a tą formę od "środka" można przyszlifować/wypolerować papierem, czy bedą się w tdy wżery robiły
Nic nie szlifuj, tam ma być szkło !!!
Model polakierowany i min oddzielacz przy odlaniu połówki i jest OKI.
Zaloguj się lub Zarejestruj by otrzymać pełen dostęp do naszego forum.
Napisano 10 marzec 2015 - 20:16
a tą formę od "środka" można przyszlifować/wypolerować papierem, czy bedą się w tdy wżery robiły
Nic nie szlifuj, tam ma być szkło !!!
Model polakierowany i min oddzielacz przy odlaniu połówki i jest OKI.
Napisano 10 marzec 2015 - 22:16
Dziękuję panowie piana zamówiona pochwalę się odlewem
Napisano 10 marzec 2015 - 22:20
Napisano 10 marzec 2015 - 22:45
Akurat do pianki ja bym doradzał z żywicy, wystarcza na setki woblerów i nie robią sie zadne wżery o których wspominałeś, samo nałożenie rozdzielacza zajmuje 10 sekund wiec nie jest to jakaś dotkliwa wada
a trwałośc jednak o wiele większa. Zreszta robiłem takie i takie i jednak zostałem przy żywicy.
Napisano 12 marzec 2015 - 20:52
Wiecie Panowie jak bym chciał sylikon to w tedy musiał bym w niego zainwestować te formy mam darmowe,(darmowy materiał) spróbuję jeszcze raz to odbić
I czekam na pierwszy odlew bo już powinien być w sobotę
Napisano 15 marzec 2015 - 11:08
Witam Poraz kolejny na 20 stronie forma a oto efekt pierwszego odlewu,
Prosił bym o rady
Dziękuję pozdrawiam
Drugi odlewik zrobięłm dałem nieco więcej grubiej wazeliny
Użytkownik Fishmaker edytował ten post 15 marzec 2015 - 12:14
Napisano 15 marzec 2015 - 13:59
Pomijając oczywistą oczywistość wynikającą z niedoskonałości formy to :
-Wazelinka lepiej się sprawdza przy formach silikonowych na formy twarde czyli żywica , guma , tworzywa , amelinium . Lepiej sprawdza się pasta z woskiem profesjonalna anty adhezyjna np honey Wax , lub zwykła kiwi bezbarwna do obuwia .
-Pamiętaj ze oczka muszą bardziej wystawać poza obrys korpusu , te znikną pod podkładem i trzema warstwami lakieru .
Napisano 15 marzec 2015 - 21:09
Dzięki za wszelkie info
Dzięki
zakupię tą pastę
nie miałem akurat w domu tych rozdzielaczy i użyłem wazeliny
Użytkownik Fishmaker edytował ten post 16 marzec 2015 - 10:39
Napisano 16 marzec 2015 - 21:49
wedkarzyk1 dziękuję za pomoc z tą pastą KIWI jest idealna tutaj parę korpusików dawałem obciążenie w środek oraz będą takie z "jajem" jak polecicie ? , staram się aby te oczka większe wychodziły...
Napisano 17 marzec 2015 - 16:15
Ale mam jeden wielki problem który mnie irytuje...
Powstają nie dolewki piany ładuję tyle że jedno gniazdo jest całe wypełnione, za mało to jej tam nie jest (na pewno),
Proszę o podpowiedź, może mniej pany dawać ? lub mieszać inaczej ?
Dzięki wielkie za informacje
Napisano 17 marzec 2015 - 20:46
Ale mam jeden wielki problem który mnie irytuje...
Powstają nie dolewki piany ładuję tyle że jedno gniazdo jest całe wypełnione, za mało to jej tam nie jest (na pewno),
Proszę o podpowiedź, może mniej pany dawać ? lub mieszać inaczej ?
Dzięki wielkie za informacje
Za mało nie jest, prędzej za dużo wycieka lub nic nie wycieka z powodu za szczelnej formy. Zrób delikatne odpowietrzniki i obracaj zawsze formę "główkami" w dół.
Napisano 18 marzec 2015 - 14:16
Obróciłem formę i jak narazie wyszło, zobaczymy jak dalej
wielkie dzięki
Napisano 18 marzec 2015 - 15:03
Obróciłem formę i jak narazie wyszło, zobaczymy jak dalej
wielkie dzięki
Napisano 18 marzec 2015 - 23:25
Napisano 19 marzec 2015 - 11:57
Ja zanim zacząłem zabawę z pianką to cały ten wątek przeczytałem od dechy do dechy... kilka razy. Polecam w wolnym czasie, chyba wszystko już zostało napisane, reszta to praktyka.
Napisano 08 kwiecień 2015 - 19:09
Napisano 09 kwiecień 2015 - 21:30
Taką uzyskałem pracę, zapraszam Was na filmik
Śliczota.Ryby się pozabijają.
Gorącego hamulca życzę.
Napisano 22 kwiecień 2015 - 00:13
Mam takie pytanie odnosnie warstwy podkladowej przed malowaniem czy istnieje cos co po nalozeniu wytrzyma czy pianka to taki material ktory w zasadzie nie wiarze z niczym,moze macie jakies wieksze doswiadczenie i sugestie.
Napisano 23 kwiecień 2015 - 20:40
Mam takie pytanie odnosnie warstwy podkladowej przed malowaniem czy istnieje cos co po nalozeniu wytrzyma czy pianka to taki material ktory w zasadzie nie wiarze z niczym,moze macie jakies wieksze doswiadczenie i sugestie.
Trudno zrozumieć o co Ci chodzi.
Napisano 24 kwiecień 2015 - 07:06
np.kiedys pianke malowalem roznymi lakierami nie jako kolor ale jako podklad ale po kilku uderzeniach odprysk do samej pianki,poniewaz tego co uzywalem np bialej nitro nie trzyma sie pianki stad moje pytanie moze sa jakies podlady pod malowanie ktore dobrze trzymaja
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych