie musi pasować Tobie. To co zostanie po zakupie wędki zainwestuj w multiplikator. Niestety godziny nad wodą zweryfikują wybór i wielce prawdopodobne, że ruszysz ponownie na zakupy, dlatego po części popieram zdanie Huberta, aby zestaw złożyć możliwie niedrogo.
Chyba nie do końca zrozumiałeś Sławku o co mi chodziło. Test : ten sam multiplikator, ale 2 szpulki (różnica w wadze ok 3g) i ten sam kij. Jakież zdziwienie wywołał fakt, że jednak da się wyzwolić w wędzisku chęć współpracy od 1 g. Baaaaaaa, w pierwszym przypadku rzucanie przypominało rzuty lobem, solidne załadowanie wędziska w przypadku takich gramatur było niemożliwe, dokręcenie hamulca skracało znacząco rzuty.
Być może inne wędzisko pozwoliłoby ugryźć jeszcze 0,1 g. Ale bez odpowiedniego multiplikatora jestem pewny, że nie będzie to możliwe. Inną kwestią jest przewidywalność zestawu. Ewentualna broda ma być efektem mojego błędu, a nie tego, że hamulec, docisk etc. działa przypadkowo.
Napisano 09 kwiecień 2018 - 08:35
Napisano 09 kwiecień 2018 - 10:14
Tomku, pytam z lenistwa bo nie chce mi się szukać: jak jest opisany ten "cud" kijek a jak Ty go oceniasz?
(bo, że cały wygląda pięknie to nie ma dyskusji )
0 użytkowników, 2 gości, 0 anonimowych