Casting ultra light
#141 OFFLINE
Napisano 07 listopad 2017 - 17:34
#142 OFFLINE
Napisano 07 listopad 2017 - 17:34
"alebaran" na luzie ogarnia główkę 2gr+gumeczka
Dla sprawnych w te klocki, główka 1gr i gumeczka nie są kłopotliwe
- drag lubi to
#143 OFFLINE
Napisano 07 listopad 2017 - 17:44
Jeśli skorpion rzuca komfortowo od 4g z 2 calowym keitechem tak jak pisze @~30 to szału nie ma.
Myślę że tu jeszcze kij ma znaczenie.Jeśli to jest faktycznie 4g+gumiak to Revo LT robi spokojnie tak samo.Tyle że terkotki brak .
Robert,z jakim kijem?Teton 4lb,czy z czymś ciut mocniejszym podobnie?
#144 OFFLINE
Napisano 07 listopad 2017 - 17:47
No i dochodzimy do sedna - ja nie mogę jeszcze powiedzieć że jestem wprawiony Ktoś kto ogarnia temat na pewno spokojnie zejdzie niżej, i to bez większego bólu Za te -2g wagi szpuli - subiektywnie, nie warto Zaraz dojdziemy do półki T3 Air... Za te pieniądze które wyłożyłem na Scorpiona, powiem: zdecydowanie warto
Aha, używam sparowane ze Streeto casterem do 16g, więc ładowanie tej wędki zaczyna się od 4g.
Użytkownik ~30 edytował ten post 07 listopad 2017 - 17:49
- drag lubi to
#145 OFFLINE
Napisano 07 listopad 2017 - 17:49
Mam tez nadzieję, ze casting ninja znajdzie chwilę czasu co by nikt nie podważył fachowości opinii 😁
I się wszystko wyjaśniło . Z tym streeto to nic dziwnego, że takie spostrzeżenia.
Użytkownik erqgth edytował ten post 07 listopad 2017 - 17:51
#146 OFFLINE
Napisano 07 listopad 2017 - 17:51
A to "na luzie" to jaka wg Ciebie odległość? Warto dodać z jakim wędziskiem sparowany jest multiplikator i jaka linka. Będzie łatwiej porównać możliwości Aldebarana z innymi sprzętem.
Użytkownik Młody wędkarz edytował ten post 07 listopad 2017 - 18:11
#147 OFFLINE
Napisano 07 listopad 2017 - 17:52
No i dochodzimy do sedna - ja nie mogę jeszcze powiedzieć że jestem wprawiony Ktoś kto ogarnia temat na pewno spokojnie zejdzie niżej, i to bez większego bólu Za te -2g wagi szpuli - subiektywnie, nie warto Zaraz dojdziemy do półki T3 Air... Za te pieniądze które wyłożyłem na Scorpiona, powiem: zdecydowanie warto
Aha, używam sparowane ze Streeto casterem do 16g, więc ładowanie tej wędki zaczyna się od 4g.
Właśnie właśnie-ze mnie też żaden szeryf ale nie chce mi się wierzyć żeby z odpowiednim,głębiej się ładującym kijkiem działał dopiero od 4g+przynęta.
Coraz większe mam chęci aby go sprawdzić na przykłąd z Tetonem .
#148 OFFLINE
Napisano 07 listopad 2017 - 17:54
Jak na moje i z tego co udało mi się dowiedzieć to różnice nie powinny być aż tak duże. 4g + 2” to żaden ultralight ale tak jak napisałem opiszę wszystko dokładnie jak już dotrze sprzęt.
Mam tez nadzieję, ze casting ninja znajdzie chwilę czasu co by nikt nie podważył fachowości opinii
I się wszystko wyjaśniło . Z tym streeto to nic dziwnego, że takie spostrzeżenia.
Casting ninja to kto będzie,bo chyba coś przegapiłem?
Edit:dobra,zobaczyłem zdjęcie profilowe Sławka Sobolewskiego,już wiem .
Użytkownik drag edytował ten post 07 listopad 2017 - 17:56
#149 OFFLINE
Napisano 07 listopad 2017 - 18:48
Myślę że tu jeszcze kij ma znaczenie.Jeśli to jest faktycznie 4g+gumiak to Revo LT robi spokojnie tak samo.Tyle że terkotki brak .
Robert,z jakim kijem?Teton 4lb,czy z czymś ciut mocniejszym podobnie?
Z Tetonem ale również z Phenix Elixir 2-8 lb 1/32-1/4 oz
#150 OFFLINE
Napisano 07 listopad 2017 - 18:56
A to "na luzie" to jaka wg Ciebie odległość? Warto dodać z jakim wędziskiem sparowany jest multiplikator i jaka linka. Będzie łatwiej porównać możliwości Aldebarana z innymi sprzętem.
W zeszłym roku zrobiliśmy towarzyską imprezę nad stawkiem na połczyńskiej w Wawie gdzie był zakład pomiędzy Rotenem i Burim kto dalej rzuci gołą główka 3gr. Jako że stawek był jeszcze zamarznięty to zawody były "na lądzie" ale dzięki temu pomiary były precyzyjniejsze. Startowała Daiwa T3air i Aldek (w starszej wersji) O ile dobrze pamiętam to leciało na 30m i ciut
Ja teraz z Aldka16 z kijkami w/w daje radę ok 20-25m (? ale metrówką nie mierzyłem)
- Castpol, rothen i Koincydencja lubią to
#151 OFFLINE
Napisano 07 listopad 2017 - 19:02
ja mam aldka podpiętego do swojej wydumki - blank batsona z wklejką całość w długości ok 190 cm, wcześniej sparowany był z suzuki RXF-3lb-601 PRO. aldka musiałem ustawić zachowawczo tzn szpulka przykręcona magnetyk przykręcony... przy bezwietrznej pogodzie i udanym rzucie (bo się uczę) odległości są/były porównywalne ze stałoszpulowcem - dla główki 3 gram plus 4 cm robal od Marcina (Cyprys).
do scorpiona go nie porównam ale mogę porównać go do daiwy ss air i alphasa air.... właściwości rzutowe dla mnie ss air i aldka porównywalne (jeszcze nie jestem w stanie wychwycić smaczków wynikających z konstrukcji). ss air zdecydowanie większy w dłoni i cięższy.... za to alphas najcięższy ale mniejszy w dłoni od ss air.
alphasa używam do przynęt na 4-6 gramowej główce i wielkości 2 do 2,5 cala.... zaskoczyła mnie tu "łatwość" rzucania i uzyskiwane odległości - na duży plus, baaardzo duży
czasami coś co wydaje się na pierwszy rzut oka zbyt drogim dodatkiem za niewielką różnicę (np masa całego multika itp) w praktyce może mieć baaardzo duże znaczenie...
#152 OFFLINE
Napisano 07 listopad 2017 - 19:05
Bob wtedy to było rzucanie 2 gramy.....
- BOB lubi to
#153 OFFLINE
Napisano 07 listopad 2017 - 19:16
...no widzisz, co to znaczy młoda głowa (ja pamiętam, ze na pewno było wesoło na mrozie )
#154 OFFLINE
Napisano 07 listopad 2017 - 19:24
mieliśmy powtórzyć i się rozmyło....
#155 OFFLINE
Napisano 07 listopad 2017 - 19:39
W zeszłym roku zrobiliśmy towarzyską imprezę nad stawkiem na połczyńskiej w Wawie gdzie był zakład pomiędzy Rotenem i Burim kto dalej rzuci gołą główka 3gr. Jako że stawek był jeszcze zamarznięty to zawody były "na lądzie" ale dzięki temu pomiary były precyzyjniejsze. Startowała Daiwa T3air i Aldek (w starszej wersji) O ile dobrze pamiętam to leciało na 30m i ciut
Ja teraz z Aldka16 z kijkami w/w daje radę ok 20-25m (? ale metrówką nie mierzyłem)
Słynny wątek :... Co, że JA nie dam rady??? UL CAST - OFF czyli kto dalej machnie niczym;-) Normalnie emocje jak na porodówce
Z Twojego postu nr 104, cyt. "Ale pora na wyniki; Maksymalna, osiągnięta odległość gołą główką 2g to ....24m !!!!! A zwycięzca został .... ta raaaaaa ... Tomek! O zwycięstwie zadecydowało ... 30cm. A więc walka łeb w łeb. Z miny Arka, wnoszę, że nie powiedział ostatniego słowa."
Szacun za wynik. Jeszcze większy za kontrolę lotu czegoś, czego nie widać . Ale śmiem twierdzić, że komfortu łowienia, aby osiągnąć taką odległość zbyt dużo by nie było. Rzuty zapewne były zza głowy. A jak daleko udałoby się rzucić z fore, bądź backhandu? Fani stałoszpulowców zapewne czytają zuśmieszkiem nt. naszych dywagacji.
Zastanawia mnie jeszcze jedna kwestia, czy z chudym gumiakiem odległość by się znacząco zwiększyła.
Jak listonosz dostarczy PP 3lb potestuję odległości z główką i kajtkiem 2,7g.
- BOB i rothen lubią to
#156 OFFLINE
Napisano 07 listopad 2017 - 19:48
Słynny wątek :... Co, że JA nie dam rady??? UL CAST - OFF czyli kto dalej machnie niczym;-) Normalnie emocje jak na porodówce
Z Twojego postu nr 104, cyt. "Ale pora na wyniki; Maksymalna, osiągnięta odległość gołą główką 2g to ....24m !!!!! A zwycięzca został .... ta raaaaaa ... Tomek! O zwycięstwie zadecydowało ... 30cm. A więc walka łeb w łeb. Z miny Arka, wnoszę, że nie powiedział ostatniego słowa."
Szacun za wynik. Jeszcze większy za kontrolę lotu czegoś, czego nie widać . Ale śmiem twierdzić, że komfortu łowienia, aby osiągnąć taką odległość zbyt dużo by nie było. Rzuty zapewne były zza głowy. A jak daleko udałoby się rzucić z fore, bądź backhandu? Fani stałoszpulowców zapewne czytają zuśmieszkiem nt. naszych dywagacji.
Zastanawia mnie jeszcze jedna kwestia, czy z chudym gumiakiem odległość by się znacząco zwiększyła.
ja nie lubię rzucać znad głowy.....pewnie dlatego, że jeszcze tego nie ogarniam
- rothen i Koincydencja lubią to
#157 OFFLINE
Napisano 07 listopad 2017 - 19:50
- Koincydencja i Luckyguliver lubią to
#158 OFFLINE
Napisano 07 listopad 2017 - 20:00
Rzuty zza głowy inaczej nie umiem Technicznie jestem daleko Ale to mi i rybom okonie,pstrągi potokowe nie przeszkadza .
Jak będziecie której niedzieli łamali prawa fizyki i zechcieli przygarnąć Kropka, to ja chętnie wezmę swoje zabawki .
- rothen lubi to
#159 OFFLINE
Napisano 07 listopad 2017 - 20:21
ja nie lubię rzucać znad głowy.....pewnie dlatego, że jeszcze tego nie ogarniam
Rzuty zza głowy inaczej nie umiem Technicznie jestem daleko Ale to mi i rybom okonie,pstrągi potokowe nie przeszkadza.
Jeżeli ktoś mnie zapyta, co mnie pociąga w baitcastingu, to zacytuję Was Panowie, jeżeli pozwolicie!
- rothen lubi to
#160 OFFLINE
Napisano 07 listopad 2017 - 20:28
Jeżeli ktoś mnie zapyta, co mnie pociąga w baitcastingu, to zacytuję Was Panowie, jeżeli pozwolicie!
- remek, Koincydencja i biker1 lubią to
Użytkownicy przeglądający ten temat: 2
0 użytkowników, 2 gości, 0 anonimowych