Jak ten uchwyt leży w łapce? Wygląda nieco "dziwnie", ale w ręku(i z dokręconym młynkiem) może się okazać, że mega czułe i wygodne...
#441 OFFLINE
Napisano 05 sierpień 2013 - 21:38
#442 OFFLINE
Napisano 06 sierpień 2013 - 03:50
Jeżeli chodzi o uchwyt w wędce okoniowej to masz sporo możliwości i dlatego właśnie go zamontowałem. Przy normalnym łowieniu gumą a także jak zamierzasz łowić wertykalnie możesz palec wskazujący położyć na blanku przed tuleją mocującą kołowrotek.Jeżeli DropShotujesz wygodnie jest oprzeć kciuk na gołym blanku co niewątpliwie zwiększa czułość i lepszą sygnalizację brań .Łowiąc standardowo i zaciskając dłoń też masz kontakt opuszkami palców z gołym blankiem . Uchwyt waży tylko 20 g i wraz z uchwytami Fuji SK2 jest najlżejszy w taj klasie a wygląd ...no cóż nie musi się każdemu podobać ważne aby się podobał właścicielowi wędki. W 100 % spełnia swoje zadanie .Jest wygodny, lekki i dobrze sygnalizuje brania. W wędce sandaczowej uchwyt to już odjazd totalny , lekki megawygodny (Soft Touch)oraz ergonomiczny i specjalnie profilowany aby dłoń lepiej się na nim zaciskała i jeżeli łowisz i podbijasz z nadgarstka to nie męczy ręki (tylko wędka musi być w miarę wyważona), oczywiście co jest sprawą pierwszorzędną palec kładziesz na blanku co przy sandaczu ma duże znaczenie bo brania w intensywniejszy sposób się odczuwa. Co do przewodzenia sygnału to zdania są podzielone , jedni twierdzą że trzymanie palca na gołym blanku nie ma takiego znaczenia i jest grupa osób którzy twierdzą inaczej.Łowisko najczęściej weryfikuje która teza jest poprawna
#443 OFFLINE
Napisano 06 sierpień 2013 - 08:19
Dzięki za wyczerpującą odpowiedź SK2 bez insertu też wygląda "dziwnie"(dlatego w cudzysłowie napisane) i w ręku też nie bardzo leży, za to z dokręconym młynkiem jest bardzo dobrze. Jakoś lubię te pootwierane uchwyty. Nawet w kijach jerkowych do 60-100g górnego cw., mimo, że tu czucie pod pazurkiem nie występuje. Lubię je
Pozdrówka
Kamil
#444 OFFLINE
Napisano 07 sierpień 2013 - 19:04
Witam
a moze ktos by sie wymienil mam restaffine monster boron na tytanach fuji 2,3 do 25 gram chetnie bym wzial ciezsza i dluzsza wersje restaffine.pozdrawiam:) jeszcze robi mi sie vegter boron 2,59 do 33 gram i moze bym sie zamienil na restaffine o podobnych parametrach.pozdrawiam
- aTomek lubi to
#445 OFFLINE
Napisano 07 sierpień 2013 - 19:08
Witam
a moze ktos by sie wymienil mam restaffine monster boron na tytanach fuji 2,3 do 25 gram chetnie bym wzial ciezsza i dluzsza wersje restaffine.pozdrawiam:) jeszcze robi mi sie vegter boron 2,59 do 33 gram i moze bym sie zamienil na restaffine o podobnych parametrach.pozdrawiam
Po co chcesz zamienić ten 2,3m do 25 g.To super kjek na lżejsze łowienie (główki 5-20g i gumiaki 5-10cm)
Użytkownik Jozi edytował ten post 07 sierpień 2013 - 19:09
#446 OFFLINE
Napisano 07 sierpień 2013 - 21:57
Witam
Kolega pomylił wątki i myślę że jak kolega umieści treść swojego postu w dziale ogłoszenia to efekt może być lepszy
Pozdrawiam
#447 OFFLINE
Napisano 14 sierpień 2013 - 17:42
Nowe łowisko nowe ryby i tym razem Vegter ciął szybko i na temat .Największa ryba dzisiaj to wychudzone 76 cm sandaczysko ładnie przebite.
Kolega Waldi łowił Hersem i wszystkie ryby przebite i wyholowane u mnie jedna ryba zaparkowała w opasce kamiennej i niestety zerwała sznur. Wszystko wskazuje że dowcipnisiem był pan Wąs
- Mariano Mariano lubi to
#448 OFFLINE
Napisano 19 sierpień 2013 - 20:24
Nowy kij, nowe klimaty ,zrobiony dla kolegi z myślą o połowach suma na ciężkie przynęty (wobler i guma) Uzbrojony klasycznie 6+1 na podomotkach
Blank" AVATAR Full Contact" Spin 9 ' 2,75 m WG 10-180 g.
Uchwyt Alps
Przelotki Fuji MNSG od 30 ,25,20,16,10,+ Top 10 MNST
Użytkownik mrWhite7 edytował ten post 19 sierpień 2013 - 21:33
- Negra lubi to
#449 OFFLINE
Napisano 19 sierpień 2013 - 20:28
Artur możesz bliżej opisać ten blank ???
#450 OFFLINE
Napisano 19 sierpień 2013 - 21:30
Jak podają jest to blank japoński
http://www.ebay.com/...r-/120669403033
dość tani bo wersja 2,75 kosztuje około 60 Euro ,wersja 3,05 około 80 Euro i jak piszą na eBayu:
"Gefertigt aus einem speziellen High Modulus Carbon aus Japan !
Użytkownik mrWhite7 edytował ten post 19 sierpień 2013 - 21:55
#451 OFFLINE
Napisano 19 sierpień 2013 - 21:52
Zrobiłem i przetestowałem już Elitkę 17 lb 8'6" St.Croix i pierwsze wrażenia są takie że jest to coś pośredniego między Hersem a Vegterem .Nie jest tak szybka jak Hers ale ma piękne ugięcie , nie pociągnie tyle i tak agresywnie co Hers o tych samych parametrach .Przy prawie identycznym wykonaniu waży 153 g a więc prawie równowaga i jest identycznie wyważona jak Hers .Niestety jeszcze nie miałem na nią ryby i myślę że nie będzie ryb puszczać ale z Hersa też nie ma spadów . Myślę że jest to wędka dla klasyków ceniących harmonijne i progresywne ugięcie przy szybkiej szczytowej akcji (zacięcie) aczkolwiek Hers jest bardziej mocny i bardziej sprężysty w szczycie. Więcej da się powiedzieć przy co najmniej półrocznym użytkowaniu, więc porównanie na tą chwilę jest jeszcze niepełne. Nie wiem jak z przewodzeniem sygnałów bo jednorazowy test na pewno niczego nie załatwia ale konstrukcję bardzo wysoko oceniam. Odległości rzutowe mniej więcej na tym samym poziomie co Hers.
Foty Elitki wstawię jutro
Użytkownik mrWhite7 edytował ten post 19 sierpień 2013 - 22:19
#452 OFFLINE
Napisano 19 sierpień 2013 - 22:44
Coś czuję Artur, że wsadziłem Cię na minę z tym blankiem jakiś niedosyt czuję w Twojej wypowiedzi....
A byłem przekonany na 100% że będziesz zadowolony,- szkoda...
Sumówka jaką pokazałeś wyżej,- ech,- fajnie wyszły te omotki z podomotką, chyba poproszę Cię o poprawienie mojej sumówki
#453 OFFLINE
Napisano 19 sierpień 2013 - 22:45
Dziękuje Artur za info.
Szukam alternatywy ( tz coś dłuższego ) dla RCLB 70XL bo czasami jest lekko za krotko
Moja Elitka do 12lb własnie nabiera kształtów u Rafała @Dąbka i aż się nie moge doczekać co to wyjdzie
#454 OFFLINE
Napisano 20 sierpień 2013 - 07:00
Coś czuję Artur, że wsadziłem Cię na minę z tym blankiem jakiś niedosyt czuję w Twojej wypowiedzi....
A byłem przekonany na 100% że będziesz zadowolony,- szkoda...
Sumówka jaką pokazałeś wyżej,- ech,- fajnie wyszły te omotki z podomotką, chyba poproszę Cię o poprawienie mojej sumówki
Arek wcale mnie nie wsadziłeś na minę bo to piękny kij i jak najbardziej będę mim łowił, bo nie zawsze trzeba łowić agresywnie .Jesienią będzie bardziej wskazany niż Hers bo chyba mam większe zaufanie jeżeli chodzi o hol (ugięcie miodzio ) i na pewno poleciłbym ten blank do brzegowych połowów sandacza i nie tylko sandacza. Jest bardziej uniwersalny a Hers to tylko sandacz, a więc kij typowo specjalistyczny i jedyny w swoim rodzaju .Elitka będzie dalej testowana bo jeszcze o niej sporo nie wiem ale pierwsze wrażenie jest bardzo pozytywne.Jestem oczywiście zadowolony w 100 % bo kije się nie dublują a łowienie Elitką to spora przyjemność co do omotek to zawsze możesz liczyć na moją pomoc.
Użytkownik mrWhite7 edytował ten post 20 sierpień 2013 - 07:04
#455 OFFLINE
Napisano 20 sierpień 2013 - 07:11
Dziękuje Artur za info.
Szukam alternatywy ( tz coś dłuższego ) dla RCLB 70XL bo czasami jest lekko za krotko
Moja Elitka do 12lb własnie nabiera kształtów u Rafała @Dąbka i aż się nie moge doczekać co to wyjdzie
Nie jestem sumiarzem i trudno mi się wypowiadać a tym bardziej porównywać Batsona i tego Avatara ale wiem że koledze aż się oczy zaświeciły po rzutach testowych i otrzymał dobre narzędzie do połowu suma z brzegu metodą spinningową. Na Elbie jest bardzo dużo miejscówek które łatwiej obłowić z brzegu stąd duże zainteresowanie takim blankiem . Widziałem też sporo wędkarzy (szczególnie jesienią) jak łowi kijami na tych blankach sandacze i sumy na ogromne gumy , więc jeżeli jest taka potrzeba to warto sprawę przemyśleć.
#456 OFFLINE
Napisano 20 sierpień 2013 - 07:18
No i super
Teraz już nie ma sensu na szybkiego w koncówce sezonu strugać jakąś pałke pod sumka.
Trzeba bedzie w trudnym okresie zimowym pomyśleć i złożyć kijek.
A alternatyw w gruncie rzczy zbyt wiele nie ma
No i bedzie już nieco wiadomo , bo już ktoś nim połowi i jakieś zdanie sobie wyrobi
#457 OFFLINE
Napisano 20 sierpień 2013 - 07:54
No i super
Teraz już nie ma sensu na szybkiego w koncówce sezonu strugać jakąś pałke pod sumka.
Trzeba bedzie w trudnym okresie zimowym pomyśleć i złożyć kijek.
A alternatyw w gruncie rzczy zbyt wiele nie ma
No i bedzie już nieco wiadomo , bo już ktoś nim połowi i jakieś zdanie sobie wyrobi
Jestem zwolennikiem nie wyważania drzwi skoro są one otwarte i trzeba trochę posiedzieć przed netem i poczytać a potem składać właściwy blank do właściwych zastosowań.Cieszę się zatem że znalazłem trochę przypadkowo sumową alternatywę bo blanki te są w Polsce prawie nieznane. .Lubię poszukiwać a że głównym łowieniem jest sandacz i guma więc trzeba sporo spróbować aby być przekonanym w 100 % . W tym roku zrobiłem i przetestowałem pod kątem mojego wędkarstwa trzy konstrukcje i te konstrukcje sprawdziły się w 100% no może Elitka potrzebuje jeszcze sporo testów ale konstrukcje z Krakowa funkcjonują i to jest najważniejsze. Nie wylądują zatem na giełdzie i w stosunku do renomowanej amerykańskiej konstrukcji mają porównywalne właściwości użytkowe.
#458 OFFLINE
Napisano 20 sierpień 2013 - 08:05
Artur widzę,że udało się rozgryźć temat spasingu sumówki ,a wędka prezentuje się zacnie.Kumpel na pewno będzie zadowolony
#459 OFFLINE
Napisano 20 sierpień 2013 - 08:16
Artur widzę,że udało się rozgryźć temat spasingu sumówki ,a wędka prezentuje się zacnie.Kumpel na pewno będzie zadowolony
Dzięki Rafał za pomoc w spacingu , w końcu poszedłem na kompromis bo wędka jest spinningowa i oddaliłem otwierającą o 62 cm od stopki korby i siły ładnie progresywnie gną blank w sposób bardzo naturalny i nie ma ryzyka że wędka trzaśnie gdzieś na dole na skutek niewłaściwie podpartego dołu a tak to konstrukcja jest mocna i rzuty są ok .Sugerowałem jeszcze jedną przelotkę ale kumpel jakoś nie był tym pomysłem zachwycony.
#460 OFFLINE
Napisano 20 sierpień 2013 - 08:23
St.Croix 17 lb 8'6" 3/8-1 oz w mojej interpretacji
- Negra lubi to
Również z jednym lub większą ilością słów kluczowych: autorski, autorski-rb
AUTORSKI
Hand made →
Rodbuilding (budowa wędek) →
WZ RodsNapisany przez Wojtek Zwolski , 13 gru 2022 |
|
|
||