Fajny.
Co to za nitka ta czerwona ?
Gudebrod Scarlet MPC
Zaloguj się lub Zarejestruj by otrzymać pełen dostęp do naszego forum.
Napisano 04 maj 2015 - 19:54
Fajny.
Co to za nitka ta czerwona ?
Gudebrod Scarlet MPC
Napisano 18 maj 2015 - 17:33
Mój najnowszy "cukiereczek" z raczej spinning zabaweczka na okonia wykonany na blanku FX 701 - 2 .Kijek bardzo delikatny o przepiękrym ugięciu , lekki i doskonałe narzędzie do zabawy w połowach żuławskiego okonia.Na razie zrobiłem rękojeść i kijek czeka na przelotki torzite w systemie KR od 16 H do 4 KT . Uchwyt to SKSS Fuji podcięty w ten sposób aby przy zakręconym kołowrotku nie było żadnych gwintowanych części uwierających dłoń . Frezowany insert
i korek dopełnia rękojeść .Bez żadnych plastów ,plasterków i ekstrawagancji .
Użytkownik mrWhite7 edytował ten post 18 maj 2015 - 17:38
Napisano 18 maj 2015 - 23:09
Ladny patyk
Insert od Piotrka Matusiaka brales czy z innego zrodla?
Napisano 19 maj 2015 - 05:44
Ladny patyk
Insert od Piotrka Matusiaka brales czy z innego zrodla?
Insert ze starych zapasów z pracowni Piotra Matusiaka do uchwytu 16 .
Napisano 19 maj 2015 - 09:09
A juz myslalem ze jeszcze ktos takie inserty robi
Napisano 19 maj 2015 - 16:29
A juz myslalem ze jeszcze ktos takie inserty robi
F.Art także coś takiego wykonuje
Napisano 19 maj 2015 - 17:12
Widziałem takie inserty u pana Kawalca , zresztą pan Kawalec zdradził Piotrowi sposób wykonania tych insertów ,nie powinno być problemu z zamówieniem takiego u pana Kawalca . Pewny na 100 % nie jestem ale spróbować warto
Napisano 19 maj 2015 - 18:03
Zbyszek nie robi tych insertów wszystko co miał (może się jakiś ostał) miał od Matusiaka.
O perypetiach z zamówieniami na owe inserty było już parę razy głośno i nie ma po co bić piany,- rzeczywistość Artur znasz
Ale to, że Krzysztof FA robi frezowane inserty to dla mnie nowość, mógłbyś @robas podesłać jakiegoś linka lub fotkę?
PS
Artur,- dolnik ładny, czysty i elegancki
Użytkownik Rheinangler edytował ten post 19 maj 2015 - 18:05
Napisano 19 maj 2015 - 18:14
Ale to, że Krzysztof FA robi frezowane inserty to dla mnie nowość, mógłbyś @robas podesłać jakiegoś linka lub fotkę?
tylko że fotek u mnie nie otwiera http://www.fishingar...ponenty/drewno/
Napisano 19 maj 2015 - 18:46
Widziałem takie inserty u pana Kawalca , zresztą pan Kawalec zdradził Piotrowi sposób wykonania tych insertów ,nie powinno być problemu z zamówieniem takiego u pana Kawalca . Pewny na 100 % nie jestem ale spróbować warto
Jak taki insert wykonac to zadna tajemnica Wbilem w youtube kiedys i pierwszy filmik z US mi wyskoczyl, jak dokladnie wykonac cos takiego.
Nic trudnego, tylko trzeba miec oprucz tokarki jeszcze frezarke (czy jak to tam sie nazywa)
Napisano 19 maj 2015 - 18:47
tylko że fotek u mnie nie otwiera http://www.fishingar...ponenty/drewno/
U mnie tez w zadnej przegladarce sie nie wyswietlaja.
Napisano 19 maj 2015 - 19:23
Zbyszek nie robi tych insertów wszystko co miał (może się jakiś ostał) miał od Matusiaka.
O perypetiach z zamówieniami na owe inserty było już parę razy głośno i nie ma po co bić piany,- rzeczywistość Artur znasz
PS
Artur,- dolnik ładny, czysty i elegancki
Chyba coś musiało mi się pomylić z tymi insertami, a nie chcę wywoływać jakichś niezdrowych emocji dlatego zamknę temat, ale z tego co wiem piękne inserty ze stabilizowanego drewna będzie miał w swojej ofercie kolega @ark70 , na razie jeszcze tylko proste ale może w przyszłości będą też frezowane .Poproście Artura i niech wstawi parę fotek (cudeńka)ja już widziałem foty i tylko mogę powiedzieć czapki z głowy panowie
Dzięki za dobre słowo.
Użytkownik mrWhite7 edytował ten post 19 maj 2015 - 19:25
Napisano 19 maj 2015 - 20:46
ale z tego co wiem piękne inserty ze stabilizowanego drewna będzie miał w swojej ofercie kolega @ark70 ,
Prawda, prawda, święta prawda Mam nadzieję, że Artur się nie obrazi, że bez zgody zapodam zdjęcie insertu spod jego ręki co mi się w szufladzie szwenda i czeka na swoją kolej
Napisano 20 maj 2015 - 06:58
Chyba coś musiało mi się pomylić z tymi insertami, a nie chcę wywoływać jakichś niezdrowych emocji dlatego zamknę temat, ale z tego co wiem piękne inserty ze stabilizowanego drewna będzie miał w swojej ofercie kolega @ark70 , na razie jeszcze tylko proste ale może w przyszłości będą też frezowane .Poproście Artura i niech wstawi parę fotek (cudeńka)ja już widziałem foty i tylko mogę powiedzieć czapki z głowy panowie
Dzięki za dobre słowo.
Spokojnie, żadnych niezdrowych emocji, żadnych pomyłek Krzysztof z FA robi również takie inserty...
Napisano 20 maj 2015 - 17:02
Prawda, prawda, święta prawda Mam nadzieję, że Artur się nie obrazi, że bez zgody zapodam zdjęcie insertu spod jego ręki co mi się w szufladzie szwenda i czeka na swoją kolej
Nie jestem z tych co się obrażają , faktycznie od jakiegoś czasu bawię się z drewnem z rożnych stron świata. Oficjalna premiera miała nastąpić nieco później, ale nic to.
Na zdjęciu insert pod SKSS 16; drewno Black Palm stabilizowane. Trudność obróbki (włókna ciemne bardzo twarde a jasne miękkie i kruche) z nawiązką rekompensuje szalenie dekoracyjny rysunek. Jeden z ładniejszych i bardziej widowiskowych egzotyków w moim odczuciu..
Użytkownik ark70 edytował ten post 20 maj 2015 - 19:13
Napisano 20 maj 2015 - 18:57
Nie jestem z tych co się obrażają , faktycznie od jakiegoś czasu bawię się z drewnem z rożnych stron świata. Oficjalna premiera miała nastąpić nico później, ale nic to.
Na zdjęciu insert pod SKSS 16; drewno Black Palm stabilizowane. Trudność obróbki (włókna ciemne bardzo twarde a jasne miękkie i kruche) z nawiązką rekompensuje szalenie dekoracyjny rysunek. Jeden z ładniejszych i bardziej widowiskowych egzotyków w moim odczuciu..
ark70 nie czekaj z premiera tylko wstawiaj zdjecia
Napisano 20 maj 2015 - 19:21
Zdjęcia będę wstawiał sukcesywnie w moim wątku w miarę postępu prac. Ilość czasu który mogę przeznaczyć na drewniane wariacje niestety ograniczona, a proces obróbki do najszybszych nie należy.
Napisano 23 maj 2015 - 14:13
Może mi ktoś na priv sprzedać info jak się frezuje te inserty? Mam sporo drewna, z toczeniem nie mam problemu, ale jakie frezy i frezarka? Może być ręczna?
Napisano 23 maj 2015 - 17:26
Manualna frezarka pionowa wystarczy do wykonania takiego insertu. Najpierw tokarka oczywiście.
Napisano 23 maj 2015 - 19:23
Przeszperaj youtube.Gdzieś natknąłem się na filmik jak to się robi.Generalnie najlepsza byłaby ręczna frezarka górnowrzecionowa oraz koniecznie stolik do niej, wtedy jest frezarką dolnowrzecionową.Frezy kształtowe o kształcie całego wyfrezowania lub połowie i uchwyt do insertu dzięki któremu zrobimy to precyzyjnie.Jak nie znajdziesz napisz na na priv to Ci wszystko narysuję.Można by spróbować dremelem , jak się uda to powiem.
AUTORSKI
Hand made →
Rodbuilding (budowa wędek) →
WZ RodsNapisany przez Wojtek Zwolski , 13 gru 2022 |
|
|
||
AUTORSKI
Hand made →
Rodbuilding (budowa wędek) →
Konsultacje pierwszego projektuNapisany przez mestre16 , 26 lis 2021 |
|