Casting ultra light
#1841 OFFLINE
Napisano 30 grudzień 2018 - 18:54
Ogólnie ŁAŁ nie spodziewałem się tak rewelacyjnego czucia przynęty na tym kiju.
Po tym wypadzie mam nowe postanowienie noworoczne. Przy każdej nadarzającej się okazji ćwiczyć rzuty castem... Dzisiaj 2 calowym kajtkiem na 5 gramowej główce udawało się dorzucić pod drugi brzeg więc chyba nieźle jak na pierwszy raz.
- Paweł J i BOB lubią to
#1842 OFFLINE
Napisano 30 grudzień 2018 - 18:59
Ejjj, rzuć okiem na te wszystkie "buźki" na koniec postu ! Jest koniec roku i jest luzik (o demokracji i wolności słowa nie wspomnę)
Więc już sylwestrowo życzę daaaaaalekich rzutów krętlikiem z agrafką w 2019
oooo właśnie z ust mi to wyjąłeś hehhehehehehehehehehe,
- BOB lubi to
#1843 OFFLINE
Napisano 30 grudzień 2018 - 19:02
To ja troszkę zmienię temat. Dzisiaj wybrałem się nad kanał żerański przetestować mojego tetona. Wpadła tylko jedna rybka ale rekin całe 10 cm potem już brały tylko brody na szpuli...
Ogólnie ŁAŁ nie spodziewałem się tak rewelacyjnego czucia przynęty na tym kiju.
Po tym wypadzie mam nowe postanowienie noworoczne. Przy każdej nadarzającej się okazji ćwiczyć rzuty castem... Dzisiaj 2 calowym kajtkiem na 5 gramowej główce udawało się dorzucić pod drugi brzeg więc chyba nieźle jak na pierwszy raz.
ćwicz bo bez tego nic nie będzie, jak ja na łące ćwiczyłem to sąsiedzi na mnie dziwnie patrzyli, zresztą nie tylko oni,przechodnie też, bo za łąką las a na skraju małe oczko, a ja rzucałem w jego kierunku tylko oddalony od niego jakieś 300m. raz mnie nawet jeden gość zagadał " biorą". W ogrodzie już za mało miejsca było na ćwiczenia i musiałem wyjść za posesję.
- BOB i Galanonim lubią to
#1844 ONLINE
Napisano 30 grudzień 2018 - 19:40
...Przeczytaj to
(cytuję siebie ) relacja z naszego grudniowego spotkania
Szanowne Koleżeństwo!
Zanim przejdę do relacji chciałbym z całą mocą podkreślić, że ojcem, matką, dziadkiem a na pewno motorem napędowym tej imprezy od samego początku do końca był tylko i wyłącznie SŁAWEK!!!
A jak to zrobił ci co byli wiedzą a ci co nie byli niech rzucą okiem i zazdroszczą
Było wszystko: jaja jak berety, lodzik, "morświnki" napoje i potrawy na ciepło i zimno. Sławek po raz kolejny kucharzył przy malutkim grilu i naprawdę nie ogarniam jak był w stanie wszystkich wykarmić?!
I tutaj należy od razu wprowadzić w klimat tego spotkania. Czegoś tak pogibanego to najstarsi Sadybienie nie pamiętają i wielu spacerowiczów przecierało oczy ze zdziwienia
Bo czy to normalne aby w jednym miejscu spotkać: wędkarzy próbujących łowić z lodu (to my), wędkarzy łowiących pod lodem (to ten gościu nad przeręblem)a grubość ludu oscylowała w okolicach 4-5cm , nieustannie wymieniające się stada golasów na zmianę moczące tyłki w wodzie (to morsy) kiedy wszyscy inni byli zakutani w szale i czapy (nie zaliczam do tego grona Sławka, ale on miał sweterek od Babci więc jemu jakikolwiek mrozek jest obojętny )
Faktem jest, że dzięki morsom mieliśmy trochę otwartej wody gdzie mogliśmy przetestować pracę swoich nowych przynęt. Dacie wiarę, że kilka osób zapytało mnie czy ryby biorą!!!
A kto pamięta kobietę, która po dłuższej obserwacji chłopaków niemiotających maleńkimi przynętami na lód swoimi UL, stwierdziła: bo wiecie Panowie, ja kiedyś jak łowiłam z lodu to miałam krótką wędeczkę i przynętę wrzucałam do dziury w lodzie. A wy łowicie rzucając przynętami usiłując dorzucić i wcelować do takiej dziury???!!! ... no jaja jak berety!
Ale sami popatrzcie
Spotkanie przyniosło wiele pożytku. Można było pomacać i przetestować sporo sprzętu
I wiele dowiedzieć się o castingu:
- zobacz Piotruś, to jest multiplikator. To, że nie ma kabłaka nie oznacza , że jest popsuty...
Północny-wschód, jak zwykle nie zawiódł
Ja, znane Wszystkim "dziecko szczęścia" dostałem taki oto prezencik (dzięki, super wymiata!)
Cała nasza nieliczna, ale śliczna grupa+moje kobiety (przez nie nie wiem jak się zakończyła impreza bo zabrały mnie do chaty )
- Rodu, Koincydencja, MajKar i 6 innych osób lubią to
#1845 OFFLINE
Napisano 30 grudzień 2018 - 20:35
znam, śledziłem, podziwiam, gratuluję, może w przyszłym roku uda się zorganizować takie spotkanie na moim terenie, oczywiście wszyscy mile widziani.
- BOB lubi to
#1846 OFFLINE
Napisano 30 grudzień 2018 - 21:56
- Alexspin lubi to
#1847 OFFLINE
Napisano 08 styczeń 2019 - 14:45
Żeby się człowiekowi nie nudziło jak woda zamarznięta to zrobiłem sobie takie oto ciężarki rzutowe. Dwa 5 g, dwa 8 g. Projekt mój, a wydruk kolegi. Do wiosny mam nadzieję, że będę miał celność rodem z filmów o sierżancie Beketcie
Użytkownik Galanonim edytował ten post 08 styczeń 2019 - 14:48
- drag i Bułka lubią to
#1848 OFFLINE
Napisano 08 styczeń 2019 - 15:18
Wszystko fajnie,tyle że ciężarek lata zupełnie inaczej niż woblerek czy guma z główka.Wręcz uważam że ćwiczenie czyms takim a nie przynętami którymi będziemy de facto rzucać może zaszkodzić a nie pomóc w doskonaleniu techniki...
- koval75, Bułka, erqgth i 1 inna osoba lubią to
#1849 OFFLINE
Napisano 08 styczeń 2019 - 15:54
- Koincydencja i Xiaou lubią to
#1850 OFFLINE
Napisano 08 styczeń 2019 - 16:25
....... Lecz dla kogoś kto miał casting w ręku dwa razy każda praktyka jest dobra. ....
Przykro mi ale i z tym nie do końca mogę się zgodzić.Praktyka to najkrócej mówiąc ćwiczenie sprzętem którego będziesz później używał.Wierz mi,nad rzeka nie będziesz próbował rzucić celnie 4-ro gramowa oliwka tylko 4-ro gramowym woblerem który w powietrzu stawia zupełnie inne opory,ma inna powierzchnię,kotwice itd.
Tu nie chodzi o to aby się mądrzyć-chodzi o to by nie zaczynać od blędów i nie ćwiczyć na czymś czego tak naprawdę w ogóle nie będziesz użytkował.
- pikeft lubi to
#1851 OFFLINE
Napisano 08 styczeń 2019 - 16:58
#1852 ONLINE
Napisano 08 styczeń 2019 - 17:23
Uważam, że ciężarki są odpowiednie do testów porównawczych zestawów. Unikamy przekłamań wynikających z charakterystyki różnorodnych przynęt
- Bułka i Galanonim lubią to
#1853 OFFLINE
Napisano 08 styczeń 2019 - 18:31
#1854 ONLINE
Napisano 08 styczeń 2019 - 18:54
Ja mam kilka chńczyków do UL i tak jak Ty świetnie się bawię ...tylko z tą "alternatywą" lekko przesadziłeś
- PETEREK, ManieQ i S.N. lubią to
#1855 OFFLINE
Napisano 08 styczeń 2019 - 19:01
#1856 OFFLINE
Napisano 08 styczeń 2019 - 20:54
#1857 OFFLINE
Napisano 08 styczeń 2019 - 22:06
Użytkownik Apisfisha edytował ten post 08 styczeń 2019 - 22:07
- Galanonim lubi to
#1858 OFFLINE
Napisano 08 styczeń 2019 - 22:29
A tak szczerze to inspiracje wziąłem z filmów z YT gdzie amerykańscy wędkarze za pomocą podobnych gadżetów ćwiczą. Poza tym najzwyczajniej szkoda mi przynęty do ćwiczeń.
Co to zawodów to nawet o tym nie myślałem ale kto wie
Jeszcze odnośnie pytania wcześniejszego jednego z kolegów o wielkość ciężarki w odniesieniu do gramatury. Ich wymiary to 5 cm na 2 cm średnicy. A ciężar dobrałem poprzez wypełnienie w czasie drukowania. Dlatego mogą wydawać się one cięższe.
#1859 OFFLINE
Napisano 08 styczeń 2019 - 22:47
Jak już masz parcie na ćwiczenia to ćwicz przynętami, których używasz albo planujesz używać najczęściej i oczywiście różnymi wędziskami i multiplikatorami jeśli masz więcej aniżeli jeden zestaw
- Alexspin lubi to
#1860 OFFLINE
Napisano 09 styczeń 2019 - 06:13
Może i nie UL, ale pokaz różnych technik przy użyciu ciężarka:
https://www.youtube....h?v=vHkvpMx79RI
https://www.youtube....h?v=TfwAFbVDj9I
https://www.youtube....h?v=1fJ7RRQVHvs
- BOB, ManieQ, Luckyguliver i 3 innych osób lubią to
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych