Mam i ja bardzo fajna 艂贸dka i ostatnio si臋 robi g臋sto od nich chyba CCC ma na to wp艂yw.
Bardzo stabilna, dobrze p艂ywa chocia偶 nie ma idea艂贸w jak na razie do minus贸w to:
-do艣膰 ma艂e schowki boczne jeszcze ale dziobowy ledwo mie艣ci akumulator 80 bo pod艂o偶e jest sko艣ne za to rufie to 5 work贸w ziemniak贸w mo偶na wsadzi膰
-bakista na rufie ma bardzo w膮ski otw贸r zaledwie 19cm za to bardzo d艂ugi problem 偶e w艂o偶eniem zbiornika paliwa
-艣rodek jest w miare solidnie wykonany poza klapami bakist na kt贸rych si臋 siedzi gdzie nie gdzie laminat ugina si臋 delikatnie.
Ale najwa偶niejsze to 偶e wy艣mienicie si臋 z niej spininguje na stoj膮co we dw贸ch nawet na fali i dobrze p艂ywa.
艁贸dka ok. 4 metry - zakup, opinie, porady
#81 OFFLINE
Napisano 08 maj 2016 - 18:48
#82 OFFLINE
Napisano 08 maj 2016 - 18:54
#83 OFFLINE
Napisano 08 maj 2016 - 19:02
Potwierdzam to co napisa艂 kolega powy偶ej. Laminat troch臋 pracuje ale jest stabilna i ja na yamaszce sze艣膰 koni plyne w slizgu siedz膮c na 艣rodku z przed艂u偶ka. Fox jest fajny ale cena razy dwa i dwukrotnie wiekszy b贸l po kradzie偶y.
x2 to ma艂o bo fox cena netto
Najwa偶niejsze to nie oczekiwa膰 od ABC bycia foxe'm bo na pewno daleko jej do jako艣ci wykonania.
#84 OFFLINE
Napisano 08 maj 2016 - 19:41
- immortal i ememiks lubi膮 to
#85 OFFLINE
Napisano 31 maj 2016 - 12:45
Szanowni Forumowicze,
Szkoda ze wczesniej nie spojarzalem na ten w膮tek.
Jestem producentem sprzetu p艂ywaj膮cego. Robie to juz 11 lat (wczesniej zeglarz, i zak艂adanie silnik贸w zaburtowych na obczy藕nie).
Niestety dotychczas nie by艂em w stanie konkurowa膰 cenowo z naszymi "gara偶owcami" lub firmamy typu: "wi贸r贸wk臋 sie da i bedzie dopsze".
Jednak czasy sie zmieniaj膮 i rynek si臋 zmienia. Jestesmy w trakcie projektowania strony intenetowej, 2 nowych modeli 艂odzi na Polsk臋: uniwersalnej 365 i typowo w臋dkarskiej 380 i b臋dziemy startowali prawdopodobnie od lipca.
Dlaczego ten w艂asnie temat mnie zaciekawil?
Produkujemy 艂贸d藕 typ 405 (zdj臋cia za艂膮czam) i cena jej wynosi oko艂o 4500 PLN brutto. (w zale偶no艣ci od wyposa偶enia)
Jej wymiary to 3,95 m x 1,65 m. Nazwa wynika z faktu i偶 wszystkie (oprocz foxa) 390 na rynku to tak naprawde 3,75 m d艂ugosci. S膮 to konstrukcje po stoczni chojnice. Stad wynika艂o i偶 musimy zawy偶ac nieco nazwe handlow膮.
I waga 艂odzi w zale偶no艣ci od wersji - 160 kg do 180 kg.
I tu zastanawiaj膮 mnie wagi wszystkich jednostek 390 (okolo 100 kg) zwyczajnie za ma艂o.
Dodatkowo piszecie o uginajacych sie podlogach. Absolutnie nie powinno sie to dziac. My stosujemy na calosci podlogi oraz na lawkach konstrukcje typu sandwich z pianka typu airex w srodku.
Produkujemy glownie na Holandie i Szwecje ale mamy ambicje zaistniec w Polsce. Bedziemy na targach, poinformuje Was o tym.
W razie pyta艅 s艂u偶e pomoc膮.
Pozdrawiam Pana Krzysztofa z Fox Boats, za to 偶e otworzy艂 Pan oczy szerszej publiczno艣ci na jakosc i 偶e to musi wa偶y膰 i kosztowa膰.
Pozdrawiam
Wojtek
Za艂膮czone pliki
- Kamil Z. i platynow艂osy lubi膮 to
#86 OFFLINE
Napisano 31 maj 2016 - 12:48
I jeszcze jedno p艂aszcz贸wka na tym kad艂ubie.
Za艂膮czone pliki
#87 OFFLINE
Napisano 31 maj 2016 - 12:52
Wszystko si臋 zgadza ale p艂ywaj膮c r贸偶nymi 艂odziami od 20 lat mog臋 艣mia艂o powiedzie膰, 偶e dobr膮 艂贸dk臋 4 metrow膮 o wadz臋 ok 115 kg mo偶na kupi膰 za po艂ow臋 tej ceny. Reszta to czynnik ludzki. Przekonujemy si臋 o tym dopiero kiedy na kilku pop艂ywamy. 4500 to cena dobra dla 艣wie偶ak贸w, kt贸rzy akurat maj膮 tak膮 got贸wk臋 i od razu chc臋 wskoczy膰 na level wy偶ej. Dopiero po tym jak pop艂ywaj膮 mew膮 za 1500 z艂 okazuje si臋, 偶e taka w 99% ich wypraw im wystarczy
#88 OFFLINE
Napisano 31 maj 2016 - 12:53
two more...
Za艂膮czone pliki
#89 OFFLINE
Napisano 31 maj 2016 - 13:01
Wszystko si臋 zgadza ale p艂ywaj膮c r贸偶nymi 艂odziami od 20 lat mog臋 艣mia艂o powiedzie膰, 偶e dobr膮 艂贸dk臋 4 metrow膮 o wadz臋 ok 115 kg mo偶na kupi膰 za po艂ow臋 tej ceny. Reszta to czynnik ludzki. Przekonujemy si臋 o tym dopiero kiedy na kilku pop艂ywamy. 4500 to cena dobra dla 艣wie偶ak贸w, kt贸rzy akurat maj膮 tak膮 got贸wk臋 i od razu chc臋 wskoczy膰 na level wy偶ej. Dopiero po tym jak pop艂ywaj膮 mew膮 za 1500 z艂 okazuje si臋, 偶e taka w 99% ich wypraw im wystarczy
Nie moge si臋 zgodzi膰. Porz膮dna dwup艂aczowa 艂贸dka o dlugosci 4 m nie mo偶e wa偶yc 115 kg!!!
Oczywi艣cie da sie zrobi膰 ale to b臋dzie rodzaj wydmuszki kt贸rej ugina si臋 nie tylko pod艂oga.
I spojrza艂臋m na mew臋 390. 2000 PLN za 75 kg laminatu. wychodzi 26,6 PLN/kg
U nas 4500 PLN za 160 kg co daje 28 PLN za kg.
Wiec ceny zblizone.
I jesli moge dodac, rowerem z marketu za 399 PLN tez da sie jezdzic w 99 % wypraw. Jednak ja zawsze wybiore inny sprzet.
Pozdrawiam
#90 OFFLINE
Napisano 31 maj 2016 - 13:22
#91 OFFLINE
Napisano 31 maj 2016 - 14:15
@Sylas jak wejdziecie na rynek to za艂贸偶cie w艂asny temat pochwalcie si臋, a ja ch臋tnie poczytam opinii u偶ytkownik贸w (nie zwi膮zanych z firm膮) ka偶dy sobie oceni. Kto b臋dzie mia艂 mo偶liwo艣膰 obejrzy/pop艂ywa wtedy ka偶dy sam wyci膮gnie wnioski
#92 OFFLINE
Napisano 31 maj 2016 - 14:55
Nie moge si臋 zgodzi膰. Porz膮dna dwup艂aczowa 艂贸dka o dlugosci 4 m nie mo偶e wa偶yc 115 kg!!!
Oczywi艣cie da sie zrobi膰 ale to b臋dzie rodzaj wydmuszki kt贸rej ugina si臋 nie tylko pod艂oga.
I spojrza艂臋m na mew臋 390. 2000 PLN za 75 kg laminatu. wychodzi 26,6 PLN/kg
U nas 4500 PLN za 160 kg co daje 28 PLN za kg.
Wiec ceny zblizone.
I jesli moge dodac, rowerem z marketu za 399 PLN tez da sie jezdzic w 99 % wypraw. Jednak ja zawsze wybiore inny sprzet.
Pozdrawiam
Tymi mewami Polacy p艂ywaj膮 ju偶 po 20 lat i nic si臋 nie ugina
#93 OFFLINE
Napisano 31 maj 2016 - 16:10
@Sylas mo偶esz doda膰 wymiary i foty modeli 365 i 380?
#94 OFFLINE
Napisano 01 czerwiec 2016 - 14:44
Sylas ta Twoja 艂贸dka to mi przypomina Roman臋 z Chojnic z lat 70 . Typowa zabudowa cz臋艣ci dziobowej ma艂o miejsca dna i burt nie wida膰 .Cena jak膮 proponujesz za dwup艂aszczow膮 艂贸dk臋 dobra . Tylko jak dojdzie wyposa偶enie w臋dkarskie pewnie wyjdzie norma 6 do 8 ty艣 szt . te l贸dki ze zdj臋膰 to golasy nie przystosowane do w臋dkowania .
My艣l臋 偶e przysz艂o艣膰 to spienione PCV na kad艂uby 艂贸dek z jednej formy b臋d膮 wiod艂y prym na rynku . Nigdy nie powinno si臋 lekcewa偶y膰 艂贸dek zrobionych w gara偶u wielokrotnie przewy偶szaj膮 jako艣ci膮 艂贸dki budowane seryjnie .
#95 OFFLINE
Napisano 13 czerwiec 2016 - 23:28
ostatnio mocno si臋 zastanawiam nad semperem 380w dla siebie, kto艣 p艂ywa艂 t膮 艂贸dk膮 na spalinie 4-6KM? jakie wra偶enia?
#96 OFFLINE
Napisano 14 czerwiec 2016 - 20:09
te l贸dki ze zdj臋膰 to golasy nie przystosowane do w臋dkowania .
Piszesz tak jakby z "golasa" nie da艂o si臋 艂owi膰
Pewnie nie wyobra偶asz sobie 艂owienia z deski stand-surfowej
My艣l臋 偶e przysz艂o艣膰 to spienione PCV na kad艂uby 艂贸dek z jednej formy b臋d膮 wiod艂y prym na rynku .
Na dzie艅 dzisiejszy nic z tego nie wynika. Obecnie maj膮c do wyboru konstrukcj臋 laminat, PE i aluminium, nie ma jednoznacznej wy偶szo艣ci jednego nad drugim, zale偶y od subiektywnej hierarchii warto艣ci.
Nigdy nie powinno si臋 lekcewa偶y膰 艂贸dek zrobionych w gara偶u wielokrotnie przewy偶szaj膮 jako艣ci膮 艂贸dki budowane seryjnie .
Dobra masowa produkcja jest lepsza od ma艂o re偶imowej produkcji gara偶owej. I odwrotnie -profesjonalna (czyt. wykonywana przez do艣wiadczonych szkutnik贸w) produkcja w gara偶u mo偶e -powt贸rz臋- mo偶e by膰 lepsza od taniej mas贸wki.
Osobi艣cie wybieram markowy produkt z certyfikatem, gwarancj膮
#97 ONLINE
Napisano 18 sierpie艅 2016 - 17:36
Szukam 艂odzi o d艂ugo艣ci oko艂o 4 m kt贸ra powinna posiada膰 dwie cechy .
1. Powinno si臋 ni膮 bezpiecznie p艂ywa膰 przy wi臋kszych falach na zbiorniku typu Turawa.
2. Przy 2-osobowej obsadzie 艂odzi i silniku 10 koni powinna osi膮ga膰 pr臋dko艣膰 co najmniej 20 km/h
Czy kto艣 mo偶e mi poleci膰 jaki艣 konkretny model ?
- Soldier82 lubi to
#98 OFFLINE
Napisano 18 sierpie艅 2016 - 18:12
Marcin, F420 od FOXBOAT
- woblerek48 i Maciek8787 lubi膮 to
#99 OFFLINE
Napisano 19 sierpie艅 2016 - 20:36
Szukam 艂odzi o d艂ugo艣ci oko艂o 4 m kt贸ra powinna posiada膰 dwie cechy .
1. Powinno si臋 ni膮 bezpiecznie p艂ywa膰 przy wi臋kszych falach na zbiorniku typu Turawa.
2. Przy 2-osobowej obsadzie 艂odzi i silniku 10 koni powinna osi膮ga膰 pr臋dko艣膰 co najmniej 20 km/h
Czy kto艣 mo偶e mi poleci膰 jaki艣 konkretny model ?
Pisa艂em na ten temat w po艣cie nr.72 na poprzedniej stronie tego w膮tku.
Po kr贸tce: inaczej konstruuje si臋 艂odzie na fale a inaczej 艂odzie osi膮gaj膮ce du偶膮 pr臋dko艣膰 (kosztem niewielkiej mocy)
Te dziesi臋膰 koni nawet przy d艂ugo艣ci 艂odzi 360 b臋d膮 mia艂y ci臋偶k膮 ork臋. Chyba 偶e za艂oga w/w to anorektycy
#100 OFFLINE
Napisano 23 wrzesie艅 2016 - 09:21
Szukam opinii o 艂贸dce
DanMar 370 fish
U偶ytkownicy przegl膮daj膮cy ten temat: 1
0 u偶ytkownik贸w, 1 go艣ci, 0 anonimowych