Stabilność - stabilnością... Wystarczy wejść na 4 metrowej łodzi na ławeczkę / siedzisko - najlepiej w dwie osoby na tej samej stronie i zobaczyć co się stanie. Może i ten Bass Boat od Solara to dobry pomysł ale szczerze to nie wierze w jego super stabilność przy takiej zabudowie. Może w pojedynkę da radę , ale już w dwie osoby marnie to widzę...
Łódka ok. 4 metry - zakup, opinie, porady
#401 OFFLINE
Napisano 23 luty 2018 - 00:04
- Ropuch lubi to
#402 OFFLINE
Napisano 05 marzec 2018 - 14:24
Semper 380W czy River Fox 405?
https://maciekzejmo....per/semper-380w
http://www.fox-boats...riverfox-390.2/
Dla jednej osoby na pokładzie w 99% przypadków. Bardziej "pod moje upodobania" to pasuje River, ale Semper zdecydowanie wyjdzie taniej. Semperem pływałem - solidna, stabilna na wodzie. Co do River Foxa nie mam doświadczeń, ale ładniutka
Ech - gdyby nie trochę za wysoka pawęż dla silnika S to bym się nie zastanawiał i dalej pływał moją Wile380.
Co radzicie?
#403 OFFLINE
Napisano 05 marzec 2018 - 14:31
Ja polecę od siebie PEGAZUS 380 z Augustowa. Mega stabilna i najwyższa burta z tych co wymieniłeś bo aż 55 cm. Waga 196 kg na pusto bez dodatków, szeroka na 175 cm i długa na 380 cm, kategoria projektowa C. Na krótką stopę.
- Robert Crocker lubi to
#404 OFFLINE
Napisano 05 marzec 2018 - 14:34
Skośny pokład - jak dla mnie - dyskalifikuje łódkę pod kątem użytkowania spinningowego
#405 OFFLINE
Napisano 05 marzec 2018 - 14:42
Mega stabilna i najwyższa burta z tych co wymieniłeś bo aż 55 cm. Waga 196 kg na pusto bez dodatków, szeroka na 175 cm i długa na 380 cm, kategoria projektowa C. Na krótką stopę.
To akurat dyskusyjna zaleta. Znam przypadek klienta, któremu zwidziało się 55. Po sezonie wrócił i zapłacił za obcięcie burty. Pomijam fakt, że kadłub o takich gabarytach wygląda po postu nieproporcjonalnie.
#406 OFFLINE
Napisano 05 marzec 2018 - 14:57
River jak sama nazwa wskazuje to łódka na rzekę.
#407 OFFLINE
Napisano 05 marzec 2018 - 14:58
Praktykował ktoś obcinanie (skracanie) pawęży? Ryzyko utraty silnika rośnie, a mam od zeszłego roku nówkę...
#408 OFFLINE
Napisano 05 marzec 2018 - 14:59
River jak sama nazwa wskazuje to łódka na rzekę.
Jezioro rzece nie powie .
#409 OFFLINE
Napisano 05 marzec 2018 - 15:14
A tak na poważnie - jakie według Ciebie cechy predysponują łódkę na jezioro a jakie na rzekę? Zafalowanie na dużej rzece może być nieraz większe niż na mniejszym jeziorze, a do tego prądy, wiry i inne warkocze.
#410 OFFLINE
Napisano 05 marzec 2018 - 15:31
Semper 380W czy River Fox 405?
https://maciekzejmo....per/semper-380w
http://www.fox-boats...riverfox-390.2/
Dla jednej osoby na pokładzie w 99% przypadków. Bardziej "pod moje upodobania" to pasuje River, ale Semper zdecydowanie wyjdzie taniej. Semperem pływałem - solidna, stabilna na wodzie. Co do River Foxa nie mam doświadczeń, ale ładniutka
Ech - gdyby nie trochę za wysoka pawęż dla silnika S to bym się nie zastanawiał i dalej pływał moją Wile380.
Co radzicie?
Semper 410 - łódka jest pod silnik z kolumną S.
#411 OFFLINE
Napisano 05 marzec 2018 - 15:48
A tak na poważnie - jakie według Ciebie cechy predysponują łódkę na jezioro a jakie na rzekę? Zafalowanie na dużej rzece może być nieraz większe niż na mniejszym jeziorze, a do tego prądy, wiry i inne warkocze.
Nie odpowiem Ci na zadane pytanie ponieważ nie jestem szkutnikiem/projektantem .
Też miałem dylemat co wybrać kupując łódkę dla siebie ,którą będę pływał po jeziorze. i też tak jak u Ciebie w 99% dla mnie samego . Po przewertowaniu netu jak również naszego forum stwierdziłem ,że riverfox jednak odpada a był na pierwszym miejscu na mojej liście.
#412 OFFLINE
Napisano 05 marzec 2018 - 15:49
3000 zł różnicy pomiędzy podstawową wersją Semper 380W a 410. Tak jak pisałem - pływam sam. Jest za co dopłacać te 3000? Bo na 380 swobodnie się zmieszczę
#413 OFFLINE
Napisano 05 marzec 2018 - 15:53
Nie odpowiem Ci na zadane pytanie ponieważ nie jestem szkutnikiem/projektantem .
Też miałem dylemat co wybrać kupując łódkę dla siebie ,którą będę pływał po jeziorze. i też tak jak u Ciebie w 99% dla mnie samego . Po przewertowaniu netu jak również naszego forum stwierdziłem ,że riverfox jednak odpada a był na pierwszym miejscu na mojej liście.
Pochwalisz się, co kupiłeś ostatecznie ?
#414 OFFLINE
Napisano 05 marzec 2018 - 15:57
#415 OFFLINE
Napisano 05 marzec 2018 - 16:03
Pochwalisz się, co kupiłeś ostatecznie ?
Wigry 355 . Dla mnie samego jest ok. W czasie urlopu to rekreacyjnie w 2+1 też pływamy ,oczywiście bez szpeju wędkarskiego. Cenowo wyszło podobnie jak river bo dużo rzeczy mam dołożonych po i w czasie montażu łódki. Wagowo na plus bo jest łatwiej ją zwodować samemu .
#416 OFFLINE
Napisano 05 marzec 2018 - 16:11
Z 4200 wersji podstawowej po dodatkach doszedłeś do około 12000 ? Bo tyle mniej więcej teraz wychodzi riverfox...
#417 OFFLINE
Napisano 05 marzec 2018 - 16:27
Z 4200 wersji podstawowej po dodatkach doszedłeś do około 12000 ? Bo tyle mniej więcej teraz wychodzi riverfox...
To było dokładnie dwa lata temu i river był chyba nieco tańszy Ale gdzieś tak około 10k.
#418 OFFLINE
Napisano 05 marzec 2018 - 16:35
#419 OFFLINE
Napisano 05 marzec 2018 - 16:45
Dobrze powiedziane. Nie ma rozwiązania-wytrycha. Większość łódek sprzedawanych w PL jako ogólnie mówiąc wędkarskie i tak nie jest skonstruowana do pływania po większej fali i żadne podnoszenie burt tego nie zmieni.
Użytkownik psulek edytował ten post 05 marzec 2018 - 16:45
- dragon12 lubi to
#420 OFFLINE
Napisano 05 marzec 2018 - 17:02
Nie wiem czy jestem wszystko w stanie wyszczególnić ale spróbuje
Winda kotwiczna SET BLACK II + kotwica + rolki prowadzące line , instalacja elektryczna miedzy skorupami, gniazda agregatowe do podłączenia sil.elektr. amperomierz ,woltomierz ,separator akumulatorów z wł-wył głównym , dwa gniazda podłogowe , dwa siedziska podnoszone na sprężynach gazowych w tym jedno z oparciem, dulki wioseł na łożyskach, gniazda Scotty z blokadą wpuszczane do montażu uchwytów trollingowych 2szt. gniazdo Scotty do montażu windy kotwicznej z tyłu na pawęży , uchwyty Scotty mocowane do relingów 4szt. dodatkowa bakista plus pompka wody, uchwyty mocowania akumulatora i zbiornika paliwa, pantograf do silnika elektrycznego, cztery uchwyty z nierdzewki do montazu przetwornika echa lub ramki z kółkami, luki nieco inne jak w orginale, kil wzmocniony blachą z nierdzewki, wzmocnienie pod pokład słoneczny , materace ,pokrowiec portowy. Chyba wszystko .
- cabage lubi to
Użytkownicy przeglądający ten temat: 6
0 użytkowników, 6 gości, 0 anonimowych