Skocz do zawartości

•      Logowanie »   
Witaj!

Zaloguj się lub Zarejestruj by otrzymać pełen dostęp do naszego forum.

Zdjęcie

Shimano Vanford

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
454 odpowiedzi w tym temacie

#401 OFFLINE   majstero

majstero

Nowy

• +Forumowicze
  • Pip
  • 7 postów
  • LokalizacjaWarszawa
  • Imię:Adrian

Napisano 04 luty 2025 - 19:51

Witam, jak się sprawuje nowy vanford ? Chodzi mi o porównanie do starego ? Opłaca się wymienić ? Bardziej ciekawi mnie model 2000s do ul ? Ceny atrakcyjne więc czy jest lepszy ?

Wysłane z mojego Armor 17 Pro przy użyciu Tapatalka

#402 OFFLINE   Valo

Valo

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 103 postów

Napisano 04 luty 2025 - 20:28

Moim zdaniem kręci dużo przyjemniej, choć może akurat trafiłem takie egzemplarze.

#403 ONLINE   Mdah

Mdah

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 521 postów
  • LokalizacjaPabianice
  • Imię:Piotrek

Napisano 04 luty 2025 - 21:37

Fotka z FB. Ciekaw jestem czy to odosobniony przypadek?

Załączone pliki

• Mateo1989 lubi to

#404 OFFLINE   Olsztynteam

Olsztynteam

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 148 postów
  • LokalizacjaOlsztyn
  • Imię:Wojciech
  • Nazwisko:Krupinski

Napisano 04 luty 2025 - 22:39

Jak się przewrócił na kamienie ratując twarz kołowrotkiem i wędka którą trzymał w ręku to generalnie jest to normalne i można powiedzieć że nic się nie stało :)
  • Mateo1989 i Valo lubią to

#405 OFFLINE   majstero

majstero

Nowy

• +Forumowicze
  • Pip
  • 7 postów
  • LokalizacjaWarszawa
  • Imię:Adrian

Napisano 04 luty 2025 - 23:13

Zamówiłem zobaczymy bo recenzji niewiele

#406 OFFLINE   zorroo85

zorroo85

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 64 postów

Napisano 05 luty 2025 - 09:22

Realnie nie wiele się różni od starego technicznie poszła inne koło zębate. Poza tym jak ktoś robi serwis i zmienia atrapy łożyska na łożyska to nie będzie absolutnie to jakiś progres w kosmos.

Ogólnie nowy marketing na pewno jest dobry :) jak można dorwać starszy model gdzieś 180 zł taniej to bym się jakoś nie zastanawiał bardzo czy nowy czy stary. w 95% to to samo.

#407 OFFLINE   Krzysztof Jeżyna

Krzysztof Jeżyna

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 314 postów
  • LokalizacjaNowa Aleksandria

Napisano 05 luty 2025 - 09:37

a ja do starego podchodziłem w sklepie dwa razy i absolutnie mi nie pasował... w tym roku kupiłem model 24 i jest dobrze, jest przyjemnie, daje rade i w fotelu i nad rzeką :)

#408 OFFLINE   Valo

Valo

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 103 postów

Napisano 05 luty 2025 - 10:30

zorroo85, on 05 Feb 2025 - 08:22, said:

Realnie nie wiele się różni od starego technicznie poszła inne koło zębate. Poza tym jak ktoś robi serwis i zmienia atrapy łożyska na łożyska to nie będzie absolutnie to jakiś progres w kosmos.
Ogólnie nowy marketing na pewno jest dobry :) jak można dorwać starszy model gdzieś 180 zł taniej to bym się jakoś nie zastanawiał bardzo czy nowy czy stary. w 95% to to samo.

Miałeś na żywo? Ja miałem 5 sztuk poprzednika i 2 sztuki nowego modelu. Nowy pracuje wyraźnie lepiej, mało mnie interesuje porównywanie papierków, w praktyce lepiej wypada nowy. Ja bym bez dwóch zdań dołożył do nowego kreci zdecydowanie przyjemniej, bardziej zwarty, no i ładniejszy 🙂 ale gust jak tyłek każdy ma swój.
  • smokwelski i Krzysztof Jeżyna lubią to

#409 OFFLINE   WedkarzIncognito

WedkarzIncognito

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 171 postów
  • Imię:Patryk

Napisano 05 luty 2025 - 12:20

Czy wraz ze zmianą koła zębatego przypadkiem zmianie nie uległ również pinion? 😉

Osobiście mnie ciekawią mniejsze rozmiary Vanforda FA 1000/C2000, ponieważ w starym Vanfordzie mimo niedużych dłoni odnoszę wrażenie, że Vanford to taka plastikowa zabaweczka. Może jest to spowodowane jego niską wagą, ale w innych podobnych gabarytowo kołowrotkach nie odnoszę takiego wrażenia. Cała reszta i walory użytkowe jak najbardziej na plus.

Na obecnym etapie Vanford FA zbiera sporo pozytywnych opinii (na pewno dużo więcej niż Stradic FM 😁), ale fakt faktem jest to świeżynka i czas pokaże, co to warte.

#410 OFFLINE   strary

strary

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 2041 postów

Napisano 05 luty 2025 - 12:55

Czy szpule z poprzedniego modelu pasują do FA?

#411 OFFLINE   Valo

Valo

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 103 postów

Napisano 05 luty 2025 - 14:58

Pasują
  • strary lubi to

#412 OFFLINE   brzoza

brzoza

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 444 postów

Napisano 05 luty 2025 - 17:26

majstero, on 04 Feb 2025 - 18:51, said:

Witam, jak się sprawuje nowy vanford ? Chodzi mi o porównanie do starego ? Opłaca się wymienić ? Bardziej ciekawi mnie model 2000s do ul ? Ceny atrakcyjne więc czy jest lepszy ?

Polecam objrzeć ten film, zreszta cały kanał jest ciekawy, wyrobic sobie własna opinię:
Jesli macie watpliwosci co do Daiwy/Shimano pod UL, porównanie modeli z róznych roczników czy marek miedzy soba to tylko ten kanał. Gość nie robi filmów bo dostał kołowrotek za darmo.

Użytkownik brzoza edytował ten post 05 luty 2025 - 17:33

#413 OFFLINE   strary

strary

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 2041 postów

Napisano 05 luty 2025 - 18:01

Jedyne co mi się rzuciło w oczy, na tym filmie to, że nowy nawija linkę na "bałwanka".

#414 OFFLINE   smokwelski

smokwelski

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1098 postów
  • LokalizacjaNowe Miasto Lubawskie
  • Imię:Krzysztof

Napisano 07 luty 2025 - 11:32

Nieprawda. Nawija bardzo dobrze. Jak to w Shimano od tego segmentu w górę być powinno. Nie mam żadnych uwag. Może czasem wymagać regulacji wysokości szpuli podkładkami, tj. niedowijać lub nadwijać, ale bałwanek???

Fotelowo kręci bardzo przyjemnie i dość cicho. Także i na moje ładniejszy od poprzednika.

btw: Trochę mnie dziwi polityka promocyjna S. Niby Vanforda pozycjonują na półeczce takiej trochę wyższej średniej, a tu buch w kartonowe, średniej urody pudełko, na goło zupełnie nawet bez woreczka foliowego, korbę takoż. Kiedyś jakiś pokrowczyk dawali do półki stradikowej, materiałowy ale zawsze. Nowy TP też tak pakowany?

• Valo lubi to

#415 OFFLINE   Kokosz

Kokosz

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 874 postów

Napisano 07 luty 2025 - 12:56

smokwelski, on 07 Feb 2025 - 10:32, said:

btw: Trochę mnie dziwi polityka promocyjna S. Niby Vanforda pozycjonują na półeczce takiej trochę wyższej średniej, a tu buch w kartonowe, średniej urody pudełko, na goło zupełnie nawet bez woreczka foliowego, korbę takoż. Kiedyś jakiś pokrowczyk dawali do półki stradikowej, materiałowy ale zawsze. Nowy TP też tak pakowany?

Tak, najnowszy TP też zapakowany biednie. Bez materiałowego pokrowca. W "papierzaną" torebkę.

• smokwelski lubi to

#416 OFFLINE   przemo_w

przemo_w

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 2360 postów
  • Imię:Przemek

Napisano 07 luty 2025 - 13:15

Przecież wszyscy chcą być eko... :-)
Jeszcze chwileczkę a wędki będą trzcinowe, bez cukru i o smaku ananasa.
  • psd27 i kostom63 lubią to

#417 OFFLINE   smokwelski

smokwelski

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1098 postów
  • LokalizacjaNowe Miasto Lubawskie
  • Imię:Krzysztof

Napisano 07 luty 2025 - 14:02

Taaa... powrót do natury: z leszczynowym patykiem i linką z końskiego włosia ale nad bezrybnym ogrodzonym, zabetonowanym i wyprostowanym tzw. ciekiem...

Ale nie zaśmiecajmy wątku. Z pokrowcem czy bez: młynek kręci ładnie. Mój przynajmniej tak.

Użytkownik smokwelski edytował ten post 07 luty 2025 - 14:02

• psd27, przemo_w i S.N. lubią to

#418 OFFLINE   strary

strary

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 2041 postów

Napisano 09 luty 2025 - 09:45

Nieprawda. Nawija bardzo dobrze. Jak to w Shimano od tego segmentu w górę być powinno. Nie mam żadnych uwag. Może czasem wymagać regulacji wysokości szpuli podkładkami, tj. niedowijać lub nadwijać, ale bałwanek???

Na filmie widać, że nowy Vanford nie dowija i na dole i na górze, to nie jest wina ustawienia podkładek.

Tak sie dzieje jak szpula jest za "szeroka" lub wormshawt jest za krótki.

Taka sytuacja ma miejsce również, gdy na młynek duży, przeznaczony do grubych linek, nawiniemy linkę cieniutką.

Tu nie zachodzi ta sytuacja bo to model 2000 wiec przeznaczony do linek najcieńszych.

Ten stary, co widać na filmie, nawija poprawnie

Edytka: do sprawdzenia 12:52 na filmie bo coś nie mogę załadować fotki.

Użytkownik strary edytował ten post 09 luty 2025 - 09:52

#419 OFFLINE   Adaś Niezgódka

Adaś Niezgódka

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 281 postów
  • Lokalizacjanieopodal Wrocławia
  • Imię:Adam

Napisano 09 luty 2025 - 10:52

Nie wiem jak mniejsze rozmiary, ale hybryda 3000MHG nawija tak jak widać na załączonych fotkach.

Plecionka Momoi Ryujin 0.06.

Ale faktem jest, że młynek przeszedł dość znaczny tuning mechaniczny, z dołożeniem łożysk na wałku, i pełną regulacją włącznie.

Załączone pliki

Użytkownik Adaś Niezgódka edytował ten post 09 luty 2025 - 11:07

#420 OFFLINE   WedkarzIncognito

WedkarzIncognito

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 171 postów
  • Imię:Patryk

Napisano 09 luty 2025 - 10:55

Załączony plik  Screenshot 2025-02-09 at 10-27-37 2024 SHIMANO Vanford Review What did they REALLY change - YouTube.png   458,67 KB   9 Ilość pobrań

Czy to jest aż tak rażąca różnica? Według mnie nie. Jeżeli kogoś by raził taki nawój, to wystarczy dołożyć cienką podkładkę, bo na tym ujęciu faktycznie jest na górze troszkę za dużo nawiniętej linki. Z drugiej strony też nie wiemy, jak to było nawijane i może było to nawijane na odwal się, stąd taki nawój.

Ja bym się tego nawoju tak mocno nie czepiał (biorąc pod uwagę, że droższe kołowrotki konkurencyjnego producenta, które są na mimośrodzie potrafią gorzej nawijać 😉).

Tulejka na górze worma jest szersza niż u poprzednika. Czy spece ze wschodu rozpracowali już na to sposób, jakimi łożyskami zastąpić tę tulejkę?

Pozdrawiam.

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych