Dziękuję Panowie za podpowiedzi.
To jest ewidentna próba nadużycia swoich uprawnień. Komendant już wcześniej siedział w innym miejscu z panem od skuterka . Dopiero po dłuższym czasie wleźli mi za plecy. Było więcej wędkarzy i dopiero po całej akcji chciał mnie skontrolować, innych nie kontrolował.
Zapoznałem się z uprawnieniami strażnika SSR.
Tak więc komendant koła 39 białołęka nie zastosował się do :
pkt.2. Podczas i w związku z wykonywanymi czynnościami strażnik Społecznej Straży Rybackiej:
a) jest obowiązany nosić w widocznym miejscu oznakę Społecznej Straży Rybackiej
(dodatkowo nie okazał w widoczny sposób odznaki)
c) podczas kontroli obowiązkowo musi być obecnych przynajmniej dwóch strażników SSR.
(teraz już wiem dlaczego w między czasie dojechał strażnik SSR, na szczęście mam świadka, że chciał to zrobić w pojedynkę)
3. Strażnik podczas dokonywania kontroli jest zobowiązany być trzeźwy - (gdy wędkarz wyczuje od strażnika woń alkoholu, to ma prawo odmówić okazania karty wędkarskiej i powinien powiadomić Policje o takim fakcie)
(Zalatywało od niego konkretnie, po przyjeździe policji nalegałem na badanie alkomatem, mam to na filmie ale usłyszałem od policjanta, że nie posiadają alkomatu)
Nie ma co ....piszę skargę na niego.
@Hesher - Zaczynam nagrywać od momentu przyjazdu policji, trwa legitymowanie a ja nagrywam te kłamstwa, Widać na filmie oprócz policji pana od skuterka, strażnika SSR, komendanta i przez chwilę 2 przechodniów -kończę nagrywać w momencie kiedy policjant orientuje się, że komendant chciał przygwiazdorzyć i zabawić się w szeryfa i prosi mnie na bok i wyłączam nagrywanie. Policjant okazuje się bardzo w porządku i chwilę rozmawiamy, nie będę pisał co mówił ...bo była to nie oficjalna rozmowa ale jak najbardziej pozytywna.
Więc czyje twarze wg. Was należy wymazać na filmie?
Chciałbym, żebyście zobaczyli jak się zachowują i wyglądają ludzie nas reprezentujący.
Przeraża mnie fakt, że tacy ludzie nie potrafią podejść poprawnie do kontroli. a uprawnienia mają.