Jedna opłata - wszystkie akweny
Napisano 23 styczeń 2022 - 13:56
- Friko, Miro 85, fario1969 i 10 innych osób lubią to
Napisano 23 styczeń 2022 - 14:00
Maciej_K, on 23 Jan 2022 - 12:49, said:
To prawo chyba jednak nie będzie obowiazywało. Widać to po ruchach Pana Purzyckiego, który swego czasu chwalił mi się, że przeforsował takie zmiany w prawie znanymi sobie posłami. Na jego nieszczęście WP będą weryfikować, czy wszystko było wykonywane zgodnie z operatami. Również skargi składane do RZGW/WP są skrzętnie zbierane. Trochę się orientowałem tu i tam. Każdy oddział terenowy WP chętnie porozmawia z Tobą o Twoich zastrzeżeniach. Złóż je na piśmie. Nawet odpowiedzi się doczekasz.Ja to wiem. Niedawno całkiem w Koronowie i okolicach- w sklepach wędkarskich wyłożono petycję w której domagano się kontroli zarybień i skonfrontowania stanu formalnego z faktycznym. Choć ci, co łowią(li) na Z.K. najlepiej wiedzą o tym jak było a jak jest teraz. Dzierżawa kończy się za ok 5 lat, nie pamiętam dokładnie, ale jeśli nie stanie się cud- znaczy WP nie będzie z automatu przejmowała wód po ustaniu dzierżaw- to nic się nie zmieni na ZK, bo prawo przedłużenia dzierżawy premiuje obecnego dzierżawcę.
Użytkownik Krab edytował ten post 23 styczeń 2022 - 14:01
- Friko i AngusCK lubią to
Napisano 23 styczeń 2022 - 14:19
Koronowski) na rzece Brda nr 9 zlewnia rzeki Brdy umowa od 01 stycznia 2006 do 31 grudnia 2025
Napisano 23 styczeń 2022 - 14:21
Krab, on 23 Jan 2022 - 12:56, said:
Marzy mi się, że padnie twór zwany ZG PZW, a okręgi jako podmioty posiadające przecież osobowość prawną dogadają się z WP. Wówczas nikt nie zwali na ZG, że tak narzuca i uchwala. Okręgi przestaną odprowadzać chore haracze na rzecz darmozjadow w centrali. Bliżej znaczy łatwiej. Wówczas można liczyć na realny wpływ na zarządzających wodami. Zacznie się biznesowe podejście do posiadanych akwenów. I ochrona i zarybienia i nokill na części wód. Taka trochę komercja, ale w szerszym spektrum. Wiem, wiem jestem niepoprawnym optymistą
To było by ciekawe rozwiązanie. Może trzeba działać w tym kierunku?
Napisano 23 styczeń 2022 - 14:27
Napisano 23 styczeń 2022 - 14:51
Elendil, on 23 Jan 2022 - 13:21, said:
To było by ciekawe rozwiązanie. Może trzeba działać w tym kierunku?
Ponoć ZG straszy potencjalnych buntowników zarządami komisarycznymi. To niby dyscyplinuje okręgi. Ale na ile to dezinformacja i propaganda, a na ile prawda, to ciężko mi określić. Wiadomo, że ludzie solidaryzujà się z ofiarami, wiec taktyka na poszkodowanego może być celowym zabiegiem PR-owym ze strony władz okręgów. Nie ufam żadnej ze stron.
- Krzysiek P, eRKa i Tiur lubią to
Guest_Tomek O_*
Napisano 23 styczeń 2022 - 17:12
Słabe to bardzo, jeśli członkowie niezależnego stowarzyszenia godzą się oddać swoje sprawy i pasje w ręce państwa, które ma gdzieś środowisko. Państwo nam zapewni warunki do wędkowania, żebyśmy się nie ździwili. Meliorantom z WP już nikt by nie podskoczył, jeździli by koparkami gdzie popadnie.
Jak słuchałem konferencji i wypowiedzi tuż po niej to byłem zwyczajnie zażenowany poziomem wypowiedzi tych "fachowców".
Ich cele są jasne: kasa, stołki, wendeta.
- Mysha, Darek P, godski i 3 innych osób lubią to
Napisano 23 styczeń 2022 - 17:48
- coma, eRKa i fox mulder lubią to
Napisano 23 styczeń 2022 - 18:42
Paweljar, on 23 Jan 2022 - 16:48, said:
Niedzielny amator jeżeli nie zainwestuje w trochę sprzętu
Policzmy: teleskop do 80 g- 90 PLN, żyłka 0.35 mm -10 PLN, kołowrotek 70 PLN, bombka ze styropianu 2.5 PLN, przypon zielony 1 PLN, kotwica 1 PLN, paczka ciężarków 3.5 PLN plus wiaderko po kapuście na żywce. W 200 PLN to jeszcze małpka Żołądkowej się zmieści 😊. A zestawik w niektórych przypadkach skuteczniejszy niż Elitka ze Stelką 😃.
- Guzu, Jozi, grzegorz197503 i 12 innych osób lubią to
Napisano 23 styczeń 2022 - 19:23
Paweljar, on 23 Jan 2022 - 16:48, said:
Żeby sie kolega nie zdziwił jak Janusze potrafią wyczyścić zbiornik..Na jednym z okolicznych zbiorników jesienną porą widuję rójkę Januszowych spinningistów, nie trzeba mieć tam opłaconej skladki , wystarczy karta. Lepszego kabaretu nie widziałem, przynęty, technika rzutów, prowadzenia itp.
My na wiosce mamy dzika wode ok 5 hektarów,to była nasza tajna meta na oksy 40+ i zębate 70-90cm..
W mieście pojawili się pracownicy z UA, i w 2 sezony załatwili wode z okoni i szczupaków, nad woda codziennie kilka ekip jest przez czas w którym da się łowić od wiosny do jesieni.
Nie będzie kontroli to jeszcze wszyscy będziemy wspominać jak to dobrze było za pzw..
- Pickerel, Krzysiek P i S.N. lubią to
Napisano 23 styczeń 2022 - 19:26
z korzyścią jedynie dla osób sporo podróżujących, i to pewnie nie wszędzie i do czasu. Reasumując, grupa której się chciało , wydeptała sobie ścieżkę do WP, uczestniczą w komisjach, na horyzoncie zmiany. Reszcie się nie chcialo, więc dalej będzie miała g.. do gadania i może sobie powylewać żale w internecie i godzić się na to co jest lub zmienić hobby.
- coma lubi to
Napisano 23 styczeń 2022 - 21:12
- Sławek.Sobolewski, korol i kkonrad lubią to
Napisano 23 styczeń 2022 - 22:13
coma, on 23 Jan 2022 - 20:12, said:
Wody Polskie będę oceniał za owoce ich pracy a nie przez pryzmat domysłów.
OK. To jak WP gospodarują na 2 obwodach krakowskich? Jeden to Świnna Poręba, a drugi Raba 3. Czy te wody są znacząco lepsze niż wody PZW. Toż chyba można to porównać? Ja mam porównanie z wodami w łomżyńskim. Lepiej nie jest, wręcz przeciwnie. Może w Małopolsce jest inaczej?
- Darek P, rybarak i Krzysiek P lubią to
Napisano 23 styczeń 2022 - 22:31
O osobach firmujących WP od ministra poprzez dyr na wice kończąc wolę się nie wypowiadać. Kto śledzi świat dookoła nie tylko z TVP ma swoje zdanie..
- Mysha, Darek P, godski i 1 inna osoba lubią to
Napisano 23 styczeń 2022 - 22:44
Mysha, on 23 Jan 2022 - 21:13, said:
Nie wiem, nie łowię na tych wodach więc nie mam porównania. Od kiedy je mają i co zepsuli? Pytanie też dotyczy tych wód gdzie masz porównanie. Być może było gdzieś wcześniej - jeśli tak przeoczyłem.OK. To jak WP gospodarują na 2 obwodach krakowskich? Jeden to Świnna Poręba, a drugi Raba 3. Czy te wody są znacząco lepsze niż wody PZW. Toż chyba można to porównać? Ja mam porównanie z wodami w łomżyńskim. Lepiej nie jest, wręcz przeciwnie. Może w Małopolsce jest inaczej?
Krzysiek P, on 23 Jan 2022 - 21:31, said:
Cóż, Twój komentarz świadczy tylko o tym, że nie zrozumiałeś przekazu. Związek powstał w 1950 roku… Do dziś u władz siedzą emerytowani sb’cy, zomowcy itp. Nie obchodzi mnie kim się czujesz bo tak jak ja jesteś małym nieznaczącym kółeczkiem w maszynie, bez którego maszyna będzie jechać dalej i nic się nie zmieni. To trzeba zaorać, posypać wapnem a jak się wypali posadzić coś nowego. Czy WP będzie lepsze? Nie wiem, czas pokaże ale jest za wcześnie by oceniać. To co piszesz o okręgach dobrze zarządzających wodą jest na razie Twoim przewidywaniem, ja się nie będę bawił w Nostradamusa."Komunistyczny" moloch nie jest nawet z nazwy. My go tworzymy a ja za komunistę się nie uważam. Okręgi z dobrą woda i dbające będą "odpowiednio" oceniane żeby odebrać im tą wodę i kasować min te 250,- (choć to opłata tylko na 2022 i "będzie zależeć od wielu czynników")
O osobach firmujących WP od ministra poprzez dyr na wice kończąc wolę się nie wypowiadać. Kto śledzi świat dookoła nie tylko z TVP ma swoje zdanie..
Użytkownik coma edytował ten post 23 styczeń 2022 - 22:45
- hi-lo, Pickerel, kkonrad i 1 inna osoba lubią to
Napisano 23 styczeń 2022 - 22:53
Panowie, tak czytam sobie ten wątek i powiem szczerze, po wypowiedziach wielu kolegów, poważnie się niepokoję o przyszłość mojego ukochanego hobby w tym kraju. Dlatego napiszę ostro.
Jeśli ktokolwiek uważa, że państwowa, centralnie zarządzana, w pełni upolityczniona instytucja, zadba o interes wędkarzy, w tym w jakikolwiek sposób lepiej niż - żeby nie było, też nie uważam, że idealne - pzw zadba o rybostan zarządzanych przez siebie wód na użytek tychże wędkarzy, to mam wrażenie, że z własnym c****m się na rozumy zamienił. To będzie klasyczny skok na kasę, dopóki będą desperaci chcący płacić i to będzie na tyle. Część wód trafi w ręce spółek rybackich kolesi i/lub państwowych rybaków i zostanie przez nich w majestacie prawa w******a na lewą stronę (pgr-y już były i jak wszystko z minionej epoki wrócą w jakimś kształcie i one) a reszta wód zostanie zostawiona na pastwę losu. Jeśli ktoś myśli, że nasze wody będą lepiej chronione, bo państwo będzie wydatkowało większe pieniądze na ich ochronę w interesie wędkarzy, to się z własnym c****m na rozumy zamienił. W ogóle, jeśli ktoś myśli, że państwo wyłoży jakikolwiek nadprogramowy grosz w interesie nas wędkarzy, to mam wrażenie że .... nie będę się tyle razy powtarzał, bo mi modzi konto zawieszą.
I te głosy tęsknoty wszelakich "mistrzów obieżyświatów", chcących za półtorej czy dwie stówki móc bez ograniczeń młócić wodę wszędzie tam, gdzie ktoś zrobił dobrze robotę i stworzył lub zadbał o łowisko.... szlag mnie trafia jak je czytam.
I na koniec, jeszcze jedno, z betonem pzw można walczyć, nawet skutecznie - przykład wielu okręgów pokazuje, że da się zrobić naprawdę wiele dobrego. Z państwem nikt nie wygra, ba, nawet nie za bardzo pogada, bo taka rozproszona grupa nacisku jak wędkarze nie będzie miała żadnej realnej siły oddziaływania i nie będzie miała na nic wpływu. Niewielki będzie też ich wpływ na wybór tych 460 + 100 + 1 , którzy będą nam prawo stanowić, choć i tak, niezależnie od wyników, na los wędkarzy nijak to znacząco nie wpłynie. Bo każda władza ma i będzie nas "wariatów z wędką" miała głęboko w dupie...
Z mojej strony EOT.
Pozdrawiam
Arek
- Guzu, tpe, Ruki i 29 innych osób lubią to
Napisano 23 styczeń 2022 - 23:25
- Brak kontroli. Nigdy nie byłem kontrolowany na Łomży. W Ostrołęce rzadko kiedy jest takie łowienie bym nie spotkał PSR-u lub SSR-u. Kontrolowała mnie też policja. Łowię równie często tu i tam.
- W 2020 nie zarybiali. W 2021 na 2 rzeki poszło 1000 sztuk narybku jesiennego pstrąga. Na Narew poszedł też sum. Nie mają swoich ośrodków. Materiał zarybieniowy pozyskują w drodze przetargu. Mają/będą mieli problemy z pozyskiwaniem ryby do zarybień.
- Kupno zezwolenia. Już to opisałem wcześniej. Trwa realnie 5-7 dni od momentu wysłania przelewu. Wklejenie znaczków lub zakup zezwolenia internetowego w PZW jest prostsze.
-Wymiary i okresy ochronne. PZW jest bardziej restrykcyjne. Na wodach WP obowiązuje rozporządzenie Ministra Rolnictwa. W tym roku są obostrzenia jeśli chodzi o limity (np.szczupak/sandacz 2 szt.,ale PZW 1 szt).
To tak na szybko. Jeszcze raz proponuję wejść w wątek w "Wieści znad wody" o rzece Łojewek. Jest tam kilka mądrych postów.
Użytkownik Mysha edytował ten post 23 styczeń 2022 - 23:36
- Sławek Oppeln Bronikowski, rybarak i trinited lubią to
Napisano 24 styczeń 2022 - 06:01
Mysha, on 23 Jan 2022 - 21:13, said:
OK. To jak WP gospodarują na 2 obwodach krakowskich? Jeden to Świnna Poręba, a drugi Raba 3. Czy te wody są znacząco lepsze niż wody PZW. Toż chyba można to porównać? Ja mam porównanie z wodami w łomżyńskim. Lepiej nie jest, wręcz przeciwnie. Może w Małopolsce jest inaczej?
W przypadku tych dwóch obwodów, wędkowanie w mocno ograniczonym zakresie jest dopuszczone wyłącznie na Skawie i zbiorniku Świnna Poręba (tylo z brzegu i nie wszędzie). Na Dobczycach nawet do wody nie wolno wchodzić... Na obydwu zbiornikach realizowane są połowy sieciowe. Tak to wygląda w skrócie

- Mysha i rybarak lubią to
Napisano 24 styczeń 2022 - 07:34
Są jeszcze obwody WP w Bydgoszczy i Poznaniu. Jak tam to wygląda? Może jest tam eldorado? Promy zdrożały to może lepiej zamiast do Szwecji tam pojechać?
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych