#41 OFFLINE
Napisano 04 październik 2010 - 13:11
#42 OFFLINE
Napisano 04 październik 2010 - 13:36
#43 OFFLINE
Napisano 04 październik 2010 - 15:57
Ja bym powiedział, że sama seria niespecjalnie przekłada się na funkcje użytkowe poszczegółnych modeli i ten 17 funtowy na pewno nie jest młodszym bratem tego 20 funtowego.Proponuje Lamiglasa XSH1052MT 2,7m do 35g. Magnum taper sa po prostu stworzone pod gume. Mam wersje 2,6m do 18g i sprawuje sie idealnie. Tyle ze moze wyjsc troche wiecej niz 1000
W moim odczuciu, ten mocniejszy, dość znacząco ustępuje funkcjonalnością lżejszemu bratu.
#44 OFFLINE
Napisano 04 październik 2010 - 16:20
#45 OFFLINE
Napisano 04 październik 2010 - 18:34
Ja bym powiedział, że sama seria niespecjalnie przekłada się na funkcje użytkowe poszczegółnych modeli i ten 17 funtowy na pewno nie jest młodszym bratem tego 20 funtowego.
W moim odczuciu, ten mocniejszy, dość znacząco ustępuje funkcjonalnością lżejszemu bratu.
Nie wiem, czy jest sens posługiwać się kategorią funkcjonalności wędziska bez względu na warunki, w jakich jest używane. Przecież w przypadku, który opisuje Zack, wędka na blanku XSH 105 2MT może być, mimo wszystko, bardziej funkcjonalna niż XSH 102 2MT, choć chętnie się zgodzę, że ten drugi jest - w swojej klasie - bardziej wszechstronny.
XSH 105 2MT znam, ale nie polecałem go autorowi wątku uważając, że miałby podobne zastrzeżenia, jak w przypadku Ugly Stika; to konstrukcja z delikatną i dość miękką szczytówką, ze znanych mi MT Lamiglasa najbardziej zbliżona do hot-shotów, i pod planowanym obciążeniem, w nurcie - mogłaby nie nadążać. Jednak na stojącej lub wolno płynącej wodzie, i przy bardziej finezyjnym podejściu do rzecznego dżigowania, jest funkcjonalna, że niech mnie licho; obsługuje wówczas spory zakres obciążeń, ale nie lubi przynęt o dużej powierzchni. I ten szatański backbone...
@Zack,
jak już coś wybierzesz i połowisz trochę nowym nabytkiem - nie zapomnij podzielić się wrażeniami.
#46 OFFLINE
Napisano 04 październik 2010 - 19:42
To chyba z powodu tego porównania/przyrównania
Proponuje Lamiglasa XSH1052MT 2,7m do 35g. Magnum taper sa po prostu stworzone pod gume. Mam wersje 2,6m do 18g i sprawuje sie idealnie. Tyle ze moze wyjsc troche wiecej niz 1000
#47 OFFLINE
Napisano 05 październik 2010 - 09:56
#48 OFFLINE
Napisano 05 październik 2010 - 10:14
#49 OFFLINE
Napisano 07 październik 2010 - 08:15
Jezeli nie trzeba przerzucac pasa plytszej wody zaryzykowalbym 2,6m. Ja mam latwiejszy wybor bo po 1 z reguly lowie z lodzi a po 2 juz wiem, ze w tym segmencie wedek 15cm to niewiele wiecej, za to wiecej do noszenia a przede wszystkim do operowania w w/w warunkach.
Zastosowanie bardzo sztywnego kija jest chwytliwe bo to i gume latwo z dna zabierze, i rzuty takie dlugie beda ...natomiast czy aby ryby z kołka schodzic nie beda?
Wybor troche trudny bo wymagana dobra praca przy malych sandaczach (99% takich bedzie) a i jak slysze dobrze by bylo, zeby i sumek dluzej pogadal na tym.
mam cos takiego co tak wyglada mniej wiecej ale za wczesnie gadac bo dopiero sie zaczyna krecic...
Gumo
#50 OFFLINE
Napisano 07 październik 2010 - 08:24
/w rzeczywistości 10-30gr to dane z Gdańska/ .
Myślę że warto przemyśleć temat... No ale wybór zależy od Kolegi , który założył wątek
#51 OFFLINE
Napisano 07 październik 2010 - 08:30
30g glowka + prad.
