Skocz do zawartości

•      Logowanie »   
Witaj!

Zaloguj się lub Zarejestruj by otrzymać pełen dostęp do naszego forum.

Zdjęcie

Łódka ok. 4 metry - zakup, opinie, porady

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
1735 odpowiedzi w tym temacie

#1621 OFFLINE   GrzesM

GrzesM

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 408 postów
  • LokalizacjaKatowice
  • Imię:Grzegorz

Napisano 03 kwiecień 2024 - 19:32

skrzyp, będziesz Pan zadowolony 😉
  • skrzyp lubi to

#1622 OFFLINE   ubot

ubot

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 208 postów
  • LokalizacjaGrudziądz
  • Imię:Robert

Napisano 04 kwiecień 2024 - 18:58

A czym różni się nowa skorupa od starszej?

Czy Silver (oczywiście w opcji dodatkowej) zamontuje kable z przedniej bakisty do tłu?

I czy jest opcja dorobienia na pokładzie wzmocnień pod nogi do siedzisk (foteli) ..?

Z góry dzięki za odpowiedzi od tych zorientowanych.. ;)

#1623 OFFLINE   GrzesM

GrzesM

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 408 postów
  • LokalizacjaKatowice
  • Imię:Grzegorz

Napisano 04 kwiecień 2024 - 20:48

Na zdjęciu masz pokład nazwijmy to "starego typu". Nowy znajdziesz w galerii na ich stronie. A reszta pytań Tak.

Załączone pliki

• ubot lubi to

#1624 OFFLINE   ubot

ubot

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 208 postów
  • LokalizacjaGrudziądz

Napisano 22 kwiecień 2024 - 19:30

Pytanie do Kolegów którzy mają Silver-a 405 - jak go się woduje w pojedynkę?

Waży ok. 150 kg i dno ma chyba lekko obłe.. ( jak ze stabilnością..?) więc pewnie trochę głębiej schodzi przy wodowaniu..?

#1625 OFFLINE   dżemik

dżemik

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 241 postów
  • LokalizacjaTarnów

Napisano 22 kwiecień 2024 - 20:07

Jak masz dobre warunki (tj: brak spychającego wiatru, uciągu bocznego wody, dużego zafalowania, dograną przyczepę i slip) to na luzie z jedną ręką w kieszeni. Jeżeli jakieś w/w warunki przeszkadzają to trzeba będzie wyciągnąć rękę z kieszeni i na dwie ręce ogarniesz.

Osobiście łódź 1,5 tony slipuję samodzielnie bez napinki. Chociaż miałem dwa razy na Wiśle, przy bocznym uciągu wody, dwa podejścia.

• ubot lubi to

#1626 OFFLINE   binio1111

binio1111

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 570 postów
  • LokalizacjaŁódź

Napisano 22 kwiecień 2024 - 20:26

Ubot cofnij się jedną stronę. Pisałem o silverze i podobnych. Stabilność ok. Wodowanie nawet na płytkim no problem. Zależy jaka przyczepa. Jak płozy to głębiej trzeba na rolkach na płytkich bez problemu

Użytkownik binio1111 edytował ten post 22 kwiecień 2024 - 20:27

• ubot lubi to

#1627 OFFLINE   ask

ask

Nowy

• +Forumowicze
  • Pip
  • 19 postów

Napisano 23 kwiecień 2024 - 09:30

Panowie a plywa ktoś na Power Bass430. Coś moze powiedzieć jak wypada w stosunku do innych pod wzgledem stabilności, poruszania się na elektryku, slipowania?

#1628 OFFLINE   ubot

ubot

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 208 postów
  • LokalizacjaGrudziądz

Napisano 23 kwiecień 2024 - 13:15

Ubot cofnij się jedną stronę. Pisałem o silverze i podobnych. Stabilność ok. Wodowanie nawet na płytkim no problem. Zależy jaka przyczepa. Jak płozy to głębiej trzeba na rolkach na płytkich bez problemu

Dzięki.., bo właśnie rozważam wybór między Lake Fox,  Wigry 355, a Silver 405 do pływania na elektryku (55 Lbs) i wodowania głównie w pojedynkę i nie zawsze przy idealnym slipie... ;)

#1629 OFFLINE   skrzyp

skrzyp

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 185 postów
  • LokalizacjaW-wa

Napisano 23 kwiecień 2024 - 13:38

Dzięki.., bo właśnie rozważam wybór między Lake Fox,  Wigry 355, a Silver 405 do pływania na elektryku (55 Lbs) i wodowania głównie w pojedynkę i nie zawsze przy idealnym slipie... ;)

Ja w celu wygodnego wodowania zamówiłem pod Silvera przyczepę Spawline z łamanym dyszlem - widziałeś patent? No i może lepiej dać jej jakiś mocniejszy silnik na 24V?

#1630 OFFLINE   binio1111

binio1111

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 570 postów
  • LokalizacjaŁódź

Napisano 23 kwiecień 2024 - 16:32

24V to ekonomiczny strzał w kolano. Niewiele zyskuje a dużo kosztuje. Zwłaszcza przy takiej łajbie jak silver 405. Na haibo m150 na w miarę spokojnej wodzie 2 osoby + trochę gratów 7,5km/h maxxx. Normalnie pływam ok 4km/h. Wówczas aku starcza i starcza.

Użytkownik binio1111 edytował ten post 23 kwiecień 2024 - 16:33

#1631 OFFLINE   brzoza

brzoza

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 436 postów

Napisano 23 kwiecień 2024 - 19:20

To rozważ jeszcze Murena 380, dno sztywne (wlaminowana sklejka), łodka okło 100kg wagi, woduję ją w trudnych warunkach ale jednak zawsze przyczepką wjeżdżam do wody.

#1632 OFFLINE   binio1111

binio1111

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 570 postów
  • LokalizacjaŁódź

Napisano 23 kwiecień 2024 - 19:40

Ta Murena ma pawęż do silnika maks 6KM i wagę 85kg wg producenta. Poza tym to +/- kopia starej Mewy. Dobrze płynie na wiosłach , czy elektryku ale niestabilna poprzecznie. . Fox, Wigry i Silver to inna liga.

Użytkownik binio1111 edytował ten post 23 kwiecień 2024 - 19:47

#1633 OFFLINE   ubot

ubot

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 208 postów
  • LokalizacjaGrudziądz

Napisano 24 kwiecień 2024 - 18:34

Ta Murena ma pawęż do silnika maks 6KM i wagę 85kg wg producenta. Poza tym to +/- kopia starej Mewy. Dobrze płynie na wiosłach , czy elektryku ale niestabilna poprzecznie. . Fox, Wigry i Silver to inna liga.

Biorę właśnie te trzy łódki pod uwagę.., ale nadal do końca nie mogę się zdecydować..

Fox - na plus na pewno jakość wykonania..

Wigry - klasyk sprawdzony przez wielu..

Silver - wielkość, z jednej strony plus, z drugiej minus bo i waga największa i dł. przekracza te 4m a to już podchodzi pod ewentualne "zagwozdki" z kołem..

A co Wy byście z tej trójki wybrali ?

Każda opinia się dla mnie liczy ...  ;)

Z góry dzięki.. :)

• Przemek_M lubi to

#1634 OFFLINE   binio1111

binio1111

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 570 postów
  • LokalizacjaŁódź

Napisano 24 kwiecień 2024 - 20:13

Twoja kasa, Twój wybór. Foxa nie znam. Jeżeli chcesz pływać na elektryku to silwer 405 będzie lepszy niż Wigry. Wigry w linii wody ma szersze dno ( bardziej do ślizgu ale przy powolnym przemieszczaniu "generuje" większy opór w wodzie niż silver. Silver na elektryku płynie lepieĵ ( potrzebuje mniej energii), Ale za to potrzebuje więcej mocy do ślizgu w porównaniu z typem dna typu Wigry 355. Pokład w silwerze przestronny i o stabilność nie masz się co martwić. Wigry też jest stabilne ale falę bierze gorzej, bardziej tępo. Silver wyżyna się w wodę.( tu mówię o powolnym pływaniu) . Wyższa burta w silverze to też zaleta. Komfort i bezpieczeństwo na większej fali, ale i też większy opór przy bocznym wietrze w burtę. Co do pływania w ślizgu Wigry chlapie od dziobu do środka. W silwerze nie musisz się o to martwić. Jakość wykonania w Wigry i w silwerze jest ok.
Powiem Ci tak. Też stałem przed wyborem jak Ty. Byłem prawie zdecydowany na Wigry. Rozmawiałem kilka razy ze Zbyszkiem(właścicielem)-bardzo pozytywna postać. Potem kolega z forum podrzucił mi pomysł na Silvera ( dzięki Grzesiu) - no i kupiłem Silvera. Dodatkowo wziąłem szprycbudę. Aaa I ważna rzecz. W silwerze jednoczesny montaż silnika spalinowego i elektrycznego jest możliwy bez żadnych kombinacji. W Wigry musisz domontować dodatkowy pantograf do elektryka jak chcesz dwa silniki powiesić na pawęży. To tak w skrócie z grubsza wszystko.

Użytkownik binio1111 edytował ten post 24 kwiecień 2024 - 20:15

• ubot, cabage i GrzesM lubią to

#1635 OFFLINE   dżemik

dżemik

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 241 postów
  • LokalizacjaTarnów

Napisano 24 kwiecień 2024 - 20:41

Fox -taki amerykancki, z niską burtą na niewielkie zafalowanie, ma to swoje zalety, jeżeli trafi Ci się sumienna jakość wykonania to "bingo".

Wigry -nie wiem, nie wypowiem się... mi się kształt nie podoba.

Silver -nie wiem jak to powiedzieć aby nie za dużo powiedzieć / wychlapać. Ciąg zdarzeń musisz sobie sam poukładać ;) . Silwer produkowany jest w Chojnicach. W tych samych Chojnicach produkcję miał szwedzki Crescent który produkował łódź Crescent 405. Parę lat temu firma Crescent zamieniła się na Cremo, bla,bla, bla. Obecnie produkowaną łódeczką jest Cremo 405.

Teraz znajdź dwie różnice w kadłubie Silver 405 i Cremo 405.

https://www.silverya...show/silver-405

https://cremoboats.s.../cremo-405-r-2/

Generalną różnicą konstrukcyjną (na korzyść Cremo) jest jednopłaszczowa budowa. Gdybyś taką znalazł to rewelacja.

Formy w Chojnicach dostały jakiś nóg i rozeszły się po sąsiednich zakładach. Szczególnie formy klasyków projektowanych przez PP. Poza tym osobiście mam słabość do drewnianopodobnych  konstrukcji i jeżeli jakość Silvera jest sumienna, brał bym jego.

• ubot lubi to

#1636 OFFLINE   ubot

ubot

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 208 postów
  • LokalizacjaGrudziądz

Napisano 24 kwiecień 2024 - 20:44

Super, dziękuję, to już jakiś konkret i porównanie Wigry i Silvera. U mnie w grę wchodzi tylko elektryk (takie mam łowiska..) Nie wiem tylko czy wysoka burta to dla mnie zaleta.., ja i tak łowię głownie przy dobrej pogodzie z lekkim wiatrem.. Na niewielkich jeziorach 50-100 ha., nie ma problemu żeby w razie potrzeby uciec do brzegu w kilka min. ;) Ale z tego co piszesz Wigry raczej gorzej pod elektrykiem.. A to już jest argument.

Zostaje do wyboru Fox i Silver..

PS. Jaka jest wysokość (ile cm) siedziska w Silver 405 (od podłogi do krawędzi np. tylnej bakisty..?

Pytam po po 50-tce takie rzeczy zaczynają mieć znaczenie dla względnej wygody.. ;)

Użytkownik ubot edytował ten post 24 kwiecień 2024 - 21:05

• ktm777 lubi to

#1637 OFFLINE   CORNEL

CORNEL

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 224 postów

Napisano 24 kwiecień 2024 - 20:52

Ubot, 

Cremo 405 ma "krzywą" podłogę, to jest duży minus. Poza tym nie ma z przodu podestu do dziobówki. 

Z serii 405tek z Chojnic i okolic jest jeszcze Wile 405, podobna do Silvera 405, a nawet prawie taka sama jak poprzednia wersja. 

No i dorzucił bym do kolekcji Semper 410, szeroki, stabilny, super pływa w ślizgu.

Z tych wymienionych miałem Wile 405 i Semper 410.

#1638 OFFLINE   ubot

ubot

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 208 postów
  • LokalizacjaGrudziądz

Napisano 24 kwiecień 2024 - 20:57

Z podłogą też to zauważyłem i mam podobny stosunek.., bo łowię głownie stojąc..

Dzibówki raczej nie mam w planach.., ale długość to max 400-405 cm więc te kolejne odpadają.. :mellow:  (Semper głownie ze względu ma słaby kontakt z producentem...)

Mimo to wielkie dzięki.. ;)

Użytkownik ubot edytował ten post 24 kwiecień 2024 - 20:59

#1639 OFFLINE   binio1111

binio1111

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 570 postów
  • LokalizacjaŁódź

Napisano 24 kwiecień 2024 - 21:02

Jak chcesz porównać do Sempera to Semper 400WL to identyczne dno co Silwer 405. Miałem kilka dni Sempera. Kupiłem i zwróciłem go ze względu na wady jakie posiadał. Więcej w wątku o Semperze. Wile 405 w środku to stara wersja Silvera. Obecny Silwer 405 jest stworzony pod wędkarstwo bardziej. A wysoka burta przydaje się zwłaszcza jak oszołom na skuterze zrobi ostry zakręt przy Twojej łodzi. O klasie bezpieczeństwa mówi klasyfikacja łodzi. Wigry 355 ma D , Silwer 405 ma C.
I nie bać się tych 4m długości. Na dziobie mała bakista na kotwicę i linę bardzo przydatna. Nie trzeba brudzić pokładu. W przedniej zmieści się akumulator a tylna to też dość spory kufer.
Dobra już nie zachwalam. Tak jak mówiłem Twój wybór. Ja przedstawiłem tylko swoją subiektywną opinię.

Użytkownik binio1111 edytował ten post 24 kwiecień 2024 - 21:07

• ubot lubi to

#1640 OFFLINE   brzoza

brzoza

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 436 postów

Napisano 24 kwiecień 2024 - 21:31

Z tą niestabilnością to bym nie przeszkadzał. Może jak ktoś waży 150kg i chce stanąć obiema nogami na burcie to będzie problem. Ja spokojnie łowię stojąc na przedniej bakiscie. Fotel mam wysoko, duzo sprzętu na ławkach i na jeziorach do 300ha płynąc wzdłuż fali nie ma żadnego problemu. Jak komuś zalezy na tym aby łodka ani drgnęła jak się na burcie kolanem oprze to niestety trzeba kupić ponton albo jakiegoś klamota co ponizej 4m waży 200kg.

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych