Faktycznie za daleko zabrnela ta polemika ze Slawkiem, nie mowiac juz o manowcach na ktore zeszla....
Zarowno co do tekstu Piotra jak i uwag Slawka sie juz wypowiadalem i zdania w tej kwesti nie zmienilem, wiec nie ma co sie powtarzac.
Jak by nie bylo, choc sie najczesciej osobiscie nie znamy,- jako koledzy jestesmy winni sobie uczciwosc, takie mam staroswieckie przekonanie.
W mysl tego niemodnego przekonania pisze te ponizsze przemyslenia.
Nie Slawek sam sie stawia w roli "jedynie slusznego cenzora" ale przez swoich adwersarzy jest w tej roli stawiany.
Jego zdanie i przekonanie rosnie do takich rozmiarow jaki daje opor, ktore ono wywoluje...
Stosowanie zawilej formy wypowiedzi z wieloma wzmocnieniami przekazu najczesciej powoduje, ze czytajacy nie rozumieja do konca tego co "poeta" mial na mysli i dalej zamienia sie w emocjonalny (zamiast rzeczowego) odbior owego przekazu. Mam wrazenie, ale nie pewnosc, ze Slawek czasem celowo ale czasem tylko wlasciwie dla swojej natury uzywa takowych form.
Potem caly ciezar "dyskusji" szybko przechodzi do formy osobistych utarczek... Bez mala jak u Barei "a jak alkoholik ,,,,- to i zlodziej...."
A przeciez ma Slawek prawo do swojej interpretacji, do swojej subiektywnej oceny, ktora nie musi byc sluszna. Fajnie jest jak jest ona prawdziwa, ale w gruncie rzeczy tez taka nie musi byc, bo przeciez moze byc hipotetycznie prowokacja,- albo jakas inna forma heppeningu.
Czy nie zdrowiej jest potraktowac Slawka czy czyjekolwiek zdanie jako " o,- nie wszyscy maja takie przekonanie jak moje"?
Przeciez jak napisal cos glupiego to zweryfikuje sie to samo i on sam sie skompromituje, a jak napisal cos madrego, to moze warto sie nad tym chwilke zastanowic?
Na koniec przytocze argument z wypowiedzi Slawka, ktorego jakos nikt nie podchwycil a moim zdaniem jest on co najmniej wtorny w stosunku do prezentowanej przez niego ideii.
Slawek wspomnial, ze niegdys jezdzil na otwarcia sezonu ale po kontakcie z ktoryms kult-red-naczem, ktory probowal wydlubac samice troci z gniazda tarlowego zaprzestal tego...
A ja naiwny myslalem, ze to nie z niecheci do wszystkiego co kult-red-nacze promuja tylko z milosci do Natury...
Eh... glupi czlek jest i glupi umrze...
Użytkownik Rheinangler edytował ten post 12 styczeń 2022 - 08:39