#21 OFFLINE
Napisano 13 marzec 2007 - 22:27
radeqs@
Zdaje mi się, że robisz błąd w założeniu. Tu nikt nie pisze o podnoszeniu czegoś tam na kiju do góry. To jest pseudo test z targów wędkarskich. tego nie robi nikt żadna poważna firma. Tutaj chodzi o wytrzymałość linki pod kątem około 10-15 stopni. Czyli tak jak jest to w praktyce. Nikt rozsądny na kontynencie nie wyciąga sumów na lince do góry jak na australijskich filmach. spoko.
[/quote]
W tym wątku rzeczywiście nikt nie proponuje podnoszeniu ciężaru na wędzisku, ale w innym o ile mnie pamięć nie myli, chyba komuś się coś takiego wymknęło...
[/quote]
To nawet mogłem być i ja tak mnie ciekawiło z jaką siłą potrafi działać na szczytówkę miotająca się ryba.
A poważnie, to duża część tej teorii i wyliczeń jest dosyć niedokładna. Dlaczego? Tak jak Phala zauważył ryba posiada jakąś masą. Jednak nie tylko ona wpływa na naszą szczytówkę. Wpływa również siła z którą ryba odpycha się od mas wody (to to, co najbardziej podoba się większości w trakcie holu). Załóżmy, że łowimy z łódki i woda jest dosyć głęboka. Jeżeli ryba znajduje się pod szczytówką odbija w kierunku dna, to zadziała na szczytówkę z siłą dokładnie prostopadłą do wędziska. Kto wyliczy, jaka to siła? Trzeba by to było zmierzyć. Jednak co to nam da, skoro wśród ryb tak jak i ludzi są wycinki z gazety i mięśniaki?
Pozdrawiam
PS Osobiście bardzo lubię mocne linki nawet jeżeli są dużo wytrzymalsze od wędziska. Hamulec w kołowrotku jest ustawiony tak, by odpowiadał sile z jaką chcę się rybie przeciwstawiać. Po co mi więc taka wytrzymała linka? Po to, że nie lubie zaśmiecać wody swoimi przynętami i linkami. A to, że muszę uważać na hamulec - zawsze to robię
#22 OFFLINE
Napisano 13 marzec 2007 - 22:45
Tak samo jak te proby kij 50lb zylka 30 to kazdy glupi wie co bardziej wytrzyma obciazenie .Bo chcial bym zobaczyc mine wlasciciela wedki ktora sluzy juz mu x czasu i w trakcie tesu z wiadrem w koncu by do kija nawinol zylke mocniejsza od kija i w pewnym momecie wedka robi trzask a tester gapi sie jak wedka sie rozsypoje .Ciekawe co by powiedzial pewnie ze zle wiadro zamocowal
#23 OFFLINE
Napisano 14 marzec 2007 - 06:19
- Darek Koralewski lubi to
#24 OFFLINE
Napisano 14 marzec 2007 - 07:35
kamil@ masz rację. Na takim chamulcu kij może trzasnąć przy dużym obciążeniu. Jednak jak założysz kołowrotek z normalnym dobrze wyregulowanym hamulcem to on popuści i będzie wszystko dobrze.
pozdrawiam
#25 OFFLINE
Napisano 14 marzec 2007 - 09:40
Mysle, ze to jest dobre pytanie, jakie moznaby zadac u jakiegos liczacego sie producenta. Niech rzuci jakimis danymi z laboratorium, moze i prowadza inne testy, np. zmeczeniowe?
To bardzo dobry pomysl na kolejny artykol...
To jeden z bardziej konkretnych kawalkow jakie napisalem ostatnio...dorzucilbym testy na skrecanie i na udar.
Nie rozumiem skad wziely sie wartosci w tych linkach, ktore powklejales. Przychodzi mi do glowy tylko to, ze producent musialby zast. przelotki o srednicy XXX, zeby dalo rade lowic zylka 30LB, wiec zaznaczyl to w opisie.
LB jest takie samo, dla zylki i dla plecionki, a wedka wytrzyma tyle ile dala fabryka. Jasne, ze 1na firma da wiekszy zapas bezpieczenstwa, inna mniejszy.
A wiekszosc wedek, ktore sa u nas w handlu w ogole na wszelki wypadek nie maja podanej mocy. I pewnie slusznie, skoro pekaja nieraz juz przy wyrzucie, to po co sie w to bawic?
Uwazam, ze test z wiadrem nie jest taki durny, jak uwazacie. Jasne, ze nikt rozsadny nie bedzie ciagnal jak glupi do gory bo wtedy zlamie kazda wedke i nie bedzie do tego wcale potrzebne takie max obciazenie, jak podal producent.
