Cześć, i witam Wszystkich jako potencjalnie nowy użytkownik łodzi motorowej.
W tym tygodniu robię uprawnienia sternika, i przymierzam się do zakupu łodzi motorowej.
Przeczytałem całą masę postów na tym forum, oraz na innych i można zwariować .
Szukam łodzi o długości 4-4,5m, którą głównie będę używał do wędkowania na rzece Warta, oraz małych i średnich jeziorach + 2x w roku wypad do Szwecji.
Zależy mi na bardzo dobrej stabilności na wodzie (wędkowanie spławikowe, jak i spinning), jak i względnie sprawnym przemieszczaniu się w ślizgu (2 os. dorosłe + majdan wędkarski).
Nie zależy mi na dużych prędkościach, ważne aby się sprawnie przemieszczać.
Dodatkowo, okazjonalnie będę używał łodzi jako turystycznej, na jednodniowe wypady rodzinne 2+2 (dzieci 4 i 7 lat), stąd bezpieczeństwo jest krytyczną kwestią.
Co mogłem to znalazłem, i zastanawiam się czy jestem w stanie pogodzić możliwość wędkowania i turystyki.
Np wstępnie znalazłem takie łodzie jak Solar 430 Sport, Solar 450 Congo, Silver 445 Sport, Romana 430 Fish, Sport Yacht 470.
Pytanie takie, czy wędkowanie z takich łodzi nie będzie męczące? Wiem, że wypada wówczas zamówić łódź z niskimi relingami, ale czy to załatwia sprawę?
Do tej pory łowiłem na 20 letnich łódkach, i jakoś dawałem radę , ale jak kupować to już z głową .
Z wędkarskich widzę dużo fajnych opinii o Semper 440 XT, czy River Foxach...tylko nie wiem jak tutaj z bezpieczeństwem na łodzi i rekreacyjnym spędzaniem czasu na wodzie z rodzinką (to tylko 20% czasu w kontekście rekreacji, ale jednak).
Co byście polecili, aby pogodzić: dobrą jakość obsługi sprzedażowej, wykonania, serwisu, super bezpieczeństwo, stabilność, wygodę w wędkowaniu (spławik/spinning) i elementy turystyki rodzinnej na wodzie?
Z góry dziękuję za Wasze opinie .