(...)
mam cos takiego co tak wyglada mniej wiecej ale za wczesnie gadac bo dopiero sie zaczyna krecic...
Gumo
No, Gumofilcze, nie daj się prosić. Uchylże rąbka!
#52 OFFLINE
Napisano 07 październik 2010 - 08:44
Sorry
#53 OFFLINE
Napisano 07 październik 2010 - 14:46
Ten drugi na 1 rzut oka nie wyglada na taki mocny i on by sie nadal. Dluzszy przy takich ciezarach juz nie powinien byc za bardzo bo trzeba tym moc dosc precyzyjnie operowac.
Przynajmniej mnie te 15cm (3m to juz przegina) nie jest niezbedne a fetszysta w tej dziedzinie nie jestem...
17LB juz sobie nie da rady z taka glowka w pradzie a i linka karykaturalnie gruba moglaby sie okazac..
Gumo
#54 OFFLINE
Napisano 07 październik 2010 - 17:01
Na hasło „blank na Wisłę do gum” zaraz myślimy o takich hardkorach… Tymczasem @Zack pisze, że guma + główka = 30 g, to u niego maksimum; więc raczej zakres dla lżejszego kalibru wędki. Z drugiej strony – do linki 25 lb, sumy niewykluczone... Ciekawe, może ten świętokrzyski 25-funtowiec, się takim złotym środkiem okaże? Jaki przewidujesz, Gumo, realny dolny zakres obciążeń?
#55 OFFLINE
Napisano 07 październik 2010 - 19:24
Witam.Dzięki jeszcze raz wszystkim za wskazówki.Po doczytaniu tu i ówdzie martwi mnie wyższa urazowość blanków o wyższym module np:Blue Rapid i to czego oczekuję od takiego patyka a oczym pisał Gumofilc czyli szybkość sztywność, blanku, będzie miało przełożenie na częstsze spady ,wybór nie więc łatwy.@Chubb norris zdaża mi się posyłać we wode więcej niż te guma+ główka= 30 g także myślę że pójdę w ciut tłuściejsze górne Lb, długość 260 też by uszła.Jak coś upatrze i zakupię to dam znać pozdrawiam Daniel.
#56 OFFLINE
Napisano 07 październik 2010 - 21:52
Mnie sie wydaje odwrotnie, im krotszy kij tym wieksze zawezenie realnego c.w. przynet. Dluzszy kij bardziej sie ugnie przy wyrzucie...
Co do dolnego c.w. przynet to w sumie nie mnie pytac
Jak zwykle w takich przypadkach pojawia sie problem potencjalnych rozmiarow zdobyczy a kalibru uzywanych przynet/kalibru uzywanych wedek - to jest wlasnie to clue tematu, ktore kazdy musi okreslic dla siebie...
Gumo
#57 OFFLINE
Napisano 07 październik 2010 - 22:29
Jak zwykle w takich przypadkach pojawia sie problem potencjalnych rozmiarow zdobyczy a kalibru uzywanych przynet/kalibru uzywanych wedek - to jest wlasnie to clue tematu, ktore kazdy musi okreslic dla siebie...
Gumo
Tu tylko takie przemyślenie zgłaszam, które mi się kołacze, odkąd wdałem się w ten wątek, że kierowanie się ewentualnymi przyłowami w przypadku wyboru wędki może nas pozbawić szansy na posiadanie narzędzia precyzyjnie dobranego do naszych potrzeb. Warto mieć wędki uniwersalne, ale jak wybieramy kij na szczupaka, to nie ma co dywagować, że może siądzie średni sumek, a może smużaka trzeba będzie wypuścić kleniom.
@Zack, a wątki o CD Taiaha przestudiowałeś? Pono lepiej niż Blue Rapidy zniosą nadrzeczne poniżenia, a rozmiarówka całkiem zbieżna z Twoimi potrzebami, teoretycznie. Co do sztywności Blue Rapidów to tu gdzieś, kiedyś, jeden kolega pisał, że mu nigdy nic nie spadło, czy jakoś tak...
#58 OFFLINE
Napisano 08 październik 2010 - 11:24
1.Krotszy kij ma mniejsza tolerancje gramatury przynet niz dluzszy podobny. Dlatego zostala podana dlugosc 2,6 ze w tym przypadku bedzie lepiej.
2.Tak juz jest, ze przy niektorych gatunkach/sposobach polowu pojawia sie problem bo wedke wypada uzyc mocna a rybki najczesciej lowione to w porownaniu ze sprzetem popierdułki.
Tak jest w przypadku sandaczy w glebokim silnym nurcie, tak jest w przypadku lowienia szczupakow na wielkie przynety.
W pewnym momencie pojawia sie pytanie czy czasem nie lepiej zmienic metode/miejsce.
Punkt w ktorym nastepuje ta zmiana zalezy od lowiacego.
3.Mozliwa uniwersalnosc wedek ma miejsce do pewnego stopnia, po ktorym nie ma sposobu żenić ze soba cech wedek bo pktow wspolnych nie bedzie.
Proby zas zaowocuja posiadaniem kilku mniej lub bardziej udanych modeli wedek uniwersalnych, za to nadal nie umozliwiajacych lowienia w szczegolnych przypadkach.
Opisywana wedka, chociaz jeszzce w powijakach...ta 2,6m 25LB wyglada na taka, ktorej mozna uzyc do lowienia na wspomniane glowki...moze do jakichs 50g.
Powinna dac sobie rade ze sporym sumkiem.
Natomiast na pewno nie wyjdzie z tego wedka uniwersalna i mysle, ze autor watku takiej nie szukal tutaj.
Gumo
p.s. Powtarzam to, ze uwazalbym z wedkami sztywnymi...pomimo pojawiajacych sie pozytywnych ocen.
#59 OFFLINE
Napisano 09 październik 2010 - 21:45
Do Twoich wymagań zastanowiłbym się nad tą linką 25lb. Ja stosuję do takiego szurania 15lb lub 20lb - w okolicach 20lb polecałbym HS1023F, a najbardziej chyba Talona VI+ 90MHXF2 albo podobnego w charakterystyce Loomisa GL2 - udało mi się nabyć tego ostatniego i jestem zakochany w tym kijku i jest to mój podstawowy kij na rzekę, poza jaziokleniowaniem. A również lubię szurać gumą z kołowrotka i jak dla mnie super się właśnie w tym sprawdza.
#60 OFFLINE
Napisano 17 październik 2010 - 16:52
Ciezkie warunki (dzikie odcinki Odry) przynety glowki jak u autora postu do 30 gram + guma daje to bardzo czesto okolo 50 gram.
20 funtowe wedziska w moim odczuciu sa zdecydowanie za delikatne
A same blanki przeroznych firm deklarowane pod gumy z ta swoja czula szczytowka w silnym pradzie nie zawsze zdaja egzamin, - wiem to z wlasnych doswiadczen.
Mnie zainteresowal blank firmy st. croix seria mojo bass.
Niby konstrukcja zostala stworzona pod obrotowki rozmiaru 3-4. Jednak uwazam, ze by sie nadal, choc nie macalem, wziolbym go w ciemno.
Zwlaszcza, ze gotowe kije w dosc przystepnej cenie, tylko jakos samych blankow nie moge nigdzie znalesc. Dlatego w tym poscie prosze o pomoc lepiej zorientowanych
Również z jednym lub większą ilością słów kluczowych: blank, sandacz
BLANKI
Hand made →
Rodbuilding (budowa wędek) →
Blank na sandacza do łowienia na lekkoNapisany przez DeeMeeD , 10 lis 2022 blank, sandacz na lekko |
|
|
||
BLANKI
Hand made →
MJ Rod BlanksNapisany przez bartosz311287 , 26 paź 2021 blank, mjrodblanks |
|
|
||
BLANKI
Hand made →
Blank do morskiej wędki typu stickbait - prośba o pomocNapisany przez Such a Jerk... , 31 paź 2020 blank, pomoc, morski blank |
|
|
||
TECH
Hand made →
Sandaczowa wklejka - jak zbudować?Napisany przez zandermafija*SpinnigistaWT , 11 lut 2020 sandacz, wklejka, tech-rb |
|
|
||
Hand made →
Blanki karpiowe TAC z takle24.de.Napisany przez MarcinZ , 05 paź 2019 blank, karp, tac |
|
|
Użytkownicy przeglądający ten temat: 2
0 użytkowników, 2 gości, 0 anonimowych