Ja swoj test robilem w ten sposob, zeby nie podnosic zanadto dolnika do gory, zabezpieczylem sie tez tym, ze wedka jest szklana a obciazenie duzo mniejsze niz podane na kiju.
Najlepszy sposob, jaki znam to czolowe uderzenie koncem szczytowki prostopadle w sufit..
Gumo
#26 OFFLINE
Napisano 15 marzec 2007 - 07:40
Sorry za ten bełkot
#27 OFFLINE
Napisano 15 marzec 2007 - 09:01
7'11 CRCSX711MH Medium Heavy Extra Fast 15–30 mono/ 20–65 braid 3–5 Swim Baits 1 A 4.0 12.0 Tip+9 $149.99
Cacy, ale chodzilo o TE opisy, jak widac podali zakres do linki plecionej (braid) 20-65LB a do linki mono (żyłki)15-30LB. Opis dotyczy tej samej wedki.
I generalnie o to sie rozchodzi, chyba...?
Gumo
#28 OFFLINE
Napisano 15 marzec 2007 - 09:21
Widzisz Pawle nie ma jakiejś reguły. Ja też spotkałem się już kilkakrotnie z twierdzeniem, że dla danego kija można stosować plecionkę o wyższej mocy niż wynika z sygnatury. Jednak to były takie luźne stwierdzenia miłośników pewnych linek. Inne firmy zalecają natomiast odwrotnie. I bądz tu mądry.
http://www.japantackle.com/Battler/team_daiwa_battler_rods.h tm
pozdrawiam
#29 OFFLINE
Napisano 15 marzec 2007 - 09:49
Gumo
#30 OFFLINE
Napisano 23 sierpień 2018 - 22:28
Prawdopodobnie otrzymam "złotą łopatę" albo miano archeologa roku😀, ale do rzeczy.
Panowie mam w domu takiego "złamasa" float, który kiedyś składał się z trzech części. Jak to bywa uszkodziłem środkowy element na złączu żeńskim i tak sobie pomyslalem, żeby wyczarować z tego spina. Usunę uszkodzony kawałek dorobię wstawkę,żeby skład był symetryczny ( i tak bd pod korkiem ). Tylko jak określić moc tego blanku?
#31 OFFLINE
Napisano 24 sierpień 2018 - 19:59
#32 OFFLINE
Napisano 25 sierpień 2018 - 07:37
A do czego ta wartosc Ci potrzebna.Kijek juz masz,napraw i ciesz sie lowieniem.Po oblowieniu,bedziesz wiedzial ,czy stal sie slabszy lub przybylo mu mocy.Pewnie w oryginale miala ok.20lb.
Użytkownik Darek64 edytował ten post 25 sierpień 2018 - 07:39
#33 OFFLINE
Napisano 25 sierpień 2018 - 08:42
#34 OFFLINE
Napisano 25 sierpień 2018 - 09:22
Jak już uda Ci się otrzymać dwa symetryczne kawałki to trochę to pouginaj, zawieś na czubku ciężarki 10,20,40g itd. Na szybko taśmą przymocuj nawet badziewny set i rzuć testowo różnymi przynętami o różnej wadze i różnym oporze stawianym w wodzie. Znów ugnij, ale pamiętając, że to tylko taśma I wszystko będziesz wiedział
Nie ma sensu pakować się w jakiekolwiek tabelki
Pozdr
Użytkownik JuniorFishing edytował ten post 25 sierpień 2018 - 09:23
#35 OFFLINE
Napisano 25 sierpień 2018 - 09:24
A to juz pewnie wedlug Ciebie,trzeba napisac prace magisterska i zrobic pomiary w laboratorium.To ja wymiekam
#36 OFFLINE
Napisano 25 sierpień 2018 - 11:02
Również z jednym lub większą ilością słów kluczowych: blank
BLANKI
Hand made →
Rodbuilding (budowa wędek) →
Blank na sandacza do łowienia na lekkoNapisany przez DeeMeeD , 10 lis 2022 blank, sandacz na lekko |
|
|
||
BLANKI
Hand made →
MJ Rod BlanksNapisany przez bartosz311287 , 26 paź 2021 blank, mjrodblanks |
|
|
||
BLANKI
Hand made →
Blank do morskiej wędki typu stickbait - prośba o pomocNapisany przez Such a Jerk... , 31 paź 2020 blank, pomoc, morski blank |
|
|
||
Hand made →
Blanki karpiowe TAC z takle24.de.Napisany przez MarcinZ , 05 paź 2019 blank, karp, tac |
|
|
||
BLANKI
Hand made →
Blank TR845-3-MHXNapisany przez Waldi , 12 wrz 2019 blank, mhx, travel |
|
|
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych