Skocz do zawartości

•      Logowanie »   
Witaj!

Zaloguj się lub Zarejestruj by otrzymać pełen dostęp do naszego forum.

Zdjęcie

Łódka ok. 4 metry - zakup, opinie, porady

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
1735 odpowiedzi w tym temacie

#1661 OFFLINE   dżemik

dżemik

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 241 postów
  • LokalizacjaTarnów

Napisano 17 maj 2024 - 20:04

Pany, pytanie do osób które posiadają łódkę 360-380 na jeziorach typu Mamry, Śniardwy i inne tego typu większe jeziora o ile takie osoby są, idzie popływać i powędkować? Posiadam taką łódeczkę i nosze się z zamiarem wybrania na Mamry, z zaporowkami typu Siemianowka czy Zalew Zegrzyński w ciężkich warunkach doświadczenie mam ale na tak dużej wodzie jeszcze nie byłem.

Panie, w sumie zależy od Twojego pola tolerancji. Z mojego doświadczenia, łódką 460 przy wietrze 3B jest jeszcze OK, przy wietrze 4B to już wolę pływać po zawietrznych brzegach blisko trzcin i lasu. W Giżycku w okresie letnim powiedział bym że najczęściej w ciągu dnia wieje 3 / 4B. Natomiast na Niegocinie dzieciaki na "Optymistach" -218cm śmigają nawet przy większym wietrze.

Zależy jeszcze jak będziesz jeszcze miał dopakowaną łódeczkę. 

#1662 OFFLINE   Rebel64

Rebel64

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1400 postów
  • LokalizacjaStolica
  • Imię:Dariusz
  • Nazwisko:Nicki

Napisano 18 maj 2024 - 17:36

Przeplywalem na Mamrach i Darginie setki godzin na łodzi 3,9m podobnej do Sempera ,bez problemu.

#1663 OFFLINE   pawlo29

pawlo29

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 984 postów
  • LokalizacjaŁódż
  • Imię:Paweł
  • Nazwisko:Każmierski

Napisano 19 maj 2024 - 22:33

Na tak otwartej i dużej wodzie trzeba patrzeć i śledzić  pogodę  , i wstydu nie ma jak założymy kamizelkę ,  bo w czasie wywrotki już nie ma na to czasu . Podstawa łódka musi być stabilna na boki , nie koliba !!! 

#1664 ONLINE   Sławek Oppeln Bronikowski

Sławek Oppeln Bronikowski

Zaawansowany

• Bloggerzy
  • PipPipPip
  • 4965 postów
  • LokalizacjaŁódż
  • Imię:Sławek
  • Nazwisko:Oppeln Bronikowski

Napisano 19 maj 2024 - 22:43

Najlepszą na rozkołys i zarazem najbezpieczniejszą  jednostką pływającą na rozkołys, jest szalupopodobna Wanda - a nie płaskodenne koromysło. Ale te paszkwile są najmodniejsze  :)    

#1665 OFFLINE   Rebel64

Rebel64

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1400 postów
  • LokalizacjaStolica
  • Imię:Dariusz
  • Nazwisko:Nicki

Napisano 20 maj 2024 - 20:09

Ale Wandą to mozesz nie zdążyć uciec przed zmieniajacymi sie na gorsze warunkami atmosferycznymi.
Lepiej miec Wandę na kwaterze😉

Użytkownik Rebel64 edytował ten post 20 maj 2024 - 20:10

• rower26, MajKar i Andrzej@45 lubią to

#1666 ONLINE   Sławek Oppeln Bronikowski

Zaawansowany

• Bloggerzy
  • PipPipPip
  • 4965 postów
  • LokalizacjaŁódż

Napisano 21 maj 2024 - 18:24

Wanda nie ucieka, bo nie musi  :) Na kwaterę zawsze pierwsi "znikają" panowie w nowoczesnych koromysłach - sprawdzone przez dekady  :)  

#1667 OFFLINE   HighRider

HighRider

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 704 postów
  • LokalizacjaGdańsk Osowa
  • Imię:Darek

Napisano 23 maj 2024 - 04:12

Witam,

Potrzebuję łódki na mały zbiornik poniżej 5 ha. Wpadło mi w oko to ogłoszenie na OLX. Ktoś pływał na czymś takim? Lub miał do czynienia z tym "producentem" z Dywit pod Olsztynem?

https://www.olx.pl/d...0&sliderIndex=0

Będę wdzięczny za każdą uwagę.

