Skocz do zawartości

•      Logowanie »   
Witaj!

Zaloguj się lub Zarejestruj by otrzymać pełen dostęp do naszego forum.

Zdjęcie

Łódka ok. 4 metry - zakup, opinie, porady

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
1735 odpowiedzi w tym temacie

#1481 OFFLINE   mario

mario

Zaawansowany

• Moderatorzy
  • 3640 postów
  • LokalizacjaP L

Napisano 16 kwiecień 2023 - 12:55

Stabilnośc jak najbardziej.
Ze ślizgiem nie będzie problemu, gorzej na falach - taki kształt kadłuba powoduje, że łódka odbija się od fali - nie przecina jej.
To z mojego doświadczenia - pływałem podobnym Texasem 430 przez krótki czas.

#1482 OFFLINE   bardzozlymisio

bardzozlymisio

Nowy

• +Forumowicze
  • Pip
  • 44 postów
  • LokalizacjaWarszawa

Napisano 16 kwiecień 2023 - 19:18

Noszę się z zamiarem kupna River Foxa. 

Zastanawiam się nad 420 i 440. 

W tej chwili mam ponton Krakena 430 z Yamaha 20KM (krótka stopa) 

Jakie są Wasz opinie na temat tych 2 łodzi? jak bardzo się różnią w użytkowaniu?

Pływam najczęściej po Zegrzu i innych jeziorach w PL, zwykle w 2 osoby. Sporadycznie w 3. 

Do 420 mógłbym założyć moją Yamahę, która jest zupełnie nowa.

Jednak z drugiej strony wolę więcej miejsca i więcej bakist.

Jak jest ze stabilnością tych 2 łódek? 

Będę wdzięczny za wszelkie rady... 

• Bolemor lubi to

#1483 OFFLINE   womaly23

womaly23

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1511 postów

Napisano 16 kwiecień 2023 - 20:15

Bardzo dobrze wykonane, estetycznie wykonczone chyba najladbiej na naszym rynku - i jak dla mnie to by bylo na tyle. Stabilne to nie jest, burta niska, przy wieksztlych prędkościach kaczkuje:/

Użytkownik womaly23 edytował ten post 16 kwiecień 2023 - 20:16

#1484 OFFLINE   dżemik

dżemik

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 241 postów
  • LokalizacjaTarnów

Napisano 16 kwiecień 2023 - 20:18

Krótsza 420 ma tylko dwie zalety: Cena i mniejszy gabaryt do przechowywania.

Jeżeli w/w nie są istotne, bierz 440. Te 20 cm da się już odczuć na stabilności, obszerności i pewności użytkowania  ;)

#1485 OFFLINE   bardzozlymisio

bardzozlymisio

Nowy

• +Forumowicze
  • Pip
  • 44 postów
  • LokalizacjaWarszawa

Napisano 16 kwiecień 2023 - 20:36

Bardzo dobrze wykonane, estetycznie wykonczone chyba najladbiej na naszym rynku - i jak dla mnie to by bylo na tyle. Stabilne to nie jest, burta niska, przy wieksztlych prędkościach kaczkuje:/

A co jest twoim zdaniem lepsze do tego typu zadań?

W sumie trudno będzie łódce pobić w stabilności ponton. Kraken jest dużym i wygodnym pontonem. 

Pływa fajnie do 30, powyżej podłoga lubi falować, ale też je nie mam potrzeby szybciej pływać. A może mam tylko o tym nie wiem...

To może lepiej zostać przy pontonie? 

#1486 ONLINE   Bolesław

Bolesław

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 563 postów
  • LokalizacjaWarszawa

Napisano 16 kwiecień 2023 - 21:37

Miałem wiele pontonów.. Byłem, może dalej jestem ich fanem.. zakończyłem na quicksilverze 430 hd.. więcej to się już nie da,.lub sensu brak. I powiem tak. Mały ponton, mobilny.. tani.. tak. Ale jeśli już wozimy na przyczepie gabaryt np. 400-430cm.. to łódka. Przy tej wielkości są to stabilne jednostki, (no chyba że na morze.. 360cm już daje pewność zachowania na wodzie...430 to już zupełny komfort.. no ale to są inne warunki. Wtedy ponton tak..) przestrzeń w środku dużo większa na łódce .. i teraz najważniejsze. Dość miałem zmartwień typu, schodzi powietrze.. dopompować, spuścić.. nowe pontony chińskie po trzech latach już zaczynają się rozwarstwiać, firmowe to też chińskie.. klej ma swoje prawa.. nie ominiesz problemów. Laminat umyjesz, i to cała troska. Jak w coś przywalisz to naprawa też jest banalna.
  • Sławek77 i AngusCK lubią to

#1487 OFFLINE   bardzozlymisio

bardzozlymisio

Nowy

• +Forumowicze
  • Pip
  • 44 postów
  • LokalizacjaWarszawa

Napisano 17 kwiecień 2023 - 06:57

W zasadzie dla mnie Ponton 430 jest OK pod względem wielkości i własności nautycznych. Pływa ponad 30km/h na 20hp. Dwóch spiningistów ma dość miejsca. No i ponton jest bardzo stabilny.

Jednak po wsadzeniu toreb, akumulatorów, zbiorników, wędek, kamizelek, tatusiów itp zaczyna panować na pokładzie lekki chaos. Po prostu nie ma gdzie pochować całego szpeju, a dodawanie bakist na pontonie to nie jest kierunek jaki chce obrać.

Po trzecie trwałość pontonu - nigdy nie będzie taka jak łódki.

Patrzę również na Sempera 440xt. Jednak porównując do RF440 wydaje się miec gorzej rozplanowana przestrzeń „wędkarsko”. Mniej bakist, itp.

Plusem Sempera jest niska pawęż i fakt, że mógłbym zostać z moim silnikiem, który jest super.

Ma ktoś porównanie RF vs Semper w rozmiarze 440?

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

#1488 OFFLINE   womaly23

womaly23

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1511 postów

Napisano 17 kwiecień 2023 - 07:46

A co jest twoim zdaniem lepsze do tego typu zadań?
W sumie trudno będzie łódce pobić w stabilności ponton. Kraken jest dużym i wygodnym pontonem.
Pływa fajnie do 30, powyżej podłoga lubi falować, ale też je nie mam potrzeby szybciej pływać. A może mam tylko o tym nie wiem...
To może lepiej zostać przy pontonie?

Przerobilem duzo lodek swoich i kolegow - nie ma stabilniejszej lodki z tworzywa i szybszej w porownaniu z innymi testowanymi na tych samych silnikach niz NICKI 420- ciężko znaleźć ale naprawde warto!

#1489 OFFLINE   mariusz-net

mariusz-net

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 109 postów
  • LokalizacjaKlucze

Napisano 17 kwiecień 2023 - 08:01

Miałem wiele pontonów.. Byłem, może dalej jestem ich fanem.. zakończyłem na quicksilverze 430 hd.. więcej to się już nie da,.lub sensu brak. I powiem tak. Mały ponton, mobilny.. tani.. tak. Ale jeśli już wozimy na przyczepie gabaryt np. 400-430cm.. to łódka. Przy tej wielkości są to stabilne jednostki, (no chyba że na morze.. 360cm już daje pewność zachowania na wodzie...430 to już zupełny komfort.. no ale to są inne warunki. Wtedy ponton tak..)

To zdanie: "no chyba, że na morze.. 360cm już daję pewność zachowania na wodzie ... 430 to już zupełny komfort" - dotyczy pontonu czy łódki? Zakładam, że pontonu ale wolę się upewnić :-) 

#1490 OFFLINE   mickeN

mickeN

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 312 postów

Napisano 17 kwiecień 2023 - 09:19

Jeśli chodzi o łódź riverfox 440, to tutaj jak dla mnie silnik 50km musi wisieć. Wodowanie też jest proste, silnik 100kg pomaga w wodowaniu, przeciąża łódź.
Ostatnio byłem na Zalewie z kumplem. Trochę wiało, gdzieniegdzie bałwanki się robiły, a my bez obaw pływaliśmy w ślizgu, z każdej strony fali świetnie je przecinała.
440 ma lepsze dno i wnęke na przetwornik, jak masz kasę bez zastanowienia bierz 440.

#1491 OFFLINE   bardzozlymisio

bardzozlymisio

Nowy

• +Forumowicze
  • Pip
  • 44 postów
  • LokalizacjaWarszawa

Napisano 17 kwiecień 2023 - 10:14

Jeśli chodzi o łódź riverfox 440, to tutaj jak dla mnie silnik 50km musi wisieć. Wodowanie też jest proste, silnik 100kg pomaga w wodowaniu, przeciąża łódź.
Ostatnio byłem na Zalewie z kumplem. Trochę wiało, gdzieniegdzie bałwanki się robiły, a my bez obaw pływaliśmy w ślizgu, z każdej strony fali świetnie je przecinała.
440 ma lepsze dno i wnęke na przetwornik, jak masz kasę bez zastanowienia bierz 440.

Dzięki. Z tym 50KM to jakoś się nie widzę. Nie mam parcia na prędkość. 

Suzi 30KM na początek, rozpędzi mnie z sąsiadem na pokładzie do 40 km/h - wystarczy. 

Masz rację wnęka na przetwornik - fajny patent. 

Jakieś druciarstwo, przyczepianie niezliczonej ilości rurek do pontonu, żeby wystawić echo z boku - nie dla mnie. 

Mam oczywiście patent na pawęży - ale jednak zamocowanie ekranu echosondy na stałe, byłoby super. 

Długa bakista na wędki - marzenie. Nie potrzebuję basisty na ryby, więc kolejna na przynęty i inne zabawki. 

No i brak konieczności wygrzebywania tego wszystkiego za każdym jest bardzo kuszący.

Szpeje leżą w bakistach i nic im tam się nie dolega. Trzymanie rzeczy w pontonie w moim układzie to raczej trudne a wręcz niemożliwe. 

#1492 OFFLINE   Matteoo

Matteoo

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 687 postów
  • LokalizacjaElbląg
  • Imię:Robert

Napisano 18 kwiecień 2023 - 18:54

@bardzozlymisio, moim zdaniem 420 w Twoim wypadku jest najlepszym rozwiązaniem. Po pierwsze, zachowasz obecny silnik i spokojnie wystarczy. Po drugie na pokładzie będziesz już miał prawie 2x więcej miejsca w stosunku do pontonu. Po trzecie takiego zestawu nadal nie musisz rejestrować, a więc na wodzie nie obowiązują Cię pewne rygory. Co do stabilności to nie jest źle, ale to już kwestia indywidualnego odczucia, szczególnie na początku eksploatacji nowego pływadełka.

#1493 OFFLINE   Bartek1989

Bartek1989

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 500 postów

Napisano 19 kwiecień 2023 - 05:58

Piniądz nie mały warto zobaczyć na żywo, pomacać, po pływać

#1494 OFFLINE   Bulter

Bulter

Nowy

• +Forumowicze
  • Pip
  • 41 postów

Napisano 19 kwiecień 2023 - 07:53

Też mam silnik z kŕótką stopą S,będzie pasował do tych łodzi?

Wysłane z mojego SM-G950F przy użyciu Tapatalka

#1495 OFFLINE   mickeN

mickeN

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 312 postów

Napisano 19 kwiecień 2023 - 09:59

Jeśli myslisz o silniku 30km i sasiedzie, czyli pływanie w 2 to weź 420, dojdzie Ci trzecia osoba i na 30km tego nie widzę, na YT jest filmik, 20-30km/h silnik ryczy bo brakuje mocy

• Plastik lubi to

#1496 OFFLINE   bardzozlymisio

bardzozlymisio

Nowy

• +Forumowicze
  • Pip
  • 44 postów
  • LokalizacjaWarszawa

Napisano 19 kwiecień 2023 - 10:03

Też mam silnik z kŕótką stopą S,będzie pasował do tych łodzi?

Wysłane z mojego SM-G950F przy użyciu Tapatalka

Tu jest cały szkopuł. Do niektórych tak, ale do większości nie. 

Np. do RF 420 krótka stopa, ale do 440 już długa. Do Sempera krótka i to chyba rzadkość, że 4,4m łódka ma pawęż S. Do większości Aluminiowych, które widziałem - długa. 

Ogólnie mam wrażanie, że po pierwsze rynek łódek na długą jest większy, a po drugie rynek silników z długą jest większy.

• Krzysiu, AngusCK i Bulter lubią to

#1497 OFFLINE   bardzozlymisio

bardzozlymisio

Nowy

• +Forumowicze
  • Pip
  • 44 postów
  • LokalizacjaWarszawa

Napisano 19 kwiecień 2023 - 10:12

Jeśli myslisz o silniku 30km i sasiedzie, czyli pływanie w 2 to weź 420, dojdzie Ci trzecia osoba i na 30km tego nie widzę, na YT jest filmik, 20-30km/h silnik ryczy bo brakuje mocy

Zamówiłem RF 440 z Suzuki 30. Bo tańszy. Moja logika jest następująca: jeśli 30 będzie za mało to w przyszłym roku zmienię na 50. 

Widziałem na YT RF440 z 30KM Suzuki 2 gości 44km/h. Szczerze dla mnie do rekreacyjnego pływania wystarczy. A jak nie wystarczy, to jak napisałem wyżej - zmienię w przyszłym roku. 

Z drugiej strony jeśli ponton 430 na 20hp mi wystarczał, to łódka z 30 też powinna, zwłaszcza, że łódka - nawet cięższa, lepiej pływa niż ponton.   

• rower26 lubi to

#1498 OFFLINE   rower26

rower26

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1444 postów
  • Imię:Łukasz

Napisano 19 kwiecień 2023 - 10:22

Zamówiłem RF 440 z Suzuki 30. Bo tańszy. Moja logika jest następująca: jeśli 30 będzie za mało to w przyszłym roku zmienię na 50. 

Widziałem na YT RF440 z 30KM Suzuki 2 gości 44km/h. Szczerze dla mnie do rekreacyjnego pływania wystarczy. A jak nie wystarczy, to jak napisałem wyżej - zmienię w przyszłym roku. 

Z drugiej strony jeśli ponton 430 na 20hp mi wystarczał, to łódka z 30 też powinna, zwłaszcza, że łódka - nawet cięższa, lepiej pływa niż ponton.   

z ciekawości ile się czeka na riverfoxa teraz?

#1499 OFFLINE   bardzozlymisio

bardzozlymisio

Nowy

• +Forumowicze
  • Pip
  • 44 postów
  • LokalizacjaWarszawa

Napisano 19 kwiecień 2023 - 10:38

z ciekawości ile się czeka na riverfoxa teraz?

Obiecali mi na początek sierpnia - może się uda wcześniej. Insh Allah. 

• rower26 lubi to

#1500 OFFLINE   Griga22

Griga22

Nowy

• +Forumowicze
  • Pip
  • 9 postów
  • LokalizacjaJaworzno
  • Imię:Grzegorz
  • Nazwisko:Herman

Napisano 19 kwiecień 2023 - 18:26

Witam. Mam takie pytanie. Mam łódkę alfa 395 i przymierzalem silnik suzuki 15KM. Z tym iż silnik był z 2006r i stopa L. I mimo że można zamontować silnik do 15KM to wspomniany silnik jest za duży i nie można go położyć. W związku z tym moje pytania. Czy posiada ktoś wspomnianą łódkę z silnikiem suzuki 9.9-20KM (bo to obecnie ten sam silnik) ewentualnie czy posiada ktoś wymienione silniki i mieszka na Śląsku i pozwolił przymierzyć taki silnik do mojej łódki. Z góry dziękuję za wszelką pomoc.

Użytkownicy przeglądający ten temat: 2

0 użytkowników, 2 gości, 0 anonimowych