Skocz do zawartości

•      Logowanie »   
Witaj!

Zaloguj się lub Zarejestruj by otrzymać pełen dostęp do naszego forum.

Zdjęcie
AUTORSKI

Mnie też ta choroba dotknęła

autorski-rb

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
1333 odpowiedzi w tym temacie

#521 OFFLINE   Maciek_7

Maciek_7

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1321 postów

Napisano 13 grudzień 2013 - 10:13

Artur, pomijając fakt, że o gustach się nie dyskutuje to doskonale wiesz, że nie mój świat wykonania :) Ale projekt oryginalny i to się chwali! A kijek na pewno wyszedł świetny i jestem ogromnie ciekaw jak Ci się sprawdzi w bojach - oby jak najlepiej! Sama jakość wykonania jak zwykle super!

A byłbyś tak miły i cyknął fotki ugięcia tej wędeczki...  :rolleyes:

#522 OFFLINE   mrWhite7

mrWhite7

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 2266 postów
  • LokalizacjaHamburg
  • Imię:Artur
  • Nazwisko:Bielecki

Napisano 13 grudzień 2013 - 10:27

Jutro testy a raczej regularne łowienie bo byłem posiadaczem moedlu 17 lb i wiem na co stać te blanki . Minimalnie się różnią ale ugięcie mają prawie identyczne .Oczywiście model 25 lb ma troszkę sztywniejszą szczytówkę ale za to ma potężniejszy dół i jest lepiej zbalansowany .Punkt wyważenia gołego blanku jest położony 4 cm kożystniej niż w modelu 17 lb .Foty ugięcia zrobię w tygodniu .Ostatnio otrzymałem kurs takich fotek od bardzo symapatycznego forumowicza o niku PiECIA . Mimo że fotograf ze mnie bardzo kiepski postaram sie je w najbliższym czasie zrobić.

Mam taką świadomść że ten Design nie przypadnie do gustu wielu wędkarzom ale wygląd jest raczej sprawą drugorzędną , ważniejsze są walory użytkowe i staranność wykonania a nie kształt korka :)

Użytkownik mrWhite7 edytował ten post 13 grudzień 2013 - 10:28

#523 OFFLINE   Wobi

Wobi

Zaawansowany

• TWÓRCY+
  • PipPipPip
  • 1608 postów
  • LokalizacjaPl

Napisano 13 grudzień 2013 - 10:36

Elytka 25lb.?,tez mnie ciekawi co potrafi...(czekam na testy i foty z ugięciem) ;)

#524 OFFLINE   Dąbek 111

Dąbek 111

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 2657 postów

Napisano 13 grudzień 2013 - 12:36

Ekstra kijek i świetny blank.Ciekawa kompozycja rękojeści.Nie wspominałem Ci Artur ,że ciężko toczy się plasticzaną wstawkę w bezpośrednim sąsiedztwie naturalnego korka?Jest to praktycznie nie do ogarnięcia .Najlepsze miejsce dla tej wstawki to korkogumy ewentualnie burle.Poza tym kijek wykonany smakowicie. :)

#525 OFFLINE   mrWhite7

mrWhite7

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 2266 postów
  • LokalizacjaHamburg

Napisano 13 grudzień 2013 - 12:48

Już myślałem że ja tylko mam problemy z tym plastikiem :) ale jakoś dałem radę . W następnym projekcie jeżeli wkomponuję plastik to pomiędzy twardszy materiał :)

#526 OFFLINE   Karol Krause

Karol Krause

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 4148 postów
  • LokalizacjaBIAŁOŁĘKA-GŁOGÓW
  • Imię:Karol
  • Nazwisko:Krause

Napisano 13 grudzień 2013 - 13:00

Artur opróznij skrzynke bo nie idzie się wstrzelić  ;)

#527 OFFLINE   mrWhite7

mrWhite7

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 2266 postów
  • LokalizacjaHamburg

Napisano 13 grudzień 2013 - 13:31

Już poczyściłem trochę :)

#528 OFFLINE   skalek-77

skalek-77

Zaawansowany

• Twórcy
  • PipPipPip
  • 2334 postów
  • Imię:Rafał

Napisano 13 grudzień 2013 - 16:15

A mnie ciekawi co to takiego pod przelotką szczytową.Omotka czy farba fluorescencyjna?

#529 OFFLINE   mrWhite7

mrWhite7

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 2266 postów
  • LokalizacjaHamburg

Napisano 13 grudzień 2013 - 16:41

A mnie ciekawi co to takiego pod przelotką szczytową.Omotka czy farba fluorescencyjna?

Zrobiłem mały eksperyment i zrobiłem szczytówkę sygnalizacyjną ,nie ze względu na brania ale raczej jak się ściemnia szczyt pokazuje ułożenie kija i szybciej "namierzyć" plecionkę :)

Jest to omotka w kolorze green neon już zaimpregnowana fixem i przy nasączeniu lakierem już się nie przebarwia. Impregnowanie samemu nici nylonowej normalnej nie daje takich efektów jak kupno już fabrycznie zaimpregnowanej.

• Lepton i Maciek_7 lubią to

#530 OFFLINE   Maciek_7

Maciek_7

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1321 postów

Napisano 13 grudzień 2013 - 16:46

...raczej jak się ściemnia szczyt pokazuje ułożenie kija i szybciej "namierzyć" plecionkę :)

Ciekawe, ciekawe...

• Framuga lubi to

#531 OFFLINE   Karol Krause

Karol Krause

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 4148 postów

Napisano 13 grudzień 2013 - 17:11

Ciekawy patent  :rolleyes:

#532 OFFLINE   pietrus

pietrus

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 582 postów
  • LokalizacjaStalowa Wola

Napisano 13 grudzień 2013 - 17:38

Sumówkę już robiłem na blanku tej firmy i koleś jest mega zadowolony więc szlak już przetarty , zresztą blanki te są bardzo polecane na niemieckich forach do połowów sumów . Kije budżetowe ryzyko małe :)

Siemka, mógłbyc napisac na którym dokladnie blanku robiłes ta sumówkę i opisac ja . Jakie ugiecie, do jakich przynet i takie tam? z góry dzieki

#533 OFFLINE   Jozi

Jozi

Ekspert

• +Forumowicze
  • PipPipPipPip
  • 9666 postów
  • LokalizacjaBieszczady
  • Imię:Józek

Napisano 13 grudzień 2013 - 18:16

Dopieściłeś tą "elytkę" :) .

#534 OFFLINE   mrWhite7

mrWhite7

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 2266 postów
  • LokalizacjaHamburg

Napisano 13 grudzień 2013 - 18:27

Dopieściłeś tą "elytkę" :) .

Już czeka pod tą Stellkę którą robisz ale chyba już w tym roku to nie sparuję i będzie musiała poczekać aż Jozi się zlituje i zrobi klamota :)

#535 OFFLINE   Jozi

Jozi

Ekspert

• +Forumowicze
  • PipPipPipPip
  • 9666 postów
  • LokalizacjaBieszczady
  • Imię:Józek

Napisano 13 grudzień 2013 - 18:40

Czekam na transport od Mefiego i będziemy robić :) .

#536 OFFLINE   Karol Krause

Karol Krause

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 4148 postów

Napisano 13 grudzień 2013 - 18:54

Józek Ty przyśpieszaj  :P bo sznurek kołowrotków nadciąga w Bieszczady niebawem  :lol:  :lol:  :lol:

• Mariano Mariano lubi to

#537 OFFLINE   popper

popper

Ekspert

• +Forumowicze
  • PipPipPipPip
  • 9559 postów
  • LokalizacjaDolny Śląsk
  • Imię:Waldek

Napisano 13 grudzień 2013 - 18:57

Już czeka pod tą Stellkę którą robisz ale chyba już w tym roku to nie sparuję i będzie musiała poczekać aż Jozi się zlituje i zrobi klamota :)

Zrobi, zrobi ;)  Moja już wróciła i czeka na "otwarcie" :D

#538 OFFLINE   mrWhite7

mrWhite7

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 2266 postów
  • LokalizacjaHamburg

Napisano 14 grudzień 2013 - 16:21

Dzisiaj wyskoczyłem na trzy godzinki przetestować moją nową Elitkę i przyznam że jestem mocno zszokowany .Na sucho blanki St.Croix SCV S&S 17 lb oraz 25 lb wyglądały podobnie .Po zmontowaniu wędki po paru rzutach stwierdziłem że to całkowicie inne wędki. O ile bałem się że szczyt będzie klękać przy główkach 25 g + ponieważ szczytówki a raczej ich moc były porównywalne to zaskoczenie kompletne .Kij podbija takie ciężary bezproblemowo , jest szybki jak ekspres ,bardzo czuły oraz wykazuje  tą niesamowitą moc. Podczas trwania przypływu ciągle zwiększałem obciążenie i skończyłem na 35 g + guma a kij sobie nic z tego nie robił :) W dolnych zakresach c.w. też było dobrze i kij jest dobrze opisany bo 14 g + guma czuć było znakomicie Mniej jak 14 g + guma nie próbowałem ale sądzę że te 10 g + guma spokojnie obsłuży .Jedynie długość rzutu może mnie nie rozczarowała ale spodziewałem się więcej , ponieważ kolega łowił podobnym kijem ( na blanku Nitro NX  2,75 10-60 g) i rzuty miał tej samej odległości  ale muszę jeszcze popracować i wyczuć kijaszek.Przy okazji złowiłem kilka  małych sandaczy w przedziale 55 cm - 60 cm i miałem możliwość sprawdzić kij pod obciążeniem , co prawda małych ryb ale kij ładnie zaczął wchodzić w parabolę. Jednym słowem ta Elita przeznaczona jest do dużych łososiowatych i jest na tyle czuła i subtelna że ze względu na swoją szybkość ,czułość oraz potężne zacięcie oraz ładną pracę pod rybą znajdzie zastosowanie do połowu sandacza na ciężko w dużej rzece.

y3r9.jpgra3z.jpg

Wszystkie ryby w dobrej kondycji wróciły z powrotem do wody. 

Użytkownik mrWhite7 edytował ten post 14 grudzień 2013 - 16:25

#539 OFFLINE   piotrcarp

piotrcarp

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 209 postów
  • LokalizacjaLippstadt
  • Imię:piotr
  • Nazwisko:kaftan

Napisano 14 grudzień 2013 - 20:51

Piekny kijek i przetestowany na pierwszym wypadzie :) Gratulacje

#540 OFFLINE   Tomas81

Tomas81

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 592 postów
  • LokalizacjaToruń
  • Imię:Tomasz
  • Nazwisko:K.

Napisano 16 grudzień 2013 - 18:32

Jako że jestem tu nowy, pierw powitam się ze wszystkimi zafascynowanymi rodbuildingiem:) Czołem Chłopaki!

Już kilka patyków złożyłem i obecnie przymierzam się do czegoś bardzo szybkiego a zarazem mocnego, ciężkie gumy pod sandała. Wpadł mi w oko Hers SLR7625-2. Dlaczego tak mocny? Bo łowię na Wiśle i najczęściej używam 25-35g główek, czasem też trzeba więcej. I tu mam parę pytań do Kolegi @mrWhite7. Wiem że masz ślicznego Hers'a 17lbs i już zdążyłem poczytać o nim. Ja natomiast potrzebuję krótszego badyla bo łowię z pontonu. Ale mniejsza o to. Bardziej zastanawiam się nad zbrojeniem.W grę wchodzi tylko KR, polubiłem ten system na moich MHX'ach. Tylko coś pisałeś że te blanki trzeba zbroić lekko aby były jak najszybsze na czym bardzo mi zależy. Mój MB844-2MHX ma 25H, 12H, 8M, 7L, 5x 6KT i 6 MN, pełen SIC i osobiście uważam że nie jest to lekkie zbrojenie choć było proponowane przez jedną pracownię. Może byś napisał w jakie przelotki Ty swojego uzbroiłeś? Albo coś innego zaproponował? Z góry dzięki!

Tomek

Również z jednym lub większą ilością słów kluczowych: autorski, autorski-rb

Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych