Baitcastowe nowości...
#2361 ONLINE
Napisano 08 luty 2020 - 13:00
Do rzucania klocami na grubych linkach są inne konstrukcje i nie rozumiem po co przypier... się ze Japończyk wymyślił.
Tak Japończyk wymyślił bo MÓGŁ i chwała mu za to ze daje nowe możliwości w sumie całemu światu.
W jakże popularnym toku rozumowania zatrzymalibyśmy się na etapie... (do uzupełnienia wg uznania) bo stare lepsze.
- Guzu, Bułka i erqgth lubią to
#2362 OFFLINE
Napisano 08 luty 2020 - 13:30
Miałem sobie dać spokój, ale na koniec dopiszę tylko, że Twój powyższy post akurat idealnie wpisuje się w to o co mi chodzi, i co mi się nie podoba. Właśnie o to, że casting coraz bardziej zmierza w kierunku "coraz lżej" i na drugim biegunie "rzucania klocami na grubych linkach", a coraz mniej jest relatywnie uniwersalnych konstrukcji idealnie działających w najbardziej mnie interesującym środkowym zakresie czyli M-MH-H. Jak chcę łowić w przedziale np. 15-35 gram, to w dupie mam, czy mój multik "zagada od 3,4 czy 5 gram", a to teraz dla wielu staje się wyznacznikiem "klasowości" multika, a nie to jak obsługuje te przynęty, do których jest nominalnie dedykowany.
Tak jak pisałem, czekam na opis wrażeń z użytkowania nowego steeza, a chętnie "odszczekam" swoje porównanie go do Misia I żeby była jasność, porównanie do Misia dotyczy tego konkretnego Steeza, no może jeszcze CT
Z mojej strony koniec tematu
Pozdrawiam
Arek
PS. Sorry, przeoczyłem ten fragment "wymyślił bo MÓGŁ", czyli wychodzi na to, że Ty też nie wiesz po co Twórca pewnie też nie, poza tym, że chce żebyś spróbował
Mnie cieszy ze idzie nowe i jest coraz lżej. Na pstrągowym ciurku / małej rzeczce rzucając pod krzaka na "dwa kałuby" lekkim jigiem jeśli mogę mieć większy komfort Steezem air to go wybiorę. A przynajmniej spróbuję i się przekonam czy jest bardziej komfortowy niż dotychczasowe z którymi miałem do czynienia.
Do rzucania klocami na grubych linkach są inne konstrukcje i nie rozumiem po co przypier... się ze Japończyk wymyślił.
Tak Japończyk wymyślił bo MÓGŁ i chwała mu za to ze daje nowe możliwości w sumie całemu światu.
W jakże popularnym toku rozumowania zatrzymalibyśmy się na etapie... (do uzupełnienia wg uznania) bo stare lepsze.
Użytkownik haja1978 edytował ten post 08 luty 2020 - 13:39
#2363 ONLINE
Napisano 08 luty 2020 - 13:59
Miałem sobie dać spokój, ale na koniec dopiszę tylko, że Twój powyższy post akurat idealnie wpisuje się w to o co mi chodzi, i co mi się nie podoba. Właśnie o to, że casting coraz bardziej zmierza w kierunku "coraz lżej" i na drugim biegunie "rzucania klocami na grubych linkach", a coraz mniej jest relatywnie uniwersalnych konstrukcji idealnie działających w najbardziej mnie interesującym środkowym zakresie czyli M-MH-H. Jak chcę łowić w przedziale np. 15-35 gram, to w dupie mam, czy mój multik "zagada od 3,4 czy 5 gram", a to teraz dla wielu staje się wyznacznikiem "klasowości" multika, a nie to jak obsługuje te przynęty, do których jest nominalnie dedykowany.
Tak jak pisałem, czekam na opis wrażeń z użytkowania nowego steeza, a chętnie "odszczekam" swoje porównanie go do Misia I żeby była jasność, porównanie do Misia dotyczy tego konkretnego Steeza, no może jeszcze CT
Z mojej strony koniec tematu
Pozdrawiam
Arek
PS. Sorry, przeoczyłem ten fragment "wymyślił bo MÓGŁ", czyli wychodzi na to, że Ty też nie wiesz po co Twórca pewnie też nie, poza tym, że chce żebyś spróbował
Tak, nikt nie wie po co ten multik nawet Japończyk. 👏 Nawet czytając dane katalogowe samego Steez air czy porównując do ct700 dalej nie wiadomo o co chodzi.
