Mam i ja bardzo fajna łódka i ostatnio się robi gęsto od nich chyba CCC ma na to wpływ.
Bardzo stabilna, dobrze pływa chociaż nie ma ideałów jak na razie do minusów to:
-dość małe schowki boczne jeszcze ale dziobowy ledwo mieści akumulator 80 bo podłoże jest skośne za to rufie to 5 worków ziemniaków można wsadzić
-bakista na rufie ma bardzo wąski otwór zaledwie 19cm za to bardzo długi problem że włożeniem zbiornika paliwa
-środek jest w miare solidnie wykonany poza klapami bakist na których się siedzi gdzie nie gdzie laminat ugina się delikatnie.
Ale najważniejsze to że wyśmienicie się z niej spininguje na stojąco we dwóch nawet na fali i dobrze pływa.
Łódka ok. 4 metry - zakup, opinie, porady
#81 OFFLINE
Napisano 08 maj 2016 - 18:48
#82 OFFLINE
Napisano 08 maj 2016 - 18:54
#83 OFFLINE
Napisano 08 maj 2016 - 19:02
Potwierdzam to co napisał kolega powyżej. Laminat trochę pracuje ale jest stabilna i ja na yamaszce sześć koni plyne w slizgu siedząc na środku z przedłużka. Fox jest fajny ale cena razy dwa i dwukrotnie wiekszy ból po kradzieży.
x2 to mało bo fox cena netto
Najważniejsze to nie oczekiwać od ABC bycia foxe'm bo na pewno daleko jej do jakości wykonania.
#84 OFFLINE
Napisano 08 maj 2016 - 19:41
- immortal i ememiks lubią to
#85 OFFLINE
Napisano 31 maj 2016 - 12:45
Szanowni Forumowicze,
Szkoda ze wczesniej nie spojarzalem na ten wątek.
Jestem producentem sprzetu pływającego. Robie to juz 11 lat (wczesniej zeglarz, i zakładanie silników zaburtowych na obczyźnie).
Niestety dotychczas nie byłem w stanie konkurować cenowo z naszymi "garażowcami" lub firmamy typu: "wiórówkę sie da i bedzie dopsze".
Jednak czasy sie zmieniają i rynek się zmienia. Jestesmy w trakcie projektowania strony intenetowej, 2 nowych modeli łodzi na Polskę: uniwersalnej 365 i typowo wędkarskiej 380 i będziemy startowali prawdopodobnie od lipca.
Dlaczego ten własnie temat mnie zaciekawil?
Produkujemy łódź typ 405 (zdjęcia załączam) i cena jej wynosi około 4500 PLN brutto. (w zależności od wyposażenia)
Jej wymiary to 3,95 m x 1,65 m. Nazwa wynika z faktu iż wszystkie (oprocz foxa) 390 na rynku to tak naprawde 3,75 m długosci. Są to konstrukcje po stoczni chojnice. Stad wynikało iż musimy zawyżac nieco nazwe handlową.
I waga łodzi w zależności od wersji - 160 kg do 180 kg.
I tu zastanawiają mnie wagi wszystkich jednostek 390 (okolo 100 kg) zwyczajnie za mało.
Dodatkowo piszecie o uginajacych sie podlogach. Absolutnie nie powinno sie to dziac. My stosujemy na calosci podlogi oraz na lawkach konstrukcje typu sandwich z pianka typu airex w srodku.
Produkujemy glownie na Holandie i Szwecje ale mamy ambicje zaistniec w Polsce. Bedziemy na targach, poinformuje Was o tym.
W razie pytań służe pomocą.
Pozdrawiam Pana Krzysztofa z Fox Boats, za to że otworzył Pan oczy szerszej publiczności na jakosc i że to musi ważyć i kosztować.
Pozdrawiam
Wojtek
Załączone pliki
- Kamil Z. i platynowłosy lubią to
#86 OFFLINE
Napisano 31 maj 2016 - 12:48
I jeszcze jedno płaszczówka na tym kadłubie.
Załączone pliki
#87 OFFLINE
Napisano 31 maj 2016 - 12:52
Wszystko się zgadza ale pływając różnymi łodziami od 20 lat mogę śmiało powiedzieć, że dobrą łódkę 4 metrową o wadzę ok 115 kg można kupić za połowę tej ceny. Reszta to czynnik ludzki. Przekonujemy się o tym dopiero kiedy na kilku popływamy. 4500 to cena dobra dla świeżaków, którzy akurat mają taką gotówkę i od razu chcę wskoczyć na level wyżej. Dopiero po tym jak popływają mewą za 1500 zł okazuje się, że taka w 99% ich wypraw im wystarczy
#88 OFFLINE
Napisano 31 maj 2016 - 12:53
two more...
Załączone pliki
#89 OFFLINE
Napisano 31 maj 2016 - 13:01
Wszystko się zgadza ale pływając różnymi łodziami od 20 lat mogę śmiało powiedzieć, że dobrą łódkę 4 metrową o wadzę ok 115 kg można kupić za połowę tej ceny. Reszta to czynnik ludzki. Przekonujemy się o tym dopiero kiedy na kilku popływamy. 4500 to cena dobra dla świeżaków, którzy akurat mają taką gotówkę i od razu chcę wskoczyć na level wyżej. Dopiero po tym jak popływają mewą za 1500 zł okazuje się, że taka w 99% ich wypraw im wystarczy
Nie moge się zgodzić. Porządna dwupłaczowa łódka o dlugosci 4 m nie może ważyc 115 kg!!!
Oczywiście da sie zrobić ale to będzie rodzaj wydmuszki której ugina się nie tylko podłoga.
I spojrzałęm na mewę 390. 2000 PLN za 75 kg laminatu. wychodzi 26,6 PLN/kg
U nas 4500 PLN za 160 kg co daje 28 PLN za kg.
Wiec ceny zblizone.
I jesli moge dodac, rowerem z marketu za 399 PLN tez da sie jezdzic w 99 % wypraw. Jednak ja zawsze wybiore inny sprzet.
Pozdrawiam
#90 OFFLINE
Napisano 31 maj 2016 - 13:22
#91 OFFLINE
Napisano 31 maj 2016 - 14:15
@Sylas jak wejdziecie na rynek to załóżcie własny temat pochwalcie się, a ja chętnie poczytam opinii użytkowników (nie związanych z firmą) każdy sobie oceni. Kto będzie miał możliwość obejrzy/popływa wtedy każdy sam wyciągnie wnioski
#92 OFFLINE
Napisano 31 maj 2016 - 14:55
Nie moge się zgodzić. Porządna dwupłaczowa łódka o dlugosci 4 m nie może ważyc 115 kg!!!
Oczywiście da sie zrobić ale to będzie rodzaj wydmuszki której ugina się nie tylko podłoga.
I spojrzałęm na mewę 390. 2000 PLN za 75 kg laminatu. wychodzi 26,6 PLN/kg
U nas 4500 PLN za 160 kg co daje 28 PLN za kg.
Wiec ceny zblizone.
I jesli moge dodac, rowerem z marketu za 399 PLN tez da sie jezdzic w 99 % wypraw. Jednak ja zawsze wybiore inny sprzet.
Pozdrawiam
Tymi mewami Polacy pływają już po 20 lat i nic się nie ugina
#93 OFFLINE
Napisano 31 maj 2016 - 16:10
@Sylas możesz dodać wymiary i foty modeli 365 i 380?
#94 OFFLINE
Napisano 01 czerwiec 2016 - 14:44
Sylas ta Twoja łódka to mi przypomina Romanę z Chojnic z lat 70 . Typowa zabudowa części dziobowej mało miejsca dna i burt nie widać .Cena jaką proponujesz za dwupłaszczową łódkę dobra . Tylko jak dojdzie wyposażenie wędkarskie pewnie wyjdzie norma 6 do 8 tyś szt . te lódki ze zdjęć to golasy nie przystosowane do wędkowania .
Myślę że przyszłość to spienione PCV na kadłuby łódek z jednej formy będą wiodły prym na rynku . Nigdy nie powinno się lekceważyć łódek zrobionych w garażu wielokrotnie przewyższają jakością łódki budowane seryjnie .
#95 OFFLINE
Napisano 13 czerwiec 2016 - 23:28
ostatnio mocno się zastanawiam nad semperem 380w dla siebie, ktoś pływał tą łódką na spalinie 4-6KM? jakie wrażenia?
#96 OFFLINE
Napisano 14 czerwiec 2016 - 20:09
te lódki ze zdjęć to golasy nie przystosowane do wędkowania .
Piszesz tak jakby z "golasa" nie dało się łowić
Pewnie nie wyobrażasz sobie łowienia z deski stand-surfowej
Myślę że przyszłość to spienione PCV na kadłuby łódek z jednej formy będą wiodły prym na rynku .
Na dzień dzisiejszy nic z tego nie wynika. Obecnie mając do wyboru konstrukcję laminat, PE i aluminium, nie ma jednoznacznej wyższości jednego nad drugim, zależy od subiektywnej hierarchii wartości.
Nigdy nie powinno się lekceważyć łódek zrobionych w garażu wielokrotnie przewyższają jakością łódki budowane seryjnie .
Dobra masowa produkcja jest lepsza od mało reżimowej produkcji garażowej. I odwrotnie -profesjonalna (czyt. wykonywana przez doświadczonych szkutników) produkcja w garażu może -powtórzę- może być lepsza od taniej masówki.
Osobiście wybieram markowy produkt z certyfikatem, gwarancją
#97 OFFLINE
Napisano 18 sierpień 2016 - 17:36
Szukam łodzi o długości około 4 m która powinna posiadać dwie cechy .
1. Powinno się nią bezpiecznie pływać przy większych falach na zbiorniku typu Turawa.
2. Przy 2-osobowej obsadzie łodzi i silniku 10 koni powinna osiągać prędkość co najmniej 20 km/h
Czy ktoś może mi polecić jakiś konkretny model ?
- Soldier82 lubi to
#98 OFFLINE
Napisano 18 sierpień 2016 - 18:12
Marcin, F420 od FOXBOAT
- woblerek48 i Maciek8787 lubią to
#99 OFFLINE
Napisano 19 sierpień 2016 - 20:36
Szukam łodzi o długości około 4 m która powinna posiadać dwie cechy .
1. Powinno się nią bezpiecznie pływać przy większych falach na zbiorniku typu Turawa.
2. Przy 2-osobowej obsadzie łodzi i silniku 10 koni powinna osiągać prędkość co najmniej 20 km/h
Czy ktoś może mi polecić jakiś konkretny model ?
Pisałem na ten temat w poście nr.72 na poprzedniej stronie tego wątku.
Po krótce: inaczej konstruuje się łodzie na fale a inaczej łodzie osiągające dużą prędkość (kosztem niewielkiej mocy)
Te dziesięć koni nawet przy długości łodzi 360 będą miały ciężką orkę. Chyba że załoga w/w to anorektycy
#100 OFFLINE
Napisano 23 wrzesień 2016 - 09:21
Szukam opinii o łódce
DanMar 370 fish
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych