Skocz do zawartości

•      Logowanie »   
Witaj!

Zaloguj się lub Zarejestruj by otrzymać pełen dostęp do naszego forum.

Zdjęcie

Warszawska i podwarszawska Wisła

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
12676 odpowiedzi w tym temacie

#8581 OFFLINE   pomelo (maciekd)

pomelo (maciekd)

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 264 postów
  • LokalizacjaWarszawa
  • Imię:Maciek

Napisano 30 sierpień 2019 - 22:15

@Fossegrim też byłem dziś na rybach i wiesz co... masz rację. Napisałem jakąś merytoryczną odpowiedź. Skończyłem Rybactwo na Wydziale Ochrony Wód i Rybactwa, ale to i tak nie ma sensu. Skasowalem. Nawet na portalu wędkarskim nie da się dyskutować. Trzeba wyglaszac zaklęcia swojej religii.

Może jednak napisz. Myślę, że jest tu wielu, co umieją odróżnić bicie piany od dyskusji i chętnie przeczytają.
  • Pisarz.......ewski Piotr, eRKa i Niusio99 lubią to

#8582 OFFLINE   jerzy6

jerzy6

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 720 postów

Napisano 30 sierpień 2019 - 23:24

Tylko zeby to były  gówna to by się faktycznie nic nie stało ...do pewnego stopnia, ale to musiałyby być ścieki człowieka z dawnych epok :D

Znacznie gorsza jest zawartość wszelkiej chemii, bakterii, ale nadmiar gówna też...

Dalej potwierdza się, ze w Polsce władza, ale i większa część społeczenstwa ma tak naprawdę w dupie ochronę środowiska i tak trzeba dobitnie stwierdzić. I półgłówki nie widzą w tym zagrożenia nawet dla samego człowieka.

Tak na prawdę rzeki zatruwane są cały czas , a to tylko przykład czegoś trochę grubszego..

Jak dla trucicieli nie będzie kar, albo będą kary po 500 zł to nigdy się nic nie zmieni.

Kiedyś też szły ścieki z kolektora i Ochrona Środowiska akceptowała ten stan...https://www.youtube....h?v=Xcokk1bc-60

Użytkownik jerzy6 edytował ten post 30 sierpień 2019 - 23:39

• azhek lubi to

#8583 OFFLINE   chwat

chwat

Nowy

• +Forumowicze
  • Pip
  • 25 postów
  • LokalizacjaWarszawa
  • Imię:Darek

Napisano 31 sierpień 2019 - 08:42

Nie ma wpisów o wypadach bo jakoś nie ciągnie mnie do łapania w tym syfie.Spojrzałem w rejestr i poza jedną  łamaną wizytą Zakroczym--Secymin , resztę spędziłem wyłącznie  Łomna-Czosnów-Ordona i Gniewniewice-Nowiny-Kępa Śladowska.Poza tym rejonem brak wpisów  bo łapałem poza wodami PZW na Bielanach street fishing.Akurat ja jestem bardzo mocno przywiązany do danych okolic.Wczoraj pobiegłem sobie na treningu oblukać kolektor.Stała Straż Policja i blokowała wejście.Poniżej na Burakowie o ile wcześniej chodziło kilka dyżurnych Boleni i oczkowały Klenie obecnie syfiasty ołów.Co do samej awarii jak można było dopuścić i zbudować za tyle kasy rurociąg gdzie rezerwowa rura biegnie w tym samym tunelu co główna-szok.U nas rozmowy i dyskusje a czas leci.W takiej Korei Północnej twórca tego arcydzieła budowlanego jako pierwszy zająłby się naprawą.

• coma lubi to

#8584 OFFLINE   ezehiel

ezehiel

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 3591 postów
  • LokalizacjaLa La Land
  • Imię:Marcin

Napisano 31 sierpień 2019 - 09:04

No i objawił się mój ulubiony typ zawodnika.
Inżynier, młody ambitny ...

Chwat, piosenka nas twoją cześć.

https://youtu.be/xwFRx0_LPoE

Wysłane z mojego SM-G973F przy użyciu Tapatalka

#8585 OFFLINE   grzegorzyk

grzegorzyk

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 297 postów
  • LokalizacjaMazowsze
  • Imię:Grzegorz

Napisano 31 sierpień 2019 - 09:21

No i objawił się mój ulubiony typ zawodnika.
Inżynier, młody ambitny ...

Chwat, piosenka nas twoją cześć.

Dobre to to było  :)

• Pisarz.......ewski Piotr lubi to

#8586 OFFLINE   chwat

chwat

Nowy

• +Forumowicze
  • Pip
  • 25 postów
  • LokalizacjaWarszawa
  • Imię:Darek

Napisano 31 sierpień 2019 - 09:24

Nawet fajna piosenka :)

#8587 OFFLINE   Pisarz.......ewski Piotr

Pisarz.......ewski Piotr

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 2695 postów
  • LokalizacjaWarszawa
  • Imię:Piotr

Napisano 31 sierpień 2019 - 09:28

Nie wiem czemu <_<  , ale czytając niektóre wypowiedzi o polityce i ekologii w kontekście płynącego gówna :D  , przypomniał mi się fragment "Wesela" mistrza Wyspiańskiego.

Ptok ptakowi nie jednaki,
człek człekowi nie dorówna,
dusa dusy zajrzy w oczy,
nie polezie orzeł w gówna
pon jest taki, a ja taki;
jakby przyszło co do czego,
wisz pon, to my tu gotowi,
my som swoi, my som zdrowi.

#8588 OFFLINE   Maciej W.

Maciej W.

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1069 postów
  • LokalizacjaWarszawa

Napisano 31 sierpień 2019 - 13:36

W cywilizowanym kraju osoby odpowiedzialne za tego typu awarię i jej konsekwencje poniosłyby odpowiedzialność. Tymczasem poszkodowani, czyli obywatele, posłusznie jak to ostatnio najczęściej bywa, skaczą sobie do gardeł, broniąc swoich ulubieńców i atakując zło wcielone. Może to efekt braku wiary w to, że sprawa zostanie uczciwie wyjaśniona, a wygrają tylko partyjne interesy. Jestem pewien, że wszystkich bez wyjątku decydentów guzik obchodzi to, co zasila w tej chwili Wisłę i jak długo taki stan rzeczy potrwa. Liczy się to, by mieć jak najlepszą opinię i to, żeby oponenci mieli jak najgorszą. Pretekst się zawsze znajdzie, a problem...Pewnie pojawi się jakaś nowa sensacja. Dzieci rozpoczną rok szkolny, celebryta skręci nogę na skórce od banana, komuś się uda zrobić wywiad z kelnerką nudystką znad Kisajna, Ania Lewandowska zajdzie w ciążę, Piast Gliwice włączy się w walkę o Neymara, huragan spustoszy Florydę, fryzura prezydenta Trumpa ocaleje. Łudzimy się, że podobnie ja nam, wszystkim zależy na przyrodzie i ochronie środowiska. Jak w wielu kwestiach niestety nie jesteśmy reprezentatywni.

#8589 OFFLINE   ezehiel

ezehiel

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 3591 postów
  • LokalizacjaLa La Land
  • Imię:Marcin

Napisano 31 sierpień 2019 - 14:08

W cywilizowanym kraju osoby odpowiedzialne za tego typu awarię i jej konsekwencje poniosłyby odpowiedzialność. Tymczasem poszkodowani, czyli obywatele, posłusznie jak to ostatnio najczęściej bywa, skaczą sobie do gardeł, broniąc swoich ulubieńców i atakując zło wcielone. Może to efekt braku wiary w to, że sprawa zostanie uczciwie wyjaśniona, a wygrają tylko partyjne interesy. Jestem pewien, że wszystkich bez wyjątku decydentów guzik obchodzi to, co zasila w tej chwili Wisłę i jak długo taki stan rzeczy potrwa. Liczy się to, by mieć jak najlepszą opinię i to, żeby oponenci mieli jak najgorszą. Pretekst się zawsze znajdzie, a problem...Pewnie pojawi się jakaś nowa sensacja. Dzieci rozpoczną rok szkolny, celebryta skręci nogę na skórce od banana, komuś się uda zrobić wywiad z kelnerką nudystką znad Kisajna, Ania Lewandowska zajdzie w ciążę, Piast Gliwice włączy się w walkę o Neymara, huragan spustoszy Florydę, fryzura prezydenta Trumpa ocaleje. Łudzimy się, że podobnie ja nam, wszystkim zależy na przyrodzie i ochronie środowiska. Jak w wielu kwestiach niestety nie jesteśmy reprezentatywni.

Powiedz mi kto jest według ciebie odpowiedzialny za tą awarię.

#8590 OFFLINE   Maciej W.

Maciej W.

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1069 postów
  • LokalizacjaWarszawa

Napisano 31 sierpień 2019 - 14:30

A czy jeżeli Ci to powiem, to coś zmieni? Nie jestem śledczym czy prokuratorem. Prawie zawsze w takich przypadkach winny jest błąd człowieka. Prawie, bo zdarzają się tsunami, trzęsienia ziemi, wybuchy wulkanów. Wulkan przypomina jedynie wysypisko na Estrady, o tsunami możemy zapomnieć, sejsmicznie jesteśmy w światowym ogonie. Rzetelne śledztwo niezależnej prokuratury powinno wykazać winnych zaniedbań i w ich konsekwekwencji awarii. Nie chodzi o znalezienie kozła ofiarnego. Właściwie to w tej sytuacji profilaktyka prowadząca do uniknięcia tego typu zdarzeń w przyszłości. Co się stało to się nie odstanie. Marzyłbym, żeby zobaczyć troskę i sygnał, że stało się coś fatalnego dla środowiska. I że trzeba zrobić wszystko, żeby to się już nie stało w przyszłości. Widzę zakłopotanie tym, że opinia publiczna się dowiedziała. Taki niewygodny temat.

#8591 OFFLINE   border river

border river

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 161 postów
  • Imię:Zivi

Napisano 31 sierpień 2019 - 14:59

Powiedz mi kto jest według ciebie odpowiedzialny za tą awarię.

Dr hab. Stefan Płażek, adwokat, i specjalista od prawa samorządowego:

„ Skoro sieć odprowadzenia ścieków oraz oczyszczalnia jest w gestii samorządu warszawskiego, to kwestia wszelakiej odpowiedzialności jest dosyć jasna”….

„Dlatego dziwi brak maksymalnej aktywności i determinacji stołecznej gminy”.

„Argument, że do 2012 r. było podobnie lub nawet gorzej, nie jest żadnym argumentem”..

https://www.rp.pl/Oc...e-sciekowa.html

btw.

Oczyszczalnia Czajka w Warszawie uchodzi za jedną z najdroższych oczyszczalni świata. Trwająca w latach 2008 - 2012 inwestycja, która polegała na przebudowie i modernizacji istniejącej już oczyszczalni na Białołęce, pochłonęła blisko 3,7 mld zł.”..

http://niewygodne.in...lnia-Czajka.htm

Minister gospodarki morskiej i żeglugi śródlądowej przekazał PAP ustalenia Wód Polskich w sprawie awarii. Zgodnie z nimi przyczyną było pęknięcie rurociągu na połączeniu stalowej rury preizolowanej otuliną HDPE z plastikową rurą HDPE, czyli kolektorem. Chodzi o miejsce, w którym kolektor styka się ze stalową rurą osłonową.

P

https://wiadomosci.d...yny-awarii.html

Użytkownik border river edytował ten post 31 sierpień 2019 - 15:16

#8592 OFFLINE   korol

korol

Zaawansowany

• TEAM JERKBAIT
  • PipPipPip
  • 2255 postów
  • LokalizacjaWarszawa
  • Imię:Piotr
  • Nazwisko:K

Napisano 31 sierpień 2019 - 15:28

Bez jaj, awaria, właściwie podwójna awaria po 7 latach i nikt nie jest winny? :D
To nie było tam generalnego wykonawcy, nikt się nie podpisywał na planach, na odbiorach? Nikt nie był odpowiedzialny za projekt?

Nie wierzę...

#8593 OFFLINE   sacha

sacha

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1724 postów
  • LokalizacjaW-wa
  • Imię:Dariusz
  • Nazwisko:Krystosiak

Napisano 31 sierpień 2019 - 15:41

https://wiadomosci.w...19163305236097a

Przyczyna znana , pytanie dlaczego nie wytrzymały łączenia ? Gówniane wykonanie czy materiał ? I czy jedno czy drugie nie ma to nic wspólnego z kimś z ratusza.

#8594 OFFLINE   gumowy

gumowy

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 574 postów
  • LokalizacjaDelta Odry
  • Imię:Filip
  • Nazwisko:Skywalker

Napisano 31 sierpień 2019 - 16:03

Przyczyna jest jak zawsze ta sama... najważniejsze kryterium przetargu ? Zawsze najniższa cena. Mam to na co dzień, potem pretensje do garbatego że ma proste dzieci. No ale po to przecież przetarg by kupić jak najtaniej. Może czas to zmienić i kupić jak najwydajniej, trwale, z najniższym kosztem eksploatacji. Nikt nie zastanawia się by inwestycja była w przyszłości ekonomiczna tylko mam dziś zapłacić jak najmniej bo oskarżą mnie o korupcję,później gówno się rozlewa i szukamy winnego. Witam w dzisiejszych realiach!
  • Włóczykij i pomelo (maciekd) lubią to

#8595 OFFLINE   ASAPfishing

ASAPfishing

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 615 postów
  • Lokalizacja.
  • Imię:Asap
  • Nazwisko:Asap

Napisano 31 sierpień 2019 - 16:21

Bez jaj, awaria, właściwie podwójna awaria po 7 latach i nikt nie jest winny? :D
To nie było tam generalnego wykonawcy, nikt się nie podpisywał na planach, na odbiorach? Nikt nie był odpowiedzialny za projekt?

Nie wierzę...

może im Kłaliti siadło :D 

#8596 OFFLINE   _hubercik_

_hubercik_

Nowy

• +Forumowicze
  • Pip
  • 27 postów

Napisano 31 sierpień 2019 - 16:24

może im Kłaliti siadło :D

Albo mieli gów****** to quality 😁

#8597 Guest_DAWIDspinn_*

Guest_DAWIDspinn_*
  • Guests

Napisano 31 sierpień 2019 - 16:46

Wy tu gadu gadu a piękny dzień przeleciał, ja pływam od rana i nawet ryby odpisują 😀
  • Skorio i tomibdg lubią to

#8598 OFFLINE   S.N.

S.N.

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 4658 postów
  • LokalizacjaMazowieckie. Lubelskie.
  • Imię:Sławek
  • Nazwisko:Nikt

Napisano 31 sierpień 2019 - 16:47

Przyczyna jest jak zawsze ta sama... najważniejsze kryterium przetargu ? Zawsze najniższa cena. Mam to na co dzień, potem pretensje do garbatego że ma proste dzieci. No ale po to przecież przetarg by kupić jak najtaniej. Może czas to zmienić i kupić jak najwydajniej, trwale, z najniższym kosztem eksploatacji. Nikt nie zastanawia się by inwestycja była w przyszłości ekonomiczna tylko mam dziś zapłacić jak najmniej bo oskarżą mnie o korupcję,później gówno się rozlewa i szukamy winnego. Witam w dzisiejszych realiach!

Zdaje się, że było odwrotnie ..., i ktoś jak napisał kolega @korol się pod tym podpisał.

btw.

Oczyszczalnia Czajka w Warszawie uchodzi za jedną z najdroższych oczyszczalni świata. Trwająca w latach 2008 - 2012 inwestycja, która polegała na przebudowie i modernizacji istniejącej już oczyszczalni na Białołęce, pochłonęła blisko 3,7 mld zł.”..

http://niewygodne.in...lnia-Czajka.htm

• coma lubi to

#8599 OFFLINE   wujek

wujek

Ekspert

• TEAM JERKBAIT
  • PipPipPipPip
  • 5856 postów
  • Imię:Jan
  • Nazwisko:Soroka

Napisano 31 sierpień 2019 - 16:47

A jesteś Dawid poniżej czy powyżej Warszawy?

#8600 OFFLINE   S.N.

S.N.

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 4658 postów
  • LokalizacjaMazowieckie. Lubelskie.
  • Imię:Sławek
  • Nazwisko:Nikt

Napisano 31 sierpień 2019 - 16:49

Wy tu gadu gadu a piękny dzień przeleciał, ja pływam od rana i nawet ryby odpisują

Nie wszyscy Dawid mają czas. Ja dopiero z roboty wróciłem, ale przejadę się pod most Świętokrzyski :)

Użytkownicy przeglądający ten temat: 8

0 użytkowników, 8 gości, 0 anonimowych