Podręcznik służy do nauki, gdybyś się nie nauczył co jest jadalne to ssałbyś cyca po dziś dzień. Chodzi o to aby nauczyć się jeść to co jest jadalne, po coś powstała gałąź wiedzy zwana mykologią.
Lepiej i mądrzej się tego ująć nie da
Borowika ceglastoporego odróżnia od innych borowików z czerwonymi lub czerwonawymi porami budowa powierzchni trzonu. Jest to cecha kluczowa z kulinarnego punktu widzenia, bo ceglak jako jedyny przedstawiciel "kolorowych borowików" występujących w środkowej Europie ma trzon kosmkowaty (wybarwione kaulocystydy na powierzchni trzonu) Tak to wygląda w zbliżeniu:
DSCN7108.JPG 536.04KB
21 downloads
Czerwonopore borowiki niejadalne, trujące lub niepewne kulinarnie zawsze mają na trzonie kolorową siateczkę. Ta siatka jest najbardziej wyraźna na szczycie trzonu. Poniżej kilka trujących niejadalnych borowików - które często widuję w koszykach spotkanych w lesie grzybiarzy
DSCN3204.JPG 361.37KB 19 downloads DSCN2379.JPG 233.94KB 19 downloads DSCN2374.JPG 282.14KB 19 downloads DSCN0955.JPG 339.9KB 19 downloads
Sinienie na przekroju nie jest żadną cechą. One wszystkie sinieją w różnym stopniu. Twoje grzyby to borowiki ceglastopore. Smacznego.