Bardzo wielu użytkowników wód występuje do Urzędów Marszałkowskich o odłów tarlaków w okresie ochronnym w celu przeprowadzenia sztucznego tarła. Zwykle taką zgodę otrzymują, oczywiście na określonych warunkach. Ryby potarłowe trafiają do handlu, a dojrzałe samce mogą rzeczywiście być mniejsze niż 40 cm.
Z kolei co do cen, to szczupak w okresie tarła kosztuje u rybaków około 7 PLN. Zatem cena widziana w sklepie jest zrobiona przez pośredników.
Ci którzy muszą uzyskać zezwolenia z urzędów marszałkowskich na połów tarlaków w okresie ochronnym prowadzą gospodarkę rybacką na wodach publicznych, gdzie obowiązują przepisy Ustawy o rybactwie śródlądowym. Przepisy wykonawcze do ustawy wprowadzają okresy i wymiary ochronne. Wprowadzone wymiary ochronne mają na celu ochronę młodych ryb i zapewnienie im odbycia przynajmniej jednego tarła w życiu. Zezwolenia z urzędów marszałkowskich na odłów tarlaków są wydawane na określonych warunkach. Raczej nie zdarza się by taki dokument zezwalał na odłów tarlaków poniżej ich wymiaru ochronnego, a więc w przypadku szczupaka poniżej 45cm, a starający się o zezwolenia także nie zabiegają o tego typu odstępstwo od przepisów. W związku z powyższym takie złowione ryby powinny trafić z powrotem do wody.
Widząc w handlu ryby poniżej wymiaru ochronnego, których dostawcą jest gospodarujący na wodach publicznych, można być praktycznie pewnym, że złamał on przepisy Ustawy o rybactwie. Ujawnienie takiego czynu oprócz innych skutków prawnych może spowodować odmowę uzyskania opisywanego zezwolenia w przyszłości.
... Jeśli dzierżawca ma wylęgarnie część materiału zostanie wytarta ale nikt nie będzie się pierdzielił co by zachować materiał w stanie żywym bo po co?...
Po przeprowadzonym tarle szczupaka niemal wszystkie ryby są żywe. Jednak na skutek odłowu, transportu, sortowaniach i przeprowadzonym tarle praktycznie wszystkie posiadają ubytki w łuskach, w wielu miejscach mają otarcia i są pozbawione śluzu, co szybko skutkuje atakiem bakterii i grzybów (pleśni). Wypuszczenie takich ryb z powrotem do wód z których je odłowiono spowodowałoby, że większość z nich i tak by usnęła i przyczyniłoby się do pogorszenia stanu sanitarnego danej wody.