Mysha przecież w wodach PZW jest szczupak i się wyciera. W jednym zbiorniku jest go mniej w innym więcej ale jest. Więc według źródła które zamieściłeś tym bardziej zarybienia wylęgiem jest mało efektywne.
Nie mam już siły do waszego lobby. Udowodniłem że zarybienia większą rybą jest bardziej ekonomiczne ( przyznałeś mi racje) i efektywne (bo nawet źródła dodane przez Ciebie o tym mowią) niż wylęgiem. I tyle w temacie. Przecież gdyby PZW działało na zasadach rynkowych to już dawno było by sprywatyzowane przy takim zarządzaniu.
Przyznam że lepiej wylęgiem niż w cale. Ale to jest najgorszy możliwy sposób.
I PZW jako gospodarz wód będący największym graczem na rynku mający kapitał a ma powinien zdywersyfikować ryzyko i zamawiać material zarybieniowy u wielu dostawców i wymagać najwyżej jakości.
I mieć w nosie ZUS hodowcowy o którym pisałeś. To jest klient z sianem i to on ma wymagać. Ale niestety Ty ani większość działaczy tego nierozumie. I nigdy niebędzie lepiej bez zmiany logiki. Ten model zakupu materiału zarybieniowego i zarybień nie ma racji bytu i wody są bezrybne. I ile czasu potrzeba aby to zrozumieć bo jak widać lata komuny i ostatnie 30 lat nic PZW nie nauczyło.
Kiedyś gdy ochłoniesz i na zimno przemyślisz całą tę dyskusję przyznasz mi rację. Bo tak naprawdę to kasa że składek to też twoje ciężko zarobione pieniądze które są marnotrawione.
Poprostu lat zniedbań nie się odrobić bez zmian. Jeśli się z tym niezgadzasz przykro mi bo szkoda czasu na dyskusję.
Użytkownik DP Fishing edytował ten post 17 kwiecień 2021 - 20:46