Nie wiem kto tam chce żebym spróbował, ale z pewnością spróbuję bo ta propozycja wpisuje się w moje potrzeby (na razie przynajmniej teoretycznie).
Ps.
Dla mnie 30-35g jest poza zainteresowaniem. Poza tym problem o którym piszesz nie dotyczy Steez air Za takie zakresy (15-35) inne konstrukcje odpowiadają.
#2364 OFFLINE
Napisano 08 luty 2020 - 14:50
Wysłane z mojego SM-G975F przy użyciu Tapatalka
#2365 OFFLINE
Napisano 08 luty 2020 - 14:54
Oj zima zima widać że ryby nie biero i nuda
Tobie Kolego widzę za to że biorą, bo Twój post jest taki oświecony i tak wiele wnosi do forum...
Mocnych linek i połamania
- Xiaou lubi to
#2366 OFFLINE
Napisano 08 luty 2020 - 16:26
- Guzu, Jake 6, BOB i 4 innych osób lubią to
#2367 OFFLINE
Napisano 08 luty 2020 - 23:49
Jakieś limity znaków by się przydały🤷🏻♂️
Baitcastingowe nowości a nie mądrości🤦🏻♂️
Przecież ja nie mam czasu żeby aż tyle czytać w każdym dziale, każdym temacie, każdym poście...🙆🏻♂️
🙋🏻♂️
#2368 OFFLINE
Napisano 09 luty 2020 - 03:11
Daiwa to korporacja, stworzyli ten multik po to by go sprzedać i zgarnąć hajs:D Wszelkie inne rozważanie są chyba bezcelowe. Nie posiadam go ale wydaje się fajny miałbym wolne 3200pln to bym go kupił i tyle.
- PILOT, nurek28, BOB i 4 innych osób lubią to
#2369 ONLINE
Napisano 10 luty 2020 - 17:08
Zaczęli od rozmiaru 200/201 a teraz już jest 100/101.
- Guzu lubi to
#2370 OFFLINE
Napisano 10 luty 2020 - 18:50
Jak wyjdą to będzie bardzo krótka seria i zapewne nie tania. W preorderze rozejdzie się większość.Myślicie że jest szansa że shimano wypuści cc dc 50/51 ?
Zaczęli od rozmiaru 200/201 a teraz już jest 100/101.
#2371 ONLINE
Napisano 10 luty 2020 - 20:23
Jak wyjdą to będzie bardzo krótka seria i zapewne nie tania. W preorderze rozejdzie się większość.
Dlaczego tak? Tak było z tą z 2011 r. ? Te pojawiają się regularnie na rynku wtórnym.
#2372 OFFLINE
Napisano 13 luty 2020 - 21:52
Witam, New 20steez 500 to tip top ulcastingu ale na lżejszą szpulkę 28mm do niego trzeba będzie poczekać.
Do 19steez, alphas, millionaire jest już New szpulka RCSB CT SV700. Standardowa szpula 30mm ma pojemność 60m/12Lb a zamienna New 70m/12Lb. New jest głębsza. Głębsza szpulka sv wypełniona do kreski, do ok 25mm, jeszcze skuteczniej od standardowej może konkurować ze szpulką New 20steez 500 wypełnioną do 28mm. Odległość środka ciężkości od osi obrotu dla wypełnionej do połowy New RCSB CT SV700 jest krótsza od odległości środka ciężkości od osi obrotu dla wypełnionej na full szpulki 20steez 500. Nie nadaję s z y f r e m, link poniżej
http://slp-works.com...0spl/index.html Pozdrawiam
#2373 ONLINE
Napisano 13 luty 2020 - 22:22
Witam, New 20steez 500 to tip top ulcastingu ale na lżejszą szpulkę 28mm do niego trzeba będzie poczekać.
Do 19steez, alphas, millionaire jest już New szpulka RCSB CT SV700. Standardowa szpula 30mm ma pojemność 60m/12Lb a zamienna New 70m/12Lb. New jest głębsza. Głębsza szpulka sv wypełniona do kreski, do ok 25mm, jeszcze skuteczniej od standardowej może konkurować ze szpulką New 20steez 500 wypełnioną do 28mm. Odległość środka ciężkości od osi obrotu dla wypełnionej do połowy New RCSB CT SV700 jest krótsza od odległości środka ciężkości od osi obrotu dla wypełnionej na full szpulki 20steez 500. Nie nadaję s z y f r e m, link poniżej
http://slp-works.com...0spl/index.html Pozdrawiam
Ale szpulka 500 jest z pewnością lżejsza niż ta głębsza do ct700 o której piszesz. Żeby porównywać w taki sposób jak wskazałes musiałyby mieć taką samą wagę.
#2374 OFFLINE
Napisano 15 luty 2020 - 12:31
Witam, szpula rcsb sv700 wypełniona plecionka 6Lb/50m ma ok 5% mniejszą bezwładność względem osi obrotu od szpuli 20steez 500 wypełnionej plecionką 6Lb/45m. W głębokiej 700 można jeszcze pocienić profil czy dural zastąpić mg ale w 500 również plus obniżyć dno i ograniczyć kreską sv wypełnienie.
Shimano jest nieporównywalnie większym przedsiębiorstwem jak Daiwa, Slpworks, K,T.F, Avail itp. Szpulką 3 gen. MgL III nie ogranicza Zysku kogokolwiek w segmencie ulbaitcasting.
Mam olbrzymią nadzieję, że nie jest to spowodowane żadnym zgorszeniem korupcyjnym czy obyczajowym, tj. ł a p ó w k ą czy d a w a n i e m c i a ł a lub jakakolwiek zmową Cenową. Yakuza i temu podobne to też już chyba historia ale oczywiście mogę się mylić. Pozdrawiam
#2375 OFFLINE
Napisano 15 luty 2020 - 17:05
Witam, szpula rcsb sv700 wypełniona plecionka 6Lb/50m ma ok 5% mniejszą bezwładność względem osi obrotu od szpuli 20steez 500 wypełnionej plecionką 6Lb/45m. W głębokiej 700 można jeszcze pocienić profil czy dural zastąpić mg ale w 500 również plus obniżyć dno i ograniczyć kreską sv wypełnienie.
Shimano jest nieporównywalnie większym przedsiębiorstwem jak Daiwa, Slpworks, K,T.F, Avail itp. Szpulką 3 gen. MgL III nie ogranicza Zysku kogokolwiek w segmencie ulbaitcasting.
Mam olbrzymią nadzieję, że nie jest to spowodowane żadnym zgorszeniem korupcyjnym czy obyczajowym, tj. ł a p ó w k ą czy d a w a n i e m c i a ł a lub jakakolwiek zmową Cenową. Yakuza i temu podobne to też już chyba historia ale oczywiście mogę się mylić. Pozdrawiam
Uwielbiam Twoje wpisy.
Szkoda, że tylko w baitcasterach zabierasz głos.
Pozdrawiam
#2376 OFFLINE
Napisano 15 luty 2020 - 17:52
To taki nasz skryty da VinciUwielbiam Twoje wpisy.
Pozdrawiam
- BOB lubi to
#2377 ONLINE
Napisano 15 luty 2020 - 21:47
Uwielbiam Twoje wpisy.
Pozdrawiam
Ojjjj nie tylko tutaj. Szanowny król ma wiele do powiedzenia w wielu tematach Ja go zablokowałem bo nie mam cierpliwości tego czytać
Użytkownik BOB edytował ten post 15 luty 2020 - 21:47
- Guzu lubi to
#2378 OFFLINE
Napisano 16 luty 2020 - 07:27
Załączone pliki
- Paweł J, nurek28, ManieQ i 3 innych osób lubią to
#2379 ONLINE
Napisano 16 luty 2020 - 09:33
#2380 OFFLINE
Napisano 16 luty 2020 - 09:37
Użytkownicy przeglądający ten temat: 2