#1668 OFFLINE   dżemik

dżemik

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 241 postów
  • LokalizacjaTarnów

Napisano 23 maj 2024 - 20:57

Do umiarkowanej tyraczki na 5 ha, będzie akurat.

Pływałem na tego typu łodziach -są bardzo dobre (w sensie konstrukcyjno projektowym), natomiast o jakości wykonania w/w egzemplarza nie wiem nic. Środkowa ława bez podpórki... mogła by to być bakista... Jeżeli będziesz chodził po tej łodzi, czy w czasie wiosłowania laminat nie będzie czeszczał i/lub znacząco się uginał, to za te pieniądze krzywdy Ci nie zrobi.

#1669 OFFLINE   HighRider

HighRider

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 704 postów

Napisano 02 czerwiec 2024 - 05:30

Mówią, że musieliby poszukać konkretnie jakiegoś przewoźnika pod konkretny transport. Pytałem czy nie mogą podesłać na końcu dużego zestawu wiozącego gdzieś łodzie hurtem (rozładuję w 15 min, nawet z góry), ale też nie bardzo, bo wożą pełne ładunku na eksport. Nie podali konkretnej kwoty za dowóz. Polecali przyczepę Miro-car, ale coś trudno mi się z nimi dogadać w tym zakresie, a szkoda bo mają produkt marzenie.

Necko 2 zł za km liczone w kółku czyli do środkowej Polski wyjdzie mnie to jakieś 1600 zł. Lub odbiór własny kompletu na przyczepie Spawline.

Masurian odbiór własny kompletu na przyczepie Spawline lub dowóz, ale nie pytałem o stawki.

Na Allegro Lokalnie reklamuje się portal  https://clicktrans.p...iedz-sie-wiecej

Korzystałem z transportu wylicytowanego na tym portalu, przesyłki w granicach 100- 150 kg na trasie 400 km, koszt 600-800 zł

Użytkownik HighRider edytował ten post 02 czerwiec 2024 - 05:31

• skrzyp lubi to

#1670 OFFLINE   HighRider

HighRider

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 704 postów

Napisano 02 czerwiec 2024 - 05:43

Witam,

Na Allegro Lokalnie reklamuje się taki wynalazek:

https://allegrolokal...zatapialna-nowa

Ktoś to widział? Ktoś tym pływał?

#1671 OFFLINE   elvis

elvis

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 382 postów

Napisano 02 czerwiec 2024 - 07:43

Polecam Łodzie firmy Viking
Bardzo stabilne konstrukcje

#1672 OFFLINE   Pat92

Pat92

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 180 postów
  • LokalizacjaMazowieckie

Napisano 04 czerwiec 2024 - 16:29

Panowie, czy są tu użytkownicy Łodzi 360-380cm i pływają takowymi po jeziorach typu Mamry i liskami? Chciałem się dowiedzieć jak to u was jest z tym bezpieczeństwem, idzie na takie jezioro wypłynąć taką łódką w normalnych warunkach?

#1673 OFFLINE   dżemik

dżemik

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 241 postów
  • LokalizacjaTarnów

Napisano 04 czerwiec 2024 - 20:27

Panowie, czy są tu użytkownicy Łodzi 360-380cm i pływają takowymi po jeziorach typu Mamry i liskami? Chciałem się dowiedzieć jak to u was jest z tym bezpieczeństwem, idzie na takie jezioro wypłynąć taką łódką w normalnych warunkach?

