Boleniowe
#341 OFFLINE
Napisano 13 lipiec 2007 - 07:27
Pewnie stawia też dość duży opór w wodzie.
No chyba że poszedłeś w kierunku woblera niepracującego ala jerk i ster ma go tylko lekko stabilizować a nie nadawać pracę
#342 OFFLINE
Napisano 13 lipiec 2007 - 08:34
Jakub dobrze patrzysz i dobrze wnioskujesz:). Ster rzeczywiście jest dość duży w wobku i stawia dosyć mocny opór.Sprawdzałem to na moich wodach i w większości ten opór boleniom pasuje, ale nie w każdych przypadkach. Z tym obciażeniem wobler stawia opór podobny do Hermesa, ale Hermes ma ten ster o wiele mniejszy. Hermes idzie jak po sznurku, a mój oprócz pracy jeszcze ucieka na boki. Teraz jestem na atapie wkładania obciążenia przez cały wobler, zostawiając tylko pustkę z przodu i z tylu po 1.5cm przy całkowitej długości 7,5cm. Obciążenie na samym dole wobka. Myślę, że w tym przypadku bedzie stabilniejszy i będzie można mu zaserwować mały i wąski ster który nie będzie stawiał oporu. Co o tym myślisz?Tak patrzę na to obciążenie i wychodzi mi że aby wobler był stabilny musisz dawać do niego dość duży ster.
Pewnie stawia też dość duży opór w wodzie.
No chyba że poszedłeś w kierunku woblera niepracującego ala jerk i ster ma go tylko lekko stabilizować a nie nadawać pracę
#343 OFFLINE
Napisano 13 lipiec 2007 - 08:43
A to dlatego żebyś się nie sugerował, tylko najpierw sprawdził to co sobie sam zamyśliłeś.
Pamiętaj tylko że paradoksalnie czym wobler węższy tym większy ster jest mu potrzebny do stabilności.
Woblery o przekroju bardziej zbliżonym do koła nie maja już takiej tendencji do wykładania się.
#344 OFFLINE
Napisano 13 lipiec 2007 - 09:06
Czy uważasz, że w Thrillu jest duży ster. Jak dla mnie to smukły wobler, a i ster też nie jest duży.
#345 OFFLINE
Napisano 13 lipiec 2007 - 09:21
Jego wielkość wynika z umieszczenia i masy obciążenia, oraz z umiejscowienia steru.
Mniejszy ster w Thrillu nie zapewni mu po prostu stabilności i odpowiedniej pracy.
A więc jak dla Thrilla ten ster jest odpowiedni, i bez ingerencji w obciążenie zmniejszyć jego wymiarów się nie da.
Tylko że jak dla mnie opór jaki stawia ten wobler dyskwalifikuje go do łowienia pod prąd.
Po prostu łowi mi się nim nie komfortowo i pod tym względem ster w Thrillu jest za duży.
Ale ten wobler już po prostu tak ma.
#346 OFFLINE
Napisano 13 lipiec 2007 - 09:38
#347 OFFLINE
Napisano 13 lipiec 2007 - 09:49
Nie wiem o co biega ale mam przed sobą dwa rozprute Thrille.
I obciążenie jest w nich różnie zamontowane.
- jedno się zaczyna od steru w tył
- drugie jest też pod sterem
Niestety którego wykładało nie jestem już w stanie stwierdzić
#348 OFFLINE
Napisano 13 lipiec 2007 - 10:33
#349 OFFLINE
Napisano 13 lipiec 2007 - 10:37
#350 OFFLINE
Napisano 13 lipiec 2007 - 20:08
#351 OFFLINE
Napisano 13 lipiec 2007 - 20:58
#352 OFFLINE
Napisano 18 lipiec 2007 - 09:17
Czy któryś w Was mógłby mi wytłumaczyć jak się zmienia praca woblera w zależności od umieszczenia obciążenia - bliżej steru, bliżej ogonka, wyżej, niżej. Chodzi oczywiście o uzyskanie pracy woblerka boleniowego, tak jak wcześniej to opisywaliście. Zauważyłem, że Szpiegu chyba kładzie ołów niżej i szerzej, a Ginel jeśli dobrze pamiętam w sposób bardziej skoncentrowany i wyżej. Nie wiem czy piszę zrozumiale...
Kwestia steru chyba jest bardziej uniwersalna (kąt, może bardziej zmienny jest rozmiar).
I jeszcze jedno pytanie, niektóry polecają robienie stelaży, niektórzy wkręcają oczka na klej. Jakie są Wasze doświadczenia? Dzięki.
PS. jeszcze jedno pytanie - Ginel co w pracy woblera daje ta śrucina w ogonie? Gasi pracę, lepiej się rzuca?
#353 OFFLINE
Napisano 18 lipiec 2007 - 09:29
#354 OFFLINE
Napisano 18 lipiec 2007 - 09:37
#355 OFFLINE
Napisano 18 lipiec 2007 - 09:48
#356 OFFLINE
Napisano 18 lipiec 2007 - 09:53
Dużo zależy od kształtu woblera a dokładnie od osi pracy, i jego przekroju.
Do tego dochodzi ster i mamy za dużo zmiennych żeby to było takie proste
W woblerach wygrzbieconych można sobie pozwolić na więcej, obciążenie wyżej,niżej tak samo jak w tych o przekroju zbliżonym do koła.
Z kolei woblery wąskie i płaskie są trudniejsze do ustawienia a jak jeszcze mają wysoko umieszczoną oś obrotu to już w ogóle kaplica.
Wkładaj najpierw obciążenie w środkowej częśći i jak najniżej.
Potem będziesz przesuwał w przód i tył, w górę i w dół i sprawdzał jak się zmienia praca w twoim woblerze.
Dla każdego woblera o innych parametrach te zmiany będą inne
#357 OFFLINE
Napisano 18 lipiec 2007 - 09:59
#358 OFFLINE
Napisano 18 lipiec 2007 - 09:59
#359 OFFLINE
Napisano 18 lipiec 2007 - 10:05
Dzięki, na razie mam 5 korpusów (każdy inny niestety , to pierwsze struganie, więc stąd te pytania. Myślałem, że to prostsze. O ja gupi
No i dobra.
Wycinaj w nich duże otwory na brzuchu, zabezpiecz lakierem, garść ołowiu w dłoń i nad rzekę.
I tam kombinuj a jak Ci się spodoba to go do pudła i w domu już go sobie skończysz.
Pamiętaj tylko zeby robić zdjęcia i opisy to następnym razem będziesz miał łatwiej.
I ograniczaj ilość rodzajów korpusów.
Prędzej coś wykombinujesz na 5 takich samych niż różnych
#360 OFFLINE
Napisano 18 lipiec 2007 - 10:09
Użytkownicy przeglądający ten temat: 3
0 użytkowników, 3 gości, 0 anonimowych