czesto przewija sie pytanie o moc blanku podawana w lb (funtach), najczestsza odpowiedz jest taka, ze blank opisany (dajmy na to) 14 lb wytrzymuje obciazenie 14 lb ...
i ze linka mocniejsza niz 14 lb nie powinno sie lowic, bo mozna uszkodzic wedka (blank)...
ale czy to jest faktycznie prawda?
#1 OFFLINE
Napisano 13 marzec 2007 - 18:30
#2 OFFLINE
Napisano 13 marzec 2007 - 19:18
W mojej skromnej praktyce starałem się nie przekraczać tej granicy. Bo n.p. Lamiglas 17 lbs pozwala na linkę do 17 lb, ale jest to w/g Sufixa dla XL Strong daje 0,30mm. Kijek jest do 18 gram. Więc bez przesadyzmu.
Natomiast testując różne kije często bez zdeklarowanej mocy w Lbs przekraczałem szcunkową moc ( na tym polega test) i nie zauważyłem destrukcji blanku. Oczywiście to w pewnych rozsądnych granicach.
Dlatego jestem gotów założyć ogólnie pewną bezpieczną granicę na tej wartości. Niestety w Polsce taka klasyfikacja nie istnieje i prawie wszyscy przekładają to bez większej dokładności na średnicę w mm. Często wychodzą z tego różne potworki. Ale to taki urok kraju.
pozdrawiam
#3 OFFLINE
Napisano 13 marzec 2007 - 19:37
Pozdrawiam
#4 OFFLINE
Napisano 13 marzec 2007 - 19:39
#5 OFFLINE
Napisano 13 marzec 2007 - 20:01
pozd JW
#6 OFFLINE
Napisano 13 marzec 2007 - 20:05
Zdaje mi się, że robisz błąd w założeniu. Tu nikt nie pisze o podnoszeniu czegoś tam na kiju do góry. To jest pseudo test z targów wędkarskich. tego nie robi nikt żadna poważna firma. Tutaj chodzi o wytrzymałość linki pod kątem około 10-15 stopni. Czyli tak jak jest to w praktyce. Nikt rozsądny na kontynencie nie wyciąga sumów na lince do góry jak na australijskich filmach. spoko.
#7 OFFLINE
Napisano 13 marzec 2007 - 20:19
#8 OFFLINE
Napisano 13 marzec 2007 - 20:19
Nic prostszego, wystarczy wziac jedna ze swoich wedek i wlewac po trochu wody do wiadra, uwiazanego na koncu.
Ja sprawdzalem tylko Ugly Stika 50LB, dolewalem dopoki nie pekla plecionka 30LBS.
Gumo
#9 OFFLINE
Napisano 13 marzec 2007 - 20:21
#10 OFFLINE
Napisano 13 marzec 2007 - 20:38
Nie? Dobra...
Kazda szanujaca sie firma produkujaca wedki musi prowadzic ich testy, ktore odpowiedza na pytanie jaki jest realny ciezar wyrzucanych przynet. Prowadzi takze testy obciazeniowe, ktore odpowiedza na pytanie jaka moc linki stosowac? Zbyt slaba linka, jezeli nie bedzie dost. do wedki zostanie urwana przy zacieciu, wzglednie urwie sie zanim wedka zacznie porzadnie amortyzowac. Inny test to test do zniszczenia, gdzie okresla sie do jakiej wart. mocy wedka jest w stanie amortyzowac.
Kupujac wedke u danego wytworcy dajesz kredyt zaufania bo nie jestes w stanie sprawdzic tych parametrow, jakie widnieja na wedzisku.
Mysle, ze to jest dobre pytanie, jakie moznaby zadac u jakiegos liczacego sie producenta. Niech rzuci jakimis danymi z laboratorium, moze i prowadza inne testy, np. zmeczeniowe?
To bardzo dobry pomysl na kolejny artykol...
Gumo
#11 OFFLINE
Napisano 13 marzec 2007 - 20:42
W tym wątku rzeczywiście nikt nie proponuje podnoszeniu ciężaru na wędzisku, ale w innym o ile mnie pamięć nie myli, chyba komuś się coś takiego wymknęło...radeqs@
Zdaje mi się, że robisz błąd w założeniu. Tu nikt nie pisze o podnoszeniu czegoś tam na kiju do góry. To jest pseudo test z targów wędkarskich. tego nie robi nikt żadna poważna firma. Tutaj chodzi o wytrzymałość linki pod kątem około 10-15 stopni. Czyli tak jak jest to w praktyce. Nikt rozsądny na kontynencie nie wyciąga sumów na lince do góry jak na australijskich filmach. spoko.
#12 OFFLINE
Napisano 13 marzec 2007 - 20:43
zwrocicie uwage na podawana moc linki mono i braid ... nadal mysle, ze to ciekawy temat do dyskusji
Załączone pliki
#13 OFFLINE
Napisano 13 marzec 2007 - 20:44
Ja wypowiedz Gumofilca traktuję jako żart i tyle. Tak doświadczony wędkarz jak Paweł nie może popełniać takich błędów. Łowienie ryb, nie polega na wyciąganiu potworów ze studni. To się holuje z jeziora, rzeki czy zbiornika zaporowego.
Wysokiej klasy kij położy się po lince, a nie strzeli.
Natomiast rezerwa o którą pyta pitt@ sądzę, że nie jest zdefinowana jednoznacznie dla wszystkich. To zależy od firmy, klasy kija i chyba też od samego materiału. Bo przecież przekroczenie granicy nie musi oznaczać złamania kija. Może się położyć po lince, oddać całą moc i ulec takiej destukcji czasowej lub stałej. Szkło się położy, wysoki moduł poże strzelić. Te granice chyba nie są do końca zdefiniowane. Z praktyki wiem, że wiele blanków HM62 jest źle opisanych. Ichy wytrzymałość jest o wiele wyższa. Podczas testów wytrzymywały niesamowite rzeczy. jednak sama wytrzymałość na przeciążenia nie jest jedynym parametrem dla blanku. On podczas testów musi zachować swoją dynamikę, moc, sprężystość. Jest to bardziej złożony proces.
#14 OFFLINE
Napisano 13 marzec 2007 - 20:45
Do 50 jeszcze trochę Ci zostało...ale czy to jest faktycznie prawda?
Nic prostszego, wystarczy wziac jedna ze swoich wedek i wlewac po trochu wody do wiadra, uwiazanego na koncu.
Ja sprawdzalem tylko Ugly Stika 50LB, dolewalem dopoki nie pekla plecionka 30LBS.
Gumo
#15 OFFLINE
Napisano 13 marzec 2007 - 21:14
#16 OFFLINE
Napisano 13 marzec 2007 - 21:15
te sa nawet 120l (czyli over 264 lb )
#17 OFFLINE
Napisano 13 marzec 2007 - 22:06
#18 OFFLINE
Napisano 13 marzec 2007 - 22:09
Wiadro może być - należy je tylko wypełnić czymś co ma większy ciężar właściwy. Wystarczający może sięokazać piasek - tj. ok. 2,5 - 2,6 kg/dm3Skąd wziąc wiadro do którego wejdzie 80lb wody??
P.
#19 OFFLINE
Napisano 13 marzec 2007 - 22:20
Skąd wziąc wiadro do którego wejdzie 80lb wody??
[/quote]
Wiadro może być - należy je tylko wypełnić czymś co ma większy ciężar właściwy. Wystarczający może sięokazać piasek - tj. ok. 2,5 - 2,6 kg/dm3
P.
[/quote]
ołów tez może być - będzie tak bardziej wędkarsko
#20 OFFLINE
Napisano 13 marzec 2007 - 22:24
Dlatego masz hamulec w kolowrotku zeby wedka nie pekla:)
Bujo
Również z jednym lub większą ilością słów kluczowych: blank
BLANKI
Hand made →
Rodbuilding (budowa wędek) →
Blank na sandacza do łowienia na lekkoNapisany przez DeeMeeD , 10 lis 2022 blank, sandacz na lekko |
|
|
||
BLANKI
Hand made →
MJ Rod BlanksNapisany przez bartosz311287 , 26 paź 2021 blank, mjrodblanks |
|
|
||
BLANKI
Hand made →
Blank do morskiej wędki typu stickbait - prośba o pomocNapisany przez Such a Jerk... , 31 paź 2020 blank, pomoc, morski blank |
|
|
||
Hand made →
Blanki karpiowe TAC z takle24.de.Napisany przez MarcinZ , 05 paź 2019 blank, karp, tac |
|
|
||
BLANKI
Hand made →
Blank TR845-3-MHXNapisany przez Waldi , 12 wrz 2019 blank, mhx, travel |
|
|
Użytkownicy przeglądający ten temat: 0
0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych