Skocz do zawartości

•      Logowanie »   
Witaj!

Zaloguj się lub Zarejestruj by otrzymać pełen dostęp do naszego forum.

Zdjęcie

Pływadełko (belly boat)

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
737 odpowiedzi w tym temacie

#61 OFFLINE   tornado

tornado

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1703 postów
  • LokalizacjaDolny Śląsk

Napisano 23 listopad 2009 - 19:47

Pływadełka są super tylko i tak podlegają rejestracji jak wszelkie łodzie do wędkowania. :( A to zabrania ich używania tam gdzie nie wolno łowić z łodzi.

#62 OFFLINE   Kuba Standera

Kuba Standera

W walce z głupota nie ma wygranych, są tylko cudem ocaleni

• Bloggerzy
  • PipPipPipPip
  • 9643 postów
  • LokalizacjaGibraltar i okolice

Napisano 23 listopad 2009 - 20:17

http://www.outcastboats.com/outcast/products/default.aspx?se ries=4
Mi coś takiego chodzi po głowie, łączy zalety pontonu i pływadełka. w necie jest sporo podobnych dużo taniej, nawet się powoli przymierzam do ściągnięcia takiego, można by wspólną paczkę zrobić w kilka osób :mellow:
Wiadomo - jestem fanem tych urządzeń więc jestem nieobiektywny, ale dla mnie radocha z łowienia ryb z tego wynalazku jest nieporównywalna z łowieniem z łodzi. Mają swoje plusy, mają swoje minusy i limity, dla mnie to problem z prędkością i podatność na nurt/prąd.

Co do morskiego trociowania to mój dobry znajomy tak łowił i w PL i w Danii i bardzo chwalił, Mifek znowu straszy strasznymi prądami morskimi... Jakbym w tej chwili miał to bym wziął na próbę na zlot i popływał, koledzy by mieli oko :mellow:

#63 OFFLINE   Adamus

Adamus

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 170 postów
  • LokalizacjaCieszyn

Napisano 23 listopad 2009 - 20:40

Sam nie próbowałem łowienia z kółka ale w ramach zgłębienia informacji przed ewentualnym zakupem rozmawiałem z wędkarzami muchowymi którym kółko nie jest obce.
Oprócz wymienianych zalet wyżej zauważyli takie plusy jak:
- kółko nie płoszy ryb tak samo jak łódka można je łowić prawie spod wędki, ryby traktują wędkarza jak kaczę na wodzie
- możliwość korygowania kierunku i pozycji pływania ( dryfu ) w czasie prezentacji przynęty czego na pontonie nie zrobimy.

#64 OFFLINE   minkof

minkof

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 341 postów

Napisano 23 listopad 2009 - 21:09

Wiadomo - jestem fanem tych urządzeń więc jestem nieobiektywny, ale dla mnie radocha z łowienia ryb z tego wynalazku jest nieporównywalna z łowieniem z łodzi. Mają swoje plusy, mają swoje minusy i limity, dla mnie to problem z prędkością i podatność na nurt/prąd.

Jakich płetw używasz?

Osobiście próbowałem TYCH - według mnie, ich jedyną zaletą jest to, że założyć je można na buty...
Próbowałem też płetw z marketu, które zakładałem na skarpetę spodniobutów. Te okazały się rewelacyjne jeśli chodzi o sterowanie pływadłem i prędkość pływania [spokojnie dało się łowić na trola:)]. Byłoby idealnie, gdyby udało się je przerobić tak, by wlazły na buty:)

#65 OFFLINE   Kuba Standera

Kuba Standera

• Bloggerzy
  • PipPipPipPip
  • 9643 postów

Napisano 23 listopad 2009 - 21:20

Kupiłem w zestawie z pływadełkiem, zakładane na buty

#66 OFFLINE   lukomat

lukomat

Zaawansowany

• Moderatorzy
  • 2750 postów
  • LokalizacjaElbląg
  • Imię:Łukasz
  • Nazwisko:Materek

Napisano 23 listopad 2009 - 23:10

Ten temat klepalismy juz co najmniej kilka razy, w podobnym gronie zreszta :huh: Chyba w 2007 w poscie o szczupakach pisalem o moich wrazeniach... Panie redaktorze naczelny, opcja szukaj sie klania :lol:
Napewno warto sprobowac, ale zeby czerpac z tego typu wedkowania przyjemnosc, to sugerowalbym wydac troszke wiecej na dobrej jakosci plywadelko z lekkim dziobem za plecami, linkowane wczesniej. Wazne jest tez, zeby siedziec nad lustrem wody, a nie po pachy, bo latwiej sie rzuca. No i pletwy. Te zawiazywane na buty to kiszka. Probowalem z takimi do nurkowania, jak kol. minkof. To jest rozwiazanie optymalne.

@remek, najpierw staloszpulowce na pstragai, teraz muchi + ilosc postow jakie odpaliles. Chyba sobie zapracujesz na bana od konserwatywnego skrzydla j.pl :lol:
  • fred88 lubi to

#67 OFFLINE   Taps

Taps

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1190 postów
  • LokalizacjaKraina Wiecznych Łowów
  • Imię:Michał
  • Nazwisko:Osiński

Napisano 24 listopad 2009 - 00:38

Jacek Jóżwiak (jaj) tez ma doswiadczenia z pływadełkiem:

http://www.wcwi.pl/index.php?option=com_content&task=vie w&id=1099&Itemid=89

#68 OFFLINE   minkof

minkof

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 341 postów

Napisano 24 listopad 2009 - 10:41

Probowalem z takimi do nurkowania

Czy próbowałeś przerabiać płetwy do nurkowania tak, by możliwe było założenie ich na buty? A może udało Ci się znaleźć model, który wlezie na buty bez przeróbek?

#69 OFFLINE   remek

remek

Administrator

• Administratorzy
  • 26625 postów
  • LokalizacjaWarszawa
  • Imię:Remek

Napisano 24 listopad 2009 - 21:10

@remek, najpierw staloszpulowce na pstragai, teraz muchi + ilosc postow jakie odpaliles. Chyba sobie zapracujesz na bana od konserwatywnego skrzydla j.pl :lol:

Szukam, uczę się, poznaję nowości jak dla mnie, by było nad wodą wesoło. A co do bana ... można spróbować :lol: albo ... sam sobie dam na kilka dni :D

Pozdrawiam
Remek

#70 OFFLINE   remek

remek

Administrator

• Administratorzy
  • 26625 postów
  • LokalizacjaWarszawa
  • Imię:Remek

Napisano 24 listopad 2009 - 21:13

http://www.outcastboats.com/outcast/products/default.aspx?se ries=4

Wygląda ciekawie ale to już taki bardziej katamaran ponton niż typowe (?) pływadełko. Zastanawiam sięjednak jakie ma to realne zalety nad pływadełkiem w kontekście muszki.

#71 OFFLINE   Kuba Standera

Kuba Standera

• Bloggerzy
  • PipPipPipPip
  • 9643 postów

Napisano 30 listopad 2009 - 09:49

Wyżej siedzisz - dużo łatwiej się rzuca - więcej widzisz, niestety i Ciebie lepiej widać

#72 OFFLINE   Paweł nizinny

Paweł nizinny

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 612 postów
  • LokalizacjaOstrołęka
  • Imię:Paweł
  • Nazwisko:Stypiński

Napisano 12 grudzień 2009 - 19:22

Cześć,
Przerobiłem już kilka pływadeł, i wydaje mi się że ten z mojego tekstu (kolega wyżej podał link) jest najbardziej odpowiedni za dobrą cenę. Łowiłem z niego na muche i spina, na jeziorach, starorzeczach, rzekach i morzu...
pozdrawiam
Paweł

#73 OFFLINE   FISH

FISH

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 620 postów
  • LokalizacjaWłodawa

Napisano 09 marzec 2011 - 22:44

Orientuje się ktoś czy to pływadełko można zarejestrować?Myślę o wędkowaniu z tego na granicznym Bugu.

#74 OFFLINE   Jozi

Jozi

Ekspert

• +Forumowicze
  • PipPipPipPip
  • 9666 postów
  • LokalizacjaBieszczady
  • Imię:Józek

Napisano 10 marzec 2011 - 20:20

Jak ponton można zarejestrować to dlaczego belly nie.Idziesz do Starostwa Powiatowego i rejestrujesz, bo co ma służyć do połowu ryb powinno być rejestrowane( o ile mi wiadomo).

#75 OFFLINE   FISH

FISH

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 620 postów
  • LokalizacjaWłodawa

Napisano 10 marzec 2011 - 22:34

Brzmi to rozsądnie,jak się zarejestruje to nie powinno być problemów z pozwoleniem na spływ w placówce Straży Granicznej.Dzięki.

#76 OFFLINE   mifek

mifek

SUM

• +Forumowicze
  • PipPipPipPipPip
  • 11308 postów
  • LokalizacjaWioska Z Tramwajami
  • Imię:Rafał
  • Nazwisko:...znane...

Napisano 11 marzec 2011 - 09:30

Jak ponton można zarejestrować to dlaczego belly nie.Idziesz do Starostwa Powiatowego i rejestrujesz, bo co ma służyć do połowu ryb powinno być rejestrowane( o ile mi wiadomo).

niby wszystko ladnie pieknie. na srodladziu wszystkie jednostki plywajace sluzace do polowow wedkarskich powinny byc zarejestrowane i oznakowane (numery na burtach). problem tylko w tym ze kilku kolegow mialo juz problem z zarejestrowaniem bo mile pane nie bardzo wiedza jak to zarejestorwac bo to ani lodka ani ponton :D

kwestia tego na jak bardzo rozgarnieta osobe w stosownym urzedzie sie spotka :D

#77 Guest__*

Guest__*
  • Guests

Napisano 11 marzec 2011 - 10:32

.

Użytkownik J_J edytował ten post 26 czerwiec 2014 - 18:32

#78 OFFLINE   Jozi

Jozi

Ekspert

• +Forumowicze
  • PipPipPipPip
  • 9666 postów
  • LokalizacjaBieszczady
  • Imię:Józek

Napisano 11 marzec 2011 - 10:37

Mifek dokładniejak post wyżej-ponton jednoosobowy bo to jest generalnie ponton.Bajer pomaga.Jak siedzi w starostwie siksa i Joziego pyta o fakturę za zakup łodzi-odpowiedż- łódka została wykonana we własnym zakresie- i tyle było na ten temat :D .Pytała bodajże o wymiary i zarejestrowała.

#79 OFFLINE   Siksa

Siksa

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 395 postów
  • LokalizacjaRzeszów

Napisano 22 marzec 2011 - 22:34

Nie przypominam sobie tej rozmowy :mellow:

#80 ONLINE   wobler129

wobler129

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 4453 postów
  • LokalizacjaLubuskie
  • Imię:Maciej
  • Nazwisko:Jagodziński

Napisano 27 listopad 2011 - 01:54

Odświeżam, posiadam belly boat + spodniobuty Lemigo i... zjeżdżają mi z pleców dotykam plecami mokrego materiału pływadełka. Możecie polecić jakieś porządne spodniobuty, może neopreny? Tak, żebym we wrześniu, październiku spokojnie, sucho i w miarę ciepło mógł poruszać się po wodzie?

Użytkownicy przeglądający ten temat: 4

0 użytkowników, 4 gości, 0 anonimowych