Pytałeś już o to dwa tygodnie temu. Będziesz się ocierał o ekstremę. Pół dnia przy byle 3-Boforta i na stojąco do kibelka nie trafisz -tak Ci się w głowie będzie kotłowało. Przy 4-B, jak będziesz w dołku to szczyty fal będą wyżej niż twoja burta -rozumiesz? A jak przepłynie obok ciebie dresiarz wielkim Chryslerem tzw. półślizgiem to o ile nie zaliczysz "grzyba" to połamiesz wędki na pokładzie i Bóg wi co jeszcze. Ten rozmiar to łupinka na Wielkie Jeziora. Każde 20 cm w długości łodzi jest na wagę złota. Jeżeli możesz (według mnie) pomyśl o 460 cm. Według mnie 440 to absolutne minimum.

#1674 OFFLINE   RBTS

RBTS

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 607 postów
  • LokalizacjaŚrodkowa Wisła

Napisano 04 czerwiec 2024 - 20:33

Wanda nie ucieka, bo nie musi  :) Na kwaterę zawsze pierwsi "znikają" panowie w nowoczesnych koromysłach - sprawdzone przez dekady  :)  

Prawda to. Całą młodość przepływałem na Wandzie, strachu na wodzie nigdy nie było. Ciężka, stabilna na kursie, o dużej dzielności. Nawet trudno porównywać do współczesnych płaskodennych blaszanek...

• Sławek Oppeln Bronikowski lubi to

#1675 ONLINE   Sławek Oppeln Bronikowski

Zaawansowany

• Bloggerzy
  • PipPipPip
  • 4965 postów
  • LokalizacjaŁódż

Napisano 05 czerwiec 2024 - 05:56

Bo aluminiowa lubo też laminatowa szuflada ma odwrotnie proporcjonalne właściwości nautyczne. To napakowana do rozpuku meblościanka z sofą, musowo pływająca w ślizgu. A jak nie pływa w ślizgu - to musi w......ać  :)    

#1676 OFFLINE   WojtekCIN

WojtekCIN

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1185 postów

Napisano 17 czerwiec 2024 - 15:33

Halo halo czy są tu użytkownicy Kimple Hunter 370?

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

#1677 OFFLINE   Pat92

Pat92

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 180 postów
  • LokalizacjaMazowieckie

Napisano 19 czerwiec 2024 - 11:55

No dobra, to co obecnie polecacie kupic, jest tego trochę na rynku 420-430. Muszę brać pod uwagę iż wodowac będę to autem z przód napędem. Alu czy laminat, najlepiej aby cena nie wyebala z kapci, ale zdaje sobie sprawę, że tanio już było. Pływanie będzie po zaporowkach typu ZZ, siemka, jeziorach dużych i małych. Koniecznie z pokładem basowym oraz dla dwóch osób.

#1678 OFFLINE   skrzyp

skrzyp

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 185 postów
  • LokalizacjaW-wa

Napisano 20 czerwiec 2024 - 12:24

No dobra, to co obecnie polecacie kupic, jest tego trochę na rynku 420-430. Muszę brać pod uwagę iż wodowac będę to autem z przód napędem. Alu czy laminat, najlepiej aby cena nie wyebala z kapci, ale zdaje sobie sprawę, że tanio już było. Pływanie będzie po zaporowkach typu ZZ, siemka, jeziorach dużych i małych. Koniecznie z pokładem basowym oraz dla dwóch osób.

Z tej wielkości to DarekCo wyprzedawał Texasy 420 ze sterociągiem (nie wiem czy jeszcze mają tę promocję). Tak, wiem, brak podkładu basowego.

Użytkownik skrzyp edytował ten post 20 czerwiec 2024 - 12:24

• vincino lubi to

#1679 OFFLINE   brzoza

brzoza

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 436 postów

Napisano 20 czerwiec 2024 - 12:34

Też miałem ten dylemat i będę brał Kimple Trout 440 i samodzielnie zabudowywał.

#1680 OFFLINE   pawlo29

pawlo29

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 984 postów
  • LokalizacjaŁódż
  • Imię:Paweł
  • Nazwisko:Każmierski

Napisano 20 czerwiec 2024 - 14:28

Mam RF. 400 mega stabilna  , ale  na bardzo duże zaporówki gdzie fala w momęcie jest bardzo duża ta łódka odpada , dobra 450  i wysokie burty . Ważne żeby polecili ludzie pływający po takich wodach , Oni powidzą co i jaak najlepiej 

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych