Skocz do zawartości

•      Logowanie »   
Witaj!

Zaloguj się lub Zarejestruj by otrzymać pełen dostęp do naszego forum.

Zdjęcie

Shimano Vanford

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
454 odpowiedzi w tym temacie

#381 OFFLINE   Valo

Valo

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 103 postów

Napisano 04 styczeń 2025 - 14:11

Polak jak zwykle najmądrzejszy. Najszybciej rozgryzie marketing, propagandę itp

Weźcie sobie pary Stradic / Vanford lub Vanquish / TP o tych samych przełożeniach zapnijcie przynętę stawiającą duży opór idzcie nad rzekę to zrozumiecie.

Różnica Magnum vs Coresolid głównie polega na starcie Magnumy lepsze do technik w ktorych czesto zatrzymujesz i zwijasz, Coresolid do jednostajnego.

Przesestujcie sobie na dużych wabilach w rzece

Użytkownik Valo edytował ten post 04 styczeń 2025 - 14:20

• przemo_w, lefrajt, Adaś Niezgódka i 1 inna osoba lubią to

#382 OFFLINE   WedkarzIncognito

WedkarzIncognito

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 171 postów
  • Imię:Patryk

Napisano 04 styczeń 2025 - 17:47

Valo, on 04 Jan 2025 - 13:11, said:

Polak jak zwykle najmądrzejszy. Najszybciej rozgryzie marketing, propagandę itp

Weźcie sobie pary Stradic / Vanford lub Vanquish / TP o tych samych przełożeniach zapnijcie przynętę stawiającą duży opór idzcie nad rzekę to zrozumiecie.

Różnica Magnum vs Coresolid głównie polega na starcie Magnumy lepsze do technik w ktorych czesto zatrzymujesz i zwijasz, Coresolid do jednostajnego.

Przesestujcie sobie na dużych wabilach w rzece

Z treści posta wywnioskowałem, że posiadasz takowe młynki i sprawdziłeś je w rzece, używając dużych wabików. Ja nie posiadam ani Vanka, ani TP i zapytam całkowicie poważnie (bo tak ja wspomniałem we wcześniejszym poście, takie informacje mogą się okazać przydatne przy ewentualnym kupnie kołowrotka z wyższej półki).

Czym i jak objawia się niedomaganie Vanquisha przy używaniu przynęt stawiających duży opór w rzece w porównaniu do TP? Czuć ząbkowanie? Zdecydowanie ciężej się kręci korba? Pytam całkowicie poważnie, ponieważ używam małych rozmiarów kołowrotków z serii cs oraz mg i na wodzie stojącej używając przynęt (adekwatnie do rozmiaru kołowrotków) nie odczułem, żeby te z serii mg niedomagały przy używaniu np. obrotówek. Oczywiście jakbym zapiął obrotówkę rozmiar 5 pod młynek w rozmiarze 1000, jestem pewny, że nie miałoby to znaczenia czy kołowrotek jest z serii cs czy mg, bo jeden jak i drugi kołowrotek miałby zdecydowanie za ciężko. Chodzi mi o realne odczucia i porównanie np. Vanquisha z TP.

Pozdrawiam.

#383 OFFLINE   Valo

Valo

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 103 postów

Napisano 04 styczeń 2025 - 18:12

Jeżeli jesteś teoretykiem i nie masz możliwość porównania nad wodą nie pomogę. Idź nad wodę i zrozumiesz bez pisania elaboratów.

Pozatym moc jest na drugim miejsce najważniejsza różnica w Magnumlite vs Coresolid jest start i stop kołowrotka.

Zapinana sobie tą obrotówkę na 2500 jak pisałem w parach i poczujesz różnicę. Vanford czy Vanquish nie musi się skończyć ale komfort krecenia Coresolidem jest większy.

Użytkownik Valo edytował ten post 04 styczeń 2025 - 18:14

• przemo_w lubi to

#384 OFFLINE   przemo_w

przemo_w

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 2360 postów
  • Imię:Przemek

Napisano 04 styczeń 2025 - 21:58

WedkarzIncognito, on 04 Jan 2025 - 16:47, said:

Z treści posta wywnioskowałem, że posiadasz takowe młynki i sprawdziłeś je w rzece, używając dużych wabików. Ja nie posiadam ani Vanka, ani TP i zapytam całkowicie poważnie (bo tak ja wspomniałem we wcześniejszym poście, takie informacje mogą się okazać przydatne przy ewentualnym kupnie kołowrotka z wyższej półki).

Czym i jak objawia się niedomaganie Vanquisha przy używaniu przynęt stawiających duży opór w rzece w porównaniu do TP? Czuć ząbkowanie? Zdecydowanie ciężej się kręci korba? Pytam całkowicie poważnie, ponieważ używam małych rozmiarów kołowrotków z serii cs oraz mg i na wodzie stojącej używając przynęt (adekwatnie do rozmiaru kołowrotków) nie odczułem, żeby te z serii mg niedomagały przy używaniu np. obrotówek. Oczywiście jakbym zapiął obrotówkę rozmiar 5 pod młynek w rozmiarze 1000, jestem pewny, że nie miałoby to znaczenia czy kołowrotek jest z serii cs czy mg, bo jeden jak i drugi kołowrotek miałby zdecydowanie za ciężko. Chodzi mi o realne odczucia i porównanie np. Vanquisha z TP.

Pozdrawiam.

Ja posiadam i w 100% potwierdzam to co pisze @Adaś i @Valo.
Przestań teoretyzować bo jak widzę do tej pory to wszystkie wpisy podpierasz tylko i wyłącznie opisami i schematami.
Poza tym robiłem zamianki rotorów w zależności co chciałem uzyskać.

#385 OFFLINE   przemo_w

przemo_w

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 2360 postów

Napisano 04 styczeń 2025 - 22:04

Piszę celowowo w oddzielnym poście.

Najgłupszą kombinacją jaką robiłem to była Stella 4000 z napędem PG i rotorem z Vańka.
Wyszedł młynek uj wie do jakich zastosowań i kompletnie nieprzydatny jak dla mnie.
Więc już nawet rotora Stelli nie zakładałem do Vańka bo to zupełnie zaprzeczy istocie zamysłu Vańka.

Użytkownik przemo_w edytował ten post 04 styczeń 2025 - 22:22

• Darek_W lubi to

#386 OFFLINE   Darek_W

Darek_W

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 761 postów
  • LokalizacjaJózefosław
  • Imię:Dariusz

Napisano 05 styczeń 2025 - 00:07

strary, on 04 Jan 2025 - 11:42, said:

Marketingowe ględzenie znam...

Przemek dość fajnie opisal - raczej wychodzi z prób że to nie tylko marketingowe ględzenie a pewien zamysł jaki miał projektant/ci w Shimano.

#387 OFFLINE   przemo_w

przemo_w

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 2360 postów

Napisano 05 styczeń 2025 - 10:33

Darek_W, on 04 Jan 2025 - 23:07, said:

Przemek dość fajnie opisal - raczej wychodzi z prób że to nie tylko marketingowe ględzenie a pewien zamysł jaki miał projektant/ci w Shimano.

My myślimy że projektanci z Shimano się nie znają i tylko myślą za nich księgowi.
Raczej mylne to myślenie.
Poza tym młynki są na całym świecie dostępne więc i różne są upodobania oraz potrzeby wędkarzy, którym muszą sprostać.
U nas jest to ciągłe przekonanie że młynek musi wieki przetrwać i że jednym ogarniamy wszystko.
Kupujemy wszystko z ogromnym zapasem mocy pozbawiając się całej finezji łowienia i często nie wykorzystując 50% mocy.
Z kijami jest ta sama bajka.
Ps. Zastanawiał mnie sens istnienia Vanforda. No bo po co to komu?
Tylko jak się okazuje jest potrzebny bo nie wszystkich stać na Vańka. W Shimano w każdej grupie młynków jest tańszy
" odpowiednik" z wyższej grupy.
Każdy w zależności od zasobności portfela znajdzie coś dla siebie.
Pytanie tylko na ile świadomie?

Użytkownik przemo_w edytował ten post 05 styczeń 2025 - 10:41

#388 OFFLINE   Rampampam

Rampampam

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 229 postów
  • LokalizacjaGdzieś tam...

Napisano 05 styczeń 2025 - 11:00

przemo_w, on 05 Jan 2025 - 09:33, said:

My myślimy że projektanci z Shimano się nie znają i tylko myślą za nich księgowi.
Raczej mylne to myślenie.
Poza tym młynki są na całym świecie dostępne więc i różne są upodobania oraz potrzeby wędkarzy, którym muszą sprostać.
U nas jest to ciągłe przekonanie że młynek musi wieki przetrwać i że jednym ogarniamy wszystko.
Kupujemy wszystko z ogromnym zapasem mocy pozbawiając się całej finezji łowienia i często nie wykorzystując 50% mocy.
Z kijami jest ta sama bajka.
Ps. Zastanawiał mnie sens istnienia Vanforda. No bo po co to komu?
Tylko jak się okazuje jest potrzebny bo nie wszystkich stać na Vańka. W Shimano w każdej grupie młynków jest tańszy
" odpowiednik" z wyższej grupy.
Każdy w zależności od zasobności portfela znajdzie coś dla siebie.
Pytanie tylko na ile świadomie?

Z mojego doświadczenia...

Miałem vanka 23 2500s a teraz mam vanforda c3000sdh.

Wielkosc ta sama
Różnicy w pracy obu kołowrotków brak.

Jedyna różnica jaka jest między nimi to spowolniony posów szpuli w vańku.
Czy warte jest to dołożenia 1000 zł ?
Uważam że nie.

Porównując starego vanforda do nowego to ten nowy wypada znacznie lepiej.Kreci praktycznie jak vanquish.Nic w nim nie czuć. Nic nie stuka.

Pytanie jak długo ten stan się utrzyma ;)

Użytkownik Rampampam edytował ten post 05 styczeń 2025 - 11:01

• przemo_w lubi to

#389 OFFLINE   przemo_w

przemo_w

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 2360 postów

Napisano 05 styczeń 2025 - 11:09

Rampampam, on 05 Jan 2025 - 10:00, said:

Z mojego doświadczenia...

Miałem vanka 23 2500s a teraz mam vanforda c3000sdh.

Wielkosc ta sama
Różnicy w pracy obu kołowrotków brak.

Jedyna różnica jaka jest między nimi to spowolniony posów szpuli w vańku.
Czy warte jest to dołożenia 1000 zł ?
Uważam że nie.

Porównując starego vanforda do nowego to ten nowy wypada znacznie lepiej.Kreci praktycznie jak vanquish.Nic w nim nie czuć. Nic nie stuka.

Grzesiu przedrobiłeś tony tego więc wiesz jak to wygląda.
To ostatnie zdanie. Znasz odpowiedź :-)

#390 OFFLINE   WedkarzIncognito

WedkarzIncognito

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 171 postów
  • Imię:Patryk

Napisano 05 styczeń 2025 - 15:41

Valo, on 04 Jan 2025 - 17:12, said:

Jeżeli jesteś teoretykiem i nie masz możliwość porównania nad wodą nie pomogę. Idź nad wodę i zrozumiesz bez pisania elaboratów.

Pozatym moc jest na drugim miejsce najważniejsza różnica w Magnumlite vs Coresolid jest start i stop kołowrotka.

Zapinana sobie tą obrotówkę na 2500 jak pisałem w parach i poczujesz różnicę. Vanford czy Vanquish nie musi się skończyć ale komfort krecenia Coresolidem jest większy.

przemo_w, on 04 Jan 2025 - 20:58, said:

Ja posiadam i w 100% potwierdzam to co pisze @Adaś i @Valo.
Przestań teoretyzować bo jak widzę do tej pory to wszystkie wpisy podpierasz tylko i wyłącznie opisami i schematami.
Poza tym robiłem zamianki rotorów w zależności co chciałem uzyskać.

Panowie czytanie ze zrozumieniem się kłania 😉

Po pierwsze zależało mi na odpowiedzi na moje pytanie, czym i jak się objawia niedomaganie (spadek komfortu) kołowrotka z serii Magnumlite w porównaniu do kołowrotka z serii Coresolid przy używaniu przynęt stawiających duży opór. Niestety od wszechwiedzących praktyków @Valo i @przemo_w niczego merytorycznego się nie dowiedziałem oprócz tego, żeby przestać tylko teoretyzować, komfort przy jednostajnym zwijaniu Coresolidem jest większy, bo jest większy i koniec kropka, a żeby przekonać się samemu skąd ta różnica wynika, to powinienem zapiąć obrotówkę na rozmiar 2500 w parze. Odpowiedź była na tyle satysfakcjonująca i zdołała mnie przekonać do tego stopnia, że zdążyłem już zamówić Vanquisha i TP w rozmiarze 2500. Oczywiście po sprawdzeniu tego na własnej skórze opiszę wrażenia z tego porównania, żeby już więcej nie teoretyzować. Po teście oddam kołowrotki tym bardziej potrzebującym. Oczywiście oddam całkowicie za darmo 🤣

Po drugie w kwestii teoretyzowania, to napisałem dosyć zrozumiale, że UŻYWAM KOŁOWROTKÓW Z SERII CORESOLID I MAGNUMLITE W MAŁYCH ROZMIARACH (małe rozmiary to dla mnie 1000/C2000) I Z MOJEGO PRAKTYCZNEGO DOŚWIADCZENIA/OBSERWACJI NA WODZIE STOJĄCEJ PRZY UŻYWANIU OBROTÓWEK (rozmiar 1-2) NIE ODCZUWAM RÓŻNICY W PRACY, W KOMFORCIE, W MOCY! Owszem na sucho kręcąc sobie kołowrotkami w fotelu odczuwam minimalną różnicę, że Vanford staruje łatwiej/lżej, ale nad wodą tej różnicy nie odczuwam. Mogę nie odczuwać różnicy? Mogę. Czy mogę wyrazić swoją subiektywną opinię? Mogę. Jakby padł chociaż jeden nawet błahy argument, że większy komfort objawia się tym, że przy jednostajnym prowadzeniu Coresolidem mniej nadgarstek boli, zdecydowanie dłużej mogę kręcić korbą, używam mniej siły do kręcenia korbką, nie czuje żadnego ząbkowania, gdy przynęta stawia duży opór. Gdyby pojawiło się cokolwiek, ale niczego takiego nie przeczytałem... Przeczytałem za to wielokrotnie od praktyków, to co było prezentowane w spotach reklamowych, które reklamują kołowrotki z serii Magnumlite, czyli lżejszy start i szybsze "wyhamowanie" korby. Stąd moje pytanie o różnice w tych większych i droższych kołowrotkach.

Przepraszam tych, których razi pisownia dużymi literami, ale najwyraźniej już nie można nawet zadać pytania na temat kołowrotka, którego odpowiedź może pomóc w uniknięciu władowania się na minę podczas kupna. Nie jest tajemnicą, jaka obecnie panuje loteria podczas kupna kołowrotka. Wy odczuwacie różnice między tymi seriami. Ja takiej różnicy nie odczuwam i byłem ciekawy waszych odczuć, ale już dziękuję więcej pytań w tym zakresie zadawać nie będę, bo po co... Skoro i tak nie pada żaden merytoryczny argument mogąc uzasadnić spadek "komfortu" przy jednostajnym prowadzeniu przynęty kołowrotkiem z serii Magnumlite.

Mniej spiny więcej merytoryki (niezależnie czy to tej teoretycznej, czy praktycznej) 😉

Pozdrawiam.

PS jak już jest temat odczuwania różnić, to różnicę w komforcie użytkowania odczuwam (czy to na sucho, czy nad wodą) między standardowym przełożeniem a HG/XG.

• strary lubi to

#391 OFFLINE   przemo_w

przemo_w

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 2360 postów

Napisano 05 styczeń 2025 - 17:33

A jak ja mam Ci opisać te niuanse?
Może na zasadzie.
Spotyka się dwóch kolegów i jeden mówi.
- muszę się rozwieść z żoną .
Drugi pyta:
- dlaczego.
Pierwszy odpowiada:
- bo jest kiepska w łóżku.
Na co kolega mówi:
- wszystkim pasuje a tobie nie? :-)

Ja nie odzywam się w tematach o doborze młynków czy wędek.
Z prostej przyczyny.
Bo ja nie jestem tym kimś, który pyta.
Ja łowię takim samym kijem, taką samą linką, takimi samymi przynętami i w tym samym miejscu, używając młynka 2500 a mój kolega 4000.
Nie przekonam go do 2500 choć ma takie młynki a on mnie nie przekona do 4000.

Jemu jest tak wygodnie a mi inaczej.
I jak ja mam tą różnicę opisać?

#392 OFFLINE   Valo

Valo

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 103 postów

Napisano 05 styczeń 2025 - 17:51

Najlepsza metoda jest test, jak nie masz możliwość sprawdzić w parze Vanford vs Stradic lub Vanquish vs Twin Power na przy ecie stawiajacej opór w wodzie duży opór, musisz uwierzyć na słowo że komfort zwijania jednostajnego w Coresolid jest wyższy.

Ważne żeby zestawić ten sam rozmiar, przełożenie.

Tak mam Vanford, Vanquish, Twin Power, Stradic obecnie. W ciągu ostatnich 5 lat przeleciałem większość rozmiarów od c2000s do 4000 od Vanford Stradic TP, Vanquish na Stelli kończąc. Na moje łowienie zatrzymakem się na Vanford Stradic Vanquish Twin Power jako najbardziej dopasowane użytkowo i finansowo do moich potrzeb.

Użytkownik Valo edytował ten post 05 styczeń 2025 - 17:54

#393 OFFLINE   Darek_W

Darek_W

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 761 postów
  • LokalizacjaJózefosław
  • Imię:Dariusz

Napisano 05 styczeń 2025 - 18:39

przemo_w, on 05 Jan 2025 - 16:33, said:

Nie przekonam go do 2500 choć ma takie młynki a on mnie nie przekona do 4000.

No to jak tak mam. Niczego więcej nienawidzę na rybach jak jęczący kołowrotek. Jakaś fiksacja z ubiegłych lat. I tam gdzie Ty wybierzesz 2500 to ja wezmę minimum 4000 :D jedyna Daiwa 2500 jaką mam to jest młynek jaki w Stanach kupiła mi żona i używam go w wędce do 7g… Daj kontak do kolegi to będę miał ziomala do pogadania o „właściwych” kołowrotkach !

Jak jest napierdzielanka o młynki to znak że zima idzie dużymi krokami ! Trzeba to jakoś przetrwać 

Użytkownik Darek_W edytował ten post 05 styczeń 2025 - 18:41

#394 OFFLINE   przemo_w

przemo_w

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 2360 postów

Napisano 05 styczeń 2025 - 19:44

Darek_W, on 05 Jan 2025 - 17:39, said:

No to jak tak mam. Niczego więcej nienawidzę na rybach jak jęczący kołowrotek. Jakaś fiksacja z ubiegłych lat. I tam gdzie Ty wybierzesz 2500 to ja wezmę minimum 4000 :D jedyna Daiwa 2500 jaką mam to jest młynek jaki w Stanach kupiła mi żona i używam go w wędce do 7g… Daj kontak do kolegi to będę miał ziomala do pogadania o „właściwych” kołowrotkach !

Jak jest napierdzielanka o młynki to znak że zima idzie dużymi krokami ! Trzeba to jakoś przetrwać

Tylko koledze nie chodzi o moc młynka a o jego indywidualą wygodę której sam sprecyzować nie umie :-)
  • psd27 i Darek_W lubią to

#395 ONLINE   strary

strary

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 2043 postów

Napisano 05 styczeń 2025 - 20:30

strary, on 27 Dec 2024 - 19:59, said:

No i zakończyłem sezon sandaczowy. Praktycznie tylko Vanfordem łowiłem, dotrwał dzielnie do końca. Na sucho i na lekko oraz przy podbijanu pracuje typu masło w maśle ale przy ciągnięciu gumy jednostajnie już coś czuć, ząbkowanie czy coś takiego.

Moze na wolnym czasie do niego zajrzę albo przełożę przekładnię z jakiegoś innego, może cos się dopasuje i wtedy zobaczymy czy to wina przekładni czy po prostu obudowa się odkształca i przekładnia dostaje jakichś dziwnych obciążeń/przeciążeń.

Co ciekawe podobnie mam w Nasci przy okoniówce, na sucho czy XUL jak masełko a przy obciażeniu bardziej statycznym identyczne objawy jak Vanford.

Panowie, zaczęło się od mojego pytania i prawdę powiedziawszy nic poza biciem piany i kilkoma wariacjami marketingowego pitolenia zapożyczonego od firmy Shimano nikt tu nic nie dołożył. Liczyłem na warsztatowców ale tu też nic konkretnego.

Jak kiedyś ktoś mądry powiedział, chcesz żeby było dobrze zrobione to zrób to sam. Bedę musiał pobawić się w podmienianie elementów, na macanego poszukać rozwiązania tej super skomplikowanej i tajnej zagadki.

A tak jeszcze zapytam, ta obudowa w Nasci to Magnum... czy bardziej Core...?

Z wyglądu i wagi bardziej Coresolid a zachowuje się jak Magnumlite ;)

#396 OFFLINE   Valo

Valo

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 103 postów

Napisano 05 styczeń 2025 - 20:47

Musisz zestawiać młynki wg przełożenia rozmiaru i półki cenowej. TP będzie generował większy komfort zwijania niż Stradic mimo że oba Coresolid, tak samo dla mnie Vanquish jest przyjemniejszy w użyciu niż Vanford ( miałem 3 modele pierwszej generacji i 1 sztukę nowej 24, Vanquish używam od 16r, miałem wszystki generacje)

Nienwypowiem się co do Nasci, nie używam młynków poniżej Stradic/Vanford, więc i cała otoczka mnie zwyczajnie nie interesuje.

Użytkownik Valo edytował ten post 05 styczeń 2025 - 20:48

#397 OFFLINE   Kokosz

Kokosz

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 874 postów

Napisano 06 styczeń 2025 - 10:14

strary, on 04 Jan 2025 - 11:48, said:

A zamieniając korbe i rotor na cieższy , czyli z modelu Magnumlite na " z modelu, Core..". co sie zmieni?

Zyskam komfort przy zwijaniu jednostajnym?

Zmień, idź nad wodę. Załóż tą samą przynętę, którą łowiłeś kołowrotkami bez przekładki rotora i korbki. I zdaj relację, koniecznie.
Myślę, że większość Kolegów tutaj, czeka na taką informację z niecierpliwością.

#398 OFFLINE   Luckyguliver

Luckyguliver

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1010 postów
  • LokalizacjaN17
  • Imię:Remek

Napisano 06 styczeń 2025 - 10:20

Rampampam, on 05 Jan 2025 - 10:00, said:

Masz na mysli wersje z 20 vs 24? Kolega prosil zeby mu kupic Vanforda i nie wiem czy kupic taniej starsza wersje czy dolozyc i kupic nowsza? 

#399 ONLINE   strary

strary

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 2043 postów

Napisano 06 styczeń 2025 - 12:08

Kokosz, on 06 Jan 2025 - 09:14, said:

Zmień, idź nad wodę. Załóż tą samą przynętę, którą łowiłeś kołowrotkami bez przekładki rotora i korbki. I zdaj relację, koniecznie.
Myślę, że większość Kolegów tutaj, czeka na taką informację z niecierpliwością.

I to teraz Ty będziesz mówił co mam robić? Ale czad...

A tak po prawdzie to po co tego posta pisałeś?

Pisałem to do tych, którzy coś na ten temat wiedzą, @Przemo robił takie przekładki...

Użytkownik strary edytował ten post 06 styczeń 2025 - 12:09

#400 OFFLINE   Rampampam

Rampampam

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 229 postów
  • LokalizacjaGdzieś tam...

Napisano 06 styczeń 2025 - 12:15

Luckyguliver, on 06 Jan 2025 - 09:20, said:

Masz na mysli wersje z 20 vs 24? Kolega prosil zeby mu kupic Vanforda i nie wiem czy kupic taniej starsza wersje czy dolozyc i kupic nowsza?

Tak

Nowy z 2024 jak dla mnie kręci lepiej
  • Luckyguliver lubi to

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych