Użytkownik Paweł J edytował ten post 29 grudzień 2018 - 18:08
Casting ultra light
#1801 OFFLINE
Napisano 29 grudzień 2018 - 18:06
- Koincydencja i pikeft lubią to
#1802 OFFLINE
Napisano 29 grudzień 2018 - 18:07
Kilka słów o szpuli Rays do Alphasa, z zainstalowanym induktorem oryginalnym SV od Daiwy...@ Koincydencja
Nie miałem jeszcze okazji przetestować, za dużo spraw ważniejszych. Niemniej przed końcem roku jest plan, żeby jeszcze sprawdzić, oczywiście dam znać co i jak:)
Dość silny wiatr (20-30km/h) nie ułatwił testów.
Niemniej ES 2" + główka 2g (zważone ok. 2,7g) leci przy bocznym wietrze na ok 25m bez ciśnienia, z wiatrem w plecy ponad 30. Mogłem rzucać pod wiatr i szpula nie wariowala (magnetyk 4,5/10), odległość jednak były krótsze, może 15, może niecałe 20m (nie mogłem zmierzyć dokładnie). Także zachowane zostały atuty szpuli oryginalnej i dodatkowy plus to lekka waga (9,5g łącznie). Rzucałem też małym woblerkiem od gajosika, waga ok 2,8g, nie leci tak daleko jak kajtek, ale można machać bezstresowo, tutaj duży plus dla tej szpuli
Obrotówka 4g leci daleko, zarówno pod wiatr jak i przy bocznych podmuchach.
- Paweł J lubi to
#1803 OFFLINE
Napisano 29 grudzień 2018 - 18:08
No raczej,ja nie umiem rzucać już ul w wersji ze stałoszpulowcem jakieś takie dziwne to dla mnie teraz.A tak odchodządz od tematu wątku to w tym roku jakieś sześćdziesiąt stron napisaliśmy. Czyli wychodzi że jednak casting bait finesse ma się coraz lepiej.
Wysłane z mojego SM-A605FN przy użyciu Tapatalka
- Paweł J, Andan i Rodu lubią to
#1804 OFFLINE
Napisano 29 grudzień 2018 - 18:45
#1805 OFFLINE
Napisano 29 grudzień 2018 - 18:59
Odległości mierzone obrotami korby, lekko zaniżone, bo szpula nie jest pełna.@maykel mógłbyś wrzucić zdjęcia jak taka przekładka wygląda? Odległości mierzone, czy na "oko"?
#1806 OFFLINE
Napisano 29 grudzień 2018 - 19:49
Proponuję zakupić https://pl.aliexpres...-19323359b72a-0
2.7 g na 25 m - zakładam ok. 0.7 m. na obrót, czyli ok. 35 obrotów korbką. Kajtek to średni lotnik. Optymistycznie jak na mój gust. Depth counter dość brutalnie sprowadził mnie na ziemię. Może mógłbyś wrzucić jakiś filmik dla potomności? Najlepiej przy flaucie, żeby było neutralnie
IHMO przekładanie induktora ze sprawnej szpulki sv do aliexpressowej ekonomicznie nie uzasadniona.
#1807 OFFLINE
Napisano 29 grudzień 2018 - 19:52
A ja śmiem twierdzić, że 4 gramy to już sporo ... Coś tam zapodam w poniedziałek przy udziale kolegi coby obiektywnie było
#1808 OFFLINE
Napisano 29 grudzień 2018 - 20:03
- Koincydencja lubi to
#1809 OFFLINE
Napisano 29 grudzień 2018 - 20:23
Z plata można zamówić części do szpulki. Sam rotor kosztuje 1500jenów czyli znośnie
Zmierz proszę miarką ile w rzeczywistości nawija się linki na tę szpulkę z ali za jednym obrotem korbki oraz prośba o opisanie subiektywnie o ile lepiej łowi się szpulką z rotorem daiwy od oryginalnej szpulki z ali
Użytkownik pointman edytował ten post 29 grudzień 2018 - 20:34
#1810 OFFLINE
Napisano 29 grudzień 2018 - 20:36
Alphas ma 60cm maksymalnie przy przełożeniu 5.8:1. Z wiatrem w plecy było jakoś 55 obrotów. Przy bocznym wietrze, powtarzalne rzuty między 40 a 43 obroty, zwracałem uwagę na balon z plecionki z uwagi na wiatr i mierzyłem tylko gdy plecionka była napięta.
Kajtek wg mojej wagi waży 0.9 g, czyli miałeś główkę 1.8 g. Mógłbyś wrzucić kajtka i główkę osobno na wagę i podesłać zdjęcia? Będę wdzięczny
Mój Alphas ma przełożenie coś ponad 7:1 (teoretycznie ok 70 cm/ obrót). Licznik głębokości pokazał mi po 40-tu obrotach korbki troszeczkę ponad 25 m, czyli ok. 65 cm na obrót.
#1811 OFFLINE
Napisano 29 grudzień 2018 - 20:48
- ManieQ lubi to
#1812 OFFLINE
Napisano 29 grudzień 2018 - 20:51
Nie mogę zdjąć kajtka z główki, bo jest przyklejona, a tak małych główek już nie mam. Szkoda niszczyć dobrą przynętę.Kajtek wg mojej wagi waży 0.9 g, czyli miałeś główkę 1.8 g. Mógłbyś wrzucić kajtka i główkę osobno na wagę i podesłać zdjęcia? Będę wdzięczny
Mój Alphas ma przełożenie coś ponad 7:1 (teoretycznie ok 70 cm/ obrót). Licznik głębokości pokazał mi po 40-tu obrotach korbki troszeczkę ponad 25 m, czyli ok. 65 cm na obrót.
Na przyszły sezon obiecuję zainwestować w line counter, być może moje pomiary są ch*** warte, nie przeczę
Edit: jednak mam główkę, faktycznie nie ma 2g. Z minimalnie dłuższym hakiem ma 1.79g i to pewnie taka jest z ES 2"
Użytkownik maykel edytował ten post 29 grudzień 2018 - 20:56
- Koincydencja lubi to
#1813 OFFLINE
Napisano 29 grudzień 2018 - 20:58
Moim skromnym zdaniem jest sens i to dużyWymieniłem tylko induktor i sprężynkę, czyli 20 i 21. Nie łowiłem fabryczną szpulą Rays, po przeczytaniu kilku opinii od razu wymieniłem części, bo miałem uszkodzoną oryginalną szpulę Daiwy. Czy jest sens, nie jestem w stanie odpowiedzieć na to pytanie.
Miałem chińską szpulkę do Alphasa, wymieniłem łożysko i obudowę łożyska,nie wiele to pomogło, w dalszym ciągu lepsze efekty osiągnąłem SV, więc szpulka Rays poszła do ludzi ,szkoda tylko że nie wpadłem na pomysł wymiany systemy hamujacego w tej szpuli . Teraz mam dwie szpule KTF, dwie SV i jedna HLC i jestem mega zadowolony. Cast jest the Best
Wysłane z mojego HTC One M9 przy użyciu Tapatalka
- Paweł J, maykel, Koincydencja i 1 inna osoba lubią to
#1814 OFFLINE
Napisano 29 grudzień 2018 - 21:00
Nawet jeżeli wynik oscyluje (zakładam - mogę się mylić) w okolicach 22 m, to i tak wydaje mi się, że jest bardzo ok. Szpulka z Ali 220 zł, łożyska ze 130??, części do wymiany niech 150, czyli ok 500 + 600-700 multiplikator = 1100 - 1200. Przyzwoicie za przyzwoity zestaw...
Jeszcze miałbym prośbę. Spróbuj w ramach testu schodzić z wagą do momentu, kiedy stwierdzisz, że już niżej nie ma sensu.
Użytkownik Koincydencja edytował ten post 29 grudzień 2018 - 21:13
- ManieQ lubi to
#1815 ONLINE
Napisano 29 grudzień 2018 - 21:07
#1816 OFFLINE
Napisano 29 grudzień 2018 - 21:10
Różnokolorowość plecionek jednakże nie jest moim priorytetem w przypadku doboru linki.
#1817 OFFLINE
Napisano 29 grudzień 2018 - 22:06
Też ,ale można odpuścić sobie wyścigi na odległość i skupić się na łowieniu,technice i radości z użytkowania zestawu bfs . Frajda bezcenna i po raz kolejny powtarzam (raczej nowym adeptom ,chociaż starym repom przypomnę)warto się skupić na szlifowaniu technik i celności rzutów a odległości same z czasem przyjdą. A tak serio to rozmawiamy o przynętach ważących w przedziale 0,9 do 3,5 grama więc ile one mają latać 50 metrów? Faktyczne osiąganie odległości powyżej 25 no 30 metrów to jest niezłe wyzwanie sprzętowe więc nawet 22 metry pizdrykiem 2,5 grama to świetny wynik. Ważny aspekt to pomysł Michała na przełożenie induktora i chęć podzielenia się tym pomysłem,a później opisanie doświadczeń na forum.Wystarczy kupić sobie plecionkę kolorowa i wszystkie obroty korbki i line countery można sobie odpuścić
Na szczęście zaraz będzie łowienie na małych wodach gdzie nie odległości się liczą tylko technika.
- maykel, ManieQ, vastus i 3 innych osób lubią to
#1818 OFFLINE
Napisano 29 grudzień 2018 - 22:13
Nawet jeżeli wynik oscyluje (zakładam - mogę się mylić) w okolicach 22 m, to i tak wydaje mi się, że jest bardzo ok. Szpulka z Ali 220 zł, łożyska ze 130??, części do wymiany niech 150, czyli ok 500 + 600-700 multiplikator = 1100 - 1200. Przyzwoicie za przyzwoity zestaw...
Jeszcze miałbym prośbę. Spróbuj w ramach testu schodzić z wagą do momentu, kiedy stwierdzisz, że już niżej nie ma sensu.
Wyjdzie jeszcze taniej: części 16 dol + łożyska spl works microball kit B 23 dol + wysyłka daje w sumie jakieś 55dol.
@maykel dołączam się do prośby o sprawdzenie jak nisko z gramaturą da sie zejść z tak zmodyfikowaną szpulką
#1819 OFFLINE
Napisano 29 grudzień 2018 - 22:15
Jakby to mistrz Yoda powiedział:
Im dalej pizgnąć możesz, tym bliżej pizgając łatwiej i celniej to zrobisz!
Edit. Może być jeszcze i tak:
Tam pizgaj, gdzie ryby pływają!
Użytkownik Koincydencja edytował ten post 29 grudzień 2018 - 22:18
- Paweł J, minecjusz, lukastrance i 1 inna osoba lubią to
#1820 OFFLINE
Napisano 29 grudzień 2018 - 22:19
Też ,ale można odpuścić sobie wyścigi na odległość i skupić się na łowieniu,technice i radości z użytkowania zestawu bfs . Frajda bezcenna i po raz kolejny powtarzam (raczej nowym adeptom ,chociaż starym repom przypomnę)warto się skupić na szlifowaniu technik i celności rzutów a odległości same z czasem przyjdą. A tak serio to rozmawiamy o przynętach ważących w przedziale 0,9 do 3,5 grama więc ile one mają latać 50 metrów? Faktyczne osiąganie odległości powyżej 25 no 30 metrów to jest niezłe wyzwanie sprzętowe więc nawet 22 metry pizdrykiem 2,5 grama to świetny wynik. Ważny aspekt to pomysł Michała na przełożenie induktora i chęć podzielenia się tym pomysłem,a później opisanie doświadczeń na forum.
Na szczęście zaraz będzie łowienie na małych wodach gdzie nie odległości się liczą tylko technika.
Mądrego to i dobrze posłuchać
Pozdrowienia Paweł i do miłego.....
- Paweł J i maykel lubią to
Użytkownicy przeglądający ten temat: 0
0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych