Kotwica do pontonu
#21 OFFLINE
Napisano 17 maj 2012 - 16:29
Ps w sumie to za Ot trzeba przeprosic.
#22 OFFLINE
Napisano 17 maj 2012 - 20:38
Jest sens sie bawić w takie czy lepiej gumowa kupowac ?
#23 OFFLINE
Napisano 17 maj 2012 - 21:32
Mowie o ciezarkach kompozytowych z tej aukcji:
http://allegro.pl/obciazenie-kompozytowe-na-wage-1kg-3-50-pl n-i2323376172.html
Oczywiscie taka kotwica skladana z kilku obciazen bardziej zbierac bedzie mul ale cos za cos:) jeszcze nie wiem ktora opcje wybiore
#24 OFFLINE
Napisano 17 maj 2012 - 22:05
Co do typow kotwic mozliwych (znaczy bedac po rozsadnej stronie) do uzycia na pontonie to ..sporo zalezy od typu dna i warunkow.
Na Wisle jest duzo piachu - ta rozkladana na fotce nie zaczepi sie....albo sa drzewa, kamieniska, prety zbrojeniowe - ta ze zdjecia utknie i trzeba bedzie rżnąć linke.
Na Turawie albo jest karczowisko - wspolczuje tym z kotwica omowiona wyzej albo spady zatopionego koryta rzeki - nie zaczepi sie bo za lekka.
Natomiast a propos kotwicy oblanej guma..nie wiem, moze i nietypowo rozumuje ale...co to daje? przerżnie sie komore jak bedzie bez gumy?
Jak dla mnie to zwiekszaja sie tylko gabaryty, co wcale nie poprawia sprawy a wrecz ja pogarsza...
Jak kto ma zmysl estety to mozna taki odwaznik pierdyknac (po potraktowaniu pap. sciernym) np. farba w sprayu...
Jedyny problem to mozliwosc regulacji wagi, niestety trzeba miec kilka ciezarow, jezeli sie chce lowic w roznych warunkach.
Gumo
#25 OFFLINE
Napisano 17 maj 2012 - 22:09
#26 OFFLINE
Napisano 17 maj 2012 - 23:18
#27 OFFLINE
Napisano 18 maj 2012 - 21:25
Ot, ulomnosc internetu. Nie wystarczy wklepac i wszystko jest git. Źle?
No coż, zyjemy w epoce seriali, gdzie lansowany jest stereotyp zycia zyciem innych...
Gumo
#28 OFFLINE
Napisano 18 maj 2012 - 21:47
#29 OFFLINE
Napisano 13 czerwiec 2012 - 18:00
kotwic o jakich wagach uzywacie w pontonach? Chodzi mi o kotwice dziobowa na jeziorach.
Moje rozwiązanie na wodę stojącą.
Sprawdza się od lat, na mniejszych pływadłach. Nie tylko przy pontonie ale i mniejszej łodzi (do 3,3m)
Na fotce w zestawieniu z pojemnikiem na płyn do spryskiwacza 5,0l
.
Załączone pliki
#30 OFFLINE
Napisano 13 czerwiec 2012 - 18:57
dzieki za pomoc. wydaje mi sie ze b.dobrym rozwiazaniem dla pontonu jest kotwica gumowana. mialem pozyczona przez chwile taka 9 kg i byla ok. Fajnie jednak gdyby byla mozliwosc regulacji obciazenia do panujacych warunkow. Gumowana dziewiatka kosztuje 120zl, a za pol tej ceny mozna zmajstrowac kotwice z systemem gotski`ego. Jeden ciezarek podstawowy 5kg i dwa opcjonalne po 2,5kg w cenie ok 60zl.
Oczywiscie taka kotwica skladana z kilku obciazen bardziej zbierac bedzie mul ale cos za cos:) jeszcze nie wiem ktora opcje wybiore
Co to jest kotwica z systemem gotski'ego????
Ps.: Dzięki za link do aukcji!!!! Cena spadłą już do 2,99pln/gk. Miałem kupić gumowaną, ale chyba już jej nie chcę....
#31 OFFLINE
Napisano 13 czerwiec 2012 - 19:22
dzieki za pomoc. wydaje mi sie ze b.dobrym rozwiazaniem dla pontonu jest kotwica gumowana. mialem pozyczona przez chwile taka 9 kg i byla ok. Fajnie jednak gdyby byla mozliwosc regulacji obciazenia do panujacych warunkow. Gumowana dziewiatka kosztuje 120zl, a za pol tej ceny mozna zmajstrowac kotwice z systemem gotski`ego. Jeden ciezarek podstawowy 5kg i dwa opcjonalne po 2,5kg w cenie ok 60zl.
[/quote]
Ps.: Dzięki za link do aukcji!!!! Cena spadłą już do 2,99pln/gk. Miałem kupić gumowaną, ale chyba już jej nie chcę....
[/quote]
to rozwiazanie konstrukcji kotwicy naszego kolegi o nicku `gotski`, link: http://www.jerkbait.pl/forum/index.php?t=msg&goto=322853 &&srch=regulowana+kotwica#msg_322853
Zmajstrowalem sobie taka lecz z ciezarkami pokrytymi plastikiem kupionymi na allegro. Kilka razy plywalem z ta kotwica i jest b.dobra. Odpusc sobie gumowana, wykonaj sam kotwice i zmieniaj wage w razie potrzeby
#32 OFFLINE
Napisano 07 marzec 2013 - 21:47
Witam, chciałbym się dowiedzieć czy ma ktoś z Was doświadczenia z kotwicą Danfortha?
#33 OFFLINE
Napisano 07 marzec 2013 - 22:28
[/quote]
to rozwiazanie konstrukcji kotwicy naszego kolegi o nicku `gotski`, link: http://www.jerkbait....msg&goto=322853 &&srch=regulowana+kotwica#msg_322853
Zmajstrowalem sobie taka lecz z ciezarkami pokrytymi plastikiem kupionymi na allegro. Kilka razy plywalem z ta kotwica i jest b.dobra. Odpusc sobie gumowana, wykonaj sam kotwice i zmieniaj wage w razie potrzeby
Widzę , że patent już służy nie tylko mnie. To dobrze. Tylko prawidłowo powinno być " kotwica Godskiego"
Ja też uzywam ogumowanych obciażeń.
#34 OFFLINE
Napisano 08 marzec 2013 - 10:26
Tylko prawidłowo powinno być " kotwica Godskiego"
Godskiego jest tylko jedna- oryginalna, wszystkie inne to juz podrobki wiec nazwa inna
Polecam kazdemu, ``wyciaganie kotwicy z wody nigdy wczesniej nie bylo tak przyjemne`` hehe
#35 OFFLINE
Napisano 08 marzec 2013 - 10:35
Tak, szczególnie gdy prawie nie wieje a my sobie kilogramową kotwicę chlup - do wody.
#36 OFFLINE
Napisano 09 marzec 2013 - 20:35
hej,
kolego Godski, nie działają już te odnośniki do Twojego patentu na kotwicę. Wrzuciłbyś jakąś fotkę?
pozdrawiam
Piotrek
#37 OFFLINE
#38 OFFLINE
Napisano 23 marzec 2013 - 23:25
.
Użytkownik pablo__20 edytował ten post 05 maj 2015 - 11:13
- jasiu225 lubi to
#39 OFFLINE
Napisano 24 marzec 2013 - 01:56
Na łódce używałem dwóch zespawanych tarcz hamulcowych sprawdzały się teraz do pontonu kupiłem 9kg gumowaną zobaczymy czy się będzie sprawdzać ale dowiem się dopiero jak się sezon zacznie
#40 OFFLINE
Napisano 24 marzec 2013 - 11:25
Proponował bym Tobie do kotwiczenia na napływach główek Odrzańskich wyposażenie pontonu w dwie kotwice.
Jedna na rufe o masie ok 9 kg a druga mniejsza na tył o masie ok 5 kg.
Kształt i masa raczej skupione.
Ja tak stosuje i praktycznie stajesz w mocnym nurcie i nic się nie dzieje.
Użytkownicy przeglądający ten temat: 0
0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych