Skocz do zawartości

•      Logowanie »   
Witaj!

Zaloguj się lub Zarejestruj by otrzymać pełen dostęp do naszego forum.

Zdjęcie
BLANKI

Blanki Lamiglas

blank lamiglas

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
679 odpowiedzi w tym temacie

#81 OFFLINE   Art-Rod

Art-Rod

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 95 postów
  • LokalizacjaPoznań

Napisano 06 maj 2009 - 09:53

Hej! Lamiglas jest szybszy, bardziej sprężysty. Ma sztywniejszą szczytówkę, ugięcie bardziej przesunięte do góry. Przynęty optymalne to obrotówka, wobler 4-8gr. Gumy(nieduże) na główkach
3-10gr. Blank jest nielakierowany, tylko wypolerowany.
RX8 jest lakierowany na połysk w kolorze titanium. Lepiej nadaje się do najmniejszych wabików.
Subtelniejszy Lamiglas w tych parametrach to XSH 114 2LL, którego opisywaliśmy w ostatnim artykule.
Pzdr, Tomek.

#82 OFFLINE   lvlaldi

lvlaldi

Nowy

• Forumowicze
  • Pip
  • 20 postów
  • LokalizacjaZielona Góra

Napisano 06 maj 2009 - 19:19

Siema.
Czy moze mi ktos odpowiedziec ile by wazyla wedka XSH 114 2LL po uzbrojeniu ?
Albo batson XST1141F ??
Oraz jaki bedzie odpowiedni kolowrotek do tych kijaszkow.

#83 OFFLINE   Guzu

Guzu

(G)uzurpator

• PATRON
  • PipPipPipPipPip
  • 14850 postów
  • LokalizacjaOwczarnia, PL
  • Imię:Daniel

Napisano 28 wrzesień 2009 - 21:14

Witam,

Przemierzajac strony www natrafilem na serie blankow Lamiglasa opisywanych jako (cos tam, cos tam) texalium graphite. Nowosc 2009.

Na stronie , juz nie Lamiglasa, trafilem na troche wyjasniajacy opis:
The Lamiglas Texalium blank is manufactured from an aluminum impregnated fiber which is more durable then graphite and lighter than fiberglass....

Brzmi tyle nowatorsko co kosmicznie. Fakt jest faktem ze blank, ktory mnie zainteresowal pod wzgledem wymiarow i opisu brzmi naprawde atrakcyjnie.

Pytanie kieruje do bardziej zorientowanych:
mial okazje juz ktos recznie albo lepiej na rybach przekonac sie, co to jest to TEXALIUM ?

Dzieki za info.

Guzu

#84 OFFLINE   Art-Rod

Art-Rod

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 95 postów
  • LokalizacjaPoznań

Napisano 29 wrzesień 2009 - 14:18

Wykonaliśmy kilka wędek morskich na bazie blanku Lamiglas Texalium Inshore 7' 30lb. Koncepcja jego wykonania jest zbliżona do koncepcji TRI-FLEX -na trzpień nawijane są warstwy maty grafitowej, następnie szklanej E-Glass i dowijka z grafitu głównie w dolnej części blanku- oczywiście nie jest to kosmetyczna doklejka, dowinięty jest spiralnie spory kawał maty..
tak to wygląda w uproszczony sposób, proporcje zmienne. W Texalium zewnętrzna warstwa grafitu jest zastąpione matą texalium (wygląda jak woven grafit). W praktyce wychodzi z tego kij doskonale funkcjonujący, dynamiczny, stosunkowo lekki, mocarny.
Druga koncepcja to blanki Indian River wykonane z grafitu 57ps
i maty texalium (na ok.40% od dołu). Dość świeże faktycznie..
dotychczas robiliśmy raptem jeden egzemplarz 2,3m 8-17lb 7-21gr.
Blank jest szybki i dobrze wyważony. Delikatna, elastyczna szczytówka się wzmacnia dość szybko.. czuć w nim niesamowitą moc.
Osobiście jeszcze nimi nie łowiłem.. ale za chwilę zacznie się najlepszy okres, a więc w okolicy Świąt możemy wyrazić swoje opinie.
Pozdrawiam, Tomek Mańczak.

#85 OFFLINE   Zulus

Zulus

Zaawansowany

• Forumowicze
  • PipPipPip
  • 625 postów
  • LokalizacjaGórzyca

Napisano 07 styczeń 2010 - 19:59

Lamiglas IM 700 Popping.

Witam, orientuje sie ktos moze, czym charakteryzuja sie blanki typu popping ? Tzn chodzi mi glownie o akcje i ugiecie tych blankow. Jest fajny lami w promocji wlasnie w dlugosci i gramaturze jakiej potrzebuje 7'6 17lb do 3/4oz, taka sandaczowa gramatura. Tylko potrzebuje kij o szczytowej akcji, bardzo szybki... A nie mialem jeszcze do czynienia z blankami typu popping. Z gory dziekuje za kazde info i pozdrawiam biggrin.png

#86 OFFLINE   dawm84

dawm84

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 111 postów
  • LokalizacjaPoznań

Napisano 07 styczeń 2010 - 20:10

Podjedź do Art-rod'u dowiesz się wszystkiego o Lamim

#87 OFFLINE   popper

popper

Ekspert

• +Forumowicze
  • PipPipPipPip
  • 9559 postów
  • LokalizacjaDolny Śląsk
  • Imię:Waldek

Napisano 07 styczeń 2010 - 20:12

http://www.jerkbait.pl/forum/index.php?t=msg&th=3253& ;amp ;start=0&
[quote]
'zainspirowany' postem o blankach typu crankbait i duza iloscia pytan, a takze ogromna zawartoscia wiedzy tego threadu, wyrazona niemniejsza iloscia fachowej chinszczyzny i rodbuildingowej laciny, przejzalem na szybko kilka katalogow i zrobilem liste kilku oznaczen blankow, ktora oczywiscie jeszcze wspolnie uzupelnimy

flippin
mag bass
magnum taper
spin&jig
crankbait
popping
mooching
hot shot
drop shot

pomysl mam taki, zeby zrobic 'leksykon' oznaczen i specyfikacji blankow, co takze oznacza opis ich zastoswania, oczywiscie w prostej i przystepnej formie

[/quote]

Witam

Problem w tym ,że metody pokrywają się z typami blanków
ale tak po polskiemu:

1 - to taki kij od miotły sztywny o środkowym ugięciu -służy do wyciągania bassów z krzaczorów, ale można zbudować też dalekonośny kij do swim baitów
2 i 3 to praktycznie to samo - zasadniczo blanki grubościenne z dużym przyrostem mocy można je podzielić na piching i crank te pierwsze to fajna uniwersały lub jigówki te drugie jerkówa dorszówka :D nawet węda trolingowa z niektórych wyjdzie.

4 odpowiednik blanków castingowych w zależności od dopasowania typu blanku do metody wychodzą bardzo fajne wędczki od lekkich castingów po dalekosięzne armaty lub jak sama nazwa wskazuje do jjigów(nieukrywam ,że jeden z moich ulubionych typów)

5- został dość szczegółowo omówiony w innym wątku

6- nazwa dotyczy łowienia na spławik z krewetką np u wybrzeży florydy -ale w zależności od akcji może być dropshot, crankbait czy uniwersał - to taki zmniejszony salomonsteelhead

7 zostawił bym w spokoju to jedna ze specyficznych metod połowu łososia - w tym przypadku blanku trzeba wziąść na 100% do ręki aby wiedzieć co u nas można z tego zrobić- specyfika to akcja medium (z wyjątkiem tych na srodku łodzi) i spora moc.

8 taka wyklejanka w jednym kawałku z potężnym dolnikiem - w zależności od mocy mogą wyjść różne kije od dropshota po wędkę trolingową.Orginalnie to blank stworzony do specyficznej metody -przynęty na łososiowate

8 taki blank to twór marketingowy stworzony na potrzeby metody -czuła szczytówka akcja fast , ale w momencie brania powinien ładnie wejść pod rybę (są dwa podstawowe typy na wodę z zaczepami i otwartą) w US nadal istnieje szkoła , która wykorzystuje blanki typu wyklejanka z szklaną szczytówką

dorzucił bym spinbassa - fajne blanki duża zbieżność i rozbieżność w zależności od producęta- może wyjść sandaczówka , casting lub allround na łódkę

Pozdrawiam Łukasz

Ps. to tylko taki zarys na podstawie tego co miałem w ręku
na pewno co bardziej sprawni koldzy w internecie znajdą też inne informacje , które będzie można dodać :D

[/quote]

#88 OFFLINE   Zulus

Zulus

Zaawansowany

• Forumowicze
  • PipPipPip
  • 625 postów
  • LokalizacjaGórzyca

Napisano 07 styczeń 2010 - 22:23

Co prawda jest tylko jedno zdanie o popping'ach ale dziekuje Waldku :D

#89 OFFLINE   Friko

Friko

SUM

• Super moderatorzy
  • 18684 postów
  • LokalizacjaWarszawa

Napisano 07 styczeń 2010 - 23:01

Zulus,

jeżeli chodzi o tego lalmiego w 3 kawałkach co jest na promocji w mudhole, to ja mam kij castingowy na takim blanku tylko 15lb. Jest to fajna, dosyc uniwersalna wędeczka - taka jaki powinien byc kij podróżny. Na poważne sandacze myślę jednak że mogłaby okazać się niewystarczająca (mam na myśli ryby powyżej 70-paru centów).

Model 17lb na pewno będzie trochę mocniejszy - ale to nie będzie 17lb o takiej charakterystyce jak w St.Croix, kij dalej bedzie dosyć ustępliwy pod obciązeniem. Mi osobiscie taka charakterystyka bardzo odpowiada - Tobie niekoniecznie musi podpasować skoro szukasz pałki na sandacze.

#90 OFFLINE   Jozi

Jozi

Ekspert

• +Forumowicze
  • PipPipPipPip
  • 9666 postów
  • LokalizacjaBieszczady
  • Imię:Józek

Napisano 08 styczeń 2010 - 06:20

@Zulus.
Chcesz sandaczom zęby wyrywać, że aż tak szybki musi być.
Na plecionce to batson z rx7 wystarczy, ewentualnie jakiś avid.

#91 OFFLINE   Zulus

Zulus

Zaawansowany

• Forumowicze
  • PipPipPip
  • 625 postów
  • LokalizacjaGórzyca

Napisano 08 styczeń 2010 - 12:49

Dziekuje za wszelkie informacje, uzyskalem juz swoja odpowiedz i nie zdecyduje sie na ten blank :D . Potrzebuje cos w stylu TWS68MXF st.coix'a i na ten kij zapewne padnie wybor. Pozdrawiam

#92 OFFLINE   Friko

Friko

SUM

• Super moderatorzy
  • 18684 postów
  • LokalizacjaWarszawa

Napisano 08 styczeń 2010 - 13:04

Zulus,

w innym wątku czytam że rozglądasz się aktualnie za robotą :unsure: jeżeli każdy grosz się liczy, to zastanów się może na spin-basami Batsona - o wiele tańsze i będą takie jak lubisz na 100% - stal w dolniku i czuła szczytówka. Z pewnościa zaspokoją sandaczowe potrzeby na dłuższy czas i drenaż kieszeni będzie mniejszy.

#93 OFFLINE   Sławek Oppeln Bronikowski

Sławek Oppeln Bronikowski

Zaawansowany

• Bloggerzy
  • PipPipPip
  • 4965 postów
  • LokalizacjaŁódż
  • Imię:Sławek
  • Nazwisko:Oppeln Bronikowski

Napisano 08 styczeń 2010 - 21:45

Bardzo zbliżony do spin bassów Batsona , rzeczywiście..
Tyle , że tak mw 1/3 od góry pracowitsza i chętniejsza do gięcia . Czyli dość odległy od krajowego szablonu sandaczowego kija , który to zbliżony jest do kija jerkowego , co może zniechęcić potencjalnego użytkownika do sensu jego użycia , aczkolwiek zupełnie niesłusznie .. B)

#94 OFFLINE   Zulus

Zulus

Zaawansowany

• Forumowicze
  • PipPipPip
  • 625 postów
  • LokalizacjaGórzyca

Napisano 08 styczeń 2010 - 23:45

Zulus,

w innym wątku czytam że rozglądasz się aktualnie za robotą :unsure: jeżeli każdy grosz się liczy, to zastanów się może na spin-basami Batsona - o wiele tańsze i będą takie jak lubisz na 100% - stal w dolniku i czuła szczytówka. Z pewnościa zaspokoją sandaczowe potrzeby na dłuższy czas i drenaż kieszeni będzie mniejszy.

Miedzy innymi dlatego szukam tej roboty

#95 ONLINE   Acho

Acho

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 324 postów

Napisano 21 czerwiec 2010 - 17:33

Lamiglas GFW 93 2UL

Noszę się z zamiarem kupna kijka na blanku wymienionym w temacie. Może ktoś z kolegów, miał coś zmajstrowanego na tym blanku i mógłby podzielić się spostrzeżeniami? Kijek ma mi służyć do połowu pstrążków w wodach z mojego okręgu, które nie powalają rozmiarami i ewentualnie okoników.

#96 OFFLINE   pstrągman

pstrągman

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 804 postów
  • Lokalizacjalubelskie

Napisano 22 czerwiec 2010 - 00:11

Witaj
Robiłem koledze kijek na tym blanku i łowiłem nim trochę.Z pozoru wydaje się na bardzo delikatny kijek ze względu na małą średnicę dolnika,chociaż wyholował już parę pstrągów około pięćdziesięcio centymetrowych.Ja bym cw opisał na 1-5gr. Moc ma 8lb ale optimum do tej wędeczki wg mnie to żyłka 0,16-0,18mm.Poza tym lekki,sprężysty i czuły.Naprawdę polecam do ultralekkiego łowienia szczególnie przynętami typu guma,jig.
Pozdrawiam Wojtek

#97 OFFLINE   Art-Rod

Art-Rod

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 95 postów
  • LokalizacjaPoznań

Napisano 23 czerwiec 2010 - 14:44

Hej! Tak jak napisał Wojtek, blank jest finezyjny, ale nastawiony na maksymalnie dużą amortyzację, świetnie radzi sobie z większą rybą. Na rzece faktycznie optimum to mikro jigi 1-3gr, wobki 2-3cm, na stojącej wodzie gumy 4-6cm, głowki 2-6gr.
Pozdrawiam, Tomek.

#98 ONLINE   Acho

Acho

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 324 postów

Napisano 25 czerwiec 2010 - 20:34

Dziękuję serdecznie za zainteresowanie i za cenne informacje, które pomogły mi choć troszkę poznać ten blank.

#99 OFFLINE   atb69

atb69

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1159 postów
  • Lokalizacjamazowieckie

Napisano 02 wrzesień 2010 - 16:46

blank Lamiglas ISS1262ML

Witam.
Czy miał ktoś doczynienia z blankami serii International 33psi Graphite? Wypatrzyłem blank - ISS1262ML - cena jest atrakcyjna, ciekawe jak z jakością, wyrób Chiński.
Macał ktoś te blanki?

#100 OFFLINE   pawelG

pawelG

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 226 postów

Napisano 09 wrzesień 2010 - 15:06

To chyba jakaś ściema!Nie słyszałem o blankach lamiglasa z Chin.Chyba tylko z U.S.Ale pewności nie mam.
pozdro

Również z jednym lub większą ilością słów kluczowych: blanki, blank, lamiglas

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych