Skocz do zawartości

•      Logowanie »   
Witaj!

Zaloguj się lub Zarejestruj by otrzymać pełen dostęp do naszego forum.

Zdjęcie

Shimano Vanford

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
454 odpowiedzi w tym temacie

#441 ONLINE   Krzysztof Jeżyna

Krzysztof Jeżyna

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 314 postów
  • LokalizacjaNowa Aleksandria

Napisano 12 luty 2025 - 14:07

WedkarzIncognito, on 12 Feb 2025 - 12:50, said:

W końcu jesteśmy na dosyć specjalistycznym forum, więc trzeba zwracać uwagę nawet na najmniejsze, nic nieznaczące szczegóły i je bezpardonowo wytykać

A będąc już zdecydowanie poważniejszym, to również nie widzę nic złego w tym nawoju. Jest on w porządku, a poprzedni post to była wyłącznie ironia.

Pozdrawiam.

ironia była wyczuwalna ale forum tak mocno specjalistyczne że ktoś może ten nawój kwestionować, szczególnie że końcówkę nawijałem ręcznie.

Zagadki o wadze szpuli nikt nie rozwiąże ?

#442 OFFLINE   S.N.

S.N.

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 4790 postów
  • LokalizacjaMazowieckie. Lubelskie.
  • Imię:S.
  • Nazwisko:N.

Napisano 12 luty 2025 - 14:17

Może zamiast podkładu jest plastik z drukarki ?

#443 OFFLINE   Pluszszcz

Pluszszcz

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 678 postów

Napisano 12 luty 2025 - 14:37

Ostatnie zdjęcie jakieś takie nieśmiałe bardzo. Właściwie to nic nie widać.

Zagadkę różnicy w wadze szpulek najlepiej samemu rozwiązać. Może wystarczy odwinąć linki i spróbować wyłapać różnice. Namawianie do jasnowidztwa nie zawsze się sprawdza. :) 

Nie wiem jak w Vanfordach, ale w niektórych kołowrotkach wystarczy mocno napiąć linkę przy nawijaniu i bałwanek mniejszy albo większy gwarantowany.

Teoria o źle wykonanej szpuli wydaje się mało prawdopodobna.

#444 ONLINE   WedkarzIncognito

WedkarzIncognito

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 171 postów
  • Imię:Patryk

Napisano 12 luty 2025 - 15:19

Krzysztof Jeżyna, on 12 Feb 2025 - 13:07, said:

ironia była wyczuwalna ale forum tak mocno specjalistyczne że ktoś może ten nawój kwestionować, szczególnie że końcówkę nawijałem ręcznie.

Zagadki o wadze szpuli nikt nie rozwiąże ?

Spokojnie mnie nie trzeba tłumaczyć, że pewne czynniki mogą mieć wpływ na prawidłowe ułożenie linki na szpuli

Może ostatnie zdanie nakłoni niektórych do refleksji w kontekście (dla mnie niewidocznego) nawoju na bałwanka we wcześniej omawianym Vanfordzie C2000S z nagrania ifisha

Skoro szpule są tego samego rozmiaru, to w głowie zrodziły mi się pewne pomysły. Mogą wydawać się abstrakcyjne i może nawet się wygłupię, ale zaryzykuję. 

Pierwszy pomysł to materiał, z którego są wykonane szpule, ale przy tych samych rozmiarach nie jestem obeznany w materiałoznawstwie do takiego stopnia, żeby wywróżyć z fusów, z czego dokładnie wykonane są szpule, żeby różnica w wadze była tak znacząca.
Drugi pomysł to zmierzenie szpul. Mam na myśli grubości ścianek, głębokość od wewnętrznej strony szpuli, średnicę zewnętrzną osadzenia szpuli na wałku oraz to wytłoczenie dookoła ścianek szpuli. Przypuszczam, że nawet w pokrętle hamulca będzie różnica w wadze. W porównaniu pokrętła Vanforda i Exsence BB różnica była marginalna, ponieważ wynosiła zaledwie 0,7g, ale jednak jakaś różnica była. 

Zastanawia mnie jeszcze jedna rzecz. Od czego tak mocno przytyła szpula w Vanfordzie, skoro szpula w starym Vanfordzie bez linki w rozmiarze C3000 waży około 35 gramów. Chyba że w tej zagadce jest jakiś haczyk

Pisząc o wytłoczeniach mam na myśli te wytłoczenia. Szersze wytłoczenie oznacza mniej użytego materiału, a to z kolei może przełożyć się na wagę.

Załączony plik  ..png   415,45 KB   11 Ilość pobrań

Użytkownik WedkarzIncognito edytował ten post 12 luty 2025 - 15:25

#445 ONLINE   Krzysztof Jeżyna

Krzysztof Jeżyna

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 314 postów

Napisano 12 luty 2025 - 16:04

Sprawa wygląda tak że na szybko nawijałem żyłkę a jak wiadomo 0,20 wchodzi tam kilometr więc musiałem dać podkład z innej żyłki.Znalazłem linke coś pod 0,40 i poleciałem na oko. Dopiero przy wiązaniu do żyłki właściwej załapałem że był to fluorocarbon i to on chyba tak dużo waży. Innego wytłumaczenia chyba nie będzie, zaskoczyło mnie ze podkład i linka mogą aż tyle ważyć... no chyba że ta szpula od vanforda faktycznie taka ciężka ale dopóki ktoś jej gołej nie zważy to się nie dowiemy :)

#446 OFFLINE   homax

homax

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1047 postów
  • LokalizacjaPruszków Poland Europe Earth
  • Imię:Sławomir

Napisano 12 luty 2025 - 18:49

Moja waga pokazuje 0,8g różnicy.

Załączone pliki

#447 OFFLINE   strary

strary

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 2041 postów

Napisano 12 luty 2025 - 19:15

WedkarzIncognito, on 12 Feb 2025 - 14:19, said:

Pisząc o wytłoczeniach mam na myśli te wytłoczenia. Szersze wytłoczenie oznacza mniej użytego materiału, a to z kolei może przełożyć się na wagę.

attachicon.gif ..png

Gwoli ścisłości, . @Krzysztof pokazał różnicę między szpulą z nowego Vanforda a Ty wstawiasz fotkę ze starego i mierzysz średnice. Moze warto by było jakiś porządek w dyskusji zachować.

Krzysztof Jeżyna, on 12 Feb 2025 - 07:46, said:

Na oryginalna 2500 nawija tak.

Dla prowokacji, czyli fotka Vanforo-Vanquisha to się postarałeś, zrób też fajną , dokładną, fotke oryginalnej szpuli.

homax, on 12 Feb 2025 - 17:49, said:

Moja waga pokazuje 0,8g różnicy.

I to jest sensowne porównanie a nie zgaduj-zgadula choć porównanie, jak widzę, starej szpuli od Vanforda vs Vanquish tez gubi sens pytania @ Krzysztofa. Od początku stawiałem na różne rodzaje linek na szpulach u @Krzysztofa.

A tak po prawdzie to ciesze sie, że kolegom nie przeszkadza zły nawój, gdy kołowrotek nie robi problemów. Merytoryczne podejście.

Mi chodziło, w całym tym zamieszaniu o to, że starszy model nawijał perfekcyjnie a nowy, mimo wielu "udoskonaleń" stracił tę cechę. I posiłkowałem się tylko owym filmikiem wstawionym tutaj.

Żeby było ciekawiej to już wcześniejsze i niższe w hierarchii (cenowej) modele też nawijały perfekcyjnie a ten jakby nie zupełnie i na razie nikt nie pokazał tutaj, że jest inaczej. Mam na myśli 2500 bo w hybrydzie, jak pokazał @Adaś, jest tak jak Shimano nasz przyzwyczaiło.

Użytkownik strary edytował ten post 12 luty 2025 - 19:20

#448 OFFLINE   przemo_w

przemo_w

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 2360 postów
  • Imię:Przemek

Napisano 12 luty 2025 - 19:19

Krzysztof Jeżyna, on 12 Feb 2025 - 15:04, said:

Sprawa wygląda tak że na szybko nawijałem żyłkę a jak wiadomo 0,20 wchodzi tam kilometr więc musiałem dać podkład z innej żyłki.Znalazłem linke coś pod 0,40 i poleciałem na oko. Dopiero przy wiązaniu do żyłki właściwej załapałem że był to fluorocarbon i to on chyba tak dużo waży. Innego wytłumaczenia chyba nie będzie, zaskoczyło mnie ze podkład i linka mogą aż tyle ważyć... no chyba że ta szpula od vanforda faktycznie taka ciężka ale dopóki ktoś jej gołej nie zważy to się nie dowiemy :)

Ja bym się o szpulę vanforda nie spierał. Coś za lekka jest ta z vańka. Choć jeśli mhg waży 29.6 to widać 2500s jest hardcorowo odchudzona.

#449 ONLINE   Krzysztof Jeżyna

Krzysztof Jeżyna

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 314 postów

Napisano 12 luty 2025 - 19:27

Sprawdzilem . Przemo druga waga też pokazuje 28 gram dla vańka 2500s ;)
  • przemo_w lubi to

#450 OFFLINE   przemo_w

przemo_w

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 2360 postów
  • Imię:Przemek

Napisano 12 luty 2025 - 19:30

Krzysztof Jeżyna, on 12 Feb 2025 - 18:27, said:

Sprawdzilem . Przemo druga waga też pokazuje 28 gram dla vańka 2500s ;)

Dzięki :-)
No to jest 4 gramy lżejsza od szpuli 2500s stelli.

#451 ONLINE   WedkarzIncognito

WedkarzIncognito

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 171 postów
  • Imię:Patryk

Napisano 13 luty 2025 - 14:28

strary, on 12 Feb 2025 - 18:15, said:

Gwoli ścisłości, . @Krzysztof pokazał różnicę między szpulą z nowego Vanforda a Ty wstawiasz fotkę ze starego i mierzysz średnice. Moze warto by było jakiś porządek w dyskusji zachować.

Gwoli ścisłości nic nie mierzyłem tylko pokazałem na przykładzie losowych szpul, o które wytłoczenia mi chodzi (zaznaczając te miejsca czerwonymi liniami).

Nie posiadam nowego Van forda ani Vanquisha i nie mam pojęcia jak szpule wyglądają od wewnątrz, a skoro padło pytanie, skąd może wynikać różnica w wadze, to podałem jako PRZYKŁAD, że wytłoczenia wewnątrz szpuli mogą mieć wpływ na finalną wagę szpuli. W tym przykładzie nie ma znaczenia, od jakiego modelu pochodzą szpule. Chodzi wyłącznie o zobrazowanie wytłoczeń, które miałem na myśli.

Tak czy siak, zagadki nie rozwiązałem, ponieważ jak sam @Krzysztof Jeżyna napisał spora waga jest najprawdopodobniej spowodowana nawinięciem fluorocarbonu jako podkładu.

Pozdrawiam.

#452 OFFLINE   doktorek

doktorek

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 702 postów
  • LokalizacjaOława

Napisano 13 luty 2025 - 21:25

Czytałem opisy i większość podaje że nadaje się na morze. Ktoś testował w słonej wodzie ?

#453 OFFLINE   Adaś Niezgódka

Adaś Niezgódka

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 281 postów
  • Lokalizacjanieopodal Wrocławia
  • Imię:Adam

Napisano 09 marzec 2025 - 15:43

W ramach ciekawostki.

Vanford FA 3000MHG (hybryda), ze szpulą od małej hybrydy 14' Stella C2500HGS o średnicy 43mm, wystarczy zdemontować z rotora chromowany pierścień ozdobny i szpulka leży jak ulał  :).

Świetne działa przy kijach z małą przelotką startową, lata z tego aż miło.

Załączone pliki

#454 OFFLINE   Valo

Valo

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 103 postów

Napisano 10 marzec 2025 - 09:57

Ładnie kolorystycznie się prezentuje, mniejsza średnica tez pewnie na plus przy nawijaniu mniejszy opór. Napisz do czego potrzebujesz body 4000 do lekkich wędek, do do czego tyle mocy?

Na Vanford ładnie kolorystycznie leży tez szpulka z Vanquish FB. Fajny wizualnie secik wyszedł Ci z tą szpulą od Stelli.

Użytkownik Valo edytował ten post 10 marzec 2025 - 09:57

#455 OFFLINE   Adaś Niezgódka

Adaś Niezgódka

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 281 postów
  • Lokalizacjanieopodal Wrocławia
  • Imię:Adam

Napisano 10 marzec 2025 - 10:55

Od dawna używam tylko młynków z metalowym korpusem, ale z biegiem lat jakoś tak coraz zimniej w paluchy  :).

Młynek będzie służył do raczej lekkiego jigowania (max 15g), w zimne dni, kiedy metalowe młynki wywołują u mnie odmrożenia palców  ;).

Użytkownik Adaś Niezgódka edytował ten post 10 marzec 2025 - 11:01

• Valo lubi to

Użytkownicy przeglądający ten temat: 2

0 użytkowników, 2 gości, 0 anonimowych