Skocz do zawartości

•      Logowanie »   
Witaj!

Zaloguj się lub Zarejestruj by otrzymać pełen dostęp do naszego forum.

Zdjęcie

Casting ultra light

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
3848 odpowiedzi w tym temacie

#1441 OFFLINE   Koincydencja

Koincydencja

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1905 postów
  • Imię:Hubert

Napisano 18 wrzesień 2018 - 20:43

Ja osobiscie czuje komfort przy tym zakresie gramaturowym tylko ze szpulami tuningowymi.

Wreszcie się odezwałeś, bo mój głos i tak się nie będzie liczył.

• Alexspin lubi to

#1442 OFFLINE   Andan

Andan

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 2141 postów
  • Imię:Adrian

Napisano 18 wrzesień 2018 - 20:46

A myslisz ze moj bedzie... Poczytaja i tak zrobią po swojemu... Hehe.
  • Paweł J, Koincydencja i Alexspin lubią to

#1443 ONLINE   vastus

vastus

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 106 postów
  • Lokalizacjawschód

Napisano 18 wrzesień 2018 - 21:05

megabass zonda 68l z tuningową szpulką i łożyskami bfs.do tego jakiś tam major craft circa 2m, do 7g i 10lb

Napisz Kolego jaki to konkretne MC.

#1444 ONLINE   Sławek.Sobolewski

Sławek.Sobolewski

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 2341 postów
  • LokalizacjaWarmia&Mazury, kraina 3000 jezior w dorzeczu Wisły i rzek pobrzeża Bałtyku

Napisano 18 wrzesień 2018 - 21:07

Przy 180 cm, #0,6 (u mnie to 13 lb [duel hardcore] )?  Przy cieńszej lince "tradycyjna korba 1000" sobie poradzi. Ale czy przy multiplikatorze nie będzie odstrzałów? Myślę, że takie porównania sensu nie mają, bo "grubość" plecionki ma znaczenie w przypadku stałoszpulowców. Dalej uważam, że do 2.3 grama CC BFS się nie nadaje.

Ed. literówki

Zgadzam się, że porównanie np. tradycyjnego łowienia na mikro wobki 3m kijem z żyłką 0,14 w porównaniu z multiplikatorem nie będzie miało najmniejszego sensu. Ja uważam, że CC bfs się obroni, ale każdy ma swoje wyobrażenia i oczekiwania.

#1445 OFFLINE   Koincydencja

Koincydencja

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1905 postów

Napisano 18 wrzesień 2018 - 21:32

Ja mam najdłuższe wędzisko UL w wersji  6'1 stopy (nigdy nie miałem dłuższego niż 7'0) i z dolnikiem, który by przeraził niejednego swoją długością. Dalej będę twierdził, że CC bfs (Aldebaran również) to fajny wstęp do UL. 

Edit: do woblerków nielotów mam zwykły kołowrotek i wędzisko, bo tam gdzie łowię rzeka ma ponad 100 m szerokości. Muszę rzucać trochę dalej niż pod nogi. 

Użytkownik Koincydencja edytował ten post 18 wrzesień 2018 - 21:46

#1446 OFFLINE   lukastrance

lukastrance

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 247 postów
  • LokalizacjaBydgoszcz
  • Imię:Łukasz

Napisano 18 wrzesień 2018 - 21:44

Jeśli to nie tajemnica to proszę rozwiń temat.

Ja mam najdłuższe wędzisko UL w wersji 6'1 stopy (nigdy nie miałem dłuższego niż 7'0) i z dolnikiem, który by przeraził niejednego swoją długością. Dalej będę twierdził, że CC bfs (Aldebaran również) to fajny wstęp do UL.

#1447 OFFLINE   Koincydencja

Koincydencja

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1905 postów

Napisano 18 wrzesień 2018 - 22:13

Trochę już pisałem wcześniej. No dobra, zdaję sobie sprawę, że daaaaaleko mi do bycia wirtuozem UL. Moje wymagania, to w większości przypadków odległość, nie zawracanie sobie głowy prędkością (w miarę rozsądku) i kierunkiem wiatru. Wiatr może przeszkadzać mi w kontrolowaniu przynęty i czuciu brań, ale na pewno nie rzucaniu. Nie kontroluję zwykle kciukiem szpuli, a co najwyżej reguluję hamulec. To jest mój wyznacznik komfortu. Łowię obecnie na lekko (2-2,5 g ołowiu + mały kajtek) wędziskami opisanymi do 10 lb. Jedno do 7, drugie 10 g. Jak szczupaki obcinają fluoro, to biorę po prostu drugi zestaw z przyponem i dalej zasuwam taką gramaturą bez obawy o utratę kontroli nad zestawem.  Zapewne łamię stereotyp UL, ale jak ostatnimi czasy trafiają mi się częściej od fajnych okoni takie Załączony plik  P_20180904_181343.jpg   88,81 KB   22 Ilość pobrań przyłowy, to żal mi na delikatnym sprzęcie męczyć ryb. O multiplikatorach pisał nie będę, bo zostanę posądzony o fanatyzm.

Jeżeli chodzi o wędziska to jedno z nich to Daiwa Black Label. Waży 140 g.! Ale ma długi dolnik, który sprawia, że forsowne hole nie męczą ręki i świetnie wyważa zestaw. Drugi jest ciut mocniejszy (Megabass Hyuga). 

• Alexspin, SID i bob74 lubią to

#1448 OFFLINE   sucks_one

sucks_one

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 885 postów
  • LokalizacjaKonstancin Jeziorna
  • Imię:Tomek
  • Nazwisko:Kurek

Napisano 19 wrzesień 2018 - 07:35

Woblerki nieloty w typie małych hornetów to przede wszystkim wyzwanie dla kunsztu użytkownika, że o dobrym kijku nie wspomnę. 

Małe wobki 2.3 z systemem rzutowym spokojnie ogarnia CC na fabrycznej szpuli a w odniesieniu do odległości vs spinning to nie mam pojęcia bo jak łowiłem korbą to nie używałem tak lekko.

Tunning CC o szpulke Avail daje zauważalną różnicę ale również nie daje mi komfortu w nielotach ale ja nie mam parcia żeby rzucać agrafką ....jeszcze nie dziś :))

Posiadam szpulkę Avail bardzo płytką bo 1.5mm i do niej trzeba dołożyć dodatkowe magnesy co IMO powoduje, że hamulec rzutowy nie jest tak dynamiczny i nie działa tak lekko jak przed dołożeniem. Reasumując pchełki Adriana około 1.5g lataja elegancko ale to super loty skupione.

Dla mnie CC BFS jest bardzo fajną konstrukcją i jestem bardzo zadowolony podczas używania jej. Nie mam potrzeb łowić lekkimi gramowymi wabiami tak więc póki co KTF'a w PX nie myślę nabywać mimo, że różnica jest zdecydowana.

• ManieQ, drag i Koincydencja lubią to

#1449 OFFLINE   Xiaou

Xiaou

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 388 postów
  • LokalizacjaDzierzoniów
  • Imię:Mateusz
  • Nazwisko:S

Napisano 19 wrzesień 2018 - 08:51

Ja od siebie dodam że aldebaranem 16 bfs bardzo kiepsko łowiło mi się nielotnymi woblerkami. Wydaje mi się że problem leży w magnetyku. Teraz rzucam aldebaranem 50 z szpulką avail na hamulcu odśrodkowym i nigdy nie czułem się bardziej komfortowo. Nie mierze metrów ale 1,5g Hornet leci tam gdzie chce.

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
  • Koincydencja lubi to

#1450 ONLINE   karkoszek

karkoszek

Zaawansowany

• PRZEDSTAWICIEL MARKI
  • PipPipPip
  • 1834 postów
  • LokalizacjaGryfino
  • Imię:Rafał
  • Nazwisko:Lures.pl

Napisano 19 wrzesień 2018 - 09:45

Napisz Kolego jaki to konkretne MC.

gec-652ul/bf
  • vastus lubi to

#1451 OFFLINE   drag

drag

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1654 postów
  • LokalizacjaPolska
  • Imię:Andrzej

Napisano 19 wrzesień 2018 - 09:45

Przy 180 cm, #0,6 (u mnie to 13 lb [duel hardcore] )?  Przy cieńszej lince "tradycyjna korba 1000" sobie poradzi. Ale czy przy multiplikatorze nie będzie odstrzałów? Myślę, że takie porównania sensu nie mają, bo "grubość" plecionki ma znaczenie w przypadku stałoszpulowców. Dalej uważam, że do 2.3 grama CC BFS się nie nadaje.

Ed. literówki

Hubert,możesz rozwinąć to ostatnie zdanie?Z ciekawości pytam bo mam,użytkuję.I jakie 2,3 grama masz na myśli?Bo ja naprawdę uważam że jak już rozmawiamy o takim wyspecjalizowanym czyli lekkim łowieniu to trzeba zacząć rozróżniać co te gramy oznaczają i jakiej przynęty dotyczą.

#1452 OFFLINE   Koincydencja

Koincydencja

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1905 postów

Napisano 19 wrzesień 2018 - 11:30

Lotne 2.5 g czyli np 1.5 główka + przyneta, bo woblerków nielotów nawet nie biorę pod uwagę. Rzucałem CC bfs, do Aldebarana bfs miałem 3 podejścia. Miałem Tatulę, Alphasa, Steeza ze szpulką z Ali, SS Air. Zawsze coś mi nie pasowało. Nie chcę być monotematyczny, ale dopiero sprzęt tuningowany przez KTF sprawił, że łowienie stało się dla mnie zabawą dla samego łowienia. Może dlatego jestem tak krytyczny. Moje priorytety odnośnie użyteczności wymieniłem już wcześniej. Moje obecne zestawy spełniają je praaaawie w 100%. Prawie...bo jest jeszcze coś do czego wzdycham :wub:

• sucks_one lubi to

#1453 OFFLINE   maykel

maykel

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 590 postów
  • Imię:Michał

Napisano 19 wrzesień 2018 - 11:38

Kurcze nie wiem czy te 0,5g robi taką różnicę, ale ja 2g ołów + Kajtek 2" macham kijem nie stricte do UL, bo to 5-12lb, który od tych 3g zaczyna się poprawnie ładować (dość miękki szczyt 1,2mm), z zestawem Alphas 103 Type F + szpula SV i w 100% bezstresowo, przy użyciu samego magnetyka, leci na ok. 20m
A ta szpula waży 14g...

#1454 OFFLINE   Xiaou

Xiaou

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 388 postów
  • LokalizacjaDzierzoniów
  • Imię:Mateusz
  • Nazwisko:S

Napisano 19 wrzesień 2018 - 12:01

Da się a komfort to dwa dalekie od siebie pojęcia które dla każdego z nas oznaczają coś innego ;)

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
  • Koincydencja, bartuch5473 i S.N. lubią to

#1455 OFFLINE   drag

drag

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1654 postów
  • LokalizacjaPolska

Napisano 19 wrzesień 2018 - 12:02

Lotne 2.5 g czyli np 1.5 główka + przyneta, bo woblerków nielotów nawet nie biorę pod uwagę. Rzucałem CC bfs, do Aldebarana bfs miałem 3 podejścia. Miałem Tatulę, Alphasa, Steeza ze szpulką z Ali, SS Air. Zawsze coś mi nie pasowało. Nie chcę być monotematyczny, ale dopiero sprzęt tuningowany przez KTF sprawił, że łowienie stało się dla mnie zabawą dla samego łowienia. Może dlatego jestem tak krytyczny. Moje priorytety odnośnie użyteczności wymieniłem już wcześniej. Moje obecne zestawy spełniają je praaaawie w 100%. Prawie...bo jest jeszcze coś do czego wzdycham :wub:

Ok.Nielotów także nie biore pod uwagę,głównie z tego powodu że nie odczuwam potrzeby aby takimi łowić.Do tego zapewne faktycznie potrzebna jest tunningowa konstrukcja i z tym absolutnie się nie kłócę.Komfort też dla każdego znaczy co innego i jest to kwestia subiektywnych odczuć.Wiem natomiast po jakimś czasie użytkowania że CC BFS,czy to z Tetonem 4lb czy z Suzuki RXF 4LB obsługuje bezproblemowo i DLA MNIE komfortowo np. jiga 1,5g.Komfort dla mnie oznacza że rzucam tam gdzie chcę i nie musze się martwic brodami,wszystko działa jak należy.Z tym że dla mnie priorytetem absolutnie nie jest odległośc,nie musze rzucac taka przyneta np.30m.Zreszta,w ogóle wycofałem się w castingu z wyścigu odległościowego i skupiłem się na innych(jakże wielu)plusach tej metody :) .

#1456 OFFLINE   maykel

maykel

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 590 postów
  • Imię:Michał

Napisano 19 wrzesień 2018 - 12:03

Ja pisałem o rzutach komfortowych, bez stresu o brodę itp. Nawet przy delikatnie mocniejszym wietrze rzuty są bezstresowe, jedynie trochę krótsze.

#1457 OFFLINE   Koincydencja

Koincydencja

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1905 postów

Napisano 19 wrzesień 2018 - 12:18

Z tym że dla mnie priorytetem absolutnie nie jest odległośc,nie musze rzucac taka przyneta np.30m.Zreszta,w ogóle wycofałem się w castingu z wyścigu odległościowego i skupiłem się na innych(jakże wielu)plusach tej metody :) .

U mnie tak wygląda 80 % wypadów wędkarskich. Do tego łowię jeszcze w rzekach w szczerym polu, gdzie co zakręt to z innej strony wieje.

• drag lubi to

#1458 OFFLINE   drag

drag

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1654 postów
  • LokalizacjaPolska

Napisano 19 wrzesień 2018 - 12:33

U mnie tak wygląda 80 % wypadów wędkarskich. Do tego łowię jeszcze w rzekach w szczerym polu, gdzie co zakręt to z innej strony wieje.

Ano właśnie o to chodzi i dokładnie o tym piszę.Twój komfort i mój komfort to dwie absolutnie różne sprawy.Inne warunki,inne potrzeby i oczekiwania.

Dlatego ten magiczny komfort to pojęcie względne i absolutnie subiektywne.Próbowałem rzucać chrabąszczem Dorado,swego czasu jedną z moich ulubionych przynęt(z czasów kiedy warto było jeszcze w moich okolicach szukac kleni).Chyba ok.2g.to waży.Da się rzucic,nawet kilkanaście metrów poleci ale szału nie ma i swobodnym operowaniem tego nie nazwę.I tak to jest :) .

• Koincydencja lubi to

#1459 OFFLINE   sucks_one

sucks_one

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 885 postów
  • LokalizacjaKonstancin Jeziorna
  • Imię:Tomek
  • Nazwisko:Kurek

Napisano 19 wrzesień 2018 - 13:29

Chłopaki niech trwaja wiecznie Wasze zachwyty nad komfortem rzutowym. Moje trwają do momentu odwiedzin Andana i Pawła .....wszystko idzie w pi....z...d....u    i zaczynam od początku :)

• ManieQ, Koincydencja i pikeft lubią to

#1460 OFFLINE   Koincydencja

Koincydencja

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1905 postów

Napisano 19 wrzesień 2018 - 13:32

OOOOOOOOOOOo! I to jest najlepsze podsumowanie.

PS A co Rafał wyczynia ze swoimi ABU  :blink:  Jeszcze szczękę zbieram z podłogi.

Użytkownik Koincydencja edytował ten post 19 wrzesień 2018 - 14:05

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych