W przyszłym roku planuje zakup łódki takiej maksymalnie 4 metry.Będę nią pływał głównie po okolicznych elbląskich wodach,ale czasmi też bym chciał wyskoczyć na Zalew Wiślany.I tak przeglądając olx znalazłem taką łódkę.Miał ktoś z nią do czynienia?
Czy ktoś ma wiedze o takiej krypie? szukam łodzi powoli, i odwieczny kompromis potrzebny, między szybkością i stabilnością. Mam 203 cm wzrostu i jak coś buja to nie ma ...uja żebym równowagę utrzymał. Po alko nie pływam żeby uprzedzić głupie żarty. Założenie co do łodzi silnik 15 Km i konstrukcja pozwalająca łapać na stojąco, Czasem 3 osobowe spiningowanie najczęściej 2 osoby - starty w zawodach. Wiec konstrukcja 420-430cm.Ta łódka z foto jest na allegro w dobrej cenie temu mnie interesuje.
Dno szalupa nie wiadomo jak ze stabilnością .
Oczekujesz pomocy ale najlepiej samemu sprawdzić każdy ma inną skalę stabilności.
Jaki to model i producent?
Czy ktoś ma wiedze o takiej krypie? szukam łodzi powoli, i odwieczny kompromis potrzebny, między szybkością i stabilnością. Mam 203 cm wzrostu i jak coś buja to nie ma ...uja żebym równowagę utrzymał. Po alko nie pływam żeby uprzedzić głupie żarty. Założenie co do łodzi silnik 15 Km i konstrukcja pozwalająca łapać na stojąco, Czasem 3 osobowe spiningowanie najczęściej 2 osoby - starty w zawodach. Wiec konstrukcja 420-430cm.Ta łódka z foto jest na allegro w dobrej cenie temu mnie interesuje.
Szukaj łodzi z dnem w kształcie płytkiego V. Takie konstrukcje są najstabilniejsze i najwygodniejsze do wędkowania. Dodatkowo łatwo wchodzą w ślizg, więc pływasz szybko i nie tracisz czasu przy zmianie miejscówki - na zawodach dosyć ważne. W tej kategorii wielkościowej z laminatu masz Romanę i jej klony i raczej szedł bym w tym kierunku, szczególnie jak masz ograniczony budżet. Lepiej jedno płaszczową - mocniejszy kadłub i więcej miejsca w środku, chociaż zabudowa mniej miła dla oka. 15km to trochę słabo do takiej łodzi, optymalnie było by 25km przy takim obciążeniu i gabarytach - zawsze lepiej mieć trochę zapasu niż niedoboru, większy silnik paradoksalnie mniej też spali. Na 15km polecisz jeszcze w ślizgu, nawet w dwie osoby, ale będzie się męczył. W trzy zapomnij raczej o ślizgu.
Użytkownik psulek edytował ten post 09 grudzień 2016 - 11:26
LokalizacjaWarmia&Mazury, kraina 3000 jezior w dorzeczu Wisły i rzek pobrzeża Bałtyku
Napisano 09 grudzień 2016 - 11:23
Ta łódka na 100% nie dla Ciebie, stabilna będzie tylko kiedy stoisz na środku między burtami, jak się wychylisz do podebrania to kolega będzie pływał. Przy Twoich gabarytach i jak piszesz często 2os oraz wedze łodzi ponad 180kg + graty o ślizgu możesz zapomnieć więc ani szybkość ani stabilność. Jeśli równie mocno zależy Ci na szybkim przemieszczaniu się na zawodach co na stabilności to moim zdaniem mocniejszy silnik 25km i romana
Dno szalupa nie wiadomo jak ze stabilnością .
Oczekujesz pomocy ale najlepiej samemu sprawdzić każdy ma inną skalę stabilności.
Jaki to model i producent?
nazywa sie wind 2 producent z Chojnic chyba, gadałem z właścicielem mówił że mega stabilna (a Niemiec płakał...) wizualnie jest ok cena do zaakceptowania. Gorzej z obejrzeniem... 600km
LokalizacjaWarmia&Mazury, kraina 3000 jezior w dorzeczu Wisły i rzek pobrzeża Bałtyku
Napisano 09 grudzień 2016 - 12:24
Sporo jak za używaną. To jest dokładnie ta sama konstrukcja którą wysłałem w linku do olx'a z tym że w opisie na olx jest na 99% błąd szerokości. Gość pisze 160cm, chyba musię popsuła miarka. Łódka ma 170cm i 2k tańsza. Sam takiej używam, kilka lat temu miałem i sprzedałem szukając w du.. mózgu. W miedzy czasie miałem kilka pływadeł i w tym roku ponownie wróciłem do romany, stara zdezelowana, anty kradzieżowa ale jeśli chodzi o stabilność, jest bardzo dobrze.
To jest cena z przyczepką, więc moim zdaniem raczej dobra, bo SAM'a można sobie później dowolnie przebudować. Trzeba by tylko obejrzeć w jakim stanie kadłub no i czy nie "papierzak", bo trafiaja się egzemplarze w których wyjątkowo pożałowano materiału. Ta romana z trójmiasta to trochę dzwinie wygląda - zwróć uwage jakie ma zanurzenie na wodzie. Ciekawie ile to waży.
Użytkownik psulek edytował ten post 09 grudzień 2016 - 13:02
Ta łódź to typowa wiosłówka lub pod niewielki silnik ( i pyr, pyr, pyr) - do pływania po kanałach...
Często widywana przy WOPRówkach. Bardzo duża stabilność na fali wzdłuż i w poprzek, pod warunkiem symetrycznego rozłożenia kg -wystarczy że jedna osoba przesunie się w stronę burty i łódź "leci" na tą stronę. Za to na fali trzyma się świetnie.
Jakiś czas temu widziałem takie łodzie (nie mogę tego znaleźć na YT ) na cztery wiosła - takie 4x4 -prędkość zawrotna.
Gdyby nie kolega Fishen -napisałbym że leciały w ślizgu
Nie mniej jednak, najprawdopodobniej, pod Twoje potrzeby (starty w zawodach, silnik, prędkość przemieszczania) najwłaściwsza będzie łódź typu: Romana, Semper, River Fox itp.